stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Ενεργειακές Υποδομές (3)
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Nozomi
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 26 Mar 2008
Posts: 754

PostPosted: Wed Feb 11, 2009 4:29 pm    Post subject: Ενεργειακές Υποδομές (3) Reply with quote

Ανοίγω αυτό το καινούριο τόπικ λόγω του γνωστού τεχνικού προβλήματος του φόρουμ.
Την περασμένη Κυριακή η ΕΡΤ είχε στην εκπομπή του κ.Φυντανίδη συζήτηση για την Πυρηνική Ενέργεια στην Ελλάδα και τα θετικά και τα αρνητικά αυτής.
Είχε 3 προσκεκλημένους, έναν καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής (συγχωρέστε που δεν θυμάμαι όνομα), εκπρόσωπο της Greenpeace και εκπρόσωπο της Αρχής για την Ανανεώσιμες Πηγές.
Από μόνη της η συζήτηση είναι ένα μεγάλο βήμα.
Μέχρι πριν λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητο κάτι τέτοιο (ειδικά απ' την εφημερίδα του κ.Φυντανίδη).
Δυστυχώς δεν έχω διαθέσιμο το βίντεο (όταν το βρω θα το ανεβάσω), αλλά ο πυρηνικός "έστειλε" την οικολόγο.
Στο πλέον ισχυρό επιχείρημα του ότι είμαστε ήδη σε πυρηνικό κλοιό και έχουμε όλα τα αρνητικά της πυρηνικής ενέργειας χωρίς τα θετικά της, η εκπρόσωπος της Greenpeace ψέλλισε "ε, ότι κάνουν οι άλλοι πρέπει να κάνουμε και εμείς ?" Shocked .
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.

Το "επιχείρημα" κάποιων ότι είμαστε ανίκανοι σαν λαός να λειτουργήσουμε ένα πυρηνικό εργοστάσιο με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας (που ουσιαστικά δεν επιτρέπουν πειράματα τύπου Τσερνόμπιλ) το αφήνω στην κρίση σας ...
Back to top
View user's profile Send private message
Lalas
Junior Member
Junior Member


Joined: 07 Apr 2004
Posts: 136

PostPosted: Wed Feb 11, 2009 5:24 pm    Post subject: Reply with quote

Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τυχόν εξελίξεις, δεν το βλέπω να γίνεται κάποιο αντίστοιχο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν θα είναι τόσες μεγάλες που μόνο με δημοψήφισμα θα μπορούσανε να ξεπεραστούνε. Εδώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν μέχρι και πρόβλημα υπογεννητικότητας στις αγελάδες, σκεφτείτε τι θα πουν για την προοπτική αυτή!

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας χρειάζεται απεξάρτηση από εισαγωγές πρώτης ύλης για παραγωγή ενέργειας. Καλό το φυσικό αέριο αλλά δεν μπορούμε να παρακάλαμε τον Θεό αν η Ρωσία με την Ουκρανία δεν θα τσακωθούνε και μας κόψουν εμάς την παροχή. Αφήστε που με εισαγωγή στο δίκτυο των νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, οι αποθηκευτικοί μας χώροι θα επαρκούνε μόνο για 1 εβδομάδα, όπως αναφἐρετε σε μερικά δημοσιεύματα.

Συνεπώς η χώρα μας για στρατηγικούς λόγους θα πρέπει να διατηρήσει την χρήση λιθάνθρακα, κάπου έβλεπα ότι είναι σε ποσοστό 50%, και να επιδιώξει νέες μορφές π.χ. πυρηνική ενέργεια.

Τυχαίνει και εδώ και 3 μήνες είμαι στην Αλβανία για ένα ενεργειακό έργο. Οι άνθρωποι είναι πολύ τυχεροί διότι συνέχεια βρέχει και τα ποτάμια τους είναι γεμάτα με αποτέλεσμα τα υδροηλεκτρικά τους να τους δίνουνε μεγάλη επάρκεια. Παρόλα αυτά το σκέφτονται να εισβάλουνε στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Engineer
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 23 Jul 2007
Posts: 750

PostPosted: Fri Apr 10, 2009 9:42 am    Post subject: Reply with quote

Καλημέρα και από εμένα

Βασικά τα πυρηνικά εργοστάσια όπως κατασκευαζονται σήμερα σε όλο τον κόσμο δεν επιτρεπουν πειραματα τυπου Τσερνομπιλ ενώ πλέον ο ιδιος ο αντιδραστηρας τοποθετειται στο τσιμεντενιο περιβλημα που ειναι σχεδιασμενο να αντεξει τυχον "ατυχηματα" (κατι που δεν υπηρχε στο Τσερνομπιλ). Το θεμα ειναι το υψος του κοστους επενδυσης αλλα και το γεγονος οτι εαν ξεκινησουμε σημερα θα εχουμε το πρωτο εργοστασιο οχι νωριτερα απο το 2019 αφου σε αντιθεση με τα συμβατικα θερμοηλεκτρικα εργοστασια Λιγνητη ή Φυσικου Αεριου, σχεδιαζονται απο το μηδεν λαμβανοντας υποψη τις ιδιαιτεροτητες που επιβαλλουν η τοποθεσία, το εδαφος (συμπεριφορα εναντι σεισμου), οι απαιτησεις φορτιου κλπ.
Αλλά το προβλημα το πραγματικο δεν ειναι αυτο αν μιλαμε μονο τεχνικα και δεν λεμε γενικολογες αερολογιες του στιλ ειναι πολυ επικυνδυνο αν συμβει κατι κλπ. Το πραγματικο προβλημα τους για την Ελλαδα προς το παρον ειναι οτι μια τετοια μοναδα έχει ισχυ περιπου 1000 MW. Το χειμωνα στην Ελλαδα φετος η καταναλωση λογω και της γενικοτερης κρισης επαιζε στα 7000 MW στις ωρες αιχμής η και λιγοτερο ενω το καλοκαιρι εφετος δεν αναμενεται να ξεπερασει τα 10000 MW. Εάν η ΔΕΗ (γιατί προς το παρον μονο η ΔΕΗ μπορει να αντεξει το υψος της επενδυσης και οχι οι ιδιωτες Μυτιλιναιος, Τερνα, ΕΛΠΕ) φτιαξει μια τετοια μοναδα, τοτε το 1/7 της ισχυος ή το 1/10 θα βασιζεται σε αυτη τη μοναδα. Εάν αυτη η μοναδα βγει για καποιο χρονικο διαστημα εκτος λειτουργιας (trip αρει) οπως λεμε (κατι που συμβαινει χωρις να δημιουργηθει το παραμικρο προβλημα στη ακεραιοτητα του εργοστασιου) ξαφνικά θα δημιουργηθει ενα σημαντικο ελειμα ισχυος στο δυκτιο το οποίο δεν ειναι ευκολο να καλυφθει και μπορει να οδηγησει τελικά ακομη και σε blak out αν οι διαχειριστες του συστηματος στον ΔΕΣΜΗΕ δεν κατεβασουν αμεσα τους διακοπτες ωστε να κοψουν φορτια απο την καταναλωση. Συνεπως το να φτιαξεις τετοιου μεγεθους μοναδες οπως και αντιστοιχης ισχυος λυγνιτικες η ανθρακικες οπως εχει στα σχεδια η ΔΕΗ για το Αλιβερι, πρεπει να ειναι μερος ενος γενικοτερου σχεδιασμου και να λαμβανει σοβαρα υποψη το γεγονος οτι πλεον δεν θα μιλαμε για τη χωρα μας αλλα ειμαστε μερος ενος διασυνδεδεμενου συστηματος τουλαχιστον στην Βαλκανικη μεσω του οποιου εχουμε ενεργειακη ασφαλεια και οικονομικη ευμαρεια. Στο πλαισιο αυτο τα δυο εργοστασια που σχεδιαζονται σε Αλβανια και Σκοπια αν κατασκευαστουν προφανως δεν προοριζονται να καλυψουν μονο τις ενεργειακες αναγκες της καθε χωρας.
Οσο αφορα την Ελλαδα, το γεγονος οτι τοποθετηθηκε ως προεδρος στη ΡΑΕ ο σεβαστος μας Διδασκαλος απο το Εθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο, Καθηγητης Σιμος Σιμοπουλος, Διευθυντης του Εργαστηριου Πυρηνικης Τεχνολογιας του Σχολης Μηχανολογων Μηχανικων ειναι πολυ μεγαλη υποθεση και δειχνει οτι μαλλον η κυβερνηση αρχιζει να σκεφτεται λιγο πιο εξυπνα (ασχετα αν δεν το λεει ανοιχτα).
Back to top
View user's profile Send private message
prevezanos
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2008
Posts: 532

PostPosted: Fri Apr 10, 2009 3:42 pm    Post subject: Reply with quote

Επειδή μου το θύμισες τώρα, απλά να πω ότι ο κος Σιμόπουλος έχει διατελέσει αντιπρύτανης και πρόεδρος του ΟΑΣΑ, πάντα με τη στήριξη του συγκεκριμένου κόμματος. Άρα η τοποθέτησή του στη θέση αυτή σε σημαίνει κάτι απαραίτητα για την πυρηνική ενέργεια. (Αντίστοιχα τότε θα έπρεπε να πούμε ότι η κυβέρνηση σκεφτόταν και πυρηνικά λεωφορεία...)
Απλά σε αυτή τη χώρα πάντα βάζουμε διοικητές και Γενικούς γραμματείς ημετέρους...
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Fri Apr 10, 2009 10:43 pm    Post subject: Reply with quote

Το θέμα της κατασκευής εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας είναι πάντα ανοιχτό.

Έτυχε λόγω εργασίας, να μιλήσω από σπόντα Twisted Evil Mr. Green με κάποιο στέλεχος ξένου οργανισμού, παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, Έλληνας που μένει στο εξωτερικό και που βρέθηκε για κάποιες μέρες στη χώρα μας .

Η συζήτηση μας σε φιλικό κλίμα, λόγω περίστασης, ήταν 4-5 λεπτά. Ορμώμενος από συζητήσεις σε αυτό το topic, του πέταξα το "δόλωμα ερώτημα" αμέσως μόλις μου είπε την ιδιότητα του. Η περίληψη του λόγου του είναι, ότι από παντού φτάνουν προς αυτόν πληροφορίες ότι η Ελλάδα σκέφτεται πάντα το ενδεχόμενο(ή καλύτερα το σκεφτόταν πριν την κρίση) της πυρηνικής ενέργειας με τη μέθοδο της σχάσης. Όπως όμως μου είπε η μέθοδος της σύντηξης ... αργεί.

Υ.Γ: Αν ήμουν στη θέση σας και διάβαζα το ανωτέρω το πιθανότερο είναι να το θεωρούσα ραδιο - αρβύλα.
Back to top
View user's profile Send private message
chr.04
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 05 Mar 2004
Posts: 1566
Location: Thessaloniki

PostPosted: Fri Apr 10, 2009 11:15 pm    Post subject: Reply with quote

Δείτε το ρεαλιστικά το θέμα.
Άντε και πείθουν τους κατοίκους της περιοχής που πρόκειται να εγκατασταθεί σε ακτίνα τουλάχιστον 300χλμ.
Άντε βρίσκουμε τα λεφτά και το φτιάχνουμε.

Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να συντηρηθεί και να λειτουργήσει σωστά και με κανονισμούς;

Πριν 2 μέρες είχαμε ατύχημα στο εργοστάσιο της Καρδίας της ΔΕΗ στην Κοζάνη (χύθηκαν μερικές δεκάδες τόνοι λάδι από μια μηχανή) αλλά κανείς δεν το έμαθε και πουθενά δεν δημοσιεύτηκε. (Είχε γίνει το ίδιο συμβάν πριν 1-1,5 μήνα).
Back to top
View user's profile Send private message
AUGalos
Full Member
Full Member


Joined: 01 Mar 2007
Posts: 382
Location: San Antonio, Texas

PostPosted: Sat Apr 11, 2009 2:49 am    Post subject: Reply with quote

Εγώ πάντως δεν συμφωνώ με την δικαιολογία ότι τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, είμαστε ανίκανοι κλπ κλπ. Ακόμα και στην Ελλάδα αν κάτι ξεκινήσει σωστά και τηρούνται οι κανόνες χωρίς να υπάρξει χαλάρωση όσο περνάει ο καιρός αυτό γίνεται συνήθεια και διατηρείται, υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα. Μην ξεχνάτε ότι ανθρώπινα λάθη γίνονται και στις πλέον ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες του κόσμου όπου οι κανόνες ασφαλείας είναι ευαγγέλιο π.χ Ιαπωνία. Και κάτι άλλο, αν υποτεθεί ότι λειτουργούσε θερμοηλεκτρική μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα θα είχαμε ξένη τεχνογνωσία και ξένο μάνατζεμεντ.
Back to top
View user's profile Send private message
Lalas
Junior Member
Junior Member


Joined: 07 Apr 2004
Posts: 136

PostPosted: Sun Apr 12, 2009 11:07 am    Post subject: Reply with quote

Θα συμφωνήσω ότι είναι θέμα ατόμων, κυρίως των operation managers, και των οδηγιών εργασιών που εφαρμόζονται σε μία εταιρία και οι κανόνες ασφαλείας που γίνονται βίωμα στους υπάλληλους μιας εταιρίας.

Από προσωπική εμπειρία σας αναφέρω την εταιρία OFC (Ολυμπιακή εταιρία καυσίμων) που σκοπό της έχει την αποθήκευση και παροχή καυσίμων προς το αερολιμένα του Ελευθέριος Βενιζέλος. Είναι τόσο σχολαστική στις όλες διαδικασίες της, με έναν operation manager, που ελέγχει συνεχώς τους υπαλληλούς του, σε θεμιτά πάντα πλαίσια, που συνεχώς γίνονται προτάσεις βελτίωσης των εργασιών από τους ίδιους τους υπαλλήλους για τα πάντα.

Αποτέλεσμα, συνεχώς στις επιθεωρήσεις της ΙΑΤΑ είναι οι καλύτεροι και αναφέρονται ως παράδειγμα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουν ανοίξει πολλές πόρτες για παροχή υπηρεσιών, ως σύμβουλοι, σε νέες εγκαταστάσεις αεροδρομίων που δημιουργούνται ανά τον κόσμο.

Αν επιλεγούν τα σωστά άτομα και η πολιτική της επιχείρησης είναι σωστή τότε όλα είναι εφικτά. Αν αρχίσουμε όμως, σε καίριες θέσεις να μπαίνουν άτομα που το πρόσον τους είναι η κομματική φοιτητική σταδιοδρομία τότε καλύτερα να μην το σκεφτούμε ούτε για πλάκα, θα δολοφονήσουν όλα τα Βαλκάνια
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
agr-engineer
Full Member
Full Member


Joined: 20 Mar 2008
Posts: 323

PostPosted: Thu Jun 25, 2009 10:37 pm    Post subject: Reply with quote

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο Μεσολόγγι και περνώντας από το λιμάνι είδα σε μια παράπλευρη έκταση τεράστια τμήματα από τις γεννήτριες που προφανώς θα εγκατασταθούν πάνω πό τη Ναύπακτο ( πρόσφατα είχε εγκριθεί η γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό συμβούλιο που αφορούσε στην αίτηση της ΤΕΡΝΑ για εγκατάσταση 8 ανεμογεννητριών 2,5 MW η καθεμία, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες ).
Να και μερικα στοιχεία :

http://www.epoxi.gr/News09a/news90519.3.htm
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Thu Jun 25, 2009 10:58 pm    Post subject: Reply with quote

Είδα σήμερα για 2-3' το eco news τηλεόραση σκαι.

Αναφέρθηκε εν συντομία στα κοιτάσματα αερίου στην Αρκτική τα οποία έγιναν διαθέσιμα, μετά το λιώσιμο των πάγων(Αλλαγή κλίματος). Αξιοσημείωτο είναι ότι η εκπομπή ρύπων καύσης αερίου είναι λιγότερο από μισή σε σχέση με τα παράγωγα του πετρελαίου.

Αυτό που κάνει εντύπωση με τα συγκεκριμένα δεδομένα, είναι ότι βάσει της ποσότητας καυσίμου που υπάρχει εκεί, μπορεί να τροφοδοτείται όλη η ανθρωπότητα με ενέργεια, για τα επόμενα 1.000 χρόνια. Shocked
Back to top
View user's profile Send private message
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 12:02 am    Post subject: Reply with quote

Θελω να αναφερθω λιγο στην εγκατασταση ανεμογεννητριων στην Ευρυτανια.Στη χωρα του Αιγαιου,των βραχονησιδων και των τρελλων αερηδων,ενας απεριγραπτος τυπος ονοματι Σουφλιας,που αποκαλειται προκλητικα και υπουργος περιβαλλοντος,χωροθετησε την Ευρυτανια σαν ναυαρχιδα των αιολικων παρκων στην Ελλαδα με αποτελεσμα να υπαρχει η προοπτικη να γεμισουν οι βουνοκορφες της ανεμογεννητριες.Επειδη εχω γυρισει αυτον τον πανεμορφο νομο απο ακρη σε ακρη,θεωρω την χωροθετηση εγκληματικη.Επισης ο νομος εχει χωροθετηθει και για την δημιουργια τοσων υδροηλεκτρικων φραγματων ,ων ουκ εστι αριθμος και ενω η Ευρυτανια συμβαλει ηδη στο εθνικο ενεργειακο αποθεμα με το τεραστιο υδροηλεκτρικο φραγμα της λιμνης των Κρεμαστων.Ξεχαστε την παναρχαια ροη των ποταμων.Αγραφιωτης,Καρπενησιωτης,Τρικεριωτης, Ταυρωπος(Μεγδοβας)και Κρικελλοποταμος θα γινουν σαν τους κρεμαστους κηπους της Βαβυλωνος.Θα ηθελα τις γνωμες σας επι του θεματος ,χωρις να παραγνωριζω τις αμεσες αναγκες για παραγωγη ενεργειας απο ανανεωσιμες πηγες ,απλα οι ενστασεις μου ειναι εντονες για τη χωροθετηση του συγκεκριμενου χωρου.
Back to top
View user's profile Send private message
Alius
Full Member
Full Member


Joined: 07 Jun 2008
Posts: 269
Location: Athens

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 8:38 am    Post subject: Reply with quote

Προσωπικά δεν έχω γνώμη ειδικά για την Ευρυτανία. Άποψή μου είναι πως είναι καλύτερες οι αντιαισθητικές ανεμογεννήτριες από τα εργοστάσια λιγνίτη, καθώς τα τελευταία μας πλήττουν πιο ουσιαστικά. Αυτό δε σημαίνει, βεβαίως, πως είναι λογικό να βάζουμε ανεμογεννήτριες και στο κεφάλι μας! Εξαρτάται από την περιοχή. Ακόμα και οι πιο τουριστικές περιοχές έχουν μέρη που μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοιες υποδομές (ξερά βουνά στη μέση του πουθενά, πχ). Εκτός αυτού, τελείως προσωπική μου γνώμη είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να ενταχθούν αρμονικά στο περιβάλλον. Εξάλλου δεν πρόκειται παρά για μοντέρνους ανεμόμυλους! Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
agr-engineer
Full Member
Full Member


Joined: 20 Mar 2008
Posts: 323

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 9:14 am    Post subject: Reply with quote

Η Ευρυτανία δεν πρέπει επ'ουδενί να γεμίσει με ανεμογεννήτριες και φράγματα. Δε χαρακτηρίζεται τυχαία Ελβετία της Ελλάδας. Αν γίνει κάτι τέτοιο είναι εγκληματικό. Δε μπορούμε στο όνομα της οικολογίας να καταστρέψουμε έναν τόπο. Μήπως στοχοποιούν Αιτωλοακαρνανία κι Ευρυτανία σαν χαβούζα της Ελλάδας. Πρόσφατα είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα την περιπέτεια με το εργοστάσιο Λιγνίτη στο λιμάνι Πλατυγιαλίου από την Edison που προς το παρόν ακυρώθηκε. Τώρα η Ευρυτανία να λεηλατηθεί επίσης ( αν και δεν έχω ακούσει τίποτα επ'αυτού, αλλά αν αληθεύει πρόκειται για έγκλημα ).
Συμφωνώ απόλυτα ότι όλα τα Κυκλαδονήσια προσφέρονται για απεριόριστη εκμετάλλευση του αέρα που φυσάει όλο το χρόνο , με ανεμογεννήτριες. Πρέπει να μειώσουμε τους ρύπους, όχι όμως καταστρέφοντας το περιβάλλον, καθώς τα φράγματα αποκόπτουν τη ροή των ποταμών και κατά συνέπεια αλλοιώνουν τα οικοσυστήματα κατά μήκος αυτών. Τώρα όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες, ας τις βάλουν όλες αυτές στη Θεσσαλία πχ κοντά στη λίμνη Πλαστήρα, στην Καλαμπάκα, στο Περτούλι, στον όμορο Όλυμπο, να δούμε πώς θα το δεχτούν.
ΔΑεν είναι λογικές αυτές να στοχοπούνται κάποιες συγκεκριένες περιοχές κι όλως τυχαίως να μην είναι της Θεσσαλίας.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
prevezanos
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2008
Posts: 532

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 11:12 am    Post subject: Reply with quote

Κάποιες διευκρινήσεις

Τα υδροηλεκτρικά φράγματα χαρακτηρίζονται ως ΑΠΕ μόνο όταν είναι μικρά σε έκταση, δεν αλλάζουν την κοίτη του ποταμού κλπ. Ένα μικρό υδροηλεκτρικό έχει παραγωγή ενέργειας ορισμένων μόνο MW και αντιστοιχεί χονδρικά σε μια ανεμογεννήτρια (τάξη μεγέθους).
Τα ΥΗ όπως τα Κρεμαστά και άλλα σίγουρα δεν είναι ΑΠΕ.
Αν σκοπεύουν να κάνουν μεσαία η μεγάλα ΥΗ στην Περιοχή, ναι είναι έγκλημα. Οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να το δούμε και να μην χρησιμοποιούμε εντυπωσιακές λέξεις, που καλύτερα ταιριάζουν σε άσχετους πολιτικούς...

Ανεμογεννήτριες στα νησιά δεν μπορούμε να βάλουμε πολλές ακόμη, ή ακόμη και αν βάλουμε δεν θα είναι πλήρως αξιοποιήσιμες.
Αυτό έχει να κάνει με τη μη διασύνδεσή τους με τον κορμό του δικτύου και με πιο τεχνικά θέματα όπως είναι η στρεφόμενη εφεδρεία σε κάθε ένα ανεξάρτητο σύστημα. Σε κάθε τέτοιο σύστημα ορίζεται η μέγιστη συνεισφορά των αιολικών που έχει να κάνει με ενγένει χαρακτηριστικά του ίδιου του συστήματος. Κάθε μικροσύμπλεγμα νησιών αποτελεί ένα αυτοτελές σύστημα, οπότε το μαθηματικό πρόβλημα καταλήγει ανα έχει πάρα πολλές ανεξάρτητες μεταβλητές κτλ κτλ.
Συμπέρασμα για να μην κουράζω. Οι ανεμογεννήτριες στα νησιά μπορούν να έχουν ΄μόνο τοπική συνεισφορά η οποία εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένη.

Η επέκταση των ΑΠΕ που είναι αναγκαιότητα πρέπει να περάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αν λάβουμε υπόψη ότι μεγάλες εγκαταστάσεις ΦΒ απαιτούν τεράστιες εκτάσεις καταλαβαίνει κανείς οτι για το λόγο αυτόν απορρίπτωνται. Άρα σε επίπεδο Παραγωγής ΑΠΕ (οχι σε επίπεδο μικροπαραγωγού) ουσιαστικά απομένει μόνο η αιολική με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Όσον αφορα στη χωροθέτηση αυτών θα επανέλθω σε επόμενο ποστάρισμα.
Back to top
View user's profile Send private message
Kalashnikov
Senior Member
Senior Member


Joined: 26 Feb 2004
Posts: 597
Location: Brussels

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 12:42 pm    Post subject: Reply with quote

Αληθεια, υπαρχει κανενας λογος γιατι εχουν βαφτιστει "αντιαισθητικες" οι ανεμογεννητριες???????
Γιατι βρισκετε οτι "καταστρεφουν" το περιβαλλον ενω κανουν ακριβως το αντιθετο?

Δηλαδη...πειτε μου καποιος....ποιο ειναι πιο αντιαισθητικο:
Αυτο:


η αυτο:


και επειδη αναφερθηκε η Ελβετια...οριστε τι κανει η πραγματικη Ελβετια που δε βρισκει "ασχημες" τις ανεμογενητριες:

Back to top
View user's profile Send private message
agr-engineer
Full Member
Full Member


Joined: 20 Mar 2008
Posts: 323

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 12:47 pm    Post subject: Reply with quote

Το να βάζεις κάποιες είναι άλλο από το να τοποθετήσεις συστοιχίες ολόκληρες σε πάρα πολλά σημεία. Απλά δεν έχω ακούσει πότε ειπώθηκε κάτι τέτοιο από το Σουφλιά κι αν ειπώθηκε σε τί έταση θα τοποθετηθούν.Πολλές,λίγες και σε ποια σημεία.
Κατά τα άλλα δεν είναι μόνοτο αισθητικό κομμάτι, είναι τα επίπεδα θορύβου που παράγουν ( που απ'ότι διαβάζω σε διάφορ αάρθρα δεν είναι ενοχλητικές ), το κατά πόσο μπορούν αυτές να επηρεάσουν τα πτηνά της περιοχής , καθώς και του ευρύτερου οικοσυστήματος. Όλα θέλουν μελέτη σε βάθος. Εδώ δε γίνεται αφορισμός των πάντων, αλλά προτάσεις, ιδέες, σκέψεις, εκφράζονται αγωνίες.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
PEFKI
Junior Member
Junior Member


Joined: 28 Jan 2009
Posts: 74

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 1:00 pm    Post subject: Reply with quote

To απόθεμα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας είναι σχεδόν αναξιοποίητο. Ενα καλό νέο είναι η διασύνδεση της Ευβοιας με εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου στη Νέα Μάκρη από Κ/Ξ ΔΕΗ-ιδιωτικών παραγωγών της Εύβοιας σε ποσοστό ανάλογα με την ισχύ του καθενός. Για τη Μακρόνησο δε καταλαβαίνω τι επηρεάζει την ιστορικότητα η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Επίσης είναι ακατόνητη η αντίδραση των Αθηναίων για ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά. Της Μαδρίτης είναι γεμάτα. Είναι καλύτερο το δάσος των κεραιών στον Υμηττό ?

Οι όργιλες αντιδράσεις που προκάλεσε η πιθανή χρήση λιθάνθρακα , είναι ακραίες, ανάλογες με τον αφορισμό της πυρηνικής ενέργειας. Το ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν πρέπει να αποκλείει κανένα τύπο ενέργειας. Οι επαγγελματίες οικολόγοι κάποτε θα πρέπει να μπούν στη θέση τους. Η χωροθέτηση των μονάδων δίπλα σε λιμάνια είναι ιδανική. Οι τοποθεσίες δεν επιβαρύνονται από άλλα εργοστάσια όπως στη Εσση. Τι σχέση μπορεί να έχει η Εσση η ελευσίνα της Γερμανίας με τον Αστακό που δεν έχει δείγμα βιομηχανίας. Ειδικά ο Αστακός λόγω γεωγραφικής θέσης στο νότο προσφέρει ευστάθεια στο σύστημα, Δυστυχώς η κακή ενημέρωση και οι επιπόλαιες επιχειρηματικές συμπράξεις με την RWE από τη ΔΕΗ, ο άκρατος λαικισμός και ατομικισμός, η άγνοια και τα αντικρούομενα συμφέροντα οδηγούν στη ματαίωση σημαντικών αναπτυξιακών και αναγκαίων επενδύσεων.

Ναι, θέλουμε ρεύμα αλλά παρακαλώ το εργοστάσιο όχι στην αυλή μου. Εκείνες οι εικόνες που τραβάνε με τα παιδάκια να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες ότι ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ που πάει αυτό? Σταλινικά και βορειοκορεατικά καθεστώτα προπαγάνδας θυμίζει. Οι υπόλοιποι από τις άλλες περιοχές είμαστε οι δολοφόνοι, που θέλουν να σκοτώσουν τα παιδιά στον Αστακό, στο Αλιβέρι, στη Ν.Καρβάλη. Δεν άκουσα όμως τα παιδιά αυτά και τους πάτρονες τους με τους πομφόλυγγες, να μιλάνε για τα άλα παιδιά που είναι στη Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη, Πτολεμαίδα κλπ. Είναι άλλοι κάτοικοι και παιδιά αυτοί ενός κατώτερου θεού που σηκώνουν το βάρος δεκαετίες. Εδώ δεν ισχύει η καραμέλα παντού είναι Ελλάδα και θέλουμε έργα LUX.

Η Φρανκφούρτη έχει εργοστάσιο ενέργειας μέσα στη πόλη, η Βιέννη έχει εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών και παραγωγής ενέργειας επίσης μέσα στη πόλη, οι Φιλανδοί που είναι 100 φορές ποιο οικολόγοι από εμάς κάνανε πυρηνικό εργοστάσιο, η Γαλλία έχει δεκάδες πυρηνικούς σταθμούς και δίπλα τους είναι αγροκτήματα. Εμεις είμαστε οι έξυπνοι ? Με τι μούτρα και τι παραδείγματα ? Τι να θυμηθούμε τον Ασωπό, τις χιλιάδες παράνομες χωματερές, τους πανβρώμικους δρόμους από ατομικά σκουπίδια, την Κάρλα, το Πηνειό και άλλα.

Ιδού τα λαμπρά αποτελέσματα μας, που μας έχουν κάνει ανέκδοτο στο εξωτερικό και στους επενδυτές που τους παρακαλάμε να έρθουν και όταν σπανιότατα το αποφασίζουν να τι ακούνε και βλέπουν πέρα από το τέρας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Η Μακρόνησος είναι ιστορικό μνημείο, η πυρηνική ενέργεια θα μας σκοτώσει είμαστε και σεισμογενείς χώρα (στο Κοζλοντούι σήμερα, Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία αύριο, θα μας παρακάμψουν τα νέφη σε περίπτωση ατυχήματος, η δε Ιαπωνία καμία επαφή με σεισμούς), η κάθε περιοχή αναγορεύεται σε παράδεισο, στη Μεγαλόπολη τα φωτοβολταικά κάνουν αντανακλάσεις και εμποδίζουν τους κυνηγούς, οι λιθανθρακικές μονάδες μολύνουν (Αστακός), το υποβρύχιο καλώδιο προκαλεί καρκίνο στους κολυμβητές και σκοτώνει τα ψάρια (Ν.Μάκρη), η βιομάζα μας βρωμάει και καταστρέφει τον υδροφόρο ορίζοντα (Αττική), αρχαία της πλάκας (Αλιβέρι), στην ο αγωγός πετρελαίου θα μολύνει το Αιγαίο (Αλεξανδρούπολη-Πάρος Κος Ραγκούσης) τα τάνκερ από τα στενά της Τουρκίας δε τους πειράζουν, τα αιολικά επηρεάζουν την αισθητική (Λαζόπουλος-Σέριφος) το συλλογισμό των μοναχών (Δερβενοχώρια), τη γεννητικότητα των αγελάδων και τη στύση των τράγων ( Ευβοια-Ανδρος).

Κάπως έτσι γελάνε οι ξένοι μαζί μας, τα βροντάνε και φεύγουν ή κάνουν εξευτελιστικά διαβήματα διαμαρτυρίας για το κύρος της χώρας κατάμουτρα στο πρωθυπουργό της χώρας (ΘΑΠΑΤΕΡΟ), βιώνουμε το κίνδυνο black-out κάθε χρονιά που έχει ανομβρία, θέσεις εργασίας χάνονται οι ΑΠΕ το 2009 είναι στο 3% του ενεργειακού ισοζυγίου έναντι στόχου 20% το 2020, και πληρώνουμε πανάκριβες εισαγωγές ρεύματος (Σκόπια, Τουρκία) επιβαρύνοντας το ισοζύγιο και χρηματοδοτώντας αυτούς που μας επιβουλεύονται.
Back to top
View user's profile Send private message
Draminos
Junior Member
Junior Member


Joined: 17 Jan 2008
Posts: 115
Location: Cologne - Asprovalta

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 1:16 pm    Post subject: Reply with quote

Μπράβο γείτονα Kalschnikov από τις Βρυξέλλες,
ωραιότερα δεν μπορούσε να παρουσσιαστι, είναι τέλεια επένδυση και κύριος η Ελλάδα είναι ιδανική για ανεμογεννητριες με τα Νησιά και την θάλασσα.
http://www.windatlas.dk/Europe/Index.htm
Αλλα δυστυχώς σε όλη την Ευρώπη κρίβονται οικονομικά ενδιαφέροντα και καθυστερούν την παραγωγή Οικολογικής Ενέργειας.

Στο μέσο ορος καλύπτει μια Ανεμογεννήτρια p.x. NEG Μηκών την ενέργεια που καταλώνουν 6000 Άτομα αν εργάζεται με 40%. Στην Ελλάδα θα εργάζονται και πολύ περισσότερο λόγο του Ιδανικού Ανάγλυφου.
Υπάρχουν και μικρά Αιολικά Συστήματα για τον Κήπο με πολύ χαμηλό Κόστος και καλές απόδοσης. (δυστυχώς δεν βρήκα κάτι παρόμοιο στα Αγγλικά)
http://www.oeko-energie.de/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
agr-engineer
Full Member
Full Member


Joined: 20 Mar 2008
Posts: 323

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 1:25 pm    Post subject: Reply with quote

Η Ελλάδα είναι χώρα με συντρηπτικά λεονεκτήματα όσον αφορά την παραγωγή "καθαρής" ενέργειας. Ανεμογεννήτριες και Ηλιακούς συλλέκτες πρέπει να τοποθετήσουμε κι όχι λιθανθρακικές μονάδες. Όχι άλλο κάρβουνο . Στην Πτολεμαίδα με εκείνο το εργοστάσιο έχουν αυξηθεί ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ οι παθήσεις καρκίνου και διάφορες άλλες αρρώστιες που σχετίζονται με τα οργανικά υλικά της καύσης του λιγνίτη. Δε μπορούμε να υπονομεύουμε το μέλλον των κατοίκων ολόκληρων περιοχών. Η ίδια λογική θα μπορούσε να οηγήσει στο συμπέρασμα κατασκευής λιθανθρακικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στη ΡΑΦΗΝΑ. Λιμάνι έχει, νερό που χρειάζεται έχει άφθονο από τη θάλλασσα, κέντρο της Ελλάδας είναι, γιατί λοιπόν να μην κατασκευαστεί στην Αττική ένα τέτοιο.
"Μια χαρά ιδέα" είναι, όπως "Μια χαρά ιδές" είναι να κατασκευαστεί κάτι ανάλογο στον Αστακό, στο Αλιβέρι και σε λοιπές περιοχές. Δε μπορεί να παραμείνουμε ουραγοί της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, όταν μάλλιστα ο ήλιος κι ο αέρας αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας έναντι άλλων ευρωπαικών χωρών.
Δεν υπάρχουν πολιτικές συγκροτημένες και πλασάρονται όλες οι καρκινογενείς μορφές παραγωγής ενέργειας. Οποιαδήποτε φίλτρα και να μπουν που να απορροφούν τα σωματίδια και την τέφρα, το πρόβλημα θα υπάρχει. Η οριστική λύση απαιτεί οριστική απαλλαγή από οργανικά υλικά κι όχι ημίμετρα του τύπου λιθάνθρακας αντί λιγνίτη.
Δηλαδή όχι 100 καρκίνοι, αλλά 70.
Ας γίνει ένα εργοστάσιο λιθάνθρακα στη Ραφήνα και μετρήστε τους καρκινοπαθείς στην Αττική ύστερα από 10-20-30 χρόνια.
Είπαμε, δεν είναι τυχαία η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου κι άλλων παθήσεων στην Πτολεμαίδα και τη γύρω περιοχή.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 2:02 pm    Post subject: Reply with quote

Λοιπον ,μεγαλυτερη αποδειξη απο το χαρτη του Draminos δεν θα μπορουσε να υπαρξει.Ολη η Ευρυτανια ειναι στο μπλε του χαρτη. Ο δε kalashnikov παρεθεσε τις φωτογραφιες .Θελουμε τις ΑΠΕ και επειδη στην Ελλαδα θελουμε να γινουν ολα αλλα μακρια απο τις αυλες μας ,θα δεχομουν σαφως ΑΠΕ στον Ασπροποταμο Τρικαλων μετα απο τεκμηριωμενες επιστημονικα μελετες και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ συζητηση με τις τοπικες κοινωνιες ,πραγμα που δεν εκανε ο κ.Σουφλιας στην περιπτωση της Ευρυτανιας αλλα λειτουργησε το "αποφασιζομεν και διατασσωμεν''.Ο πολιτικος αυτος δειχνει να εχει μια παρωχημενη πολιτικη περι αναπτυξης ,σταματημενη καπου στη δεκαετια του 1960.Αλλωστε στην ιδιαιτερη πατριδα του (νομος Λαρισης)δεν μπαινει καμια ανεμογεννητρια αν και στην ανατολικη πλευρα του Κισσαβου (αυτη που βλεπει στο Αιγαιο)δεν περναει πουλι πεταμενο απο τον διαβολεμενο αερα.
Back to top
View user's profile Send private message
agr-engineer
Full Member
Full Member


Joined: 20 Mar 2008
Posts: 323

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 2:08 pm    Post subject: Reply with quote

Η ουσία είναι να γίνουν σοβαρές Μ.Π.Ε. Οποιαδήποτε περιοχή στην οποία δύναται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ( ύστερα φυσικά από εκτεταμένες μελέτες ) ας αξιοποιηθεί για παραγωγή καθαρής ενέγειας. Απλά το θέμα είναι μην τη γεμίσουν παντού. ( Υπάρχει κάποια οδηγία ως προς τον αριθμό των ανεμογεννητριών που επιτρέπεται να τοποθετηθούν σε κάποια περιοχή ή σε κάποια έκταση ( όσον αφορά την αλλοίωση του ανγλύφου ) ή δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος περιορισμός από Ε.Ε. )?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Agg3los
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 01 Mar 2008
Posts: 829
Location: Ριο Πατρων

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 2:13 pm    Post subject: Reply with quote

ψηφιστηκε ο νομος γιατα ψωτοβολταικα νομιζω...να δουμε..θα γινουμε σαν τους ηλιακους θερμοσιφωνες.. και στις ΑΠΕ.?
Back to top
View user's profile Send private message
PEFKI
Junior Member
Junior Member


Joined: 28 Jan 2009
Posts: 74

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 2:56 pm    Post subject: Reply with quote

Αν οι ΑΠΕ θα αντιπροσωπεύουν το μόλις το 20% του ενεργειακού ισοζυγίου το 2020 το υπόλοιπο 80% πως θα καλύπτεται με ετήσια αύξηση ζήτησης 7% ? Είναι πασιφανές ότι η ψευδαίσθηση ότι οι ΑΠΕ ως αποκλειστικού προμηθευτή ενέργειας πρέπει να τελειώσει. Η άκρατη συνθηματολόγία περί πράσινης ανάπτυξης μάλλον πα

α) Με προσευχές για βροχές
β) Με ορυμαγδό προσφυγών κατά των ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ
γ) Με τη δαιμονοποίηση της πυρηνικής ενέργειας
δ) Με πανάκριβες εισαγωγές ρεύματος από δυνητικούς γεοπολιτικούς αντιπάλους


Η ραφήνα για όσους δε γνωρίζουν την περιοχή δεν είναι βιομηχανική ζώνη και δεν έχει καν χώρο για να δένουν 3 πλοία. Για την αττική γενικότερα κατασκευάστηκε το Λαύριο και θα κατασκευαστεί στη Χαλυβουργική μονάδα αερίου 800MW. Πέραν των άλλων η αττική συγκεντρώνει τσιμεντάδικα, διυλιστήρια, ναυπηγεία κλπ. και έχει 4.5 κατοίκους. Ο Αστακός που φτιάχτηκε ως εμπορικό λιμάνι και δεν υπάρχει ποιο ιδανική θέση για εγκατάσταση μίας όλης και όλης βιομηχανίας που θα εισφέρει με τι μία 600 ΜW τι πρόβλημα έχει ? Τη συνθηματολογία του Κούρκολου στην νέα αναπαράσταση του ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ και τα καλλιεργούμενα φοβικά σύνδρομα από τα ουζερί, τους ψαράδες και τα καταλύματα του Μύτικα ? Λιθάνθρακα δε θέλουν, Μαζούτ δε θέλουν, πυρηνικό εργοστάσιο δε θέλουν. Τι θέλουν ? Μα φυσικά ενέργεια αλλά να παράγεται στην αυλή του άλλου. Οχι στη δική μας. Κλασσική περίπτωση Ελληνικού παρτακισμού. Το σπίτι μου να λάμπει αλλά οι άλλοι να κόψουν το λαιμό τους

Οι κάτοικοι των νυν ενεργειακών κέντρων ούδεποτε μίλησαν και κλαψούρισαν. Αυτοί δεν έχουν ψυχή τόσα χρόνια που τραβούν το κάρο? Στη Μεγαλόπολη που είναι κοντά στο χωριό μου καμία έρευνα δεν έδειξε καρκίνο λόγω του λιγνήτη. Πόσο τώρα που η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Οτι ο ουρανός δεν είναι όπως μίας περιοχής που δεν έχει βιομηχανία αυτό είναι σίγουρο. Τώρα λοιπόν που τα λιγνιτικά αποθέματα εξαντλούνται και μια και ο άνθρακας ποτέ δε πάψει να χρησιμοποιείται και πάντα θα έχει μερίδιο στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι καιρός η πολιτεία και η ΔΕΗ να ενημερώσει υπεύθυνα και σοβαρά τους πολίτες Αστακού, Καρβάλης κλπ για μύθους, ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, απεξάρτηση από προμηθευτές . Μόνο έτσι θα τσακίσει ιδεολογικά τους κάθε λογοίς παραγοντίσκους της δεκάρας (δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δήθεν οικολόγοι αφισοκολλητές, πράκτορες κλπ) και τα παραμάγαζα τους που σπέρνουν φοβικά σύνδρομα. Τα περί καρκίνου είναι μόνιμο και χιλιοπαιγμένο έργο και κάποτε η βελόνα πρέπει να ξεκολήσει. Υπάρχουν πάμπολα παραδείγματα συνύπαρξης μεταξύ κοινωνιών και ενεργειακών μονάδων. Σε προηγούμενο postarisma ανέφερα μερικά. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα.

ΝΑΙ στις ΑΠΕ λόγω πλεονεκτημάτων της χώρας
ΝΑΙ στον ΑΝΘΡΑΚΑ σε πόλεις με λιμάνι λόγω κόστους τώρα που τελειώνει ο λιγνίτης
ΝΑΙ στην πυρηνική ενέργεια
ΝΑΙ στο φυσικό αέριο από πολλαπλές πηγές
ΟΧΙ στο μαζούτ.
ΟΧΙ στους κινδυνολόγους αρρωστολόγους και καταστροφολόγους
Back to top
View user's profile Send private message
prevezanos
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2008
Posts: 532

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 3:15 pm    Post subject: Reply with quote

PEFKI wrote:
To απόθεμα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας είναι σχεδόν αναξιοποίητο.


Ε μην λέμε και ότι θέλουμε τώρα...

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο, γιατί όπως εξήγησα (μάλλον άσχημα) η συνολική ζήτηση σε κάθε ένα από αυτά τα ξεχωριστά συστήματα είναι πολύ μικρή, και τα συστήματα αυτά είναι μη διασυνδεδεμένα Exclamation
Το πλεόνασμα της παραγόμενης ενέργειας θα έμενε αναξοιοποίητο, σχεδόν για όλο το χρόνο εκτός των περιοδων peak.

Με ποιά οικονομικοτεχνικά κριτήρια θα συνέφερε η εγκατάστασή τους?

Έχετε δεί ποτέ σε κυκλαδονήσι να γίνεται χαμός από άνεμο και οι μισές ανεμογεννήτριες να παραμένουν ακίνητες Question Είχατε αναρρωτηθεί ποτέ γιατί Question Ο ιδιοκτήτης τους δεν θέλει πιστεύεται να πληρωθεί από την πώληση του ρεύματος και προτιμά να τις έχει ανενεργές Question

Για τα υπόλοιπα που λες περί ανεμογεννητριών συμφωνό σε γενικές γραμμές ότι όπου μπορεί να μπει ΑΓ να μπει. Ούτε αντιαισθητική είναι, ούτε ανθυγιεινή ούτε οτιδήποτε άλλο. Να τελειώνουμε πλέον με τους παραγονταίους που θέλουν γενικώς μίζες για να γίνει οτιδήποτε σε αυτό τον τόπο. Τέλος με τα αντισταθμιστικά οφέλη, γήπεδα κλπ που ζητάν οι δήμαρχοι επειδή είναι ανικανοι να τα κάνουν μόνοι τους.
Back to top
View user's profile Send private message
Droulas13
Junior Member
Junior Member


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 79
Location: Keira Knightley RULEZ

PostPosted: Fri Jun 26, 2009 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

Οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργουν σε χαμηλές ταχυτητες του αέρα αλλα και σε πολυ υψηλές. Ισως εκει να οφέιλεται και αυτο που λες, οτι βλεπεις να γίνεται χάμος απο τον αέρα και τις ανεμογεννήτριες ακίνητες Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα All times are GMT + 2 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Page 1 of 8

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr