stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Νέο Μουσείο Ακροπόλεως
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    stadia.gr/forum Forum Index -> Κλειδωμένα threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ioannis31
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 18 Feb 2004
Posts: 762
Location: Suburbia

PostPosted: Fri Jul 27, 2007 11:10 am    Post subject: Reply with quote

Η ευαισθησία για τα δύο νεοκλασσικά είναι τελείως, μα τελείως, επιλεκτική από τους ευαισθητοποιημένους ή 'ευαισθητοποιημένους' πολίτες, τους πολιτικούς της ευρύτερης αριστεράς, τους μονίμως ανησυχούντες μέτριους έλληνες αρχιτέκτονες κ.ο.κ.

Η ίδια ευαισθησία δεν εμφανίσθηκε ποτέ, μα ποτέ, για κανένα από τα μεγάλα εγκλήματα που γίνανε στο κορμί μίας εκ των ιστορικότερων πόλεων στην ανθρώπινη ιστορία. Εμφατικά ανέφερα την Πλάκα, αλλά μπορώ κάλλιστα να μιλήσω για το μπάζωμα του Ιλισσού, το ρέμα της Καλλιρόης, την αποτροπή εφαρμογής του πρωτοποριακού ρυθμιστικού σχεδίου Κλεάνθη Σάουμπερτ κλπ

Τουναντίον! Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση του 1821, μονίμως το κράτος υποχωρούσε απέναντι σε αιτήματα ιδιωτών, οικοπεδούχων, καταπατητών, για οικοδόμηση μεγαλυτερων εκτάσεων εις βάρος μικρότερων δρόμων, λιγότερων κοινόχρηστων χώρων κλπ.

Ας κάνουνε τον κόπο όσοι κόπτονται για τα δύο κτίρια να διαβάσουνε το βιβλίο του Μπίρη. Καταγράφει με δραματικό τρόπο το πώς τα ιδιωτικά συμφέροντα των οικοπεδούχων στη Συνοικία Διονύσου (Μακρυγιάννη) εμπόδισαν την επέκταση των εκσκαφικών αρχαιολογικών εργασιών σε όλη τη νότια πλευρά της Ακρόπολης.

Πώς επετράπη δίπλα σε αρχαιολογικά μνημεία μεγάλης σημασίας (Θέατρο Διονύσου, Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, Μνημείο Φιλοπάππου) να επεκταθεί το σχέδιο πόλης προκειμένου να μπορούν κάποιοι να αποκτήσουν θέα στην Ακρόπολη (και στους κάποιους είναι και ο επιφανής κατά τα άλλα αρχιτέκτονας κ. Κουρεμένος).

Πώς οι ίδιοι αυτοί βάναυσοι εισβολείς στον ιερό αρχαιολογικό χώρο, άπαξ και ικανοποιήσανε τα αιτήματά τους, στη συνέχεια θέτανε εμπόδια σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του χώρου (διαμόρφωση Διονυσίου Αεροπαγίτου, πεζοδρομήσεις, επέκταση κοινοχρήστων χώρων, Μουσείο Ακρόπολης) για να μη θιγούν τα συμφέροντά τους;

Πώς στο κάτω κάτω αποκτήσανε τα οικόπεδα αυτά με πρόσωπο επί της Διονυσίου Αεροπαγίτου, όταν στο σχέδιο των Συνοικιών της Αθήνας το 1908, η όλη έκταση φαίνεται ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο! (δες τη σχετικό απόσπασμα από τον επίσημο χάρτη με τη διαίρεση της Αθήνας σε συνοικίες, του 1908 από τον Αθανάσιο Γεωργιάδη, που κυρώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο).



Στη Συνοικία αυτή δεν υπάρχει ούτε ένα, ***1***, τετραγωνικό μέτρο κοινόχρηστου χώρου πρασίνου.

Ψάξε λοιπόν Άλκη λίγο την ιστορία όπως έχει καταγραφεί από ανθρώπους πολύ πιο επιστήμονες και αθηνολάτρεις από εσένα και εμένα, αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου σε μελέτη ιστορικών γεγονότων και όχι απλά σε αναπαραγωγή σύγχρονων κοινοτυπιών και άσε τα smilies με τα γουρλωμένα μάτια για άλλα θέματα.
Back to top
View user's profile Send private message
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Fri Jul 27, 2007 3:58 pm    Post subject: Reply with quote

Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα και αρκετά είναι σωστά αν και δεν συμφωνώ με όλα: Η Πλάκα ήταν πάντοτε η καρδιά της Αθήνας και κατοικούνταν καθόλη την ιστορία της, δεν χτίσθηκε νύχτα την δεκαετία του 60!

Πάντως, ακόμα δεν καταλαβαίνω εάν ζητάς την ολοκληρωτική κατεδάφιση της Πλάκας επειδή είναι σε αρχαιολογικό χώρο;

Επιπλέον, αν και συμφωνώ ότι πολλοί συμπολίτες μας είναι υποκριτές ή έχουν επιλεκτική ευαισθησία, αυτό δεν είναι επιχείρημα υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης θέσης για τα συγκεκριμένα νεοκλασσικά.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Ypsilon
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 3951
Location: Copenhagen, Denmark

PostPosted: Fri Jul 27, 2007 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

Το "δια ταύτα", ύστερα από όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα, είναι το εξής:
Αν αυτά τα δυο κτίσματα παραμείνουν στη θέση τους, δεν θα παραμείνουν επειδή υπάρχει περίπτωση να πεισθεί κανένας νοήμων άνθρωπος πως τελικά δεν ενοχλούν το Μουσείο.
Θα παραμείνουν επειδή για μια ακόμα φορά θα νικήσει η αδιαλλαξία και το προσωπικό συμφέρον των θιγομένων ιδιοκτητών, καθώς και η αβουλία της (εκάστοτε) κυβέρνησης να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.
Είναι τόσο απλό. Γι' αυτό φωνάζουμε τόσον καιρό, αυτός είναι όλος ο καυγάς.

Πρόκειται περί του ήθους (ή μάλλον της έλλειψής του) που διατρέχει τη δημόσια ζωή αυτής της χώρας από συστάσεώς της. Όλα είναι καλά και χρήσιμα, αρκεί να μην θιγεί το συμφέρον μου.
Αν θιγεί, βαφτίζω σε μια νύχτα τον Κουρεμένο Frank Lloyd Wright, και αποφαίνομαι αυθαίρετα πως το σπίτι του είναι το ωραιότερο της πόλης μόνο και μόνο επειδή ο Κουρεμένος είχε την "έμπνευση" να ορθώσει ροζ μάρμαρα στις προσόψεις του αντί να το βάψει όπως οι υπόλοιποι. Φουλ της υποκρισίας, κι όποιον πάρει ο χάρος!

Ελάτε παιδιά, μην κοροϊδευόμαστε. Ο ίδιος ο Vangelis έχει πειστεί πως το τσαρδί του καταστρέφει το Μουσείο. Σε εκείνη την μνημειώδους μικροπρέπειας συνέντευξή του στο &7 λέει γενικώς και αορίστως "φυσικά και δεν ενοχλεί" και κόβει την κουβέντα μαχαίρι! Shocked
Δεν μας εξηγεί όμως κατά ποία έννοια αντιλαμβάνεται αυτό που λέει. Δεν ρίχνει κανα επιχείρημα που να ταπώνει πέραν πάσης αμφισβήτησης τους υποστηρικτές της κατεδάφισης/μεταφοράς. Και δεν λέει το παραμκρό γιατί απλά δεν έχει τι να πει ο άνθρωπος, τι να λέμε τώρα.
Αντιθέτως, μάς βγάζει όλους τρελλούς (σσ: "οι φωτογραφίες είναι φτιαχτές") κι εμείς τού βαράμε και παλαμάκια από πάνω, γιατί ξαφνικά μάς έδωσε ένα επιπλέον επιχείρημα έστω κι αν ξέρουμε πως είναι της πλάκας.

Προσωπικά με ξαφνιάζει η άρνηση των ανησυχούντων να μεταφερθούν τα κτήρια, ακόμα και στην ίδια περιοχή. Χώρος υπάρχει. Με ξαφνιάζει το ότι δεν εξεγείρονται για την άθλια γκρίζα αποθήκη με τα σπασμένα τζάμια, μόλις πενήντα μέτρα παραπάνω (στον ίδιο δρόμο), ανάμεσα σε μια πολυκατοικία του Βουρέκα κι ένα νεοκλασσικό.
Σχετικά με τη μεταφορά, ο ίδιος ο Κορρές είπε πως δεν έχει σημασία ο όγκος των σπιτιών, μπορούν κάλλιστα να φύγουν από τη θέση τους και τμηματικά. Και το πάει ακόμα παραπέρα, για να αποδείξει το απολύτως εφικτόν του πράγματος, δηλώνοντας πως όχι μόνο μπορούν να φύγουν τμηματικά αλλά υπάρχει και η εναλλακτική να ξηλωθούν είτε από πάνω προς τα κάτω, είτε από κάτω προς τα πάνω! Shocked

Δηλαδή, ποιο είναι το διακύβευμα εδώ πέρα? Να σωθούν τα σπίτια, ή να μην φύγουν από τη θέση τους? Γιατί εδώ μιλάμε για δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία? Κι αν έχει το πρώτο, προς τι όλη αυτή η ύποπτη συνομωσία υπέρ του δεύτερου?
Με ενοχλεί, λοιπόν, το γεγονός ότι κατά βάθος δεν είναι η αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης αυτό για το οποίο κόπτονται οι ανησυχούντες, αλλά μάλλον το δικαίωμα του Vangelis να απολαμβάνει τη συγκεκριμένη θέα από το συγκεκριμένο σημείο.
Αλλιώς δεν βγαίνει νόημα (κι όποιος βγάζει, παρακαλώ να το καταθέσει).
Εκτός αν μιλάμε για το περίφημο ελληνικό γινάτι, τύπου "όχι ρε μ@λ@κα, τώρα που έχεις την ανάγκη μου θα σε χορέψω στο ταψί". Evil or Very Mad
.............................................................................
Διευκρίνιση: Η έκφραση άποψης είναι προσωπική, και τυχόν χαρακτηρισμοί δεν απευθύνονται σε μέλη της κοινότητας. Όταν έχω να πω κάτι το λέω απευθείας. Αυτά, γιατί είναι κρίμα να προσωποποιείται η αντιπαράθεση. Wink


Last edited by Ypsilon on Fri Jul 27, 2007 7:07 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
SpyroTheDragon
Full Member
Full Member


Joined: 04 Jun 2004
Posts: 249
Location: Chicago - Ilioupolis

PostPosted: Fri Jul 27, 2007 5:23 pm    Post subject: Reply with quote

Elpizo na mhn gremistike afto to neoklassiko apo thn piso meria tou Mousiou:
http://farm1.static.flickr.com/185/391037521_c7c4f0d4b5.jpg?v=0 An oxi, to anapalonoun; Gnorizei kanis;
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
ioannis31
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 18 Feb 2004
Posts: 762
Location: Suburbia

PostPosted: Fri Jul 27, 2007 5:49 pm    Post subject: Reply with quote

Καλησπέρα φίλε Γιάννη,

Δυστυχώς και στο συγκεκριμένο θέμα, η υστερία έχει κυριαρχήσει και έχει διαστρεβλώσει τα επιχειρήματα που θα έπρεπε να αναφέρονται.

Όσο για την ερώτηση (επαναλαμβανόμενη) του Άλκη, το θέμα με την Πλάκα και την επέμβαση για προστασία και ανάδειξή της, ή, αντίθετα, για κατεδάφιση και ανασκαφική έρευνα όλου του άστεως της αρχαίας Αθήνας έχει τεθεί από τη δεκαετία του 60 με μεγάλη ένταση.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ναι η Πλάκα θα έπρεπε να αποτελει ένα αρχαιολογικό χώρο ζωντανό, υπό συνεχή ανασκαφή, μία καθημερινή εικόνα στο παρελθόν της Αθήνας. Γραφικά σοκάκια, σπιτάκια ενδιαφέροντα ή μή και γενικά το ψιλο-μαχαλάς στυλ της το έχουμε και αλλού.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Κλεάνθης και ο Σάουμπερτ είχαν προτείνει την ουσιαστική ίδρυση της Πρωτεύουσας στα Μέγαρα, ώστε όλη η αρχαία Αθήναν να αποτελέσει ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο.

Ποιοι το απέτρεψαν; Οι οικοπεδούχοι της εποχής. Για να έχουν θέα. Για να πουλήσουν τα οικόπεδά τους.

Τέσπα. Για περισσότερα, ψάξε το βιβλίο του Μπίρη και διάβασέ το. Κερδισμένος θα βγεις.
Back to top
View user's profile Send private message
Aquis Granum
Senior Member
Senior Member


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 541
Location: Aachen/Germany

PostPosted: Fri Jul 27, 2007 7:05 pm    Post subject: Reply with quote

Spyro το νεοκλασσικό αυτό πρέπει να χει κατεδαφιστεί. Είχα επισκεφθεί το μουσείο τον Μάρτιο και αν θυμάμαι καλά, δεν υπήρχε τότε το κτήριο αυτό. Έψαξα τις φωτογραφίες που έβγαλα τότε και σε καμία απο αυτές δεν φαίνεται πια αυτο το σπίτι.
Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με οι γνώστες.

Και είναι πράγματι πανέμορφο. Εδώ εστιάζω και την κριτική μου. Όλοι αυτοί που κόπτονται για το σπίτι του Vangelis που ήταν τότε που η μπουλντόζα το γκρέμιζε αυτό; Αν είχαν ενδιαφερθεί τότε το ίδιο, θα το χαμε δει κάπου και θα το προσέχαμε. Αλλά τίποτα.
Η΄μήπως δε θεωρήται αξιόλογο επειδή δεν είναι επι της Δ. Αεροπαγίτου ή σπίτι του Χ διάσημου;

Εδώ είναι η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Ιωάννη πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά για την Πλάκα. Είναι μια πολύ προτότυπη αλλά και τελείως επαναστατική άποψη αυτή που δεν πιστεύω πως θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Εδώ για 2 σπίτια και δεν βρίσκουμε άκρη.
Μόλις μπορέσω κατα την παραμονή μου στην Αθήνα θα κοιτάξω να το εφοδιαστώ το βιβλίο που προτίνεις.
Back to top
View user's profile Send private message
Ypsilon
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 3951
Location: Copenhagen, Denmark

PostPosted: Fri Jul 27, 2007 7:16 pm    Post subject: Reply with quote

Πληροφοριακά πάντως, το συγκεκριμένο σπίτι ακουμπούσε πάνω στο μουσείο. Κι όταν λέμε ακουμπούσε, κυριολεκτούμε. Προσωπικά, απορώ πώς δεν έπεσε με την εκσκαφή των θεμελίων του Μουσείου.
Δεν το έχουνε ρίξει ακόμα, αλλά πρόσφατα που πέρασα είδα πως έχει αδειάσει το κατάστημα που είχε στο ισόγειό του, άρα η κατεδάφιση είναι θέμα ημερών.

Να σημειώσω επίσης πως στη θέση τους παραμένουν δυο έξοχα νεοκλασσικά, το ένα στη Μητσαίων και το άλλο Μητσαίων και Χατζηχρήστου, τα οποία απ' όσο θυμάμαι θα αξιοποιηθούν από το Μουσείο.
Τα συγκεκριμένα σπίτια, είναι διώροφες μονοκατοικίες και επειδή βρίσκονται σε κατωφέρεια, δεν επηρεάζουν καθόλου το Μουσείο. Το αντίθετο θα έλεγα, το κολακεύουν ιδιαίτερα.
Επιπλέον, είναι νεοκλασσικά γύρω-γύρω και όχι μόνο στην πρόσοψη (σαν κάτι άλλα) Laughing Razz
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
chr.04
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 05 Mar 2004
Posts: 1566
Location: Thessaloniki

PostPosted: Fri Jul 27, 2007 8:01 pm    Post subject: Reply with quote

Αν δείτε διαφημίσεις στην τηλεόραση παίζει μια από το υπουργείο πολιτισμού και μέσα σε όλα τα πλάνα έχει και από το μουσείο της Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα μια κάμερα κινείται μέσα στο μουσείο, μπροστά περπατάνε 2 εργάτες, και στο βάθος φαίνεται ο βράχος της Ακρόπολης και πάνω ο Παρθενώνας.

Αυτή την αρμονική εικόνα (να περπατάς μέσα στο μουσείο και να βλέπεις απέναντι την Ακρόπολη), υποθέτω ότι φαντάζεστε τι την χαλά...

Ξαφνικά στο πλάνο μπαίνουν 2 άθλιες γκρίζες πολυκατοικίες...
Back to top
View user's profile Send private message
SpyroTheDragon
Full Member
Full Member


Joined: 04 Jun 2004
Posts: 249
Location: Chicago - Ilioupolis

PostPosted: Fri Jul 27, 2007 8:59 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks Aquis Grnum kai Y gia tis pirofories gia to diorofo panermorfo neoklasiko.
Paidia den prepei na xathei afto to ktiriaki... fandastite me ligh bogia th koukli tha ginei... prepei toulaxiston oi prosopsis na sothoun!
Protino na xrismopithoun oi prosopsis ton ktirion se kapia nea kataskevi... as kapou sto kendro xtizete kanena ypourgio, mousio, k kati tetio na to sibeliavoun sta sxedia ops exei eidi gineiallo me oreo apotelesma:
http://l.yimg.com/www.flickr.com/images/spaceball.gif
http://www.flickr.com/photos/tsouk/429151235/
http://l.yimg.com/www.flickr.com/images/spaceball.gif

Prepei na rethei mia sosti lisi! Oute na minoun afta brosta prepei alla oute na xathoun....pandous pandou sthn Athina yparxoun ktiria ops afta http://www.flickr.com/photos/42212549@N00/38275972/ pou tha xathounan den brethei mia lisi....

Den boro na katalavo panos giati dn yparxoun atma me lefta sthn Ellada na gremisoun ta athlia 5aorofa kai na ftia3oun kainourgia neokallika opos afta na menoun sto kendro! Den einai logiko; Ego den simfono na ginei to kendro arxeologiko parko... pritimo na ginei xoros politismou kai politelon 3enodoxion kai katikias...realistika mono etsi tha ftia3ei h athina...

Eixan pei aloste pos tha ginei sxedio anaplasis ton xtirion giro apo to mousio... pou einei ta sxedia;Th eithela na i3era an einai dinaton na omorfinoun oi pio "mondernes" polikatikies giro apo to mousio... an kanoun kati kalo isos na ginei standard gia thn upolipi poli mas.[/url]
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Fri Jul 27, 2007 11:24 pm    Post subject: Reply with quote

Πάντως τα νεοκλασικά στο πίσω μέρος του μουσείου αξίζουν πραγματικά και ίσως θα έπρεπε να μείνουν και να αναδειχτούν με κάποιο τρόπο. Θα ήταν ένας ωραίος τρόπος (αντι)παράθεσης του παλιού με το καινούριο.

Πιστεύω και εγώ πως τα τρία κτίρια μπροστά στο νέο μουσείο πρέπει να φύγουν. Δεν θα ήθελα όμως να τα δώ να κατεδαφίζονται, όχι γιατί πιστεύω οτι έχουν κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική "αξία" αλλά επειδή σημαίνουν ίσως κάτι για τον κόσμο της Αθήνας. Ο καλύτερος συμβιβασμός πιστεύω οτι θα ήταν να μετακινηθούν (αν είναι εφικτό) σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης

Το ενδιαφέρον πάντως στην συζήτηση που έχει αναπτυχθεί στο θέμα της διατήρησης ή μη των τριών κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου είναι οι αντιπαράθεση αρχαιολόγων-αρχιτεκτόνων, σε θέσεις και απόψεις που δεν έχουμε συνηθίσει. Όπως όλοι θυμόμαστε μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι είναι αυτοί που έδιναν την "μάχη" της διατήρησης των αρχαίων καταλοίπων ως μαρτυρία του παρελθόντος, με τους αρχιτέκτονες να πιέζουν για διάλυση, κατάχωση ή μεταφορά για την ανάδειξη και επικράτηση του νέου. Από την άποψη αυτή είναι άκρως ειρωνικό το γεγονός πως η συζήτηση που έγινε στο ΚΑΣ για το ζήτημα του αποχαρακτηρισμού έχει τις ίδιες ακριβώς απόψεις, με αντιστραμμένους αυτή τη φορά ρόλους. Λέτε να πρόκειται για την δικαίωση (ή την εκδίκηση) των αρχαιολόγων;

Α, και ξέρετε ποιος είναι στην "επιτροπή πολιτών" για το κτίριο του Κουρεμένου; Ο Αναστασάκης... ναι, αυτός με τους ουρανοξύστες στον Ελαιώνα! Twisted Evil
Back to top
View user's profile Send private message
ATHENIAN
Junior Member
Junior Member


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 115
Location: ΑΘΗΝΑΙ

PostPosted: Sat Jul 28, 2007 9:15 am    Post subject: Reply with quote

paidia prota proexei kapoios sevasmos ston vangeli..oso kai na diafonoume mazi tou prokitai gia ena elliniko mytho tis mousikis me pagosmia anagnorisi kai prosfora stin patrida tou....afti i sizitisi me ta dio ktismata exei arhisi na mou tin dinei,...an ta theloun na kanoun pista adigrapha kapou allou se adeia oikopeda tou kedrou....oso gia to0 neoklasiko pou lete oti gremistike..kanete lathos,,einai ekei..stegaze ena paranomo bar to opoio ekleise o dimos....
na prostheso oti ta kainourgia fotistika kai pezodromia stin piso meria tou mouseiou einai arketa omorfa kai poli kalitera ton kremaston fotistikon-katsarolikon kai ton pezodromion kai moto cross...ora gia dedrofiteusi ton xoron..to mouseio einai iperoxo......anipomono
Back to top
View user's profile Send private message
chr.04
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 05 Mar 2004
Posts: 1566
Location: Thessaloniki

PostPosted: Sat Jul 28, 2007 9:26 am    Post subject: Reply with quote

Κανείς δεν πιστεύω ότι αμφισβήτησε ή αμφισβητεί την αξία του ως μουσικού ή ότι έχει προσφέρει στην Ελλάδα.

Από την άλλη όμως στο συγκεκριμένο θέμα τον χαρακτηρίζει μικροπρέπεια. Γιατί πολύ απλά δεν θέλει να χάσει το σπιτάκι του, που έχει μοναδική θέα σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να αναδειχθεί το μουσείο που φιλοξενεί μοναδικά εκθέματα και πάλι σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Και όπως να τα ζυγίσουμε τα πράγμα, 'νεοκλασσικό του 30 της Αθήνας', 'σπίτι του Βαγγέλή', 'προσφορά του Βαγγέλη στην μουσική' εναντίον 'Μουσείο της Ακρόπολης΄ η ζυγαρία ούτε καν λυγίζει 1 χιλιοστό υπερ των πρώτων.
Back to top
View user's profile Send private message
ATHENIAN
Junior Member
Junior Member


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 115
Location: ΑΘΗΝΑΙ

PostPosted: Sat Jul 28, 2007 9:31 am    Post subject: Reply with quote

kaneis den thelei na xasei to spitaki tou...kai isos o tropos pou ton adimetopizoun den einai o sostos...eimai sigouros oti an ton eixa kalesei se mia evriteri sizitisi sto ipourgeio den tha adidrouse etsi.....
nees fotographies tis athinas sto google earth(2007)..to neo mouseio fenete koukla apo to diastima!!!!!!1
Back to top
View user's profile Send private message
2M3
New Member
New Member


Joined: 01 May 2004
Posts: 33
Location: Berkeley

PostPosted: Sun Jul 29, 2007 8:15 am    Post subject: Reply with quote

Παρακολουθώ τη συζήτηση για τα διατηρητέα μπροστά στο μουσείο εδώ και καιρό. Και χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους να αντιπαραθέτουν απόψεις για τον δημόσιο χώρο της πόλης από καθαρό ενδιαφέρον - δίχως να θίγονται τα ιδιοκτησιακά ή συντεχνιακά τους συμφέροντα. Κάτι τέτοιο για την πατρίδα μας είναι πρωτοφανές.

Από την άλλη, κάποια άλλα πράγματα δεν είναι: Κατ' αρχήν, η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, έτσι ώστε η όποια απόφαση - διατήρησης ή κατεδάφισης - να ληφθεί υπόψη κατά τον σχεδιασμό του μουσείου. Έπειτα, η συζήτηση αυτή θα ήταν πολύ πιο γόνιμη αν δεν ευτελιζόταν σε αντιπαράθεση εύπεπτων επιθέτων - παλιού και καινούριου, μοντέρνου και νεοκλασικού, νεοκλασικού και κλασικού - αλλά εστιαζόταν στην εύρεση του βέλτιστου δυνατού συμβιβασμού.

Συμβιβασμός. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο κέντρο (και δη ιστορικό) μιας πόλης θα οδηγήσει σε κάποιους συμβιβασμούς. Κάτι θα πέσει για να αναδειχτεί κάτι άλλο, ελπίζοντας ότι στο τέλος η συνολική εικόνα του χώρου θα είναι βελτιωμένη. Εν προκειμένω, δε συζητάμε αν μας αρέσει η νεοκλασική πρόσοψη των εν λόγω κτιρίων - καλή είναι. Συζητάμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της παρουσίας τους στον συγκεκριμένο χώρο. Και εδώ, υπάρχουν - περισσότερο ή λιγότερο - ουσιαστικά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές.

Προσωπικά, δεν κατανοώ την προσκόλληση του Νεοέλληνα στις νεοκλασικές προσόψεις. Είναι ίσως απόρροια της έλλειψης καλαισθησίας σε ο,τιδήποτε σύγχρονο χτίζεται εν Ελλάδι (με κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις), αποτέλεσμα ενός ρομαντισμού που ωραιοποιεί το παρελθόν (στο οποίο στηρίζεται ως επί το πλείστον η παιδεία μας), συνέπεια των τύψεων για ό,τι ωραίο απερίσκεπτα καταστρέψαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Μπορεί οι περισσότερες από αυτές να είναι καλαίσθητες, αλλά αυτό δεν τις ανάγει αυτομάτως σε αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Στο εξωτερικό, διατηρητέα είναι τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Στην Ελλάδα, είναι τα όμορφα νεοκλασικά. Απλά, επειδή δεν εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας ότι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κάτι εξίσου όμορφο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σύγχρονο κτίριο υπάρχει, είναι σχεδόν έτοιμο, έτοιμο να το κρίνουμε ως προς την ομορφιά του, να αποφασίσουμε αν μπορεί επάξια να αντικαταστήσει τις προσφιλείς μας νεοκλασικές προσόψεις επί της Διονυσίου Αρειοπαγίτου, και - καθότι κτίριο δημόσιο - αν μπορούμε εμείς να αντέξουμε τη θέα των οπισθίων των νεοκλασικών προσόψεων από το εσωτερικό του. Διότι η θέα από το μουσείο δεν είναι η θέα του τουρίστα, αλλά η δική μας θέα, τόσο δική μας όσο και η θέα από τον δρόμο, και σίγουρα περισσότερο δική μας από τη θέα από το roof garden του Παπαθανασίου.
Back to top
View user's profile Send private message
ATHENIAN
Junior Member
Junior Member


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 115
Location: ΑΘΗΝΑΙ

PostPosted: Sun Jul 29, 2007 8:57 am    Post subject: Reply with quote

2M3 me kalipteis apolita,iperoxes apopseis kai apo enan antropo pou ipotheto exei dei kai to Parisi gia na milaei toso sosta Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Sun Jul 29, 2007 12:16 pm    Post subject: Reply with quote

2M3 wrote:
Στο εξωτερικό, διατηρητέα είναι τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Στην Ελλάδα, είναι τα όμορφα νεοκλασικά.


2M3, συμφωνώ με αρκετά από τα λεγόμενα σου, ωστόσο δεν ισχύει ότι στο εξωτερικό διατηρητέα είναι μόνο τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Ίσως να ισχύει σε μερικές χώρες. Αλλά στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες τουλάχιστον, διατηρητέα είναι και κτήρια τα οποία διατηρούν την ιστορική συνέχεια μιας πόλης ή διατηρούν την ιστορική όψη ή χαρακτήρα μιας περιοχής.

Στο Λονδίνο, πχ., σχεδόν κάθε κτήριο που είναι πάνω από 70-80 χρόνια είναι διατηρητέο, ακόμα και κτήρια/σπίτια που προσωπικά θεωρώ άσχημα και άσιμα. Αυτό δεν σημαίνει κατ'ανάγκην ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αβασάνιστα το παράδειγμα τους.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
2M3
New Member
New Member


Joined: 01 May 2004
Posts: 33
Location: Berkeley

PostPosted: Sun Jul 29, 2007 11:01 pm    Post subject: Reply with quote

Συμφωνώ Άλκη - απλά ελέω της ροής του λόγου προτίμησα να μην το αναφέρω... Αλλά και πάλι πιστεύω πως πρόκειται για προστασία περιοχών με ιδιαίτερο χαρακτήρα, παρά για προστασία μεμονωμένων κτιρίων.
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Sun Jul 29, 2007 11:21 pm    Post subject: Reply with quote

Στην ελλάδα έχουμε την τάση να συγχέουμε το παλιό με το όμορφο. Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση των "προσφυγικών" στους Aμπελόκηπους. Στην περίπτωσή μας έχουμε και τις συλλογικές τύψεις για τα "χαμένα νεοκλασικά" των δεκαετιών του 40 και 50 και έρχεται και δένει.

Bonus οι φωτογραφίες από to google earth που ανέφερε ο Athenian



Back to top
View user's profile Send private message
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Mon Jul 30, 2007 9:51 pm    Post subject: Reply with quote

Πάντως εγώ εάν γκρέμιζα ένα κτήριο θα ήταν το Βάιλερ. Από τα πιο άχαρα κτήρια στην Αθήνα παρά την παλαιότητα του. Και όπως φαίνεται και από τις παραπάνω φωτογραφίες, πραγματικά ακουμπάει και πνήγει το Μουσείο...

Κρίμα που ο Τσούμι (και οι άλλοι αρχιτέκτονες που έκαναν προτάσεις), δεν μπόρεσαν να το εντάξουν με κάποιο τρόπο στο νέο μουσείο όπως έχουν γίνει σε ορισμένες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Ο συνδιασμός παλιού και νέου δεν είναι εύκολος αλλα και η σημερινή κατάσταση με δυο εντελώς άσχετους μεγάλους όγκους να ακουμπάνε σχεδόν είναι ψιλοντροπή για τον Τσούμι...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Mon Jul 30, 2007 11:18 pm    Post subject: Reply with quote

Κάθε μελέτη που παρουσιάστηκε (εκτός ίσως του Ισοζάκι) είχε πρόβλημα σε σχέση με το Βάιλερ. Δυστυχώς όμως είναι από τα παλαιότερα κτίρια της πρωτεύουσας και δύσκολα μπορεί να αλλάξει χρήσεις. Ο Τσουμί επέλεξε να το αγνοήσει και να αναπτύξει ελεύθερα το μουσείο στον χώρο. Δεν είναι πάντως κάτι που δεν έχει ξανασυναντήσει: Στο πανεπιστήμιο του Cincinnati, "στρίμωξε" το νέο κτίριο διοίκησης μεταξύ ενός προϋπάρχοντος κτιρίου και του σταδίου. Φυσικά ενα καμπύλο κτίριο εντάσσεται αρμονικότερα στο περιβάλλον του, αλλά αν τολμούσε να παρουσιάσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα τον έκαιγαν στην ομόνοια (μαζί με τη μακέτα)




Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Tue Jul 31, 2007 10:52 am    Post subject: Reply with quote

Με όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και πολλούς μήνες για το κτίριο Βάιλερ, θυμήθηκα που ο πατέρας μου, μου είχε αναφέρει για μία μικρή παλαιοχριστιανική εκκλησία στη Λακωνία, που με κάποιο τρόπο μετέφεραν - ολόκληρη - μερικά μέτρα μακριά από την αρχική τοποθεσία στην οποία βρισκόταν.
Ξέρει κάποιος αν θα ήταν δυνατόν να μεταφερθεί με κάποιο τρόπο το κτίριο Βάιλερ στο μέλλον; Rolling Eyes Σκέφτομαι λοιπόν με αυτές τις απαλοτριώσεις που γίνονται στην πέριξ του μουσείου περιοχή, αν θα μπορούσε να βρεθεί χώρος εκεί και να μεταφερθεί. (Αν γίνεται βεβαίως βεβαίως ... )
Back to top
View user's profile Send private message
Tzinos
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 02 Apr 2004
Posts: 993
Location: London

PostPosted: Tue Jul 31, 2007 12:11 pm    Post subject: Reply with quote

Εκκλησίες εχουν μεταφερθεί και στην Αθηνα, όπως η Ομορφοκλησιά στου Βείκου και μια αλλη προς το Αεροδρόμιο. Αλλα ηταν και οι 2 μικρες σχετικά..Ισως το ρισκο με ενα μεγάλο κτηριο και σε πυκνοκατοικημένη περιοχή να ειναι μεγαλύτερο... Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message
Aquis Granum
Senior Member
Senior Member


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 541
Location: Aachen/Germany

PostPosted: Tue Jul 31, 2007 12:40 pm    Post subject: Reply with quote

Βρήκα την παρακάτω φωτογραφία στο http://www.flickr.com και πραγματικά απόρρησα...

Edit: Για κάποιο λόγο δεν μου βγάζει την φώτο στο φόρουμ, αρα κοιτάξτε το λινκ.
http://www.flickr.com/photos/alkis/944182546/

Φαίνεται λοιπόν μια σιδεριά στον τοίχο του «διατηρητέου» κτηρίου επι της Δ. Αεροπαγίτου. Ξέρει κανείς τι είναι ακριβώς;
Κάποιο υποστήλωμα ίσως ή έχει σχέση με τυχόν κατεδάφιση του κτηρίου;
Back to top
View user's profile Send private message
chr.04
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 05 Mar 2004
Posts: 1566
Location: Thessaloniki

PostPosted: Tue Jul 31, 2007 1:24 pm    Post subject: Reply with quote

Και στην Θεσσαλονίκη έχει μεταφερθεί το 2όροφο κτήριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού επειδή πέρασε η δυτική είσοδος.
Back to top
View user's profile Send private message
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Tue Jul 31, 2007 2:49 pm    Post subject: Reply with quote

Aquis Granum wrote:
Φαίνεται λοιπόν μια σιδεριά στον τοίχο του «διατηρητέου» κτηρίου επι της Δ. Αεροπαγίτου. Ξέρει κανείς τι είναι ακριβώς;
Κάποιο υποστήλωμα ίσως ή έχει σχέση με τυχόν κατεδάφιση του κτηρίου;


Διακοσμητική μου φαίνεται...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    stadia.gr/forum Forum Index -> Κλειδωμένα threads All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  Next
Page 31 of 35

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr