stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Εργασιακές Σχέσεις - Ανεργία- Δημόσιος vs. Ιδιωτικού Τομέα
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Το "πολιτικό" κλουβί με τους τρελούς
View previous topic :: View next topic  

Πιστεύετε ότι:
Δεν χρειάζεται να ληφθεί κανένα μέτρο - Ο δημόσιος τομέας είναι πάντο ο στυλοβάτης ενός κράτους
2%
 2%  [ 1 ]
Να μετατρέψουν οι πλούσιοι τα υπερκέρδη τους σε επενδύσεις, ο λαός δε φταίει σε τίποτα
13%
 13%  [ 5 ]
Να γίνουν κάποιες αλλαγές αλλά όχι με βάρβαρο τρόπο και μονόπλευρες σε βάρος μόνο των εργαζομένων
21%
 21%  [ 8 ]
Να γίνουν αλλαγές χωρίς συμβιβασμούς αν πρέπει. Η κατάσταση είναι δύσκολοι και οι κρατικοί υπάλληλοι κοιτάνε μόνο την πάρτη τους
36%
 36%  [ 14 ]
UNLEASH HELL!!! - Ακούστε τη φωνή του Δαρβίνου και Απελευθερώστε ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να επιβιώσουν οι πραγματικά ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ
26%
 26%  [ 10 ]
Total Votes : 38

Author Message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Mon Jun 13, 2005 10:06 pm    Post subject: Εργασιακές Σχέσεις - Ανεργία- Δημόσιος vs. Ιδιωτικού Τομέα Reply with quote

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η "χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας" στην οποία ζούμε, έχει την απαράμιλλη ικανότητα να αφήνει καταστάσεις να χρονίζουν, να διαιωνίζονται και ξανά και ξανά και ξανά, μέχρις ότου πλέον φτάσει ο κόμπος στο χτένι και οι λύσεις επιβάλλονται και είναι φυσικά πιο επίπονες διότι έρχονται με βίαιο και δραματικό τρόπο και όχι σαν αποτέλεσμα έστω και, μερικής συναίνεσης κατόπιν διαλόγου, η μιας πιο μακροχρόνιας διαδικασίας προσαρμογής. ,

Έτσι, μετά από χρόνια αναβλητικότητας, λαϊκίστικων κραυγών, και δημαγωγικής εκμετάλλευσης ετέθησαν επί τάπητος ξαφνικά και χωρίς κανένας να το περιμένει, τα θέματα της εργασίας, της ανεργίας και του εκβαρβαρισμού των εργασιακών σχέσεων όπου, ενώ επί πολλά χρόνια το καθεστώς ορισμένων πραγμάτων ήταν δεδομένο, τώρα φαίνεται ότι μάλλον ήγγηκεν η ώρα της κρίσεως και ιδού ο καιρός εγγύς (ή βραχύς, δε θυμάμαι) που λέει ο Λιακόπουλος (the one and only Laughing ).

Έτσι, "πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρείς" και ενώ η όλη υπόθεση των εργασιακών σχέσεων στον (ευρύτερο και μη) δημόσιο τομέα (ακούγεται λίγο σχήμα οξύμωρο εδω η συγκεκριμένη φράση, το ξέρω), όπως και στον ιδιωτικό ( στα τελευταία χρόνια έχει συμπυκνωθεί στην Ελλάδα στη φράση "arbeit macht frei" – ή κάπως έτσι- "Η εργασία απελευθερώνει" -και όντως εκεί που πρωτογράφτηκε η φράση αυτή "απελευθέρωσε" κάμποσα εκατομμύρια, πάει κάμποσος καιρός, καμιά 60ριά χρόνια για την ακρίβεια Mr. Green ) φαινόταν ότι βρισκόταν σε μια εύθραυστη στασιμότητα, ξαφνικά, μπάμ μπούμ, ΟΤΕ. Τράπεζες, κλπ βρέθηκαν στο μάτι ενός –αναμενόμενου κατά πολλούς- εργασιακού κυκλώνα.

Φυσικά, οι εφημερίδες της συμπολίτευσης άρχισαν να λένε ασμένως πώς η κυβέρνηση επιτέλους "παράγει πολιτική" κλπ, ενώ η αντιπολίτευση μιλάει για "λαίλαπα", λες και την αγωνία (και είναι μια αγωνία εδώ που τα λέμε η άτιμη…) από τη συγκεκριμένη "λαίλαπα" που νιώθουν οι λεγόμενοι "εργαζόμενοι" με ή χωρίς εισαγωγικά, δεν την έχει νιώσει στο πετσί του και ο τελευταίος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα (και ο γράφων έχει αλλάξει κάμποσες δουλειές ως τώρα, και έχει "καλοπεράσει" ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ από τη "δημιουργικότητα" του Ελληνικού ιδιωτικού τομέα στο να ταλαιπωρεί τους εργαζομένους, ιδίως εκείνους που δεν έχουν "συνδικάτα" από πίσω τους οπότε BΟTH SIDES EXPECT NO MERCY Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad


Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Κατ' αρχήν οι πρωταγωνιστές του δράματος είναι οι εξής: ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και το κράτος. Δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε όλοι σε αυτή την περίεργη χώρα, μέχρι πρότινος (δηλαδή κάποια ελάχιστα χρόνια πρίν), άλλα ήταν –και ακόμα είναι- τα κριτήρια διοίκησης του ενός και άλλα του άλλου, με αποτέλεσμα, η Ελλάδα να είναι χώρα δύο (και τριών, και τεσσάρων ) ταχυτήτων. Τούτο συνέβη διότι:

Μετά τον εμφύλιο, και ενώ υποτίθεται ότι επίσημα η χώρα "εισήλθεν εις περίοδον γενικής ανασυγκροτήσεως όπου τα τέκνα της από κοινού και εξ' αδιαιρέτου και εις συνθήκας αυξανόμενης προόδου και ευημερίας συνδραμουν εις την προσπάθειαν ταύτην", στην πραγματικότητα, για να προσληφθεί κάποιος στο δημόσιο τομέα έπρεπε να έχει το περίφημο "πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων" (όσοι από τους νεώτερους δεν το γνωρίζετε ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ FUCKING TV TΩΡΑ ) και να μην είναι "κομμουνιστής", όπου η έννοια του κομμουνιστή έφθανε μέχρι και τις παρυφές του… "κοινωνικού κέντρου" το οποίο στις μέρες μας επικαλείται ο πρωθυπουργός μας (άκου "κοινωνικό κέντρο" – δεν μπορεί, κάτι έχουν οι μπριζόλες του "Μπαϊρακτάρη", δεν εξηγείται αλλοιώς…Laughing ).

Έτσι, μια γενναία μερίδα του Ελληνικού λαού έμενε μονίμως εκτός νυμφώνος εκτός αν βρισκόταν κάποιος από "μέσα" και "καθάριζε" τον φάκελο από το στίγμα του "κομμουνιστή", ή "εγγυάτο δια τα εθνικά φρονήματα του προς πρόσληψιν υπαλλήλου". Φυσικά θα μου πεις ότι υπήρχε και ο ιδιωτικός τομέας αλλά αν και δεν υπήρχε ανεργία τότε, μάλλον οι "στιγματισμένοι" δεν επρόκειτο ποτέ να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι ή στελέχη επιχειρήσεων, (για να φανταστείτε, σκεφτείτε πόσες πιθανότητες έχει κάποιος άρτι αποφυλακισθείς -αμάν μου κόλλησε η καθαρεύουσα) να βρει δουλειά σήμερα, κάπως έτσι και χειρότερα…

Μετά από την πτώση της χούντας, ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό κόμμα και άρχισε μια σειρά από διάφορες ενέργειες που καταδείκνυαν την απόσταση του από αυτό που θα λέγαμε "παραδοσιακή δεξιά". Παρόλα αυτά, ο αντίπαλος του ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την λαχτάρα σημαντικού τμήματος του Ελληνικού λαού για δικαίωση που ήταν ως τότε στην "απέξω" κάτι σαν τα "δικά μας παιδιά" της σημερινής ΝΔ, κατήγαγε συντριπτική νίκη το 1981.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός ότι στην ουσία η Ελλάδα είχε κεντροδεξιές κυβερνήσεις για πάρα πολύ καιρό, εν τούτοις, η οικονομική πολιτική αυτών των κυβερνήσεων ήταν ήδη εσωστρεφής και κρατικιστική και πριν τη χούντα αλλά και κατά τα έτη 1974-1981. Θυμάμαι πχ ότι επί ΝΔ το 1974-81 πληρώναμε κερατιάτικα 2 και τρεις φορές ακριβότερα οτιδήποτε υπέκειτο σε φόρο πολυτελείας (παιδιά, η αυνανία της Ελλάδας και η τάση της να τιμωρεί τα παιδιά της που κατοικούν σε αυτή είναι διαχρονική, μην μπερδεύεστε), δηλαδή τα στερεοφωνικά, τις τηλεοράσεις, τους δίσκους (δεν υπήρχαν τότε CD), business as usual δηλαδή Mr. Green.

Δυστυχώς, η διάδοχη κατάσταση χαρακτηρίζεται από μια περίοδο άκρατου κρατισμού που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν προς όφελος της κοινωνίας, εφόσον όντως πολλές κοινωνικές αδικίες επανορθώθηκαν κατά την περίοδο αυτή. Το πρόβλημα όμως το οποίο ακόμα κατατρέχει αυτό το κόμμα (και εννοώ το ΠΑΣΟΚ πλέον) είναι ότι έγινε δέσμιο των συνθημάτων του με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στρατιές ατόμων οι οποίες αντί να "διαπαιδαγωγηθούν" προς μια λογική προόδου και αυτόνομης ανάπτυξης, εναγκαλίστηκαν σφιχτά το κράτος και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας πελατειακής βάσης η οποία συνίστατο στο διορισμό στο Δημόσιο ("στενό" και "ευρύτερο" δημόσιο τομέα) ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν συνδικαλιστικά σωματεία τα οποία στην ουσία επέτασσαν τους όρους τους σε αυτό που οι ίδιοι ονόμαζαν "διάλογο", ενώ σε περίπτωση μη συμφωνίας, όλη η κοινωνία καθίστατο όμηροι αυτών των ολίγων οι οποίοι κατέβαζαν διακόπτες, έκλειναν τράπεζες (δεν υπήρχαν τότε ΑΤΜ), λιμάνια, αεροδρόμια, συγκοινωνίες, δρόμους, τρέχα-γύρευε.

Δυστυχώς το πρόβλημα του Δημόσιου τομέα οφείλεται στο γεγονός ότι αυτός χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των απαιτήσεων της κομματικής πελατείας των εκάστοτε κυβερνήσεων, με την αξιοκρατία να είναι το σύντομο ανέκδοτο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Έτσι, αφ' ενός μεν όσον αφορά το Δημόσιο τομέα, έχουμε στρατιές περιέργων, απεριποίητων εξωτερικά, ηθικά πωρωμένων εσωτερικά, επαγγελματικά ανικάνων, κοινωνικά απροσάρμοστων, απαιτητικών και άξεστων ατόμων οι οποίοι δεν θέλουν να ακούν για παραγωγικότητα, ανταγωνισμό, βγάζουν σπυράκια όταν ακούν για αξιολόγηση και κρίση τη στιγμή που και ο τελευταίος υπαλληλίσκος του ιδιωτικού τομέα κρίνεται εκ του αποτελέσματος, αυτοί επιμένουν στο απυρόβλητο. Τα προβλήματα που αφορούν αυτά τα άτομα δεν έχουν να κάνουν μόνο με ανικανότητα και αλλά και με τις στάσεις τους απέναντι στην εργασία καθώς και σε έλλειψη επαγγελματισμού, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά προστατεύονται με σκανδαλώδεις συμβάσεις εργασίας και αποδοχών.

Τώρα το τι είδους "υπηρεσίες" παίρναμε και παίρνουμε από τους αχάριστους αυτούς ανθρώπους οι οποίοι έχαιραν τέτοιας ισχυρής κοινωνικής προστασίας και δεν έδιναν ΤΙΠΟΤΑ σχεδόν σε αντάλλαγμα όλα αυτά τα χρόνια, το γνωρίζουμε όλοι… Εξ' αιτίας αυτών αλλά και της κατάστασης που τους εξέθρεψε αλλά κυρίως εξ' αιτίας των τυφλών αντιδράσεων τους, φτάσαμε σε πανεπιστήμια που δεν είναι ούτε στα 100 πρώτα στην Ευρώπη αλλά οι "καθηγητές" δεν θέλουν αξιολόγηση (θα το ξαναπώ: ΦΤΟΥ ΚΑΚΑ), σε απηνή επί σειρά διωγμό της ιδέας της επιχειρηματικότητας, σε μονοπώλια, και σε καταταλαιπώρηση του φτωχού κοσμάκη ο οποίος σαν μαλάκας (ολογράφως) ψήφιζε τόσα χρόνια το τα κόμματα που τους στήριζαν, για να συνεχίζουν αυτοί να τον δυναστεύουν.

Εξ' αιτίας αυτών των ανθρώπων και του λεγόμενου "μεταπολιτευτικού κράτους" χάθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες, πήγε πίσω η χώρα, και τώρα τουλάχιστον μπορεί –λέω μπορεί- να είχαμε που λέει ο λόγος και ένα απόθεμα πλούτου να "κάψουμε" αντί να δουλέύουν όλα στα όρια τους στους τωρινούς χαλεπούς καιρούς.

Θα μου πεις: ναι, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε για όλα;

Σίγουρα η δαιμονοποίηση είναι κακό πράγμα. Στο κάτω-κάτω ΚΑΙ χάρη στις προσπάθειες των δημοσίων υπαλλήλων έγιναν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί αγώνες όλων των εποχών (και θα δικαιούμαστε να το λέμε αυτό μέχρι το Πεκίνο, τουλάχιστον, οπότε ας το λέμε τώρα που μπορούμε να το ευχαριστηθούμε). Παρ' όλα αυτά όμως, έχουν και αυτοί μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μετά από πολλά χρόνια η κοινή γνώμη ΔΕΝ τους συμπαρίσταται , και γιατί θα 'πρεπε άλλωστε; Καθένας έχει τα δικά του προβλήματα πλέον…

Δυστυχώς, οι δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται ότι αποτελούν μια απωθητική έννοια για το μέσο πολίτη διότι, βέβαια αυτός δεν αντιλαμβάνεται γιατι θα πρέπει να υποστηρίξει κάποιους (όχι όλους) οι οποίοι τόσα χρόνια ήταν (και αυτοί) υπεύθυνοι για τη γκρίζα καθημερινότητα του με τις απεργίες τους, τα φακελάκια τους, τις πορείες τους στους δρόμους όπου χανόντουσαν από ραντεβού μέχρι και ζωές για τα "δίκια των λαών", you name it.

Από την άλλη, η ιστορία του ανεκδότου που λέγεται "ιδιωτικός" τομέας προκαλεί ένα κλαυσίγελο στους επαΐοντες όχι γιατι η Ελλάδα δεν έχει μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις αλλά γιατί οι επιχειρήσεις της δε διοικούνται σαν επιχειρήσεις. Στον αντίποδα λοιπόν, στον ιδιωτικό τομέα συμβαίνουν τα εξής:

-Ένα μεγάλο ποσοστό από τους εργαζόμενους (υπολογίζεται στο 80%) δεν είναι ευχαριστημένο από την εργασία και τις συνθήκες εργασίας του. Κύρια αιτία είναι η χαμηλές αποδοχές αλλά και οι σχέσεις με ανωτέρους και συναδέλφους οι οποίες δημιουργούν κλίμα φθοροποιού καχυποψίας και ελλείψεως συνεργασίας. Πολλές φορές μάλιστα, οι έριδες αυτές υποθάλπονται και από τους ανωτέρους τους οι οποίοι με αυτό τον τρόπο εφαρμόζουν μια τακτική του "διαίρει και βασίλευε" εφόσον και αυτοί φοβούνται ότι όταν οι υφιστάμενοι ΔΕΝ έχουν τριβές και αποδίδουν πλήρως στις δουλειές τους, τότε μπορεί να διακριθεί κανένας και να τους "πάρει τη θέση".

Από την άλλη, οι υφιστάμενοι δεν μιλούν και ανέχονται πράγματα που θα έκαναν τον "μέσο συνδικαλιστή" να αυτοκτονήσει. Βέβαια υπάρχουν και οι κακές γλώσσες που λένε ότι η έλλειψη έστω και μειωμένης αντίδρασης στα τέρατα και σημεία του ιδιωτικού τομέα δείχνει το γονιδιακό εγγενές του ραγιαδισμού του νεοέλληνα ο οποίος αντιδρά, απεργεί και ενοχλεί άνανδρα τους γύρω του μόνο όταν έχει την προστασία των αριθμών. Από την άλλη, ομολογώ (γιατί έχω ιδία πείρα) ότι ο κυνισμός των 40+ κάτι διευθυντών (η γενιά μου το κέρατο μου μέσα Evil or Very Mad ) ιδίως στην Ελλάδα μάλλον θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης από τους ψυχιάτρους του μέλλοντος…

Φυσικά, εκτός από τις "πολυεθνικές" και τρέχα-γύρευε, όπου τουλάχιστον υπάρχει (κάποια) αξιοκρατία, υπάρχουν και οι λεγόμενες "οικογενειοκρατικές επιχειρήσεις" όπου εκεί η μόνη ηθική του εργοδότη είναι η καλοπέραση και η επιβίωση της οικογένειας, έστω και επί των πτωμάτων των εργαζομένων.

Παιδιά, δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχουν διαβάσει τις λεγόμενες "θεωρίες υποκίνησης" στο Μάνατζμεντ. Αν και -υποτίθεται- οι εργαζόμενοι είναι το α και το ω και άλλα κουραφέξαλα – εν τούτοις δεν ελιναι τυχαίο το ότι ΔΕΝ έχουν βγει καινούριες θεωρίες από τη δεκαετία του 70 στο Μάνατζμεντ σχετικά με την υποκίνηση – διαπιστωμένο- και επιπλέον, ειδικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια μόνο θεωρία αυτή του "αν δε σ' αρέσει φεύγεις", μάλιστα, ενώ –υποτίθεται ότι στη θεωρία οι "καλοί" εργαζόμενοι αποτελούν "ενεργητικό" –(assets) της εταιρείας, και μάλιστα γράφονται άρθρα επί άρθρων για το πώς μπορεί μια επιχείρηση να "κρατήσει" τέτοιους εργαζομένους έστω και με τις απαρχαιωμένες θεωρίες κινήτρων διεθνώς Rolling Eyes , στη χώρα μας, οι άφιλοι, περίεργοι και κακεντρεχείς πολλές φορές Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες στην κυριολεξία "δε δίνουν του αγγέλου τους νερό" ενώ φυσικά οι πολλές αλλαγές και αντικαταστάσεις ατόμων σε καίριες θέσεις βλάπτουν και αυτή τη ροή των λειτουργιών (workflow) αλλά και αυτή ακόμα την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της επιχείρησης αλλά (όπως μου είπε και φίλος μάχιμος εργαζόμενος "αφού –ο επιχειρηματίας- βλέπει ότι του βγαίνει το χαρτί της φτηνής εκμετάλλευσης γιατί να μην το χρησιμοποιήσει;")

Τέλος, παραθέτω κείμενο που είχα γράψει για το παλιό forum του stadia.gr και όπου αναφέρομαι και πάλι στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως δε στον τομέα των υπηρεσιών

__________________________________________

Ο Εργασιακός Μεσαίωνας (κυρίως) στον ιδιωτικό τομέα…
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΚΕΙΜEΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ - ΜΗΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ - THE BIG BROTHER IS ALIVE AND KICKING

Κάτι για το οποίο δεν μιλάει κανένας και κατά τη γνώμη μου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι το γεγονός ότι το 80% των Ελλήνων εργαζομένων δεν είναι ευχαριστημένο από τις συνθήκες εργασίας του, σύμφωνα με κατά καιρούς δημοσιεύματα στις σωμών σελίδες των εφημερίδων. Παρά το γεγονός ότι και στο εξωτερικό το ποσοστό είναι υψηλό (40-60%) στην Ελλάδα σπάει κόκαλα. Και δεν μιλάμε για ανθρακωρύχους και οικοδόμους αλλά για μια γενιά νέων και μη ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται σε θέσεις γραφείου ή κάπου αλλού στον περίφημο "τριτογενή τομέα" (δηλαδή τις κάθε είδους "υπηρεσίες").

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς εργάζονται αλλά και οι προσωπικές μου εμπειρίες και οι των φίλων μου, συγκλίνουν (μέσα από ιστορίες τρόμου, στην κυριολεξία). Νέοι άνθρωποι με πτυχία που προσλαμβάνονται σε πολυεθνικές στην Ελλάδα παίρνουν κλάσμα των αποδοχών που θα έπαιρναν από τις ίδιες εταιρείες αν έμεναν στη χώρα που σπούδασαν. Τρελές ευθύνες και απλήρωτες υπερωρίες, καταπίεση από ανθρώπους που απορεί κάποιος πώς ανέβηκαν στη θέση που πολλές φορές κατέχουν, νεποτισμός, αβεβαιότητα, οικογενειοκρατία, κραυγαλέα λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές οι οποίες αναγκάζουν όλους να "τρέχουν" ενώ οι υπεύθυνοι είναι αγύριστα κεφάλια και δεν ακούν κανένα γύρω τους, και πάει λέγοντας. Και αυτά συμβαίνουν στις "καλές δουλειές" με τα σχετικά (πολύ σχετικά Mr. Green ) καλά λεφτά που οι εργαζόμενοι λαμβάνουν την πρώτη του μηνός σε λογαριασμό τραπέζης. Φανταστείτε τι γίνεται στα χαμηλότερα…

Δυστυχώς, στην Ελλάδα πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο και αν θέλω να συνομωσιολογήσω, θα πώ ότι μπορεί αυτό να έγινε και εσκεμμένα. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ντρεπόταν κάποιος να πει ότι ήταν επιχειρηματίας, και οι εργαζόμενοι (κυρίως του δημοσίου τομέα) έβγαιναν έξω για ψύλλου πήδημα και για θέματα που φαίνονται αστεία σε σχέση με την ανασφάλεια και την εργασιακή βαρβαρότητα που οι περισσότεροι βιώνουμε σήμερα. Σήμερα είμαστε στο άλλο άκρο και πιστέψτε με, τα πράγματα στον ιδιωτικό τομέα (για το Δημόσιο τα ξέρουμε) είναι ΤΡΑΓΙΚΑ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βγαίνουν προς τα έξω διότι αυτοί που τις βιώνουν φοβούνται (με ελαφρό πασπάλισμα ραγιαδισμού, εφόσον ο Ελληνας τις μαγκιές πλέον τις κάνει μόνο σε μεγάλους αριθμούς, και με μηδενικά ρίσκα), και προφανώς δεν… έχουν το χρόνο να αντιδράσουν, ή τους… αδένες, διότι ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι φοβισμένοι θα τους στηλιτεύσουν ή απλά θα σιωπήσουν.

Για ένα μόνο πράγμα απορώ (ρητορική ερώτηση: ) Πού πήγαν όλα αυτά που μαθαίναμε οι εξ Αγγλοσαξωνίας προερχόμενοι με τα περίφημα ΜΒΑ (είμαι ένας από αυτούς, βαράτε με Mr. Green ) περί employee motivation, employee reward systems, productivity bonuses και οι λοιπές αυνανίες των βιβλίων Management;

Τώρα φθάσαμε στο σημείο αφ' ενός μεν να αφανίζουμε τους μικρούς επιχειρηματίες με αντικίνητρα, και επιλεκτικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ και με το να αλλάζουμε φορολογικά νομοσχέδια κάθε μήνα. Επίσης τρομοκρατούμε τους επίδοξους ξένους επενδυτές (το ρόλο των επαγγελματιών "δημοκρατών" έχουν πάρει τώρα ομάδες "ανησυχούντων" πολιτών - NIMBYS - Not in My Back Yard) με το να αποτρέπουμε δεκάδες νέες επενδύσεις που θα έκαναν την Ελλάδα πραγματικά ισχυρή, (αρκεί μια επένδυση της Microsoft, πχ στη Ρόδο για να παύσει μια και καλή ο "κίνδυνος εξ' ανατολών" που λέει ο λόγος), κοκ. Από την άλλη, υπάρχει μια δράκα επιχειρηματιών η οποία ελέγχει και το κράτος, και τον ιδιωτικό τομέα, και στην οποία εάν δεν έχεις προσβάσεις, ούτε "καλή" (για τα Ελληνικά δεδομένα πάντα) δουλειά θα βρεις, ούτε επιχείρηση θα μπορέσεις να ανοίξεις αν δεν προσκομίσεις τα 4654233049 πιστοποιητικά που χρειάζονται, αλλά και αν την ανοίξεις, από τη μια θα έρχεται το κράτος να ζητάει λεφτά για τις ανέλεγκτες χρήσεις ή, αν μπεις στο μάτι κανενός μεγάλου μπορεί να σε βρουν και σε κανένα χαντάκι (κουβέντα κάνουμε παιδιά, μην τρομάζετε, είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα; Mr. Green…) Μην απορείτε λοιπόν γιατί στη σύγχρονη "ισχυρή" Ελλάδα ζητούνται μόνο τεχνικοί υπολογιστών, λογιστές και γραμματείς με proficiency αλλά πρώτο μισθό 500 Ευρώ (για τις γραμματείς, οι άλλοι μάλλον την έχουν λίγο καλύτερα).

Τυχεροί σε όλη την υπόθεση είναι και κάποιοι λίγοι που "φτιάχτηκαν" στη δεκαετία του 70 και του 80, μιλάμε για κάποιες επιχειρήσεις συμβούλων από το εξωτερικό, οι οποίοι είναι τώρα "senior partners" και δε συμμαζεύεται για όσους ξέρουν… Βρήκαν μια αγορά παρθένα και την τρύγησαν δεόντως και καλά κάνανε. Τώρα έχει γεμίσει ο τόπος από "consultants" που μια χαρά είναι, αλλά δουλειές δεν υπάρχουν…

Πιστεύω ότι άσχετα με τη γκρίνια που μας δέρνει σα λαό, εδώ υπάρχει πρόβλημα. Υποπληρωμένοι και απογοητευμένοι εργαζόμενοι δεν είναι ότι καλύτερο για μια επιχείρηση και μια κοινωνία
.

Εννοείται φυσικά πως ότι διαβάσατε δεν έχει σκοπό να οδηγήσει σε κανενός είδους πολιτική αντιπαράθεση, εφόσον όπως καταλάβατε θεωρώ ότι η ευθύνη είναι του κοινωνικού μας συστήματος συνολικά και όπως το ότι μετά τους Ολυμπιακούς όποια κυβέρνηση και να ανελάμβανε τα ίδια θα έκανε. Ας ανοίξουμε λοιπόν ένα διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, τις εμπειρίες σας από τους χώρους δουλειάς σας (αν και το ξέρω ότι είναι δύσκολο), για το ποιος φταίει, ο κακός και υπερφιλόδοξος γλύφτης συνάδελφος, το αφεντικό, το σύστημα, καθώς και το τι πρέπει να κάνουμε για την ανεργία, τη φτώχια, και το γιατί φτάσαμε ως εδώ... Σίγουρα και εγώ δεν τελείωσα, έχω να πω κι' άλλα...

Τέλος, κάντε κλίκ εδώ, για ένα συγκινητικό αρθρο της Σίσσυς Αλωνισιώτου από την "Ελευθεροτυπία" σχετικά με τα λεγόμενα "στελέχη" των 20+- 30+ (στα 40 "καίγεσαι, μετά σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν Mr. Green ) --------------> http://www.adlink.gr/article.asp?ID=2530

Το σίγουρο είναι ένα… Μάλλον γυρνάμε (για τα καλά) σελίδα και –το εννοώ- ο Θεός μαζί μας. Κάπου μου 'χει κολλήσει αυτή η ιστορία με την ηλίθια βασίλισσα που μίλησε τη λάθος στιγμή για παντεσπάνι αντί για ψωμί …

Και παιδιά, μην ξεχάσετε να ψηφίσετε. …


Last edited by gm2263 on Tue Jun 14, 2005 11:03 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Mon Jun 13, 2005 10:28 pm    Post subject: Reply with quote

gm anoixes endiaferon topic, eho grapsei ptihiaki sto performance-related pay tou human resource management pano sto thema tis ipokinisis, alo ena thema pou iparhei apo to 1970 opos les....diavasa to kimeno sou ala distihos viazome giati fevgo taxidi mehri ti deftera ke defteron gia pola apo afta pou grafeis den boro na ekfraso apopsi giati den ta eho zisei, pandos gia to thema tis ipokinisis stin ellada efharistos na milisoume kapia ali stigmi....oraio topic!
Smile
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Mon Jun 13, 2005 10:38 pm    Post subject: Reply with quote

Arrow Billy

...Thanks και φτού να πάρει η οργή που φεύγεις...
Φυσικά μιλάω για τις παρακάτω θεωρίες και κάποιες παραλλαγές τους που φτάσανε μέχρι τη δεκαετία του 80 αλλά από κει και πέρα από ότι ξέρω τίποτα...


Abraham Maslow-Ιεραρχία Αναγκών (Hierarchy of needs)

Mc Gregor - Theory X Theory Y

Hertzberg - Hygiene Factors - Motivators

Επίσης το συγκεκριμένο αντικείμενο τόχω διδάξει... ΓΜΤ, δεν το αναβάλεις το ταξίδι για καμμιά βδομάδα... δυο μερούλες; Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Mon Jun 13, 2005 10:43 pm    Post subject: Reply with quote

maslow's hierarchy of needs Smile - panda kapios diafonuse me afto.....idika i iaponiki sholi giati i idea tis ikogenias(keiretsu) mesa apo tin etairia gia aftous ine megaliteri apo tin idea tou self-fulfillment, i prosopiki axiopiisi.....den tha itan ke kako modelo gia tin ellada to iaponiko Smile to skeftikes pote? i etairia san ikogenia prostatis gia mia zoi me tin proipothesi oti tha ihe eggimeni duleia ke prostasia. telos pandon.

to taxidi ine gia iero skopo! pao romi na do tous dikous mou ke meta frankfurt gia tin ethniki!! sikoseto!

ime periergos na do pou tha katalixi to topic.....ego den psifisa pandos giati thelo na to skefto....

kalo vradi!
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 1:31 am    Post subject: Reply with quote

Εργασία και χαρά....

Το όραμα του εργασιακού μέλλοντος ενός αρχαιολόγου...

Ξεκινάς νέος, ώραίος και γεμάτος ελπίδα...στην πορεία μαθαίνεις οτι επόμενος διαγωνισμός για πρόσληψη αρχαιολόγων θα γίνει κατά το 2098 (καθώς η χώρα μας προφανώς δέν χρειάζεται αρχαιολόγους), οπότε η ελπίδα πάει περίπατο. Με τα προσόντα που μας απόμένουν λοιπόν αναζητούμε δουλεια, σχετική έστω του γνωστικού αντικειμένου μας, η οποία αναζήτηση περιέργως καταλήγει σε θέσει πωλητή σε α)Multirama, β)γυράδικο, γ) cafe, δ)Πλαίσιο, ε)goody's, στ)service υπολογιστών...(μη γελάτε:πέρασα από όλα αυτα), με μηδέν δικαιώματα και αποδοχές στην καλύτερη περίπτωση 400 ευρώ το μήνα (μη γελάτε είπα!)Α, αν τύχει και σε καμιά περίεργη εταιρεία τηλεπωλήσεων μπορεί και να χρειαστεί και να τραγουδας και να γυμνάζεσαι με τους υπόλοιπους δούλους, έτσι για πρωινή προθέρμανση (όχι, αυτό δεν το πέρασα)

Κατα τα 25-27 περνάς από σπόντα σε κάποιον διαγωνισμό εκπαιδευτικών και χωρίς να το καταλάβεις την επόμενη στιγμή είσαι 52 χρονών φαλακρός με γυαλάκια (υπόδειγμα φιλολογου), βολεμένος σε κάποιο επαρχιακό γυμνάσιο και σαν να μην φτάνει αυτό έχεις να διδάξεις ιστορία και αρχαία στα παιδιά του ael, του Ypsilon (που εν τω μεταξύ θα έχει μετακομίσει στην εν λόγω επαρχία γιατί ο καθαρός αέρας κάνει καλό στα γεράματα) και του Αριστείδη...

Θα μου πείτε "Εντάξει ρε φίλε, και εσύ γιατί ήθελες σώνει και καλά αρχαιολογία;" (Να φανταστείτε οτι ήταν η πρώτη μου επιλογή, δηλαδή δεν βρέθηκα εδώ επειδή απέτυχα πχ. στην νομική -όπως συχνότατα συμβαίνει.)Σ'αυτ'ο, δεν έχω ακόμη απάντηση: Ήξερα μεν οτι τα πράγματα θα ήταν δύσκολα στην αγορά εργασίας (δεδομένου οτι δεν μπορούμε να αρχίσουμε να σκάβουμε στα άσχετα:η αρχαιοκαπηλία διώκεται), αλλά πίστευα οτι σε μια χώρα στην οποία, όπου και να σκάψεις βρίσκεις απομεινάρια του παρελθόντος, θα υπήρχε τουλάχιστον κάποια θέση σχετική με το αντικείμενο μου...Αλλά αν υπήρχε πραγματική σύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια, και είχαν "κλείσει" οι θέσεις στην σχολή μέχρι να απορροφήθούν οι έως τότε πτυχιούχοι, σίγουρα θα είχα στραφεί κάπου αλλού, σε κάτι με μεγαλύτερες πιθανότητες να εργαστώ στο αντικείμενο μου...


Και όσο για την αξιολόγηση, έχουν λόγους και την αρνούνται οι πανεπιστημιακοί (θυμίζει τα παράθυρα του Καβάφη:

"...Και καλλίτερα ίσως να μην τα βρώ.

Ισως το φως θάναι μια νέα τυραννία.

Ποιός ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.)

και τώρα με συγχωρείτε αλλά έχω να κόψω και τις φλέβες μου...


Last edited by Lucretius on Tue Jun 14, 2005 3:32 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
marin
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Apr 2004
Posts: 1414
Location: London

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 1:40 am    Post subject: Reply with quote

Δυστυχως τα πραγματα ειναι λιγο ως πολυ απλα αυτη τη δεδομενη χρονικη στιγμη στην Ελλαδα. Η ανεργια ειναι ιδαιτερα ψηλη, και συνεπως οι ιδιωτικες εταιριες ακολουθουν την τακτικη "Δεν σ'αρεσει; Φυγε, σαν και εσενα υπαρχουν πολλοι που μπορουμε να παρουμε και να ξεζουμισουμε".
Υπαρχουν και εξαιρεσεις φυσικα αλλα μονο ως επιβεβαιωση του κανονα. Υπαρχουν χιλιαδες λογοι που εχουμε φτασει σε αυτα τα σημεια παρολα αυτα εγω δεν νομιζω οτι ο Ελληνικος λαος στο συνολο του, εχει ωριμασει τοσο ωστε να βλεπει οτι το μακροπροθεσμο εχει γινει πλεον βραχυπροθεσμο. Δηλαδη, και εδω θα παρω ενα παραδειγμα εξωφθαλμο που χρονια τωρα ταλανιζει τους πολιτικους και ο λαος αντιδρα.
Ειναι γνωστο εδω και μια 15ετια τουλαχιστον (και πιστεψτε με απο τοτε το συζητανε) οτι τα ασφαλιστικα ταμεια της χωρας μας δεν θα μπορουν σε λιγο καιρο να πληρωνουν τις συνταξεις. Αυτο ειναι φυσικο και επομενο οταν τα κεκτημενα στην Ελλαδα για πολλα χρονια σημαιναν, δουλεια για μια γυναικα στην τραπεζα και μετα απο μια 8ετια και διαφορα παραθυρακια στο νομο, μια φουλ συνταξη εφ ορου ζωης και ενα παχυλο εφ' απαξ. Αυτο ειναι ενα συστημα που με απλα μαθηματικα (τι λεω, με απλη αριθμιτικη) θα οδηγηθει στη χρεοκοπια. Παρολα αυτα ακομα και τωρα ολοι αντιστεκονται στις αλλαγες στο ασφαλιστικο (οι οποιες θα ειναι ιδιαιτερα επιπονες για ολους εμας της γενιας μας) γιατι τα κεκτημενα μας πανε στραφι. Με τη μονη διαφορα, οτι εγω οντας λιγο προνοητικη για μια φορα, πριν απο 5 χρονια που ξεκινησα να δουλευω, αποφασισα να λαβω μερος στις λεγομενες συντεχνιακες συνταξεις που υπαρχουν εδω στο Η.Β. Τι ειναι αυτο; Ειναι μια εξτρα συνταξη και ενα εφ' απαξ, τα οποια προερχονται απο μια εταιρια που επενδυει τα χρηματα αυτων που πληρωνουν, στην συγκεκριμενη περιπτωση των εργαζομενων στην ακαδημια και τα πανεπιστημια. Στην πραξη αυτο σημαινει οτι το κρατος μου δινει καποιες φορολογικες απαλλαγες για να συμμετασχω σε αυτο το σχημα. Δεν μιλαμε για αμιγως ιδωτιικες ασφαλειες.

Ως καλος πολιτης παω και ρωταω στην πηγη (Υπ. Υγειας Προνοιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων) αν υπαρχει κατι τετοιο στην Ελλαδα. Μου απαντανε ΟΧΙ αλλα οτι καλο θα ηταν να το κρατησω γιατι καποια στιγμη θα γινει καθως ειναι το μονο που μπορει να μας σωσει. Αυτο πριν 5 χρονια. Τωρα θελω να μεταφερω αυτα τα λεφτα στην Ελλαδα πλην ομως δε μπορω καθως τετοιο σχημα γιοκ στην Ελλαδα. Τι θελω να πω; Ο,τι στην Ελλαδα σε ολα τα πραγματα πρεπει να επελθει το σοκ της πληρους αποτυχιας σε κατι (οικοδομικα/συνταξεις/μισθοι) και να ξεπεραστουν κατα δεκαετιες τα σχηματα που χρησιμοποιουμε για να ξεκουνησουμε να κανουμε κατι. Και τοτε θα ειναι πολυ αργα πλεον με μια γενια να τραβαει ΤΟ ζορι και μετα να μιλαμε για τα μαυρα χρονια του "τοτε".

Επειδη ειμαστε κατα βαση ατομικιστες και ποτε μα ποτε δεν μας ενδιαφερει τι γινεται λιγο εξω απο την πορτα μας νομιζουμε οτι μπορουμε να πορευτουμε στη ζωη ως εθνος ετσι απλως επιπλεοντας μεταξυ δυτικου πολιτισμου (παντα προσαρμοσμενου στις ιδιαιτεροτητες μας) και μιας εντελως κακως εννοουμενης σοσιαλιστικης ουτοπιας. Μονο που στη Δανια στη Σουηδια κλπ, οι ανθρωποι πληρωνουν παρα πολλα λεφτα σε φορους. Και δεν τους περναει απο το μυαλο η φοροδιαφυγη.

Μεσα σε αυτο το γενικο κομφουζιο ακρατου σοσιαλοφιλελευθερισμου βρισκεται ο αμοιρος ο νεος ο οποιος εχει και ενα μεταπτυχιακο, και μεταχυ μισθου πεινας απο την οποιαδηποτε πολυεθνικη (που αν ηξεραν οι μαμαδες πολυεθνικες τι γινεται εδω θα τα ειχαν κλεισει τα μαγαζια) και γλειψιματος καθε βλαχοδημαρχου ( favourite word of the month!) για μια θεση στο υποτιθεμενο "σιγουρο" δημοσιο. Μονο που αυτες οι ημερες λιγο ως πολυ τελειωσαν εκ των πραγματων και για αλλη μια φορα με το μαχαιρι στο κοκκαλο.

Γελαω παρα πολυ με την ολη κατασταση, με την εννοια οτι τωρα προσπαθουν ορισμενα μερη της τωρινης κυβερνησης να βολεψουν "τα δικα τους τα παιδια" οπως εγινε και πριν. Με τη μονη διαφορα οτι και τα μεν και τα δε παιδια θα χρειαστει παρα πολυ γρηγορα να παρουν ποδι γιατι το κρατος δεν θα μπορει να συντηρει παρα εναν σκελετο στις δημοσιες υπηρεσιες. Και θα φτασουμε μετα απο 50 χρονια που το ξερουν εξω και το εφαρμοζουν, να εχουμε στα υπουργεια ανθρωπους ελαχιστους που δουλεια τους θα ειναι να λειτουργει το κρατος βρεξει χιονισει οτι κυβερνηση και να ειναι πανω. Εχει δει κανενας σας τις πολυ αστειες σειρες Yes minister, Yes Prime Minister?

Και ο ιδιωτικος τομεας καποια στιγμη τωρα κοντα (τουλαχιστον στη δικη μου γενια) θα συμμορφωθει γιατι εκ των πραγματων δεν θα μπορει να γινει αλλιως. Η εποχη του "φαινεσθαι" που κρατησε αρκετα στην Ελλαδα θα αρχισει σιγα σιγα να υποχωρει, και θα μας περασουν τελικα και εμας τα κομπλεξ οταν αντιληφθουμε οτι μας ζημιωνουν οικονομικα και κοινωνικα. Ενταξει μας παιρνει λιγο παραπανω ως εθνος λογω του προαναφερθεντος ατομικισμου αλλα τελικα οταν δεν θα μπορει να λειτουργησει κανενας σε αυτη τη χωρα καθημερινα και να κανει τη δουλεια του οποια και να ειναι αυτη, τοτε θα τα ξαναδουμε τα πραγματα.

Το κακο ειναι οτι εμεις θα τα τραβηξουμε ολα...

Απειλω οτι θα επανελθω στο θεμα γιατι εχω πολλα να πω σχετικα με το πως πρεπει να δουλευει καποιος αλλα εχει παει αργα and you've guessed it tomorrow is a schoolday που λεμε και εμεις στην επαρατο καπιταλιστικη Μ. Βρετανια.
Back to top
View user's profile Send private message
savroulis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1632
Location: Athens, Greece

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 2:20 am    Post subject: Reply with quote

με λίγα λόγια ετοιμαστείτε να γίνετε σκλάβοι.....και να βγάζετε αρκετά λεφτά που θα τα σώνετε για να πάρετε SUV και κότερα...γιατί διασκέδαση δεν θα μπορείτε μιάς και θα δουλεύετε 10+ ώρες την ημέρα. (συμειοτέον οι 10+ δεν έιναι απλά ώρες στο γραφείο, αλλά δουλειάς) Καλως ορίσατε στον ιδιωτικό τομέα.
δυστιχώς / ευτυχώς το καπιταλιστικό μοντέλο.
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 4:08 pm    Post subject: Reply with quote

Σκόρπιες σκέψεις:

Το πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσουν οι επικυρίαρχοι τα επόμενα χρόνια έγκειται στην απληστία τους η οποία είναι εγγενής συνέπεια της μαλάκυνσης του εγκεφάλου τον οποίο προκαλεί ο άκρατος πλουτισμός. Η αναφορά στο παντεσπάνι και στη Μαρία Αντουανέτα δέν είναι τυχαία, όπως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των ως ώρας απαντησάντων, που δεν νομίζω να κοιμούνται με τη φωτογραφία της Παπαρήγα στο προσκέφαλό τους (μπρρρ Mr. Green ) απάντησαν "να δώσουν οι πλούσιοι από τα υπερκέρδη τους" (επιλογή 2).

Για να δούμε λοιπόν τι γίνεται μιας και έχω και χρόνο και κέφια...

Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με την πτώση του "υπαρκτού" σοσιαλισμού μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, ο καπιταλισμός προπαγάνδιζε τη νίκη του και στον έντυπο προπαγανδιστικό του τύπο (διάβαζε περιοδικά life-style, όχι νομίζετε ότι τυχαία βγήκαν Mr. Green ), με ηλιθιότητες όπως (διάβαζε "Νίτρο" και "Κλίκ" των αρχών της εδκαετίας του 90 όπου ο Κωστόπουλος σε εξάρσεις μεγαλείου επαναλαμβάνει το leit-motif (idee fixe που λένε οι Γάλλοι): -

-ΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑ
ΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑ (όπως λέμε "χαρεράμαχαρεράμαράμαχαρεχάρεχάρε - δίκην Ινδικού "μάντρα αν έχετε δεί σε ταινίες) Laughing

-ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΟΡ ΑΜΑΞΙ, ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ, ΤΡΟΡΗΥ ΑΓΟΡΑΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΜΠ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

-ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΨΟΥΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΕΜΕΙΣ, Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΚΗΔΩΝ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ (ΤΙΜΙΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΣΕ 500 ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΖΕΡΕΣ ΖΩΕΣ ΣΑΣ).

-ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΡΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΡΜΙΑ, ΠΑΜΕ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ ΟΠΟΤΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΠΗΖΕΤΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΚΑΙ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΗΜΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ, ΜΙΚΡΕ ΛΑΟΥΤΖΙΚΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ 4χ4 (ο όρος "SUV" δεν είχε εφευρεθεί τότε) ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΜΙΟΥ - ΤΡΟΡΗΥ- ΚΟΛΑΣΗ (όλα μαζί) ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΖΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ (Το "κορμί" προφανώς λογίζεται σαν άβουλο κατοικίδιο το οποίο ενέχει ρόλο βραβείου η/και θηράματος διακοσμητικού σαν τους χαυλιόδοντες των ελεφάντων και τα δέρματα των τίγρεων που κρεμούν οι κυνηγοί στα σαφάρι Laughing )...

-ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΟΙ ΞΕΝΕΡΩΤΟΙ ΡΕ ΟΙ ΚΡΥΟΚΟΛΟΙ ΡΕ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ... τη συνέχεια την ξέρετε... ΑΚΡΟΠΟΛΗ... ΝΗΣΙΑ... ΚΛΑΜΠ... ΕΤΣΙ ΓΛΕΝΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ -Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ (Αμα έχεις λεφτά και η Ζιμπάμπουε καλή είναι -που λέει ο λόγος)

-ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΔΩ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΤΙς ΜΠΟΥΚΑΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΖΙΓΓΕΡ ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΔΙΠΛΑ-ΔΙΠΛΑ (Τελικά αποκτήσαμε σοσιαλισμό στο Αλκοόλ - τη θυμάμαι αυτή την ατάκα από το παλιό "Κλικ" μου φαίνεται).

Βέβαια. "Παληκάρι Vs Gigger" σημειώσατε 2 γιατί έχει πολλά λεφτά, και μπορεί να ξαναπάει την επόμενη στο κλάμπ, ενώ το "παληκάρι" όχι. Άσε (για όσους ξέρουν από Ελληνικές ταινίες) το ότι σε αντίθεση με τον τίτλο της γνωστής ταινίας μπορεί να μην έχει "νεράϊδα" για το "παληκάρι" σε αυτό το παραμύθι διότι, ως γνωστόν, ο Τζίγγερ 'έχει όλο το χαρτί, και αυτό που μένει για το "παληκάρι" ειναι το φρικτότατο hangover από τις καραμπόμπες που έχει πιεί σε αντίθεση με το Τζίγγερ που σιγά μην τον ποτίσουν μπουρούχες οι κλαμπούχοι, σε αυτό ναι, είναι στην ίδια οικογένεια, ή ακριβέστερα, στην ίδια συνομωταξία).

Και μπορεί να μου πείτε ότι υπερβάλλω, αλλά βρέστε το πρωτο τεύχος του περιοδικού "Κόλτ" του Μυλωνά εκεί, στις αρχές του 90 που έλεγε ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ: "Ελάτε στον κόσμο των κλάμπ εσείς με τους μισθούς των 150.000 το μήνα μείον της κρατήσεις" (μωρέ μπράβο, όι μισθοί ίδιοι είναι με τότε !!! ). Ή το ΜΑΧ το οπόιο έλεγε : "Φραγκα, Γκόμενες, Παλάτια" (άλλο ωραίο μάντρα αυτό) .

Μα θα μου πείς είσαι υπερβολικός, αυτά τα περιοδικά έγραφαν βλακείες. Αμ δε...

Πιστεύω ότι αυτές οι αυνανίες έκαναν μια γενιά νευρωτικών και κατακερματισμένων ψυχικά ατόμων που είναι σήμερα γύρω στα 30-35, που θέλουν, θέλουν , θέλουν και επειδή δεν τους δίνεται, αγχώνονται, χρεώνονται, χωρίζουν και όπου με την πρώτη δυσκολία οι μεν γυναίκες αφήνουν κουτσούβελα και wimp συζήγους και πάνε γι' "άλλα" που είναι νεαρότερα, με πιό πολλά λεφτά, κοιλιακούς και προσφέρουν πιό πολλές σεξ στάσεις, ενώ αντίθετα, οι άνδρες με την πρώτη επιτυχία αρχίζουν και συμπεριφέρονται λες και τους χρωστάει όλος ο κόσμος, η κοινωνία και ο Θεός ο ίδιος και τρέχουν να αγοράσουν χρόνο από τα Ρ-20 ή οτιδήποτε -20 υπάρχει διαθέσιμο... (όπου Ρ-20 = Ρωσίδα 20 χρονών)

'Ετσι, η εργασιακή ηθική πάει περίπατο εφόσον στηννΕλλάδα, κανένας ποτέ δεν τη σεβάστηκε. Θυμάμαι τα λόγια μιας Ελληνικαναδης φίλης μου, η οποία μου έλεγε:

"Μα πώς είναι δυνατόν ο Έλληνας να μην έχει απέχθεια στη δουλειά, όταν οι ίδιοι οι γονείς του του τα παρέχουν όλα κάνοντας τον να πιστεψει ότι η δουλειά είναι ένα αναγκαίο κακό το οπίο μπορεί να περιμένει εφόσον αυτός είναι θωρακισμένος από αυτό μέσω του οικογενειακού εισοδήματος, η επιτυχία στη δουλειά αποτελεί αντικείμενο άξιο επαίνου μόνο όταν αντιστοιχεί σε πολλά €€€, και γενικά, όταν υπάρχει διάχυτη η ιδέα ότι τα κορόϊδα μόνο δουλεύουν". Άσε και τα κοινωνικά πρότυπα όπου όλοι (όπως συμβαίνει σε όλα τα τριτοκοσμικά κράτη, και στην Τουρκία το είδα αυτό) το παίζουν "κάπως", λες και ο άλλος δεν έχει μάτια να δεί ποιός είναι πραγματικά ο άλλος που έχει απέναντι του"

Το πρόβλημα λοιπόν, για να το θέσω χοντρικά φίλε Savroulis, είναι ότι και στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό, οι άπληστοι επικυρίαρχοι αυτή τη στιγμή σκάβουν το λάκκο τους διότι αφού ντοπαραν και αφιόνισαν επί δεκαετίες τα παιδιά και τα εγγόνια αυτων που πολέμησαν πριν 60 χρόνια, τώρα που ξυπνάνε οι κοιμισμένοι λωτοφάγοι και βλέπουν γύρω τους οτι παρά το γεγονός ότι υπηρέτησαν πιστά το σύστημα και και απαιτούν τα "φράγκα. γκόμενες παλάτια" οι gatekeepers του συστήματος τους λένε: "ΠΡΙΤΣ; Το ξέρεις ότι η μισθοδοσία 100 σκουληκιών σαν κι' εσάς είναι όσο το νέο μου κότερο; Αει σιχτίρ από κει που μου θές και παραπάνω λεφτά"...

Με λίγα λόγια, βλέπουμε την μονόπλευρη αθέτηση του κοινωνικού συμβολαίου απο την πλευρά των επικυριάρχων του μεταψυχροπολεμικού καπιταλισμού... and that's bad news man...

Και καλά στην Αμερική τουλάχιστον οι επικυρίαρχοι μέχρι πρότινος σου δίνανε και ένα SUV, μια Camarro, μια fertile τεξανή σύζηγο με oversized bossom για να σου κάνει και να σου θρέψει 2-3 κουτσούβελα, και ένα σπίτι στα προάστεια που αντιστοιχεί σε επίπεδο πολυτελούς "μεζονέτας" Βορείων Προαστείων αλλά χωρίς το υπερβολικό μπετόν, με όλα τα κομφόρ. Εδώ στην Ελλάδα σου λέει ο άλλος τεσσάρι στην Ηλιούπολη με Huyndai ATOS, άντε και "διαμπερές" στον τρίτο που μου θέλεις και SUV με μεζονέτα σκουλήκι...

Ε, κάτι τέτοιο έγινε και πρίν από πολλά χρόνια με την κυρία που μίλησε για παντεσπάνι αντί για ψωμί...

Και δεν ξέρω βρε παιδιά, η πλάκα είναι το ότι όταν θα γίνει το μπάμ θα αναρωτιώμαστε τάχαμ-τάχαμ τι έγινε...
Back to top
View user's profile Send private message
oute psilos
Full Member
Full Member


Joined: 22 Feb 2005
Posts: 394
Location: glasgow

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 6:07 pm    Post subject: Reply with quote

gm2263 wrote:
βλέπουμε την μονόπλευρη αθέτηση του κοινωνικού συμβολαίου απο την πλευρά των επικυριάρχων του μεταψυχροπολεμικού καπιταλισμού... and that's bad news man...


pathame tetoio pragma? Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
marin
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Apr 2004
Posts: 1414
Location: London

PostPosted: Wed Jun 15, 2005 12:11 am    Post subject: Reply with quote

gm2263 wrote:
-ΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑ
ΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕΚΑΛΑ (όπως λέμε "χαρεράμαχαρεράμαράμαχαρεχάρεχάρε - δίκην Ινδικού "μάντρα αν έχετε δεί σε ταινίες) Laughing

-ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΟΡ ΑΜΑΞΙ, ΚΟΙΛΙΑΚΟΥΣ, ΤΡΟΡΗΥ ΑΓΟΡΑΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΜΠ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

-ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΨΟΥΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΕΜΕΙΣ, Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΚΗΔΩΝ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ (ΤΙΜΙΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΣΕ 500 ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΖΕΡΕΣ ΖΩΕΣ ΣΑΣ).

-ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΡΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΡΜΙΑ, ΠΑΜΕ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ ΟΠΟΤΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΠΗΖΕΤΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΚΑΙ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΗΜΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ, ΜΙΚΡΕ ΛΑΟΥΤΖΙΚΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ 4χ4 (ο όρος "SUV" δεν είχε εφευρεθεί τότε) ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΜΙΟΥ - ΤΡΟΡΗΥ- ΚΟΛΑΣΗ (όλα μαζί) ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΖΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ (Το "κορμί" προφανώς λογίζεται σαν άβουλο κατοικίδιο το οποίο ενέχει ρόλο βραβείου η/και θηράματος διακοσμητικού σαν τους χαυλιόδοντες των ελεφάντων και τα δέρματα των τίγρεων που κρεμούν οι κυνηγοί στα σαφάρι Laughing )...

-ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΟΙ ΞΕΝΕΡΩΤΟΙ ΡΕ ΟΙ ΚΡΥΟΚΟΛΟΙ ΡΕ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ... τη συνέχεια την ξέρετε... ΑΚΡΟΠΟΛΗ... ΝΗΣΙΑ... ΚΛΑΜΠ... ΕΤΣΙ ΓΛΕΝΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ -Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ (Αμα έχεις λεφτά και η Ζιμπάμπουε καλή είναι -που λέει ο λόγος)

-ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΔΩ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΤΙς ΜΠΟΥΚΑΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΖΙΓΓΕΡ ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΔΙΠΛΑ-ΔΙΠΛΑ (Τελικά αποκτήσαμε σοσιαλισμό στο Αλκοόλ - τη θυμάμαι αυτή την ατάκα από το παλιό "Κλικ" μου φαίνεται).



Σκορπιες και οι δικες μου σκεψεις,

Το μαντρα ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ δεν καταλαβαινω γιατι το κανανε σημαια διαφορα κεντρα στην Ελλαδα, αφου αυτο ειναι κατι που το εχει ο Ελληνας μεσα του βρεξει χιονισει, σε χαλεπους η μη καιρους. Τι εγινε ξαφνικα και επρεπε να το κανουν ram down our throats τα εν λογω περιοδικα; Μηπως ειχε ερθει η ωρα να αρχισουν την απενοχοποιηση της εξοφθαλμης κραιπαλης/σπαταλης/υπερβολης και να αφησουν τον Ελληνα ελευθερο να εκφραστει με τα πιο οριενταλ του στοιχεια;

Δεν χρειαζοταν νομιζω τετοια προβολη του λαιφσταιλ "κραιπαλη" καθολου στην Ελλαδα. Απλα επειδη μερικα πραγματα τα ασπαζομαστε 10 χρονια μετα τη Δυση και προσπαθουμε αχορταγα να καταβροχθισουμε σε 6-7 μηνες αυτα που αλλοι αλλου καναν για μια δεκαετια επρεπε να υπραξει και αυτη η εκρηξη στο "λαιφσταιλ".

Δευτερον, βαρεθηκαν τους μιζερους; Αχαχαχαχαχαχαχαχαχα! Πολυ καλο αυτο να βγαινει απο τα χειλια των αρχιμιζερων (τυπος οποιουδηποτε ειδους) που οι μισοι βριζουν τους αλλους μισους με την κατηγορια οτι προκαλουν βαθια καταθλιψη στο εθνος. Μιζερια ενος ειδους ειναι και αυτη η προωθηση καθε ειδους μικροαστικης βλαχοεκδηλωσης με διαφορα σουργελα να σερνουν τα κορμια τους και τις φατσες τους απο τετραγωνακι σε τετραγωνακι καθε ασχετου διαφημηστικου εντυπου.

Τριτον το τριπτυχο SUV-MYKONOS-Ρ20/κορμι μακαρι να τους φτανει αλλα απο οτι βλεπω δεν τους φτανει και το εχουν ριξει οι περισσοτεροι στα βαρια ναρκωτικα/ψυχοφαρμακα/ψυχιατρους και αδυνατουν (οι ηλιθιοι) να καταλαβουν γιατι δεν ειναι ολα ΤΕΛΕΙΑ ΜΙΛΑΜΕ...

Και τελευταιο, ΟΝΤΩΣ στην Ελλαδα ειμαστε, και γελαω παρα πολυ με ολα αυτα καθως μου θυμιζουν κακεκτυπο της φρενιτιδας που επεκρατησε στο Η.Β κατα τη διαρκεια των Θατσερικων χρονων. Στο πιο βλαχαδιστικο βεβαια και στο πιο μικροαστικο.

Δεν ανησυχω ιδιαιτερα ομως...αλλαζουν τα πραγματα αρδην γιατι καλως η κακως φυγαν πολυ Ελληνες εξω, οχι πια για να δουλεψουν στις φαμπρικες αλλα για να επεκτεινουν τους οριζοντες τους εκπαιδευτικα και επαγγελματικα. Αυτο σημαινει οτι υπαρχει μια γενια (η οποια περναει και καποια πραγματα και σε αυτους που δεν εφυγαν ποτε) η οποια λογω αναγκης χρειαστηκε να προσαρμοσθει σε κανονες και κοινωνιες που ηταν πιο μπροστα στην εξελιξη των εργασιακων. Τουτεστιν μπορει προς το παρον να μη μιλαει κανενας αλλα καποια στιγμη θα μιλησουν ολοι μαζι και τοτε δυστυχως για αυτους η φυρα και οι φελλοι θα παψουν να επιπλεουν.
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Wed Jun 15, 2005 2:30 pm    Post subject: Reply with quote

Arrow Marin

Thanks for your contribution my dear... Very Happy Και συνεχίζουμε

θα σταθώ στην τελευταία παράγραφο του post σου όπου αναφέρεσαι σε μια νέα γενιά Ελλήνων οι οποίοι καλώς ή κακώς έφυγαν ή καλύτερα επεξέτειναν τις επιχειρήσεις τους στην αλλοδαπή και κινούνται σε άλλους ρυθμούς, και μάλιστα ότι (από ότι αντιλαμβάνομαι) το υγειές τμήμα του Ελλ. λαού θα αντιδράσει στην όποια νοσηρή κατάσταση.

Μα... κάτι τέτοιο βλέπω να γίνεται και αν και δεν πρέπει να το χρωματίσουμε πολιτικά επειδή ΔΕΝ πιστεύω σε κόμματα και παρατάξεις. Αυτό που τόσα χρόνια φοβόντουσαν όλοι ΚΑΙ οι λαϊφσταϊλίστες, και οι επαγγελματίες προοδευτικοί που είχαν κολλητιλίκια μαζί τους αλλά και οι "νεοφιλελέυθεροι" είναι η απεμπλοκή του λαού από τα σύστημα εξουσίας, νομής της και διανομής των προνομίων της μεταπολεμικής Ελλάδας (όχι απλά μεταπολιτευτικής όπου εκεί έφαγε η μυγα σίδερο και οι "ημέτεροι γύρω στα 100 τρισεκατομμύρια, αν και το νούμερο προέρχεται από τη μια πλευρά μόνο οπότε βάζω και ένα ερωτηματικό).

Έτσι, εφόσον το σύστημα δεν μπορεί να "βολέψει" πλέον άλλους αλλά ούτε και να παράγει τον πλούτο που χρειάζεται ώστε ο καθείς ανάλογα με τις απαιτήσεις, τα προσόντα του, το βαθμό εμπλοκής του τέλως παντων με τους μηχανισμούς (φανερούς ή αφανείς, δίκαιους ή άδικους, νόμιμους ή παράνομους) του συστήματος, (ακόμα και σαν μισθωτός σε καλή ιδιωτική θέση εργασίας, μην τα ρίχνουμε όλα στο κράτος) να νοιώθει αίσθημα ανταμοιβής για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε αυτό, λογικό ήταν ότι κάποια στιγμή θα υπήρχαν αντιδράσεις εφόσον πολλοί κρίνουν (και όχι άδικα) ότι η ανταμοιβή υπολείπεται της προσφοράς...

Η φίλτατη marin αποδίδει ένα σημαίνον και καθωριστικό στοιχείο αυτής της αντίδρασης στο "coming of age" και την κατα τρόπον τινά "ενηλικίωση" της περίεργης Ελληνικής κοινωνίας από τις συνθήκες της καταπίεσης των μεταπολεμικών κεντροδεξιών και αυταρχικών κυβερνήσεων και την επακολουθήσασα δημαγωγικά καθοδηγούμενη κραιπάλη (πάντα των άκρων αυτός ο λαός, πάντα των άκρων...).

Έτσι επέρχεται η συνειδητοποίηση ότι απλά, τραγικά απλά το κάθε τι έχει και το αντίτιμο του. Όταν τα ΚΛΙΚ, τα ΜΑΧ και συναφή, αποκαλούν "spice of marriage" την απιστία, και τρέχουμε να βρούμε Ρ-20, τότε να μην μας κάνει εντύπωση που οι γυναίκες μας (σας, δέν είμαι παντρεμένος Mr. Green ) μας εκδικούνται με Α-20 (Αλβανούς 20-χρονών, για... ρίξτε μια ματιά ακόμα στον κηπουρό σας... ), όταν τι ΚΛΙΚ γράφει πριν 15 και βάλε χρόνια "Ναρκωτικά: Τα δοκιμάσαμε και σας λέμε πως περάσαμε", τότε μην τρελαθείτε αν βρείτε στο συρτάρι του κανακάρη και της teenager κορούλας σας τίποτε περίεργα χάπια με χαμογελάστές φατσούλες ή ακόμα χειρότερα καμιά σκονίτσα ή κανα δυο γαράκια σαν κι' αυτά που κάνατε στα δικά σας χρόνια. What goes round comes around.

Έτσι λοιπόν, μέσα σε όλα τα άλλα, φαίνεται ότι κάπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια "δεξιά" (αν και ο όρος θεωρείται αδόκιμος πλέον) ή "συντηρητική" στροφή. Επιπλέον, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τέτοια κατακραυγή εναντίον του Δημόσιου τομέα (όχι άδικα, αν και κατα τη γνώμη μου το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, όταν παίρνεις ακατάλληλους και τους αφήνεις ανεξέλεγκτους χωρίς ούτε ένα "training" σε εξυπηρέτηση πελατών -παλιά θα το λέγαμε κοινωνικές δεξιότητες -μην πάτε μακριά - τότε σαν κράτος έχεις και εσύ αυθύνη. Όταν προτρέπεις στον κάθε αγράμματο να βάλει τα λεφτά του στο χρηματιστήριο και κάποια στιγμή με επιδεξιότητα Χουντίνι αυτά εξαφανίζονται, τότε δεν μπορείς να σφυρίζεις αμέτοχα και να λές "ας προσέχατε". Όταν βλέπεις ότι όταν κάποιος που έχει γνωριμίες γίνεται "ένας εξαίρετος νέος με λαμπρες σπουδές" ενώ όταν δεν υπάρχει το μέσον στοιβάζονται τα "Dear John" letters δεν πας να έχεις διδακτορικό από το Yale (κυριως τότε), τότε κάτι βρωμάει. Όταν πάς μια βόλτα με το σαραβαλάκι σου και έχεις μείνει στις εικόνες της τηλεόρασης (αλλά και στις προσωπικές σου εμπειρίες) της φτώχιας, την ανημπόριας και των συνταξιούχω με συντάξεις πείνας και βλέπεις ότι όσο προς τα βόρεια και παραλιακά πας ό πλούτος είναι τοσο προκλητικός που έίναι σαν να σε χλεβάζει, τοτε παιδιά, αυτά τα μικρά, κακιασμένα και bitter συναισθήματα των απλών ανθρώπων που δεν έχουν διδακτορικό φιλοσοφίας από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, ούτε είναι μάστερ του Ζεν ή Αγιορείτες για να διαλογισθούν για τη ματαιότητα των εγκοσμίων, τότε όλα αυτά σιγά-σιγά μαζεύονται και μεταφράζονται σε 60% αντίθεση στη μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, και τότε δεν πιάνει (είναι αργά) ούτε ο μπαμπούλας της δεξιάς (ποιάς; Laughing ) ούτε του κεφαλαίου, ούτε τα δίκια των λαών τα οποία δικαιούνται οι πιό ίσοι από τους άλλους όπως είναι η ιδιότυπη νομενκλατούρα που έχει κάτσει στο σβέρκο όλου του Δυτικού κόσμου, δηλαδή οι πολιτικοί, τα ΜΜΜ και οι διασκεδαστές, και μια μικρή δράκα επιχειρηματιών. Παντού τα ίδια.

Και η φάση είναι ότι ενώ το 1990 καιγόντουσαν άνθρωποι ζωντανοί σε μαγαζιά (ψάξτε το) από τις διαμαρτυρίες ενάντια στη "λαίλαπα του φιλελευθερισμού" της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα μειράκια έκαναν συνεχώς "καταλήψεις" σε σχολία με νεφελώδη και ανεδαφικά αιτήματα (έτυχε τότε και ο θάνατος του Τεμπονέρα -Θεός σχωρέστον τον άνθρωπο- και "έδεσε το γλυκό" ), όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους, σήμερα, είναι πέντε-δεκα ατημελητοι "συνδικαλιστές" που δεν τους ακούει κανένας διότι όλοι τρέχουν να ξεπληρώσουν τα δάνεια για το "Μundai Tropheo" των 72 δόσεων (αγορά η... leasing είναι αυτό βρε παιδιά; ) και δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε την όρεξη, να ασχοληθούν με το χάσιμο προνομίων τα οποία αυτοί σαν υποζύγια του ιδιωτικού τομέα (arbeit macht frei Mr. Green ) ή σαν κορόϊδα ελεύθεροι επαγγελματίες / μικροεπιχειρηματίες ποτέ δεν είχαν...

Βέβαια θα μου πείς ότι ωρίμασαν οι περιστάσεις κλπ κλπ κλπ. Ναι, σίγουρα, υπάρχει ενα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού που μεγάλωσε μετά το 90, πήγε εξωτερικό για σπουδές, είδε τη διαφορά του υπαλλήλου της Αττικής Οδού από τον άπλυτο της δημόσιας υπηρεσίας, έχασε τα λεφτά του έστω και αυνανοειδώς στο χρηματιστήριο, καταλαβαίνει ότι το έξτρα βάρος για τη μισθοδοσία των άχρηστων δημοσίων υπαλληλων πέφτει στη δική του τσέπη εφόσον εκείνοι δεν παράγουν την οποιαδήποτε αξία που να δικαιολογεί την ύπαρξη τους, δηλαδή απέκτησε με λίγα λόγια (κάλλιο αργά παρα ποτέ... Rolling Eyes ) μια στοιχειώδη συναίσθηση του περιβάλλοντος κοσμου του. Ναι, το δέχομαι, αλλά...

Ποιός μου λέει όμως ότι μεγάλο μέρος αυτής της αντίδρασης δεν προέρχεται από τη συνειδητοποίηση αυτών των πραγματικοτήτων αλλά από την απλή εφαρμογή του "θέλω να πεθάνει ο γαϊδαρος του γείτονα;" Μήπως λοιπόν, ένα μεγάλο μέρος αυτής της καινοφανούς πραγματικά αντίδρασης είναι απλά η η οργή του κορόϊδου που ενώ έβγαλε όλη τη δουλειά της προετοιμασίας της γιορτής διάβαζε συνεχείς λιτότητες λόγω της ΟΝΕ, "γκρίζα καθημερινότητα", ανεργία και υποαπασχόληση με την αναμονή "καλύτερων ημερών" και τρέχα-γυρευε, ξαφνικά έφαγε πόρτα" όταν πήγε να διεκδικήσει τα δικά του "rights of passage" στο πάρτυ το οποίο του είπαν οι (πάντοτε) βλοσυροί πορτιέρηδες ότι (what a surprise) "είναι prive" Twisted Evil .

Και πρίν τελειώσουμε, λίγο "food for thought" σχετικά με το (από ανύπαρκτο έως αστείο) μάνατζμεντ των ιδιωτικών επιχειρήσεων με το οποίο θα ασχοληθούμε στο επόμενο σημειωμα μου... αξίζει τον κόπο, είναι καλό αρθράκι.

Γιώργος Επιτήδιος- Αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, http://www.adlink.gr/article.asp?ID=3001
Back to top
View user's profile Send private message
marin
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Apr 2004
Posts: 1414
Location: London

PostPosted: Wed Jun 15, 2005 5:01 pm    Post subject: Reply with quote

Λοιπον, εχω πολλα να πω αλλα δυστυχως λογω δουλειας δεν μπορω να τα πω αμεσα, παλι ομως απειλω οτι θα επανελθω.

Δυο λογακια μονο...υπαρχουν δυο πραγματα στην Ελλαδα τα οποια κατα τη γνωμη μου αν δεν διορθωθουν δεν θα δει κανενας ασπρη μερα στα εργασιακα (και σε πολλα αλλα).

Το ενα ειναι η αγενεια. Και δεν εννοω το ευχαριστω παρακαλω κλπ, αν και καλο ειναι να σου μιλανε (ιδιαιτερα αγνωστοι ανθρωποι) ετσι, αλλα την "βαθια" αγενεια η οποια εχει στραγγαλισει εναν λαο και τον εχει κανει να σκεφτεται οτι ο καθενας για την παρτι του και βουρ ολοι μεσα..

Το δευτερο ειναι οτι κανενας μα κανενας στην Ελλαδα δεν κανει τη δουλεια σωστα, και αυτο ειναι γιατι κανενας δεν νομιζει οτι η δουλεια του ειναι σημαντικη. Κι ομως ολων οι δουλεια ειναι σημαντικη. Εαν το γκαρσονι κανει πολυ καλα τη δουλεια του τοτε εγω ο πελατης που αποφασισα να βγω εξω σημερα (μια φορα στα τοσα γιατι μπορει και να μην εχω λεφτα) θα περασω πολυ καλυτερα θα μου φτιαξει η διαθεση δεν θα κατεβασω καντηλια με το σερβις και γενικα θα γυρισω σπιτι μου ανανεομενη και εχοντας ξοδεψει και καποια λεφτα για να κουνηθει η ρημαδοοικονομια.

Στην Ελλαδα ομως οταν ολοι νομιζουν οτι θα ηθελαν να ειναι κατι αλλο και επισης οι ανωτεροι τους τους φερονται σαν να ειναι τριχρονα που δεν μπορουν να χωρισουν δυο γαιδαρων αχυρα τοτε σιγα σιγα ερχεται αυτο το ψυχοφθορο "δεν πανε να τιμιθουνε ολοι, σιγα τωρα μην κατσω να κανω εγω την υπερβαση".


Αυτο ισχυει για ολους τους τομεις σκεφτειτε το.

Επειδη δεν εχω καμια σχεση με ΜΒΑ και γενικως τετοιου ειδους σπουδες, διαβασα με ενδιαφερον το αρθρακι αυτο (αν και εμενα μου φαινεται μονο, η ειναι πολλα απο αυτα τα συστηματα απλη κοινη λογικη και απλως καποιος εκατσε και τα εγραψεWink.

Στεκομαι σε αυτο το σημειο:

Να διαθέτουν ειδικές γνώσεις.

Να λύνουν σύνθετα προβλήματα.

Να διευθετούν γρήγορα έκτακτες καταστάσεις.

Να αντιμετωπίζουν επιτυχώς πολλές διαφορετικές προκλήσεις.

Να προσαρμόζονται εύκολα σε νέες τεχνολογίες.

Να υιοθετούν συνεχώς καινούριες πρακτικές.

και


Να επιτυγχάνουν όλα τα παραπάνω στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.


Οποιος εχει δουλεψει ποτε στο εξωτερικο στην ακαδημια, εχει κανει καποιου ειδους ερευνα (σε οποιοδηποτε πεδιο) η εχει δουλεψει σε μια απο τις δυο μητροπολεις του σερβις (Λονδινο-Νεα Υορκη) σε πολυεθνικη θα ξερει οτι τα παραπανω στοιχεια ειναι εντελως απαραιτητα για να επιβιωσεις from day to day.

Οπως ειπα προηγουμενως, μερικα πραγματα μου φαινονται αυτονοητα!
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Fri Jun 17, 2005 12:59 pm    Post subject: Reply with quote

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 63% περίπου των επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζόμενους έχει προσλάβει ή πρόκειται στο προσεχές μέλλον να προσλάβει ειδικό προσωπικό για να ελέγχει την εξερχόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία των υπαλλήλων. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στην περίπτωση των επιχειρήσεων που απασχολούν η κάθε μία πάνω από 20.000 υπαλλήλους.Βασική αιτία για την τακτική παρακολούθησης που ακολουθούν οι εργοδότες είναι ο φόβος να διαρρεύσουν μυστικά της εταιρίας ή αρχεία που αποτελούν πνευματική της ιδιοκτησία μέω των email.
Back to top
View user's profile Send private message
Rohan
Full Member
Full Member


Joined: 17 Dec 2004
Posts: 382
Location: Middle Earth

PostPosted: Fri Jun 17, 2005 3:27 pm    Post subject: Reply with quote

Θα ήθελα να καταθέσω και εγώ τη μαρτυρία μου σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να είμαι 100% σίγουρος ότι οι δικές μου εμπειρίες είναι κατ' ανάγκη αντιπροσωπευτικές, πλην όμως νομίζω ότι θα βοηθήσουν την συζήτηση.

Έχοντας λοιπόν προλάβει στα 31 μου χρόνια να αλλάξω τρεις εταιρείες, εκ των οποίων οι δυο τυγχάνει να είναι ελληνικά παραρτήματα ξένων (ευρωπαϊκών) εταιρειών του χώρου της πληροφορικής (με την ευρύτερη έννοια) έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων σ' αυτές τις εταιρείες, μεγαλύτερο και από τη γενικότερη θεσμική/κοινωνική/οικονομική ελληνική παθογένεια, είναι οι έλληνες "managers".

Με τον όρο "manager" δεν αναφέρομαι βέβαια στον δύσμοιρο/-η από 25 έως 35 ετών, ο οποίος "φουσκωμένος" από διάφορα συμπλέγματα που του έχουν εμφυσήσει ελληνικά και ξένα, δημόσια και ιδιωτικά, πανεπιστημια και "πανεπιστήμια", κολλέγια και παραρτήματα, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, αποβλέπει στο ξεπερασμένο ήδη, πρότυπο του yuppie καριερίστα και δεν ξέρω και γω τι, "στελέχους" (υποτιμιτικός όρος κατά την προσωπική μου άποψη).
Αναφέρομαι σ' αυτούς που φύσει και θέσει αναλαμβάνουν ρόλους οι οποίοι, πέρα από "παχυλές" αμοιβές και προνόμια, εμπεριέχουν και ευθύνες: ευθύνες ηγετικές, λειτουργικές και ηθικές (ναι μην ξυνίζετε, πρέπει να υπάρχει και ηθική ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα).
Η συντριπτική λοιπόν πλειοψηφία αυτών των "manager" είναι "λίγοι" σ'αυτά τα θέματα. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η κοινωνία η οποία τους παρήγε χαρακτηρίζεται από όλα εκέινα τα ελαττώματα που επανηλλειμένα έχουμε συζητήσει. Δεν θα ήθελα όμως να παρεξηγηθώ: Όταν κατηγορώ τους έλληνες "managers" ότι είναι ανεπαρκείς δεν εννοώ ότι κατ' ανάγκη δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Μπορεί να την κάνουν και πολύ καλά μάλιστα (βλέπε αποτελέσματα, τρίμηνα, εξάμηνα, ετήσια). Το θέμα βρίσκεται κυρίως στα μέσα και στην ηθική του επαγγελματισμού τους. Και εδώ ακριβώς αρχίζει να χαλάει η σούπα.
Χωρίς να θέλω να εξιδανικεύσω καταστάσεις, έχοντας ζήσει εργασιακή νοοτροπία από διαφόρους λαούς και κουλτούρες (λόγω των θέσεων μου στις εν λόγω εταιρείες) και έχοντας συνεργαστεί στενά με αρκετούς από αυτούς σε πολλά και σημαντικά έργα, έχω το δικάιωμα να λέω ότι σε θέματα εργασιακής ηθικής είμαστε υπανάπτυκτοι. Και γι' αυτό θα επαναλάβω δεν φταίνε οι υπάλληλοι των 500-1000 ευρώ (μικτά) το μήνα.Την εργασιακή ηθική και τις ιδιαιτερότητές της ανά περίπτωση (αυτό που στα business schools ονομάζουν "εταιρική κουλτούρα"), την διαμορφώνει πάντα η όποια ηγεσία. Και για να κάνω και ένα παραλληλισμό: Στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου πόσους Έλληνες προπονητές μπορείτε να αναφέρεται οι οποίοι είναι ικανοί όχι για διεθνή καρριέρα, αλλά έστω για πρωταθλητισμό στο Ελληνικό πρωτάθλημα; Γιατί όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί επαγγελματικοί σύλλογοι αναζητούν τον ξένο προπονητή; Μεταφέρετε αυτό τον προβληματισμό στον επιχειρησιακό χώρο, σκεφτείτε το μοντέλο της δομημένης ιδιωτικής εταιρείας-οργανισμού, έστω με τους περιορισμούς ενός ελληνικού παραρτήματος και φανταστείτε την θέση ένός έλληνα π.χ. εμπορικού διευθυντή, διευθυντή πωλήσεων ή και γενικού ακόμη.Πως λοιπόν αυτός ο άνθρωπος να συμβιβάσει την ελληνική πραγματικότητα την οποία βιώνει καθημερινά, όπως την βιώνει και ανάλογα με την παιδεία που έχει, με την επαγγελματική μεθοδολογία του γερμανού του αμερικάνου του γάλλου κοκ. προϊσταμένου του στην αντίστοιχη περιφερειακή διεύθυνση; Και ακόμη περισσότερο, με τι εφόδια να κάνει αυτόν τον συγκερασμό, ειδικά αν τυχαίνει να είναι εκεί γύρω στα 35-45, με παιδιά, ιδιωτικά σχολεία, δόσεις για το σπίτι στο "καλό" προάστιο και κοινωνική εικόνα την οποία πρέπει να "χτίσει" ή να διατηρήσει;
Και μην με παρεξηγείτε: Δεν είναι κατανάγκη φρικτές οι συνθήκες εργασίας στις εν λόγω εταιρείες. Τουλάχιστον όχι σε σχέση με το τι συμβαίνει σε αρκετά ελληνικά "μαγαζιά" του ιδιωτικού τομέα. Τουλάχιστον τους μισθούς και τα ένσημα, η συντριπτική πλειοψηφεία των ελληνικών παραρτημάτων πολυεθνικών τα καταβάλλει ακέραια και στην ώρα τους. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις δεν είμαι σίγουρος 100%.....

Εν κατακλείδι, όπως και σε όλα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που βιώνουμε στην εν Ελλάδι καθημερινότητά μας, από την κυκλοφοριακή αγωγή στους δρόμους, και την περιβαλλοντική συνείδηση έως το χαρακτήρα των εργασιακών μας σχέσεων και της εργασιακής ηθικής που είναι αναγκαία για καλύτερες συνθήκες εργασίας, το έλλειμα εντοπίζεται στην ωριμότητα που διαθέτουμε συλλογικά σαν κοινωνία και την διαρκή ανάγκη μας να προλάβουμε το "χαμένο έδαφος", αγώνα που τον κάνουμε πάντα βιαστικά, χωρίς προοπτική αλλά ευκαιριακά. Από τον υπέρμετρο δανεισμό μας μέχρι και για διακοπές, έως τον τρόπο που ελέγχουμε τις όποιες ηγεσίες μας...βιώνουμε θα έλεγε κανείς το μαρτύριο του Σίσσυφου:Κοπιάζουμε να πετύχουμε κάτι, αλλά όταν φτάνουμε στον προορισμό μας διαπιστώνουμε ότι πρέπει να ξαναρχίσουμε γιατί απλά μείναμε πίσω και εντωμεταξύ οι εξελιξεις μας προσπέρασαν: αυτό που εμείς χτες θεωρούσαμε ιδανικό τώρα έχει αντικατασταθέι από κάτι άλλο, συνήθως εντελώς διαφορετικο......
Παρόλα αυτά πρόοδος μοιραία συντελείται και έστω και αργά, η κοινωνία μας ωριμάζει με όλα τα θετικά και αρνητικά που εμπεριέχει αυτή η οδυνηρή διαδιακασία.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει μετά είναι βέβαια τι είδους "κοινωνική ωριμότητα" είναι αυτή και πως αποτυπώνεται στην καθημερινότητά μας........αλλά όπως λένε και οι Αμερικάνοι: "That's a whole new ball game".
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Thu Jun 23, 2005 4:26 pm    Post subject: Δουλειά ή δουλεία ή αλλοιώς, "η βόμβα του no-future& Reply with quote

Όχι, το "no future" δεν αναφέρεται στο γνωστό σλόγκαν των Sex Pistols στο "Anarchy in the UK" (αχ τα νιάτα μου!!! ) αλλά σε ένα σχόλιο που είδα σε ένα blog (βλέπε -------> http://syneirmoi.blogdrive.com ). Παιδιά, ομολογώ ότι ο τύπος έγραψε. Ή μάλλον, τι διαόλο, με αντιγράφουν στο στυλ;

Πραγματικά πολύ καλό...

Δημιουργείται αυτό το καιρό μια βόμβα,που θα σκάσει σε καμμιά 20αριά χρόνια. Όχι δεν είναι το παραμύθι του ασφαλιστικού.Όπως κατέκλεψε τα ταμεία το κράτος ας τα πληρώσει τώρα.Είναι η βόμβα του no future που γράφει στο μέτωπο των τωρινών 25άρηδων που μπάινουν ωρομίσθιοι στα πολυκαταστήματα και δουλεύουν 14ωρα για να συνεχίσουν να παίρνουν ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτοί οι 25άρηδες που είχαν στις παλιότερες γενιές μια προοπτική.Είτε αυτή λεγότανε κράτος,είτε λεγότανε δικιά τους ιδιωτική επιχείρηση,αυτή η προοπτική υπήρχε. Τώρα από τη μια χάνονται όλες οι θέσεις των ΔΕΚΟ στην ίδια ωρομίσθια προοπτική αορίστου χρόνου ενώ οι μικρές επιχειρήσεις σφάζονται στο γόνατο της επιχειρηματικότητας.Τι μένει σαν ελπίδα τελικά σε αυτόν που θα δουλέψει τώρα βγάζοντας με το ζόρι τα απαραίτητα ;Τίποτα. Πρέπει από εδώ και πέρα να δουλέψει για ένα στυγνό,απρόσωπο αφεντικό μέχρι να φτάσει την ηλικία όπου οι αγγελίες ευρέσεως εργασίας για τα Goodys και τους Γερμανούς να τους ξεπεράσουν ηλικιακά.Και τότε τι;
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Thu Jun 23, 2005 11:41 pm    Post subject: Reply with quote

Ο καιρός γαρ εγγύς Twisted Evil Twisted Evil που λέει και ο Λιακό Laughing Σε αυτά ποντάρουν και αυτές οι θεωρίες τι νομίζετε !

Εμένα πάντως μου μυρίζουν καντρόνια και αξίνες και κάποιους να τρέχουν να σωθούνε Rolling Eyes Βλέπω δίπλα μου συναδέλφους ή συνομίλικους μου οι οποίοι είναι μόνιμοι σε δημόσιο οργανισμό, την ίδια στιγμή βλέπω πλήρως απασχολούμενους αορίστου σύμβασης αλλά και συμβασιούχους(8ωρους) να εργάζονται μονίμως και ασταμάτητα σε κάποια θέση καλύπτοντας πάγιες ανάγκες αλλά να μένουν συμβασιούχοι, επίσης την ίδια στιγμή έχει γεμίσει ο κόσμος από 4ωρης απασχόλησης υπαλλήλους με μερικούς μήνες σύμβασης. Αναρωτιέμαι τα παιδιά που ενηλικιώνονται τη τελευταία περίοδο αλλά και την επόμενη 5ετία 10ετία, πότε θα αρχίσουν να κολλάνε ένσημα ... στα 35 τους ; Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Δεν ξέρω συμφορουμίτες αλλά εγώ τα βλέπω κατάμαυρα τα πράγματα Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message
siakabetis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 01 Oct 2004
Posts: 1426
Location: patras

PostPosted: Fri Jun 24, 2005 7:54 am    Post subject: Reply with quote

εγω ξερω οτι δουλευω σε τηλεπικοινωνιακη εταιρεια για 1000 ευρω και με παρα πολυ αγχος ενω ο αντιστοιχοσ στον ΟΤΕ με τις ιδιες αρμοδιοτητες παιρνει τα διπλασια και δουλευω το μισο απο εμενα και φυσικα δεν εχει το αγχος του αυριο τι γινεται. εγω τι να πω δλδ
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Asimov
Junior Member
Junior Member


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 128
Location: Κάπου ανάμεσα...

PostPosted: Mon Jun 27, 2005 12:44 pm    Post subject: Reply with quote

Όμως. Η κ@λοχώρα μας δεν ειχε-εχει το copyright σε οσα της (κι εγω μαζι) προσαπτετε. Εκει παει όλος ο κοσμος μας. Η "ζουγκλα εκει εξω" είναι και κοντα μας και μακριά μας. Αν αφησεις το σπιτι σου και ξενιτευτεις θα ζήσεις σε μια επίφαση πολιτισμου, κοινωνικου πολιτισμού, στην ουσία ομως σε μια αποδομημενη, αναλγητη καθημερινότητα-σκληρότητα που το "είμαι" ισουται με το "έχω". Το κοινωνικο συμβολαιο που σωστα καποιος ανεφερε, η "σύμβαση" του προφητη Διονυση Τσακνή, έξω, νομότυπα, (πρωτο)παραβιάστηκε, ενταφιάστηκε και αντικαταστάθηκε από αρένα. Αρένα με ξεκάθαρους κανόνες, που μαθηματικά, πάντως, σε στέλνει βορά στα θηρία. Στην Ελλάδα ζούμε το χαροπάλεμα της Ελπίδας. Αυτοί εκεί έξω τη θάψανε κιόλας.
Οι ηλικιωμένοι Ελληνες (που διαμορφώθηκαν, ωρίμασαν εν μέσω εσωστρέφειας και κοινωνικων συγκρούσεων) είναι τεμπέληδες, λαμόγια, αμόρφωτοι αλλά (ορισμενοι, λίγοι εστω) και φορεις μιας ιδιαζουσας ηθικής. Οι νέοι, εξωστρεφείς, μορφωμένοι, ειδικευμένοι αλλά προφανώς παγκοσμιοποιημένοι, ακαλλιέργητοι, σκληροί, ανήθικοι καλουπωμενοι κλώνοι του πρότυπου θύματος-δουλοπάροικου, δημιουργήματος των κυρίαρχων του 21ου αιώνα. Οι νέοι (οχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και) όλου του πρώτου και, σύντομα, του τρίτου κόσμου. Το μείγμα των γενεών εκρηκτικό. Καμία αχτίδα φωτός.
Τι θέλω να πω. Δεν το εντοπίζω στη μικρή, χαμένη κάπου στην περιφέρεια, Ελλάδα. Παγκόσμιο το πρόβλημα, ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Στο μικρό χωριό μας (φαίνεται), λόγω όσων σωστά εξεθεσαν οι προλαλήσαντες, πιο εντονο. Παπάρια. Παγκοσμιοποιημένη η οικονομία, παγκοσμιοποιημένη η κοινωνία. Με τις τοπικές στρεβλώσεις και ιδιαιτερότητες, αλλά, αν κοιτάξεις από μακρια, ίδια κατεύθυνση και με τάσεις περαιτέρω διόρθωσης....
Back to top
View user's profile Send private message
siakabetis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 01 Oct 2004
Posts: 1426
Location: patras

PostPosted: Mon Jun 27, 2005 1:18 pm    Post subject: Reply with quote

και στη κινα για να ειναι πιο ανταγωνιστικη η οικονομια δουλευουν στα εργοστασια τα πενταχρονα και η ελλειψη ανταγωνιστικοτητας μεταφερεται και στην ευρωπη αφου τα κινεζικα προιοντα της εργατικης εξαθλιωσης ειναι πολυ πιο φθηνα απο τα ευρωπαικα των κρατων της κοινωνικης προνοιας κλπ. το προβλημα αντγωνιστηκοτητας σημαινει οτι στη κινα και στην ασια γενικα το κοστος κατασκευης ειναι τοσο μεγαλο οσο και ο σεβασμος στα ανθρωπινα δικαιωματα Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Thu Jun 30, 2005 10:24 am    Post subject: Reply with quote

Σκόρπιες σκέψεις...

H υπόθεση της "ανταγωνιστικής" Κίνας όπου η ανθρώπινη ζωή αξίζει όσο ένα πιάτο ρύζι, θα μας απασχολήσει σίγουρα στο άμεσο μέλλον.

"Βασικά" (που λένε και οι συνεντευξιαζόμενοι στην TV), ας κοιτάξουμε πρώτα τα του οίκου μας. Δυστυχώς, αν και συμφωνώ με τις απελευθερώσεις των ωραρίων και όλα αυτά, ξεχνάμε ότι το μέγα πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι τα καταφέραμε τόσα χρόνια να μην παράγεται επαρκής πλούτος, αλλά, και ο πλούτος που παράγεται να μην διαχέεται στην κοινωνία αλλά να μένει στα θυλάκια ολίγων και ποταπών.

Παιδιά, δυστυχώς τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σύνθετα. Όταν τη δεκαετία του 80 κάθεσαι και κυνηγάς (όπως και τώρα) την μεγάλη πληθώρα των επιχειρηματιών κραυγάζοντας πως "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" (Όχι φίλε μου- το δίκιο είναι ένα- Δεν υπάρχουν "πιό ίσοι από τους άλλους-πλέον Mr. Green ), όταν δεν αφήνεις δημιουργικές δυνάμεις να αναπτυχθούν - Τι; Ιδιωτικά πανεπιστήμια; Τι; Επενδύσεις; Τι; Θες αεροδρόμια μετρό και λιμάνια; ΟΟΟΟΟΟΧΙΙΙΙΙ. Θα "βγούμε στις γειτονιές να τις πεζοδρομήσουμε (φυσικά χωρίς υπόγειες διόδους και πάρκινγκ- αυτά… κοστίζουν και εμείς τώρα δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, στην πραγματικότητα να… βγάλουμε τα κόμπλεξ μας θέλουμε –ακούς εκεί ουρανοξύστες, λεωφόροι και μετρό - ΦΤΟΥ ΚΑΚΑ).

Θα βγούμε στους δρόμους και θα κυνηγάμε τους επενδυτές να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να φύγουν –ακούς εκεί οι… θρασύτατοι να θέλουν και κέρδη, οπότε ας κλείσουν όλοι για να έλθουν οι… καινούριοι οι οποίοι θα είναι φυσικά μεταπράτες και από εκεί που οι νέοι αυτής της χώρας θα αποφοιτούν είτε από τα πανεπιστήμια ή τα "κόλλετζες" αυτής της χώρας, ή θα έρχονται από το εξωτερικό, φυσικά και δεν θα βρίσκουν δουλειά, εκτός αν έχουν μπάρμπα το Λάτση ή το… Γερμανό και οι μόνη δουλειά που θα μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα του 2005 η οποία τα έκλεισε όλα και τα γ@%^$σε όλα σε 20 χρόνια θα είναι σύμβουλοι πωλήσεων, merchandisers, προωθητές, μπορούν δε μπορούν, θέλουν δε θέλουν κάνουν δεν κάνουν γι' αυτή τη δουλειά. (το δημόσιο ΠΕΘΑΝΕ αν το καταλάβατε).

Ε λοιπόν ΕΔΩ είναι το λάθος. Πάντα των άκρων σε αυτή τη χώρα, από εκεί που είχαμε τους κανακάρηδες κοινωνικά και επαγγελματικά αδρανείς μέχρι τα 30 τους μέχρι να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο ή στο "κόλετζ" και μετά μεταπτυχιακό και στρατός, ξαφνικά θέλουμε να σπουδάζουν και να δουλεύουν σε ωράρια 18 ωρών καθημερινά από τα 18 τους, να επανεκπαιδεύονται / επιμορφώνονται συνεχώς, και να είναι ρομποτάκια, αλλά φυσικά οι μισθοί στα 550 και 600 Ευρώ, όπως και πρίν δέκα χρόνια ( "σαν να μην πέρασε μια μέρα" που λέει και το, ποπ άσμα )- μόνο που τότε ήταν κάποιες αρκετές δεκάδες χιλιάδες από κάτι- έστω και δραχμές έτσι, μην παίρνουμε και θάρρος… Mr. Green Και το αστείο είναι ότι όλα αυτά τα απαιτούν οι 40κάτι της γενιάς μου οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχαν ένσημα πριν τα 25 τους…

Από την άλλη, πιστεύω ότι η εμφανής υποστήριξη στον Καραμανλή στην απελευθέρωση των διαφόρων εργασιακών και άλλων θεσμικών θεμάτων από πλευράς μεγάλων λαϊκών μαζών (whatever this means... Evil or Very Mad - κάνουν σαν κερατάδες σύζηγοι που τόσα χρόνια δεν ήξηραν και δεν φανταζόταν, αλλά κατα τα άλλα ψήφιζαν... ), οφείλεται στο ότι ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε δύο ταχύτητες όπου όσοι δεν είχαν πρόσβαση ή δεν ήθελαν το δημόσιο και δεν είχαν μέσον (κάποτε πρέπει να μιλήσουμε και για το γεγονός ότι αν δεν έχεις μέσον σε αυτή τη χώρα, you are fucked), επέπρωτο να ζήσουν σε μια κόλαση επί της γης (θα μιλήσουμε καμιά μέρα και για τις προσωπικές εμπειρίες μου όπου φίλος μου (πρώην κολλητός και αδερφικός ο οπίος για την πάρτη του... είχε άκρες και αυτό το έμαθα αργά ο αφελής εγώ...), που δούλευε σε ιδιωτική τράπεζα –ήταν "καλά" που λέμε στην καθομιλουμένη με σύστησε σε επιχειρηματία γνωστό του του στο χώρο της εκπαίδευσης για να μετακινηθώ γιατί είχα πρόβλημα με τα ένσημα μου στον προηγούμενο εργοδότη από τον ίδιο χώρο, και όταν η φάση δεν έγινε μου είπε –ακούστε θράσος: ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΣΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΚΑ ΤΙ ΤΟ ΗΘΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΕΣ, ενώ εκείνος τότε (και πιθανόν τώρα) έβγαζε €5000 (μείον τις κρατήσεις Mr. Green ) το μήνα. Ο φίλος... Ο "κολλητός"...

Ε, βρε παιδιά, για πολλά φημίζεται ο Έλληνας αλλά όχι για τη μεγαλοψυχία του. Δεν γνωρίζω αν οι τραπεζικοί έχουν δίκιο ή άδικο (μάλλον με λαμογιές απέσπασαν τις κρατικές υποσχέσεις για τα προνόμια τους απεργώντας, πιέζοντας, κλείνοντας δρόμους, τρέχα γύρευε), απλά, ακούω συνεχώς την παραλλαγή του ίδιου θέματος (και τα έχω ζήσει και εγώ αυτά):

"Για κάτσε ρε φίλε, εγώ δεν έχω καμία διασφάλιση από κανένα, τρέχω από το πρωί ως το βράδυ, δουλεύω και παράγω πολλαπλάσια από αυτά τα κοπρόσκυλα (εννοεί τους δημόσιους υπαλλήλους) και όταν έρχεται η ώρα να χρειαστώ κάτι από αυτούς, πρέπει να πληρώσω φακελάκια και να μη εξυπηρετηθώ ενώ αυτοί, ενώ δεν μου προσφέρουν τίποτα, συνεχώς μου παρεμποδίζουν το έργο μου με το να μου κλείνουν τους διακόπτες, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία μου στους δρόμους στους οποίους κινούμαι, να τους βρίσκω συνεχώς και με παρασιτικό τρόπο μπροστά μου".

Αμάν πια με τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή και όλους τους τεμπέληδες που αν ήταν στον ιδιωτικό τομέα θα είχαν πάρει πόδι εδώ και χρόνια. Να πάνε να τιμηθούνε ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ"

Θα μου πείτε – "για κάτσε ρε φίλε, δηλαδή ο μεσαίωνας του ιδιωτικού τομέα που 'έζησες και ζήσαμε πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης-τι είναι αυτό το να πάνε να τιμηθούνε όλοι τους – αυτή είναι η κοινωνική αλληλεγγύη; "

Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι –πιστεύω- ότι τη φράση "να πάνε να τιμηθούνε όλοι οι άλλοι" μάλλον την είπαν πριν καιρό οι βολεμένοι για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Και αυτό σε ένα λαό που θέλει να πεθάνει ο γάϊδαρος του γείτωνα του είναι κάτι που δεν ξεχνιέται... Ας μην ξεχνάμε την ηλίθια βασίλισσα που μίλησε για παντεσπάνι πρίν 200 και, χρόνια.

Ακούγεται κακό, ακούγεται φτηνό, ακούγεται τιποτένιο, αλλά για πολλούς ανθρώπους που στην υγεία τους σαν κορόϊδα έπιναν οι υπόλοιποι, it's payback time...

Ακούς εκεί να ζητάω και ΙΚΑ!!!!!! Ο θρασύτατος!!!!!
...ξέρω 'γω βρε παιδιά, εσείς τι λέτε;
Back to top
View user's profile Send private message
Asimov
Junior Member
Junior Member


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 128
Location: Κάπου ανάμεσα...

PostPosted: Thu Jun 30, 2005 11:27 pm    Post subject: Reply with quote

Τί να λέμε...; Δίκιο έχεις σε πολλά, αλλά για να πω την αλήθεια μου το συμπέρασμα ποιο είναι; Που θες να καταλήξεις;

Όποιος νομίζει ότι βολεμένοι είναι όσοι δουλεύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ (για τους γνώστες, στον στενό δημόσιο, εκτός από το ΥΠ.ΟΙΚ., τα πράγματα, μισθολογικά τουλάχιστον, είναι τραγικά...) πλανάται πλάνην οικτράν. Ξεγελιούνται κι αυτοί όπως όλοι μας απ' την κατ' επίφασιν προνομιακή μεταχείριση.
Βολεμένος ειν' ο πρώην φίλος σου, βολεμένοι είναι οι νταβατζήδες, εκδότες, μεγαλοκάτι(-γιατροι, -δικηγόροι, -δημοσιογραφοι, -χοντρέμποροι, -χρηματιστές κλπ.)γενικώς, οι Γκρούεζες της εποχής μας. Βολεμένοι είναι οι 300 και οι Γ.Γ. και οι διοικητάδες και τα μέλη επιτροπών. Βολεμένοι είναι οι λογιω-λογιω μεσίτες. Αλλά μέχρι εκεί.

Αντε να τον φάμε τον γάιδαρο του γείτονα. Αντε και να του κόψουμε το εφ' απαξ. Το πρόβλημα θα το λύσουμε; Η μήπως η λύση μας (και είναι, τεχνηέντως, η μόνη που μας προτείνεται...) είναι μέρος του προβλήματος;

Ή μήπως δεν είναι πρόβλημα που ο γιος του μεροκαματιάρη εργάτη της ναυπηγοεπισκευαστικής του Περάματος δεν διαθέτει για ιδιωτικό πανεπιστημιο και "δια βίου κατάρτιση"; Το εκπαιδευτικό μας συστημα είναι μια μαυρη τρύπα, συμφωνω. Θεσμικά, ηθικά, θεωρητικά, η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του είναι σωστή; Είναι βέβαια! Που χωλαίνει; Στην πράξη. Γιατί; Εσύ γιατί λες; Την ηθική και τους θεσμούς πρεπει να τα υπερασπίζεται η κοινωνία. Αλλά τα κάθε είδους συμφεροντα δεν ταυτίζονται με την κοινωνία, την υπερβαίνουν, την χειραγωγούν. Θα την υπερβαίνουν και χειραγωγουν και θ' απαξιώνουν τα ηθικά της αναχώματα είτε σε περιβάλλον κρατισμού, είτε σε σκληρό φιλελευθερισμό. Το περιτύλιγμα θ' αλλάξει. Κι η κοινωνική ευαισθησία (που στην ουσία είναι ένα σύνολο κανόνων που κάποιοι φωτισμένοι σκέφτηκαν να θεσπίσουν, σα last resort, απέναντι στην έμφυτη τάση του θηρίου-ανθρώπου να κατασπαράξει για να επιβιώσει...) θα χαθεί οριστικά και μαζί της κάθε ανθρωπιά.

Φιλικά,
Χρήστος
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Fri Jul 01, 2005 9:00 am    Post subject: Reply with quote

Βρε Χρήστο μου συμφωνώ σε όλα, κουβέντα να γίνεται. Εξάλλου, όπως είπε και φίλος μου, το 1980 και 1990 και ο Θεός ο ίδιος να κατέβαινε επί της γης και να τους έλεγε (σέ όλους) "παιδιά δεν πάτε και δεν θα πάτε καλά", κανένας δεν άκουγε. Η υπόθεση δεν είναι η μη προάσπιση -όχι του "δημόσιου χαρακτήρα" που είναι πρόφαση για να διατηρούν χωρίς ενόχληση πέντε αλήτες τις καρέκλες τους, είτε είναι καθηγητάδες ΑΕΙ, είτε οτιδήποτε άλλο. Η υπόθεση είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή το welfare όλων ημών των υπολοίπων... Και εκεί, όλοι οι καλοί χωράνε, όχο μόνο όσοι έχουν "δόντια", "μέσα" και δεν συμμαζεύεται...

Και για να έλθουμε και στονν ιδιωτικό τομέα: Έχετε διαβάσει κανένα καλό βιβλίο Management; Αν έχετε διαβάσει, τοτε να είστε σίγουροι ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν ακριβώς τα αντίθετα. Κομπλεξικοί διευθυντές και υπαλληλίσκοι, αν και κατα τη γνώμη μου το ψάρι πάντα βρωμάει από το κεφάλι, εφόσον ο βλάκας ο διευθυντής εφαρμόζει διχαστικές -divide and rule-τακτικές και οι ΗΛΙΘΙΟΙ υπαλληλίσκοι των 600 Ευρώ κάθονται και τσιμπάνε σαν τα ψάρια.

Επί του προκειμένου λοιπόν, και μετα λόγου γνώσεως, έχω να πώ τούτο: Οσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, τα μυνήματα και οι εμπειρίες μου μου λένε ότι μάλλον, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, φταίνε οι ίδιες εταιρείες για την κακοδαιμονία τους. Οι ιδρυτές, senior partners, διευθύνοντες σύμβουλοι, και οι senior managers κλπ εμπιστεύονται τα λάθος άτομα -κανόνας-, κανουν τις λάθος επιλογές, και αντί να θωρακίζουν την εταιρεία απέναντι στις αποσαρθρωτικές και διαλυτικές συνθήκες ζούγκλας όπως αυτές υφίστανται στο ευρύτερο (στο μάνατζμεντ το ονομάζουμε και "εξωτερικό") περιβάλλον της επιχείρησης, αυτοί επιτρέπουν (για να μην πω ότι πολλές φορές ενθαρρύνουν) τη δημιουργία τους και μέσα στην επιχείρηση.

Θύματα είναι οι πελάτες (οι οποίοι δεν λαμβάνουν την πολυθρύλητη "ποιότητα" εφόσον οι εργαζόμενοι αντιμάχονται -ούτε καν ανταγωνίζονται- ο ένας τον άλλον αντί να συνεργάζονται), οι εργαζόμενοι (που να αποδώσεις με αυτές τις συνθήκες) και τελικά και αυτοί οι ίδιοι οι περίφημοι "managers", εφόσον όσους και να τρομοκρατήσεις από τους υφισταμένους σου, εκβιασεις, απολύσεις, όταν θα έρθει η κακιά η ώρα της κρίσεως και θα έρθουν οι Αγγλοι/ Γάλλοι/ Πορτογάλλοι/ Βούλγαροι κι' Οθωμανοί (εεε, που λέει και το τραγούδι Mr. Green ) δηλαδή οι "ξένοι" που ελέγχουν την επιχείρηση (και έχει πλάκα βρε παιδιά να ακούς από τα τρομοκρατημένα στελέχη και στελεχάκια "αύριο έρχονται οι Αγγλοι" λές και γίνεται η κάθοδος των βαρβάρων Laughing ) αυτοί θα την πληρώσουν.

Και ξέρετε, έχω δεί πολλές περιπτώσεις που φύγανε managers και partners από την πίσω πόρτα διότι αντί να έχουν το θάρρος να πούνε "I fucked up", αυτοί κλαιγόντουσαν και "έδιναν" τους ανθρώπους τους σαν τον προδoτη και τον δοσίλογο στην κατοχή με την κουκουλα Laughing τους οποίους οι ιδιοι δεν άκουγαν και ταλαιπωρούσαν με τις κακές επιλογές τους... Λες και οι Αγγλοι/ Γάλλοι/ Πορτογάλλοι/ Βούλγαροι ακόμα και οι Οθωμανοί (που λέει και το τραγούδι, επαναλαμβάνω Mr. Green ) τρώνε κουτόχορτο...

Καλώς ήλθατε στη ζούγκλα του Γραφείου του 2005...
Back to top
View user's profile Send private message
66.Panahaiki
Junior Member
Junior Member


Joined: 24 May 2005
Posts: 84
Location: ΠΑΤΡΑ-Καρδίτσα

PostPosted: Sun Jul 03, 2005 7:05 pm    Post subject: Reply with quote

Ζούμε σε ένα κράτος, που η παιδεία του είναι χαμένη! Rolling Eyes Όλα από εκεί αρχίζουν. Exclamation Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι από το σχολείο μας μαθαίνουν να ζούμε αυτό που λέμε πιο ωραίο και το πιο ωραία για το Έλληνα είναι να μπει στο δημόσιο, να έχει μία θέση και να λέει μετά ότι κάθομαι, Arrow όλοι το έχουμε ακούσει το ‘‘να μπω στο δημόσιο για να κάθομαι’’! Twisted Evil Και μετά μας λένε ότι ήμαστε άνεργοι και βρίζουμε και από πάνω τους αλλοδαπούς που δουλεύουν πραγματικά και βγάζουν λεφτά. Confused Δηλαδή αυτοί φταίνε που κανένας Έλληνας δεν θέλει να πάει στην οικοδομή για δουλεία και πάνε αυτοί! Question Εντάξει, δεν λέω να μην πάνε στο δημόσιο, αλλά να έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν εκεί μέσα και όχι να μπαίνουν με μέσο και μετά να μην έχουν αυτήν την δυνατότητα. Shocked Το χειρότερο είναι να αξίζεις μία τέτοια θέση και να σου την παίρνει ένας ανίκανος. Evil or Very Mad Προσωπικά, δεν θα μπορούσα να δουλέψω αν είχα μπει κάπου με μέσο, δεν θα είχα την τιμή, δεν θα είχα την αίσθηση ότι όλα πάνε καλά, αλλά θα έλεγα ότι αφαίρεσα κάτι σημαντικό που θα είχε ένας άλλος! Embarassed Γι’ αυτό στην Ελλάδα το δημόσιο είναι ένα μπουρδέλο, γιατί δεν το στελεχώνουν τα απαραίτητα άτομα. Exclamation Μετά από όλα αυτά δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ανεργία, αλλά ότι δεν υπάρχει θέληση. Idea Έχουμε μια παιδεία που προωθεί την τεμπελιά! Evil or Very Mad
Δεν μπορώ να συνεχίσω, Confused γιατί έχω να χώσω πολλά και θέλει μέρες για να γράφω! Twisted Evil Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι, ότι όλα αρχίζουν από την παιδεία. Exclamation
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Manchester_7
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Apr 2004
Posts: 800
Location: 53.3° N 2.3° W (Manchester, United Kingdom)

PostPosted: Tue Jul 05, 2005 10:21 am    Post subject: Νέα έδρα εγκατάστασης αναζητά η Intracom Reply with quote

Εντός των επόμενων έξι μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της Intracom για τη μεταφορά της έδρας της αλλά και της παραγωγικής της βάσης εκτός Ελλάδος.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=636109&lngDtrID=251

Διωξτέ τον "θείο" (να ερθουν να φανε και οι αλλοι, αλλοιμονο). Πανε 35.000 θεσεις ετσι για την πλακα και θα ακολουθησουν και αλλοι...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
sonugr
Junior Member
Junior Member


Joined: 19 Nov 2004
Posts: 76
Location: Docklands-London,Heraklion-Crete

PostPosted: Tue Jul 05, 2005 1:33 pm    Post subject: Re: Νέα έδρα εγκατάστασης αναζητά η Intracom Reply with quote

Manchester_7 wrote:
Πανε 35.000 θεσεις ετσι για την πλακα και θα ακολουθησουν και αλλοι...


Stis 35.000 perilambanontai kai oi sundesmites ths 8yras-7??. Mallon yperboliko ton briskw ton arithmo
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Το "πολιτικό" κλουβί με τους τρελούς All times are GMT + 2 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 1 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr