Στάδιο "Νίκος Γκούμας"
Χωρητικότητα: 24.729 (καθήμενοι)
Πληροφορίες για ταξιδιώτες  -  Χρήσιμα links
Τοποθεσία:
Το Στάδιο "Νίκος Γκούμας" βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφια, περίπου 7 χλμ βόρεια του κέντρου της Αθήνας. Για να πάτε ως εκεί, υπάρχουν οι ακόλουθοι τρόποι:

Αυτοκίνητο - βγείτε από το κέντρο μέσω της οδού Αχαρνών και στη συνέχεια της Δεκελείας. Περάστε από την πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας και μετά από 400μ στρίψτε δεξιά στα φανάρια της οδού Φωκών. Θα βρεθείτε μπροστά στο γήπεδο.
Λεωφορείο - το B8 (αφετηρία στη Στουρνάρη), όπως και τα A9 και B9 (αφετηρία στη Χαλκοκονδύλη) κάνουν στάση στη Δεκελείας, κοντά στο "Νίκος Γκούμας".
Μετρό - Είναι ο πιο απλός τρόπος. Κοντινότερος σταθμός είναι ο "Περισσός" της γραμμής 1.
Κτίστηκε το: 1930
Ρεκόρ θεατών: 36.766 (ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, το 1981)
Έδρα: -
Πληροφορίες: Το γήπεδο ήταν παλαιότερα γνωστό στον κόσμο ως "Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας" ή "Στάδιο ΑΕΚ". Στις αρχές της δεκαετίας του '90 του δόθηκε το όνομα του παλιού προέδρου της AEK, Νίκου Γκούμα, ο οποίος συνεισέφερε πολλά σε διάφορες φάσεις κατασκευής του.

Ως το 1979 είχε σχήμα πετάλου. Τότε κτίστηκε η διώροφη εξέδρα που το έκανε το μεγαλύτερο στάδιο της εποχής στη Αθήνα.
Το κάτω διάζωμα αυτής της εξέδρας, γνωστό ως "Σκεπαστή", ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ. Μετά και την κατασκευή της το 1979, η χωρητικότητα του σταδίου υπερέβαινε τις 35.000, ως το 1998 που τοποθετήθηκαν καθίσματα σε όλες τις θύρες.

Σημειώστε ότι η ΑΕΚ έπαιζε στο ΟΑΚΑ από το 1985 ως το 1987, λόγω έργων στο γήπεδό της.
Πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε μία χαρακτηριστική φωτογραφία από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Η "Σκεπαστή" ήταν ακόμη υπό κατασκευή... αλλά γεμάτη κόσμο!
Το σημείο κλειδί στην ιστορία του "Νίκος Γκούμας" ήταν ο καταστροφικός σεισμός του Σεπτεμβρίου του 1999. Το στάδιο υπέστη μεγάλες ζημιές και η AEK αναγκάστηκε αρχικά να το εγκαταλείψει και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί μόνο μέρος του για αρκετούς μήνες. Έγιναν επισκευές, παρ'όλα αυτά το πλήρωμα του χρόνου είχε πλέον φτάσει για το ιστορικό Στάδιο "Νίκος Γκούμας".

Η ΑΕΚ εξέφρασε την επιθυμία να το κατεδαφίσει και στη συνέχεια να κτίσει στη θέση του ένα εντελώς καινούριο γήπεδο. Παρουσιάστηκαν τα σχέδια (δεξιά), η χρηματοδότηση όμως του έργου φαινόταν για αρκετό καιρό να είναι προβληματική.

Οι "σκόπελοι" όμως δεν σταματούσαν εδώ, αφού ο Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας αντέδρασε στην κατασκευή.
Το στάδιο τελικώς κατεδαφίστηκε στα μέσα του 2003, με την προοπτική να ακολουθήσει η ανέγερση του νέου γηπέδου. Πλήρη σχετικά ρεπορτάζ γύρω από τις εξελίξεις για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ μπορείτε να διαβάσετε στο τμήμα των Νέων.
Το Στάδιο "Νίκος Γκούμας" ανήκει στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ.
Οι φωτογραφίες 3,4 και 6 προέρχονται από το επίσημο site της ΑΕΚ.
Κλείστε αυτό το παράθυρο ή (αν ήρθατε εδώ από άλλο site) πηγαίνετε στο stadia.gr.
Το Στάδιο "Νίκος Γκούμας" της ΑΕΚ
Πανοραμική άποψη της ανατολικής εξέδρας και της Σκεπαστής
Το "Νίκος Γκούμας" σε αγώνα της ΑΕΚ
Η Σκεπαστή
Το σχέδιο του νέου γηπέδου της ΑΕΚ (στα νότια προτείνεται το εμπορικό κέντρο)
Αεροφωτογραφία του Σταδίου "Νίκος Γκούμας"
Ο δικέφαλος αετός, έμβλημα της ΑΕΚ, στο βόρειο πέταλο