Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας "Απόστολος Νικολαΐδης"
Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες (εκτός από την τέταρτη) παρουσιάζονται σε σμίκρυνση. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από αυτές και θα τη δείτε σε πλήρες μέγεθος.
Χωρητικότητα: 16.620 (καθήμενοι)
Τοποθεσία:
Το γήπεδο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στους βόρειους πρόποδες του λόφου του Λυκαβηττού, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ακριβέστερα, βρίσκεται απέναντι από τον Αρειο Πάγο και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Λόγω αυτής της κεντρικής του τοποθεσίας, η πρόσβαση στο Γήπεδο της Λεωφόρου είναι πολύ εύκολη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς:
Συνοπτικό φύλλο πληροφοριών
Λεωφορεία - Δεν υπάρχει λόγος να παραθέσουμε όλες τις γραμμές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Απλώς πάρτε ένα από τα πολλά λεωφορεία που περνούν από την Αλεξάνδρας (ή την Κηφισίας, που είναι κοντά). Αν όμως βρίσκεστε στο κέντρο της Αθήνας, το καλύτερο ίσως είναι να πάτε εκεί με τρόλεϊ. Το 7, το 8 και το 14 κάνουν στάση έξω από το γήπεδο.

Μετρό - Είναι πολύ βολικό για να πάτε στη Λεωφόρο, καθώς η στάση "Αμπελόκηποι" της γραμμής 3 βρίσκεται μόνο 200 μέτρα μακριά.
Κτίστηκε το: 1922 (Τελευταία ανακατασκευή το 2001)
Ρεκόρ θεατών: 29.665 (Παναθηναϊκός - Μπάγερν, στις 18/10/1968)
Έδρα: Παναθηναϊκός (Superleague)
Πληροφορίες: Το επίσημο όνομα του γηπέδου είναι αυτό του πρώην προέδρου του ΠΑΟ, Απόστολου Νικολαΐδη. Οι περισσότεροι όμως το αποκαλούν "Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας" ή απλά "Λεωφόρο". Παλαιότερα αναφερόταν πολύ συχνά και ως "Γήπεδο Παναθηναϊκού".

Το "Απόστολος Νικολαΐδης" έχει μια σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η πρώτη εξέδρα κατασκευάστηκε το 1928 και για σχεδόν 50 χρόνια το γήπεδο φιλοξένησε τους περισσότερους σημαντικούς εγχώριους και διεθνείς αγώνες. Ήταν το πρώτο ελληνικό γήπεδο με προβολείς (1938) και το πρώτο που απέκτησε χλοοτάπητα (1958). Έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές άλλες ομάδες ως έδρα, μεταξύ αυτών ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Απόλλων, ο Αθηναϊκός και άλλες. Επίσης ήταν η έδρα της Εθνικής Ομάδας για πολλά χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο του γηπέδου λειτούργησε και το πρώτο κλειστό γυμναστήριο της Ελλάδας, από το 1959. Πρόκειται για τον γνωστό "Τάφο του Ινδού", χωρητικότητας 1.500 θεατών. Στα εγκαίνια του κλειστού ένας δημοσιογράφος αστειεύομενος το αποκάλεσε έτσι, λόγω της στενότητας του χώρου (εκείνη την εποχή παιζόταν η ομώνυμη ταινία του Fritz Lang). Το όνομα τελικά "κόλλησε γάντι" στο γήπεδο! Ο "Τάφος του Ινδού" βρίσκεται κάτω από το ανατολικό πέταλο της Λεωφόρου (θύρες 6-7). Δείτε τον, επιλέγοντας τις παρακάτω εικόνες.
Ο ΠAO έφυγε από τη Λεωφόρο και μετακόμισε το 1984 στο (καινούριο τότε) Ολυμπιακό Στάδιο. Επέστρεψε στην ιστορική του έδρα το 2000, μετά από έργα που κόστισαν € 7.000.000. Έφυγε και πάλι για το ΟΑΚΑ το 2005, επιστρέφοντας προσωρινά το 2007. Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος και ο ΠΑΟ το 2008 έφυγε οριστικά από τη γερασμένη Λεωφόρο, κλείνοντας ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας του. Ο σύλλογος σχεδιάζει να κτίσει ένα καινούριο γήπεδο στην περιοχή του Βοτανικού, στον Ελαιώνα (λεπτομέρειες στη σελίδα των Νέων).

Το θέμα της ιδιοκτησίας της Λεωφόρου είναι... κάπως περίπλοκο! Το οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε ανήκει στο Δήμο Αθηναίων. Η χρήση της έκτασης όμως παραχωρήθηκε τη δεκαετία του '20 έναντι συμβολικού ποσού (και δωρεάν μετά το 1972) στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό ΑΟ.
Κλείστε αυτό το παράθυρο ή (αν ήρθατε εδώ από άλλο site) πηγαίνετε στο stadia.gr. Hosted by isol.gr
Το "Απόστολος Νικολαΐδης" στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας  - Click για μεγέθυνση!
Η βόρεια εξέδρα (θύρες 1-2-3-4-5) με τις θέσεις των επισήμων - Click για μεγέθυνση!
Το ανατολικό πέταλο (θύρες 6-7) - Click για μεγέθυνση!
Αποψη της κατάμεστης Λεωφόρου στην αρχή της δεκαετίας του '70
Ο Τάφος του Ινδού - Click για μεγέθυνση!
Ο Τάφος του Ινδού - Click για μεγέθυνση!
Η νότια εξέδρα (θύρες 8-9-10-11-12) με τα δημοσιογραφικά θεωρεία και το νέο σκέπαστρο που τοποθετήθηκε το 2003 - Click για μεγέθυνση!
Το δυτικό πέταλο, όπου βρίσκεται και η θύρα 13 - Click για μεγέθυνση!