stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Η Αθήνα των ονείρων μας
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 94, 95, 96 ... 101, 102, 103  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    stadia.gr/forum Forum Index -> Κλειδωμένα threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gmmour
Junior Member
Junior Member


Joined: 10 Jul 2004
Posts: 103

PostPosted: Tue Jun 19, 2007 6:16 pm    Post subject: Reply with quote

Lucretius wrote:
Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα ο Libeskind. Το Judisches museum στο Βερολίνο είναι (απλά) κορυφαίο αλλά, όπως και ο Gehry, έχει καταντήσει προβλέψιμος και επαναλαμβάνει συνέχεια τη γνωστή του φόρμουλα.

Σε άλλα νέα τώρα, το κάγκελο έχει γίνει πολύ της μόδας... το σχετικό άρθρο από την "Ε"

"...κάνοντας εκ νέου λόγο για «την υπεράσπιση του λόφου ως ανοιχτού χώρου για τους πολίτες, χωρίς κάγκελα, καταπατήσεις και ιδιώτες, ώστε να μη γίνεται η βόλτα υπό προϋποθέσεις»..."

"...άρχισε όταν η ΕΑΧΑ ξεκίνησε τα έργα περίφραξης των λόφων Φιλοπάππου και Νυμφών, με σκοπό την ενοποίησή τους σε ένα αυτόνομο και ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο. Οπως κατήγγειλαν κάτοικοι, φορείς και διαδημοτικές κινήσεις, η περίφραξη είναι αυθαίρετη, χωρίς άδεια, τα βράδια οι είσοδοι κλειδώνονται..."

Καιρό είχα να ακούσω τέτοια ηλιθιότητα. Είναι σαν να λέμε οτι ένας αρχαιολογικός χώρος πρέπει να μείνει απροστάτευτος μόνο και μόνο για να βολτάρουμε όποτε θέλουμε. Και 'μένα μου αρέσει να ανεβαίνω το βράδυ στην Ακρόπολη, αλλά υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Δεν μπορεί να πηγαίνει ο καθένας όπου και όποτε θέλει.


Φίλε μου, κάνεις λάθος. Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι ένα πολύ ωραίο μέρος, τα σημαντικά μνημεία είναι έτσι κι αλλιώς περιφραγμένα και φυλάσσονται, όπως το βήμα του ομιλητή και το μνημείο του Φιλοπάππου! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να περιφραχθεί ολόκληρος ο λόφος ο οποίος δεν περιέχει άλλες αρχαιότητες και είναι ένα πολύ ωραίο μέρος για περίπατο, πρωί και βράδυ! Τώρα αν κάποιοι κάνουν τα δικά τους μέσα στο λόφο αυτό είναι δικό τους θέμα, πάντως δεν τίθεται πρόβλημα προστασίας των μνημείων και είναι κρίμα να περιφράσσουμε ένα από τα ελάχιστα ανοιχτά πάρκα της πόλης μας!
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Sat Jun 23, 2007 12:19 am    Post subject: Reply with quote

Για όσους ενδιαφέρονται, δείτε μερικές βραδυνές λήψεις από τα πέριξ της Ακροπόλεως. Η ζέστη έχει βγάλει το κόσμο στην ύπαιθρο και είμαι σίγουρος ότι ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ θα επικρατεί "πανικός στο ίσιωμα" από κοσμοσυρροή στην εν λόγω αγαπημένη τοποθεσία των Αθηναίων. Ετοιμαστείτε να ψηθούμε αύριο ... (άσχετο !!!)





Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Mon Jun 25, 2007 9:42 pm    Post subject: Reply with quote

Φυσικα και έιναι ΕΞΑΙΡΕΤΕΣ οι φωτό αλλά τα κεφάλια μέσα τώρα...


Από την Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114

Quote:
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απορρίπτει την επενδυτική επίθεση Αράβων και Ρώσων στον τουρισμό


Στοπ στα πετροδολάρια


Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ


Ρωσικά ρούβλια και αραβικά δολάρια θέλουν -όπως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση- να επενδυθούν στην Ελλάδα, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει ευτυχώς αναδειχθεί σε σημαντικό προστάτη του περιβάλλοντος, βάζει φρένο.


Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε...
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Tue Jun 26, 2007 1:04 am    Post subject: Reply with quote

Βασικά μάλλον κάτι τρέχει με τον γιαλό. Στο τέλος του άρθρου λέει

"Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν δέχεται τα Ειδικά Σχέδια (π.χ. για τον τουρισμό) και θεωρεί ότι έπρεπε πρώτα να υπάρχει το Γενικό Σχέδιο επί τη βάσει του οποίου θα εκδίδονται τα ειδικά."


Δεν μου φαίνεται και τοσο παράλογη η απαίτηση για ένα γενικό χωροταξικό σχεδιο!
Back to top
View user's profile Send private message
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Tue Jun 26, 2007 11:04 am    Post subject: Reply with quote

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_26/06/2007_232053

Quote:
Επιτέλους, θα αρχίσουν τα έργα στο κτίριο Φιξ.... Το ίδιο υποστηρίζει και η Αννα Καφέτση η οποία για πρώτη φορά μπορεί να ελπίζει βάσιμα πως το Μουσείο θα λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2009.


Καταπληκτικά νέα! Άντε καιρός ήταν. Να είναι καλά η προεκλογική περίοδος Very Happy Αν και δεν μου φαίνεται να είναι προεκλογικό πυροτέχνημα: αυτό ήταν έτοιμο να ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά είχε κολήσει λόγω προσφυγών που φαίνεται ότι απορίφθηκαν. Το νέο στο άρθρο είναι ότι απορίφθηκε και η προσφυγή του Άκτωρα στην ΕΕ, το οποίο δεν γνώριζα!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Nameless
Senior Member
Senior Member


Joined: 21 Jan 2005
Posts: 412

PostPosted: Tue Jun 26, 2007 8:19 pm    Post subject: Reply with quote

gm2263 wrote:
Φυσικα και έιναι ΕΞΑΙΡΕΤΕΣ οι φωτό αλλά τα κεφάλια μέσα τώρα...


Επιμένω (αν και τολμώ να πω ότι το συγκεκριμένο ΔΕΝ το έχω ψάξει σε βάθος) ότι δε φταίει το ΣτΕ, αλλά το κράτος που συνεχίζει να κάνει τσαπατσοδουλειές βασισμένο σε αερολογίες, αντί να σχεδιάζει έργα βάσει σοβαρά μελετημένων σχεδίων.

Θα μου πεις, τι φταίει ο Σαουδάραβας αν εμείς είμαστε ανίκανοι να δεχθούμε επενδύσεις? Θα κάτσει να μας περιμένει? Probably not. Και ποιός θα χάσει? Μα φυσικά η οικονομία της χώρας μας! Και αν τα έργα γίνουν άρπα κόλλα ποιός θα κερδίσει? Πάλι η οικονομία μας, μαζί με τις τσέπες μερικών υψηλά ιστάμενων προσώπων. Και ποιός θα χάσει? Ε το αφήνω σαν απλή άσκηση στον αναγνώστη...
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Tue Jun 26, 2007 8:22 pm    Post subject: Reply with quote

Ναι βρε παιδιά, αλλά τελικά μήπως δεν θα μπορούμε να κατασκευάσουμε ούτε κοτέτσι έτσι;

...και επαναλαμβάνω κάτι που έχω γράψει και άλλοτε: με τόσους "προστάτες" του περιβάλλοντος πως είναι δυνατόν να έχουν χτιστεί τα βουνά, τα δάση και οι αιγιαλοι;

Μήπως πίσω από το οικολογικό ενδιαφέρον βρίσκεται μια ολίγον εμπαθής και επιλεκτική εφαρμογή του νόμου;

...αλλά έχουν και δίκιο στο ΣτΕ όσον αφορά το χωροταξικό σχέδιο. Διότι έιναι περίεργο το ότι τόσα μα τόσα χρόνια δεν γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Λες και επίτηδες θέλουμε να δίνουμε την εντύπωση τριτοκοσμικού κράτους-κατσαπλιάδων που δεν νομοθετούν αλλά ούτε και εφαρμόζουν τους υπάρχοντες νόμους. Έτσι στη ζούλα, στα μουλοχτά προχωράμε μπας και αρπάξουμε κανένα τετραγωνικό μέτρο από το γείτωνα 'ή- αν είμαστε τολμηροί- από το δοβλέτι...

Από εκεί και πέρα βέβαια, για να φοβερίζει το ΣτΕ πάει να πεί ότι είτε κάπου "την έχουν δεί", είτε ότι υπάρχει κόντρα με την κυβέρνηση, power games και τα λοιπά, είτε και τα δύο.

...πράγματα που δεν συνάδουν με την ιδέα ενός οργανωμένου κράτους δηλάδή...


Last edited by gm2263 on Wed Jun 27, 2007 7:24 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Tue Jun 26, 2007 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

Καλα δεν φταίει το ΣτΕ αποκλειστικά. Εξάλλου το γράμμα του νόμου τηρεί το ΣτΕ, δεν νομοθετεί το ίδιο. Αλλά ότι παίζονται παιχνίδια εξουσίας και γίνεται επιλεκτική χρήση της ισχύος του ανάλογα με ποιόν θέλουμε να προωθήσουμε είναι γεγονός.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Tzinos
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 02 Apr 2004
Posts: 993
Location: London

PostPosted: Wed Jun 27, 2007 9:32 am    Post subject: Reply with quote

Oντως, το ΣτΕ δεν νομοθετει, απλα ερμηνευει και εφαρμοζει τον νομο. Συμφωνω οτι ειναι ψιλομπαμπουλας αλλα χρειαζετα που και που, στο κατω κατω δεν μπορουμε να συμφωνουμε με ολα παντα. Στην τελικη ειναι απο τα λιγα μερη που καποιος μπορει να προσφυγει για να βρει το δικιο του.

Quote:
και επαναλαμβάνω κάτι που έχω γράψει και άλλοτε: με τόσους "προστάτες" του περιβάλλοντος πως είναι δυνατόν να έχουν χτιστεί τα βουνά, τα δάση και οι αιγιαλοι;


Ειναι δυνατον μιας και η δυναμη των "προστατων" οπως τους χαρακτηριζεις, ειναι σαφως μικροτερη απο την δυναμη των συμφεροντων. ΑΣΕ που τον καθε καταπατητη τον προστατευει και ο νομος!!!!!! Σου λεει " αν προλαβεις και κλεισεις το αυθαιρετο μετα δεν μπορω να στο κατεδαφησω".

Συμφωνω με αυτα που ειπαν οι προλαλησαντες, οτι δηλαδη δεν φταιει το ΣτΕ αν το κρατος ειναι ανοργανωτο και αργοκινητο. Επισης, οι περιβαλλοντικοι οροι που πρεπει να τηρουνται ειναι Ευρωπαικοι (στην Ελλαδα υπαρχει ελλειψη σχετικης νομοθεσιας) και αυτοι πρεπει να τηρουνται ειτε μας αρεσει ειτε οχι, αλλιως θα γινουμε Costa Del Sol, για οσους εχουν παει (τσιμεντο παντου, γερανοι παντου, τουριστικα χωρια για αγγλους παντου, μεχρι και πανω στα βουνα κ.α κ.α). Οι επενδυσεις ειναι παντα welcomed αλλα οπως δεν θα αφηνε η Γερμανια ή η Αγγλια να παρακαμφθουν οι οροι για environmental sustainability, ΕΤΣΙ δεν πρεπει να υποχωρουμε και εμεις. Ο καθε εργολαβος και ο καθε επιχειρηματιας θα κοιταξει το συμφερον του και καλα θα κανει. Το θεμα ειναι εμεις και το κρατος να θεσουμε και να τηρησουμε τα ορια αν δεν θελουμε να ξαναδουμε λαθη που εγιναν στο παρελθον και αφεραν την Αθηνα (και την Ελλαδα γενικοτερα) σε αυτο το χαλι και να μην δοθουμε ερμαια στα συμφεροντα καποιων. Σε αυτα τα πλαισια και το ΣτΕ θα πρεπει να αναδιοργανωθει και να συστηματοποιησει καπως την διαδικασια ληψης αποφασεων ουτως ωστε να βγαινουν πιο γρηγορα και να μην καθυστερουν επενδυσεις και εργα απο κακοβουλους πολιτες/εργολαβους/κρατος κτλ..[/u]
Back to top
View user's profile Send private message
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Thu Jun 28, 2007 1:39 pm    Post subject: Reply with quote

Γειά και χαρά σε ολους μετά από ένα χρόνο απουσίας μου από το φόρουμ (ή μήπως ειναι παραπάνω;...)

Για την ανακατασκευή του Φιξ που θα στεγάσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μπορείτε να δείτε ένα ενδιαφέρον βιντεάκι στην αρχική σελίδα του Μουσείου:

www.emst.gr
Back to top
View user's profile Send private message
exitmusician
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 2456
Location: Athina, Hellas

PostPosted: Thu Jun 28, 2007 1:41 pm    Post subject: Reply with quote

Καλώς τον. Να ευχηθώ "καλός πολίτης" (αν θυμάμαι καλά) και ξανα-ματα-καλωσήρθες!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
ioannis31
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 18 Feb 2004
Posts: 762
Location: Suburbia

PostPosted: Thu Jun 28, 2007 2:07 pm    Post subject: Reply with quote

Εξαιρετικά τα νέα για το διαγωνισμό για το ΕΜΣΤ. Η ΑΚΤΩΡ απέσυρε βεβαίως την προσφυγή, στην οποία εάν επέμενε θα χάνοντας οριστικά οι κοινοτικοί πόροι, και σε αντάλλαγμα επεκτάθηκε η σύμβασή της για το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ θα διευθετηθούν και οι -μεγάλες- οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου για το ήδη κατασκευασμένο έργο.

Για το ΕΜΣΤ, μπορεί κάποιος να δει στοιχεία και πληροφορίες και από το site του πρώτου μελετητή:

3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες, http://www.3sk.gr/index_nopopup.php?mainid=3&subid=1&proj_id=12

Ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν κάτι σχετικό ακόμη...

Tim Ronalds Architects, http://www.timronalds.co.uk/ και http://www.ribafind.org/entry.asp?offno=590924&w=a

Ι. Μουζάκης & Συνεργάτες - Αρχιτέκτονες ΕΠΕ (δεν έχει καν ιστοσελίδα)
Back to top
View user's profile Send private message
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Fri Jun 29, 2007 1:05 am    Post subject: Reply with quote

to katastima public sto syndagma anoixe telika?
Back to top
View user's profile Send private message
Giannis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1682
Location: Ελβετία

PostPosted: Fri Jun 29, 2007 12:26 pm    Post subject: Reply with quote

H Αθήνα των ονείρων μας έγινε από χθες μια κόλαση....Τιποτα δεν έχει αξία πια σε κρανίου τόπο.
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
P.A.O.
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 3545
Location: GATE 13 - SINCE 1966

PostPosted: Fri Jun 29, 2007 4:01 pm    Post subject: Reply with quote

Μεταφέρθηκε στο "Φύση - Περιβάλλον"

Losada
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Fri Jun 29, 2007 7:17 pm    Post subject: Reply with quote

...καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ' αλεύρι; Η θεσμική αυστηρότητα της πολιτείας εξαντλείται μη γίνουν τα 28 μέτρα 30 ενώ αφήνονται τα δάση (σχεδόν) απροστάτευτα.

Ακριβώς αυτό που φαντάζεστε ότι προστατεύει η παράλογη αυστηρότητα, ΑΥΤΟ και δεν προστατεύεται.

Όπου χτίστηκαν μεγάλα κτίρια στην Ελλάδα έπεσε μεν τσιμέντο αλλά απελευθερώθηκαν χώροι. Όπου κάποιος μεγάλος και σοβαρός επενδυτής έκανε κάτι, λίγο-πολύ αυτό έγινε καλύτερο από τον περιβάλλντα χώρο του. Ετσι έγινε και με τα μουσεία, έτσι έγινε και με τα στάδια, έτσι θα γινει και με τους ουρανοξύστες. Η κατατμημένη γη των μικρών τιμαρίων όπου χαμόσπιτα ή πολυκατοικίες συνωστίζονται σε ένα αστικό χάος αντί για πιό μεγαλης κλίμακας και πιό οργανωμένη χρήση γης.

Αντίθετα, όπου την έπεσαν οι τρωγλοδύτες δήθεν "οικολόγοι", το πράσινο λιγόστεψε και εν καιρώ στήθηκε το γνωστό σκηνικό των επιτηδίων με τα συρματοπλέγματα, τους ανύπαρκτους δρόμους, τα κακάσχημα "εξοχικά" όλη εκείνη την περιεργη ΒΡΩΜΕΡΗ ελληνική πραγματικότητα της ντροπής των αυθαιρέτων οι οποία δεν μας ενοχλούν αλλά μας ενοχλούν τα κυβάκια του Βωβού στην Κηφισίας. Κατα τα άλλα, κανείς δεν ενοχλείται που δεν υπάρχει κτηματολόγιο...

Καλά να πάθουμε... Evil or Very Mad
Back to top
View user's profile Send private message
Dimiskour
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 02 Jun 2004
Posts: 1189
Location: Αθήνα

PostPosted: Mon Jul 02, 2007 1:23 am    Post subject: Reply with quote

Χαιρετω μετα απο απουσια εναμισι μηνα μιας και τωρα μολις απεκτησα ιντερνετ εδω στην Αθηνα οπου και επεστρεψα για μονιμα. Ελπιζω να μην το μετανιωσω!

Λοιπον, στο πρωτο μου ποστ επι ελληνικου εδαφους θα (ξανα) ασχοληθω με τα παναθλια αυτοκολλητα και τα κακως εννοουμενα γκραφιτι που τεινουν να καλυψουν ο,τι τοιχο, παγκακι, σταση κτλ εχουμε σε αυτη την πολη. Το καινουριο φρουτο απ'ο,τι φαινεται ειναι να κολλαμε αυτοκολλητα στα οδικα σηματα, σε σημειο μαλιστα καποιες φορες να μην μπορεις να δεις τι δειχνει το σημα! Για το συγκεκριμενο θεμα εκανε λογο και το AutoΤριτη πριν μερικες βδομαδες τονιζοντας τους προφανεις κινδυνουςι απο μια τετοια πρακτικη.

Εχω προσεξει οτι τουλαχιστον το 70-80% των αυτοκολλητων στα σηματα αφορα σε ποδοσφαιρικες ομαδες. Η εκταση του προβληματος εχει παρει τεραστιες διαστασεις αφου θεωρω οτι το 80% ολων των σηματων (τουλαχιστον στα προαστεια-ακομα και στα αριστοκρατικα βορεια) εχουν υποστει τετοιου ειδους φθορα.

Το αισθητικο αποτελεσμα ολων αυτων φθορων ειναι προφανως τραγικο για την πολη και ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω γιατι εχει πιασει τετοια μανια ορισμενους να καταστρεφουν την εμφανιση της πολης μας. Πώς εξηγειται στην Αγγλια να μην υπαρχουν αυτοκολλητα πουθενα ενω εδω αν δεις κολονα καθαρη κανεις το σταυρο σου για αυτο το θαυμα;

Ιδου και μερικες φωτο που τραβηξα με το κινητο μου αυτες τις μερες:



Οσον αφορα στα "γκραφιτι" οι αθεοφοβοι δεν σεβαστηκαν ουτε τον Λυκαβηττο!




Αλλα και αυτος ο δημος δε μπορει να αντικαταστησει αυτο το αθλιο κουτι σε ενα απο τα πιο τουριστικα μερη της Αθηνας; Ημαρτον πια! Evil or Very Mad
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Mon Jul 02, 2007 7:58 pm    Post subject: Reply with quote

Έτσι και δούμε μουσείο εμένα να με...

"Σε νέες περιπέτειες βρίσκεται η στέγαση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή..."

"Ναυάγησε η αγορά του κτιρίου στην οδό Αρδηττού, στο Μετς, όπου θα στεγαζόταν προσωρινά...Τώρα, το κράτος πρότεινε στο Ιδρυμα για τη στέγαση της συλλογής του, που βρίσκεται στο εξωτερικό, τρίτο οικόπεδο, ιδιοκτησίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Ο υποψήφιος χώρος βρίσκεται εκτός του κέντρου και το ίδρυμα τον έχει δεχθεί. Ο κ. Κουτσομάλλης δεν θέλησε να αποκαλύψει την περιοχή...

«Μπορεί το Γιοφύρι της Αρτας να συνεχίζει να έχει προβλήματα, αλλά θα βρούμε την άκρη. Το Μουσείο θα γίνει. Δεν το βάζουμε κάτω»."

Όλο το άρθρο εδώ
Back to top
View user's profile Send private message
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 12:57 pm    Post subject: Reply with quote

Μάλλον είμαι ουτοπικός αλλά για μένα η καλύτερη ιδέα είναι να το συνδυάσουν το μουσείο με την Εθνική Πινακοθήκη:

Στην Ελλάδα έχουμε ίσως τα περισσότερα μουσεία στον κόσμο (200+ αρχαιολογικά και ένα σωρό άλλα) αλλά δεν έχουμε ούτε ένα παγκοσμίας εμβέλειας με την μόνη -ίσως- εξαίρεση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ακόμα και το Εθνικό Αρχαιολογικό που με τόσες φανφάρες ανακαινίσθηκε (μετά από 50 χρόνια) για τους Ολυμπιακούς, είναι μουσειακά και κτιριακά τουλάχιστον 20-30 χρόνια πίσω.

Και η πολυδιάσπαση συνεχίζεται. Αν θυμάμαι καλά, ο Δήμος Αθηναίων θέλει να κάνει κάποιο άλλο μικρό μουσείο κάπου στο Μεταξουργείο με συλλογή έργων μόνο ενός καλλιτέχνη του οποίου το όνομα ούτε θυμάμαι. Και δεν αμφιβάλω ότι είναι αξιόλογος αλλά πολλοί λίγοι καλλιτέχνες μπορούν να σηκώσουν ένα μουσείο μόνοι τους. Πόσοι τουρίστες, πόσοι από εμάς θα πάμε σε τέτοια αδιάφορα μουσεία;

Το θέμα δεν είναι να κτίσουμε ένα μεγάλο μουσείο για να πουλήσουμε μούρη (αν και λίγο civic pride δεν είναι ντροπή). Είναι γιατί εάν ένα μουσείο, ένας πολιτιστικός χώρος δεν "τραβάνε" τον κόσμο, η πολιτιστική τους σημασία μειώνεται δραματικά.

Επιστρέφοντας στο Μουσείο Γουλανδρή, δεν γνωρίζω πόσο μεγάλη είναι η συλλογή και κατά πόσο είναι δυνατόν από μόνη της να γίνει μαγνήτης ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Αυτό που ξέρω είναι πως η Εθνική Πινακοθήκη δεν είναι αντίστοιχη μιας Εθνικής Πινακοθήκης Ευρωπαικής πρωτεύουσας. Και το πρόβλημα δεν λύνεται με το κτίσιμο ενός ακόμα ορόφου όπως τώρα σχεδιάζεται. Το καλύτερο θα ήταν να εμπλουτιστεί με την συλλογή Γουλανδρή για την δημιουργία ενός ευρωπαικής εμβέλειας μουσείου. Το γεγονός ότι η συλλογή Γουλανδρή έχει κυρίως ξένα έργα, δεν πρέπει να θεωρείται πρόβλημα: όλες οι εθνικές πινακοθήκες ανά τον κόσμο έχουν εγχώρια και ξένα έργα.

Τώρα το ερώτημα είναι που θα βρεθεί ο χώρος για την δραματική αυτή επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, καθότι δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος στην περιοχή που βρίσκεται. Ωστόσο το Ίδρυμα Γουλανδρή δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρημάτων. Εάν αυτό ισχύει (στο μέτρο του λογικού), γιατί δεν απαλλοτριώνουν μερικές από τις μετριότατες πολυκατοικίες δίπλα στην Εθνική Πινακοθήκη και να τις κατεδαφίσουν όπως άλλωστε και στο μουσείο ακροπόλεως.

Όλοι μιλάνε για απελευθέρωση χώρων κτλ, αλλά όποτε είναι να κτιστεί κάτι, όλοι ψάχνουν για την "εύκολη λύση" των άδειων οικοπέδων αντί να βρουν κάποια βρωμερά παλιά κτήρια να γκρεμίσουν.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 2:40 pm    Post subject: Reply with quote

Μερικές λεπτομέρειες:
Η Ελλάδα έχει (ίσως) τα περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία. Η χώρα με τα περισσότερα μουσεία είναι η Γερμανία (8000;) και έπονται η Γαλλία και η Αγγλία (δεν παίρνω και όρκο για την σειρά).
Μετά το θέμα είναι τί θεωρούμε παγκόσμιας εμβέλειας; Από άποψη κτιρίου, συλλογής ή έκθεσης; Έτσι πρόχειρα μπορώ να κατεβάσω καμιά δεκαριά μουσεία που στην κατηγορία τους είναι ανάμεστα στα καλύτερα της ευρώπης: Το ΕΑΜ, τα Βυζαντινά Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το Μπενάκη και το Γουλανδρή, το αρχαιολογικό της Θεσσαλονίκης, Το ΚΜΣΤ, το μουσείο Ηρακλείου και Ολυμπίας. Σίγουρα (τα αρχαιολογικά) υστερούν κτιριακά αλλά από συλλογές είναι αξεπέραστα.
Στις πινακοθήκες τώρα. Να πώ από την αρχή οτι αποκλείεται να παραχωρήσει το Ίδρυμα γουλανδρή έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη. Κυρίως γιατί δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο της έκθεσης και της συλλογής, ενώ είναι φυσικό να θέλουν το μουσείο να ελέγχεται από αυτούς και όχι από το κράτος.
Η Εθνική Πινακοθήκη από την άλλη, έχει μια μικρή αλλά αξιόλογη συλλογή έργων ξένων καλλιτεχνών και προσπαθεί να την εμπλουτίσει με αγορές. Μπορεί να μην έχει τα τεράστια ονόματα (Michelangelo, Leonardo, Rafaello) αλλά αυτά που έχει τα εκθέτει υποδειγματικά. Και μην ξεχνάμε πως διοργάνωσε και την έκθεση "ταυτότητα και μεταμόρφωση" για τον Greco, η οποία είναι έκτη (αν δεν κάνω λάθος) από την άποψη προσέλυεσης κοινού για την τελευτάια 20ετία του 20ου αιώνα.

Μετά είναι το θέμα του μεγέθους. Όσοι έχετε πέράσει από το Λούβρο, θα έχετε σίγουρα νιώσει την απελπισία του μεγέθους της συλλογής. Καταλήγεις να αφιερώνεις μερικά δευτερόλεπτα σε αριστουργήματα, χωρίς να τα βλέπεις ουσιαστικά. Έχω δεί πολύ κόσμο να στέκεται μπροστά στην Mona lisa, να βγάζει μια φωτογραφία και να φεύγει, χωρίς να κοιτάζει κάν τον πίνακα, παρά μόνο μέσα από το σκόπευτρο της μηχανής. Ένα τέτοιο μουσείο θέλουμε;

Η επέκταση της εθνικής πινακοθήκης θα γίνει με την προσθήκη ορόφου και υπογείων, και θα γίνει για να εξυπηρετήσει δικές της ανάγκες, την σωστή δηλαδή έκθεση της συλλογής της. Ένα σημείο που τη διαφοροποιεί περισσότερο με τη συλλογή Γουλανδρή είναι και το θέμα του κτιρίου. Το ίδρυμα έχει πληρώσει πολλά λεφτά στον Pei για να τα αφήσει να πάνε στον βρόντο....
Back to top
View user's profile Send private message
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 5:45 pm    Post subject: Reply with quote

Lucretie, έχεις δίκιο ότι ίσως ήμουν λίγο υπερβολικός αλλά δεν νομίζω ότι η ουσία αυτών που είπα είναι λανθασμένη:

Η Αγγλία, Γερμανία και Γαλλιά είναι χώρες πολύ μεγαλύτερες από την Ελλάδα και η καθεμία από αυτές έχει πολλά μουσεία τα οποία είναι παγκοσμίας εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας με οποιαδήποτε ορισμό των όρων.

Στην Ελλάδα, έχουμε αρκετά μουσεία τα οποία είναι πολύ αξιοπρεπή αλλά σίγουρα δεν είναι παγκοσμίας εμβέλειας αν και συμφωνώ ότι από άποψη συλλογών το ΕΑΜ θα έπρεπε να είναι. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι το κράτος προτίμησε να ανοίξει ένα ακόμα λαογραφικό μουσείο ή μουσείο παιδιού ή ότιδήποτε άλλο παρα, πρώτα, να δώσει στα 3-4 εθνικά μουσεία τα κτήρια (και σε ορισμένες περιπτώσεις τις συλλογές) που τους αρμόζουν.

Για το Γουλανδρή, έχεις δίκιο ότι δεν θα δεχτούν (μάλλον) να είναι υπό κρατική διοίκηση. Ωστόσο αυτό δεν είναι ανάγκαιο: Το ιδανικό για μένα είναι να ήταν το Γουλανδρή δίπλα στην Εθνική Πινακοθήκη ακόμα και εάν ήταν ανεξάρτητο.

Για την Εθνική Πινακοθήκη την ίδια, έχει καλή διοίκηση από ότι καταλαβαίνω, αλλά σίγουρα έχει περιθώρια βελτίωσης. Τα περισσότερα από τα εκθέματα της μάλιστα είναι κλεισμένα σε αποθήκες λόγω ελλειψης εκθεσιακού χώρου.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 6:22 pm    Post subject: Reply with quote

Ναι αλλά οι συνθήκες διαμόρφωσης των συλλογών των μουσείων της αγγλίας και της γαλλίας είναι εντελώς διαφορετικές. Έχουμε εκεί μεγάλους συλλέκτες ή βασιλικές συλλογές (και συλλεκτική παράδοση που κρατά από την αναγέννηση) με βάση τις συλλογές των οποίων δημιουργείται ένα μεγάλο μουσείο. Έρχεται και η αποικιοκρατεία (γερμανία-ιταλία-γαλλία-αγγλία) και οι συλλογές τους εμπλουτίζονται (με τον γνωστό αθέμιτο τρόπο) και με επιπλέον υλικό από τις χώρες που κατείχαν. Κτιριακά τώρα (και εκθεσιακά), δεν είδα το ΕΑΜ να υστερεί σε σχέση με το Βρετανικό ή τη Γλύπτοθήκη στο Μόναχο ή το Altes Museum στο Βερολίνο.
Πολύ μεγαλύτερο ρόλο για την προβολή ενός μουσείου παιζεί η πολιτική διαχείρισης του, των δημοσίων σχέσεων του και κυρίως οι περιοδικές του εκθέσεις.

Edit:

Και για το σχόλιο για τα κτ΄ρια που αξίζουν σε κάθε μουσείο, έχεις δίκιο, αλλά το Βυζαντινό και Χριστιανικό ήδη μετρά 2 χρόνια της νέας του πτέρυγας (η οποία είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτική-ειδικά στην διαχείρηση των επιπέδων του χώρου), και μελετούνται οι επεκτάσεις της Πινακοθηκης του ΕΑΜ, ενώ υλοποιείται ήδη αυτή του Βυζαντινού της Θεσσαλονίκης και σύντομα αρχίζει η ανάθεση του έργου για την ανάπλαση της Υφανέτ στην Τούμπα. Κάτι δείχνει να κινείται.

(και έχω αρχίσει να υποψιάζομαι οτι η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει και αλλού)
Back to top
View user's profile Send private message
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 9:11 pm    Post subject: Reply with quote

Λουκρήτιε, δεν κατηγορώ τα Ελληνικά Μουσεία, τα οποία οντως βελτιώνονται ραγδαίως μετά από πολλά χρόνια που ήταν κολημένα στο 1960.

Το μόνο που λέω είναι ότι όταν υπάρχουν νέες συλλογές καλό θα είναι να επεκτείνεται ένα υπάρχον μουσείο, έτσι ώστε να αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα και ακτινοβολία παρά να δημιουργείται ένα ακόμα μικρό μουσείο το οποίο συχνά είναι και συνέχεια κλειστό λόγω έλλειψη προσωπικού και επισκεπτών.

Συμφωνώ μαζί σου πάντως ότι αύτο ίσως είναι δύσκολο να επιτευχθεί με την Συλλογή Γουλανδρή για πολλούς λόγους, αν και είναι κρίμα γιατί μαζί με την Ε.Π. θα δημιουργούταν ένα πραγματικά αξιόλογο σύνολο.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Ypsilon
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 3951
Location: Copenhagen, Denmark

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 10:34 pm    Post subject: Reply with quote

Μιλώντας πάντως για χωροθεσίες μουσείων, ας πω ότι το Μουσείο Ορσαί στο Παρίσι, δεν είναι αυτό που είναι μόνο λόγω των ανεκτίμητων θησαυρών του, αλλά και επειδή βρίσκεται εκεί που βρίσκεται.
Αν το είχαν παραπετάξει σε καμμιά Porte de Clignancourt, θα είχε απαξιωθεί από την πρώτη στιγμή.

Μη γελιόμαστε. Μια μητρόπολη οφείλει να κρατάει για το κέντρο της τους βασικούς άξονες πολιτισμού.
Είμαι υπέρ της αποκέντρωσης των μουσείων, αλλά στη λογική τού να υπάρχουν εστίες ομοιόμορφα κατανεμημένες, με πρόσβαση από ένα κοινό που δεν πολυπατάει στα μουσεία. Έτσι, δικαιώνεται και ο εκπαιδευτικός τους ρόλος. Αρκεί να μην είναι απλώς εκθεσιακοί χώροι, αλλά να παρεμβαίνουν στη ζωή των κατοίκων με πρωτοβουλίες που στο τέλος θα τους κάνουν να θέλουν να δουν (και να καταλαβαίνουν) τη "μεγάλη τέχνη". Τέτοιες εστίες υπάρχουν παντού στον κόσμο, συνεπώς δεν με χαλάει η πολυδιάσπαση.

Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι η Γλυπτοθήκη πήγε στου Γουδή (και δεν πατάει ψυχή), η Όπερα κατηφορίζει προς τη θάλασσα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα το χωνέψει κάποια στιγμή η βρώμα της Πειραιώς (σσ: να ένα όραμα με σημασία και αξία για τον Τρίτση ή τη Μελίνα του μέλλοντος), και απ' ό,τι ακούω και από τον Λουκρήτιο, το Μουσείο Γουλανδρή δέχτηκε επίσης να μεταφερθεί εκτός κέντρου! Evil or Very Mad

Τάσσομαι αναφανδόν κατά! Βεβαίως στο τέλος συμφωνώ ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, αλλά κατά βάση διαφωνώ κάθετα με την αποκέντρωση πυρήνων τέτοιου ειδικού βάρους!
Είναι προφανές ότι κανείς δεν ρισκάρει να γκρεμίσει τίποτα σε αυτήν την πόλη, αλλά είναι εξίσου πιο προφανές ότι κανείς δεν βλέπει τις εναλλακτικές που ακόμα προσφέρει η Αθήνα.
Πχ, το καταπληκτικό Αρσάκειο που καταλαμβάνει ολόκληρο τετράγωνο, με κύριες προσόψεις τόσο σε Σταδίου όσο και σε Πανεπιστημίου, θα μπορούσε να ξαποστείλει το Συμβούλιο Επικρατείας, να κάνει διεθνή διαγωνισμό για την εκ βάθρων αναμόρφωση του εσωτερικού, και να μετατραπεί σε μουσείο διεθνούς εμβέλειας. Τώρα έχουμε ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι στο κέντρο της Αθήνας που δεν το ξέρει κανείς. Γιατί να μην στεγαζόταν εκεί η συλλογή Γουλανδρή?

Ομοίως, το εξαιρετικό και ιστορικό ΡΕΞ θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι παραπάνω από άντρο του κυρίου Σφακιανάκη και της κυρίας Βανδή.
Το εφταόροφο καταπληκτικό γωνιακό νεοκλασσικό απέναντι από το ΡΕΞ που κάποτε ήταν ξενοδοχείο και τώρα είναι στις σκαλωσιές, θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο από "Κωτσόβολος Κωτσόβολος και στις τιμές καλόβολος". Ομοίως και οι σχολές ΩΜΕΓΑ στο Σύνταγμα (νυν Public).
Και προσέξτε, δεν λέω πως όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν ντε και καλά μουσεία, προφανώς υπάρχουν και άλλες ανάγκες για τον πολιτισμό που τελικά παραμένουν άστεγες, μόνο και μόνο επειδή στο τέλος βρίσκουμε κάτι απίστευτες Μαγκουφάνες και Ποδονίφτηδες και τα εξορίζουμε εκεί πέρα. Evil or Very Mad Αποκέντρωση (και καλά), με μοναδικό τελικό αποδέκτη τον μελλοντκό ψηφοφόρο και όχι την Τέχνη!

Ε λοιπόν, όχι! Είναι εκνευριστικό και άτολμο, και δείχνει την καθεστωτίλα που τελικά κυβερνάει την Ελλάδα.
Δηλαδή αν το καλοσκεφτεί κανείς, το μοναδικό φρέσκο αξιοθέατο της Αθήνας στα τελευταία χρόνια (μιλάω μόνο για το ιστορικό κέντρο), είναι το κτήριο του Μπότα για την Εθνική Τράπεζα στην πλατεία Κοτζιά, στο οποίο σταματάνε οι πάντες, Έλληνες και ξένοι από τη μέρα που πρωτολειτούργησε. Σκοπίμως εξαιρώ την πεζοδρόμηση της Αρεοπαγίτου και το City Link, διότι η αποκατάσταση και των δύο ήταν επιβεβλημένη, στο καθένα για τους δικούς του λόγους.

Αλλά κάτι πραγματικά καινούριο, κάτι που να απαλλάξει την ιστορική Αθήνα από το ζοφερό τρίπτυχο "κατεβαίνω στο κέντρο για ψώνια, για δουλειά σε υπουργείο ή σε πορεία για να σπάσω όλα", δεν έχουμε δει ούτε και πρόκειται να δούμε με τα μυαλά που κουβαλάμε!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 11:22 pm    Post subject: Reply with quote

Ypsilon συμφωνώ 100%!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    stadia.gr/forum Forum Index -> Κλειδωμένα threads All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 94, 95, 96 ... 101, 102, 103  Next
Page 95 of 103

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr