stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Η Αθήνα των ονείρων μας
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 101, 102, 103  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    stadia.gr/forum Forum Index -> Κλειδωμένα threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Mon Sep 18, 2006 6:27 pm    Post subject: Reply with quote

Άσε να τα ρίξω λιγάκι:

1. Είναι γεγονός ότι παρατηρείται ένας υπερπληθυσμός στην Πρωτέυουσα, αλλά αυτός οφείλεται στον φαυλο κύκλο - αστυφιλία - έλλειψη πόρων- διαφθορά- ευκολίες της μεγάλης πόλης - έλλειψη υποδομών στα χωριά και τη περιφερεια. Απλά, λόγω της υπανάπτυξης αλλά και του κακού σχεδιαμσού αφέθηκε η Αθήνα να γιγαντώνεται, μέσω της διαφθοράς, αυτός ο γιγαντισμος να επεκείνεται αυθαίρετα, ενώ οι νέοι κάτοικοί της, όντες μέτοικοι δεν νοιαζόντουσαν για την πόλη τους αλλά συμπεριεφέροντο σαν δυνάμεις κατοχής. Αυτό είχε αποτέλεσμα και στην αισθητική αλλά και στην εικόνα της πόλης.

2. Δεν ενθαρρύνθηκε και ακόμα δεν ενθαρρύνεται η έξοδος προς την περιφέρεια. Φανταστείτε ότι σε στη σχετική θεματική ενότητα, ακόμα σχολιάζεται το γεγονός ότι 20 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών μετατροπής της ΠΑΘΕ σε αυτοκινητόδρομο, η χώρα είναι στην ουσία κομμένη στα δύο εφόσον σε τρείς νομούς μετά την Αθήνα η ΠΑΘΕ είναι ακόμα μια επαρχιακή οδός δυο λωρίδων και στη συνείδηση ΠΟΛΥ κόσμου που ξέρω αυτό οφείλεται σε πέντε σουβλατζήδες στον Αγ. Κωνσταντίνο και στα Τέμπη. Οταν λοιπόν δεν μπορεις να φτάσεις ανεμπόδιστα και απρόσκοπτα μέχρι την Πάτρα η μέχρι τη Θεσ/νίκη, γιατι κάποιος να μετακομίσει κάπου στη μέση του πουθενά; Ευτυχώς που πρόσφατα οι περισσότερες πόλεις της περιφέρειας έχουν βελτιωθεί πάααρα μα πάααρα πολύ και μοιάζουν με πόλεις και όχι με κεφαλοχώρια. Μέχρι όμως να γίνει αυτό η Αθήνα έφτασε τα 4 εκατομμύρια άμα λάχει... Απλά σας λέω, φανταστείτε την εικόνα των περισσότερων Ελληνικών πόλεων, ίδιώς των μη παραλιακών (Ο Βόλος και τα Χανιά πχ ήταν όμορφες ανέκαθεν λόγω τοποθεσίας και φυσικών καλλονών) πριν μια εικοσαετία. Οσοι έχουν πάει φαντάροι πριν 20 χρόνια ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ. Τώρα είναι σχετικά αργά αλλά τουλάχισον η πλειοψηφία των Ελληνικών πόλεων έχει αρχίσει να έχει μια αξιοπρεπή όψη...

3. Θεωρώ μεγάλη πλάνη το γεγονός ότι η Αθήνα καταστραφηκε από τα "ψηλά κτίρια". Ποιά "ψηλά κτίρια;" Τα πενταόροφα τσιμεντένια κουτάκια της Κυψέλης; Λάθος, η Αθήνα καταστάφηκε από την άναρχη δόμηση η οποία ήταν αποτέλεσμα της διαπλοκής των μετοίκων με τους τοπικούς άρχοντες οι οποίοι αφού ήρθαν καλά καλά και χτίσανε όπου βρηκαν, μετά άρχισαν να απαγορεύουν οτιδήποτε δεν τους θύμιζε το χωριά τους και δεν τους χάλαγε τη θέα την οποία οι ίδιοι την κατέστρεψαν. Ταυτόχρονα, η χαρακτηριστική αποτυχία του κράτους να χωροθετήσει μας έφθασε στο σημείο να έχουμε κατατμημένες αστικές χρήσεις (κατοικία, εμπόριο, υπηρεσίες, παλαιοτερα βιομηχανίες) σε μικρές δομικές μονάδες με στενούς δρόμους, ανεπαρκείς προσβάσεις, και φυσικά, χωρίς πρόβλεψη ελευθέρων χώρων. Τούτα, συνεπικουρούμενα και από την παράλογη, υποκριτική και ιδεοληπτική στάση των αρχιτεκτόνων απέναντι στο ύψος και το μέγεθος των κτιρίων επικαλούμενοι τάχαμ-τάχαμ τις περίφημες "κλίμακες του Αττικού τοπίου" τις οποίες τα καραβάνια των ημιβάρβαρων μετοίκων είχαν ήδη καταστρέψει με την φαιά τσιμεντόσουπα η οποία κάλυψε το λεκανοπέδιο από τη δεκαετία του 60, δημιούργησαν μια μπάσταρδη εικόνα μεγαλοχωρίου το οποιο κατόρθωσε να έχει όλα τα άσχημα αλλά κανένα από τα καλά των μεγάλων πόλεων:

-Η Αθήνα έχει ΠΟΛΥ τσιμέντο και πυκνή δόμηση αλλά λίγα εμβληματικά ή ψηλά κτίρια να δίνουν μια όψη έστω κάπου λανθάνοντος εμβλοηματικού μεγαλείου.

-Η Αθήνα κατοικείται από 4,5 εκατομμύρια μετοίκους και τους απογόνους τους οι οποίοι ήρθαν από την επαρχία (τότε δεν τη λέγανε περιφέρεια). Παρόλα αυτά, ενώ διατήρησαν με λυσσαλέο τρόπο τις κλίμακες των μεγαλοχωρίων, εν τούτοις δεν διατήρησαν την εικόνα του πρασίνου που είχαν ίσως ακόμα -τότε- οι πόλεις από τις οποίες προήλθαν. Αντίθετα, φέρθηκαν στην νέα τους πόλη σαν δυνάμεις κατοχής, αλλά με μικρές μικρές κλιμακες εφόσον -όπως οι πρωτόγονοι τρομάζουν από τα φυσικά φαινόμενα- επειδή τους τρόμαζαν τα ψηλά ή/ και τα μεγαλοπρεπή οικοδομήματα τα κυνήγησαν λυσσαλέα και μάλιστα με ανιμιστικές προεκτάσεις στη φοβία τους, εξ' ου και οι εκφράσεις "τέρας", "μεγαθήριο" και δε συμμαζεύεται, λες και το κτίριο θα αποκτήσει ψυχή και θα βγάλει χέρια και πόδια και θα περπατάει ανάμεσα στις άθλιες πολυκατοικιούλες τους σαν τον Γκοντζίλα.

Το έχω γράψει και το επαλαλαμβάνω: Πως γίνεται και κάθε τι που ξεφευγει από το μέγεθος αλλά και τη λειτουργία μεζονέτας και πολυκατοικίας αυτόματα γίνεται αντικείμενο σχεδόν παυλοβιανόύ τύπου αντίδρασης; Ας μη μιλάμε για το ύψος (φτού κακά), πως γίνεται και δεν μπορούν να στεριωσουν μουσεία (Γουλανδρή, Ακροπόλεως, όσο για το νέο Μπενάκη και το Ωνάσειο κέντρο γραμμάτων και τεχνών τους ξέφυγαν), κτίρια πολιτισμού, Ολυμπιακά έργα, οτιδήποτε δεν μοιάζει με "συγκρότημα κατοικιών";

Διαβάστε σχετικά:

-Άρθρο από τον διαδικτυακό κόμβο e-rooster με τίτλο: "Μύθος #5: Η Αθήνα καταστράφηκε από τα μεγάλα/ψηλά κτίρια".

Λιγο ακραίων αντιλήψεων αλλά με πάρα πολλές αλήθειες το παραπάνω

-Νίκου Μάργαρη, καθηγητή οικοσυστημάτων στο πανεπιστήμιο του Αιγαίου (οικολόγου με πτυχίο δηλαδή)
"Ποιοί φταίνε για την καταστροφή της Αθήνας"

Ταυτόχρονα, η Αθήνα βρέθηκε με την ευλογία κάποιων τεράστιων διαθέσιμων μεγάλων χώρων στον Ελαιώνα και το πάρκο του Ελληνικού. Μπορούμε ακόμα΄να ανατάξουμε την πόλη. Σίγουρα, είναι δύσκολο να σώσουμε -ακόμα- την Κυψελη και το Παγκράτι. Μπορούμε όμως να θέσουμε κάποιες βάσεις και θεμέλια ανάταξης και μετεξέλιξης της πόλης. Αλλά παιδιά, όχι ιδεοληψίες. Η πόλη θα σωθεί με νέο χωροταξικό σχεδιαμό όπου θα παίζουν ΚΑΙ ουρανοξύστες-κτίρια γραφείων, ΚΑΙ νέα πάρκα, ΚΑΙ χώροι κατοικιών, ΚΑΙ χωροθέτηση και streamlining νέων λειτουργιών. Αλλοιώς η τριμεντένια σούπα απλά θα εκτείνεται ανεξέλεγκτα και ο ελαιώνας θα πνιγεί στις μεζονέτες, τα Village, άντε και κανένα "Mall Athens II".

Μπορούμε ΠΟΛΥ περισσότερα πράγματα. Θέλουμε;


Last edited by gm2263 on Thu Dec 28, 2006 3:41 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
plati
Junior Member
Junior Member


Joined: 21 Mar 2006
Posts: 125

PostPosted: Mon Sep 18, 2006 7:29 pm    Post subject: Reply with quote

Cool

Πόσες τέτοιες φωνές υπάρχουν στην Ελλάδα ;
Ειλικρινά ,εμπερεστητομενη απόψη.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Mon Sep 18, 2006 10:16 pm    Post subject: Reply with quote

Αγαπητέ φίλε plati, δεν είμαι ο μόνος.

Αν θέλεις, μπορείς να ανατρέξεις και σε αυτή τη διεύθυνση να δείς την πηγή της έμπνευσης μου όπου ένας άλλος φίλος κάνει μια πλήρη πρόταση για το τρίγωνο ελαιώνας, κέντρο Αθήνας Ελληνικό:

http://e-rooster.gr/06/2006/238

Επιπλέον, επειδή όπως με ξέρουν άπαντες εδώ περα, είμαι ο ουρανοξυστάκιας της παρέας, μπορείς να διαβάσεις ένα άρθρο για τους Αθηναϊκούς ουρανοξύστες εδω πέρα:

http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=216281&page=1&pp=20

Επειδή τη στιγμή που γραφονται αυτές οι γραμμές το skyscrapercity forum δεν είναι προσβάσιμο, μπορείς να δείς το βασικό άρθρο και εδώ:


http://www.e-rooster.gr/06/2005/186

Αν θες να δείς όμως και τα πάμπολλα σχόλια που καταλαμβάνουν 20 περίπου σελίδες με επιπλέον φωτογραφίες, θα πρέπει να προσπαθήσεις να μπείς στο skyscrapercity όταν αυτό θα είναι προσβάσιμο.

Περιληπτικά, αυτό που πρέπει να πούμε εδώ πέρα είναι το ότι γνώμες και απόψεις για την Αθήνα των ονείρων μας υπάρχουν. το θέμα είναι να επιδιώκουμε μέσα από αυτές το καλύτερο. Δυστυχώς, ένας συνδιασμός ιδεοληψιών, συμφερόντων και αδιαφορίας εχει καταδικάσει αυτή την πόλη στη μιζέρια. Οι Ολυμπιακοι ήταν το πρώτο ρήγμα στη μιζέρια. Αν μπορεσουμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε αυτή την τάση (που όπως φαίνεται απόψεις και προτάσεις υπάρχουν), κάτι καλό θα βγεί. Το θέμα είναι να μην μείνουμε αδρανείς και απαθείς.
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Thu Sep 21, 2006 12:10 pm    Post subject: Reply with quote

Μπετόν, άσφαλτος και δόμηση ανεβάζουν τη θερμοκρασία της Αθήνας έως και 16 βαθμούς

Πραγματικά είναι ένα πολύ καλό άρθρο που αναλύει αρκετές πτυχές του γνωστού προβλήματος. Οι λύσεις που προτείνει λίγο πολύ τις ξέρουμε όλοι, το θέμα είναι αν έχουμε συνειδητοποιήσει την πραγματική έκταση του προβλήματος.

Προσωπικά μου έκαναν τρομερή εντύπωση οι ταξικές και κοινωνικές προεκτάσεις του προβλήματος ανόδου της θερμοκρασίας της πόλης.

Quote:
Μάλιστα, από τη μελέτη του Πανεπιστημίου, προκύπτει ότι οι έχοντες και κατέχοντες χρειάζονται λιγότερα χρήματα για θέρμανση και δροσισμό από ό,τι οι μη έχοντες.
Back to top
View user's profile Send private message
Giannis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1682
Location: Ελβετία

PostPosted: Sat Sep 23, 2006 11:14 am    Post subject: Reply with quote

Η ελληνική... Silicon Valley


http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=18647&m=N36&aa=1


κι εγώ που νόμιζα ότι το κατάπιε η λήθη...
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Sat Sep 23, 2006 11:59 am    Post subject: Reply with quote

Αυτά είναι πολύ-πολύ καλά νέα. Αν αφήσουν οι αρνητικές δυνάμεις που υπάρχουν στηννΕλλάδα (NIMBYs, Κράτος, κλπ) σε λίγα χρόνια εκεί πέρα θα είναι μια κυψέλη προόδου. Μπράβο τους.
Back to top
View user's profile Send private message
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Sat Sep 23, 2006 8:13 pm    Post subject: Reply with quote

Ενδιαφέρον ακούγεται αυτό!

Ξέρει κανείς εάν έχει προβλέψει κανείς για πρόσβαση με ΜΜΜ (ιδίως προαστιακό), έστω και ως μελέτη για το απώτερο μέλλον. Γιατί τους βλέπω να χτίζουν χαρούμενοι χαρούμενοι το τεχνολογικό τους πάρκο (με τα λευτά της ΕΕ βέβαια) και μετά να το έχουμε να ρημάζει άδειο γιατί κανείς δεν θέλει ή μπορεί να πάει να δουλέψει εκεί. Γιατί άλλωστε συνοστίζονται τόσες επιχειρήσεις στο Μαρούσι? γιατί είναι δύπλα στα βόρεια προάστια που ζουν όλοι οι διευθυντές (και όχι μόνο)...

Επίσης αναρωτιώμουν εάν θα βάλουν και κανένα ψηλό κτήριο σε αυτό το πάρκο (με κόλησες GM!) αλλά πολύ αμφιβάλω...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Sun Sep 24, 2006 10:41 am    Post subject: Reply with quote

Καλά, ετοιμαστείτε να σας τρελλάνω Laughing :

Σε τέτοια πάρκα υψηλής τεχνολογίας γενικά ΔΕΝ συνιθίζεται η κατασκευή ψηλών κτιρίων γραφείων αλλά πιό φουτουριστικών σχεδιασμών οι οποίες μπορεί να περιέχουν και καμμιά ψηλή κατασκευή, συνήθως εμβληματικής περισσότερο φύσεως, γενικά είναι όμως "flat".

Όσον αφορά την τοποθεσία, το Μαρούσι ΔΕΝ ενδείκνυται εφόσον δεν έχει τους χώρους και τις τόσο μεγάλες ενιαίες εκτάσεις για να μπορεσει να ανατυχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα το οποίο σημειωτέον ότι -όπως γίνεται και σε άλλες χώρες- θέλει πολύ χώρο γιατι μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται. Και τέτοιοι χώροι ΔΕΝ υπάρχουν μέσα στην Αθηνα.

Καλά είναι εκεί που βρίσκεται αλλά συμφωνώ και για τη σύνδεση με τραίνο κάποια στιγμή. Δεν γνωρίζω βέβαια πόσο κοντά είναι στα υπάρχοντα ή στα υπό σχεδιασμό δίκτυα. Τώρα για το αν θα θέλει να πάει να δουλέψει κανένας εκεί πέρα, εγώ σου λέω ουρές θα κάνουν. Δεν είναι μόνο η ανεργία, είναι και το περιβάλλον και η αξία μιας τέτοιας συνεργασίας σε ένα βιογραφικό.
Back to top
View user's profile Send private message
skylinearth
Full Member
Full Member


Joined: 30 Dec 2005
Posts: 238
Location: Thessaloniki

PostPosted: Sun Sep 24, 2006 11:01 am    Post subject: Reply with quote

Αυτή είναι η λεγόμενη Τεχνόπολη; Μακάρι να γίνει γιατί είμαστε αρκετά πίσω σ'αυτά τα θέματα...

To site:http://www.acropolisictpark.gr/

Και η τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης:http://www.technopolis.gr/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Mon Sep 25, 2006 4:35 am    Post subject: Reply with quote

Αθήνα

Μία αρχαία πόλη-κράτος(υπερδύναμη) περίπου 400.000 πολιτών και δούλων που σταδιακά μαράζωσε και έγινε χωριό με μεσαιωνικό κάστρο την Ακρόπολη, έχοντας 5-6000 κατοίκους λίγο πριν την Τουρκική κατάκτηση. Τα σπίτια υπολογίζονταν από περιηγητές περίπου στα 1000.

Είναι ένα κείμενο που βρήκα στο δίκτυο και παρουσιάζει συγκεντρωμένα αρκετά στοιχεία για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τα δημογραφικά στοιχεία της, την αγροτική της παραγωγή, το θεσπέσιο μέλι Υμηττού και τον πολιτισμό του "Χωριού" από τους υστερορωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους μέχρι την παράδοση της από τον Φλωρεντινό δούκα στους Τούρκους.

Εκείνος ο άμοιρος Παρθενώνας μετατράπηκε δύο φορές τουλάχιστον σε εκκλησία, άλλοτε των βυζαντινών και άλλοτε των δυτικών δουκάτων. Η ακρόπολη αποτέλεσε μεσαιωνικό φρούριο με οχυρώσεις. Η είσοδος στο "κάστρο" δεν γινόταν από τα προπύλαια(που είχαν κλειστεί) αλλά από μία γωνία δίπλα από τα προπύλαια. Σε αυτή τη παλαιά φωτογραφία φαίνεται ένας πύργος του "μεσαιωνικού κάστρου". Προφανώς από εκείνη τη πλευρά είχαν φτιάξει είσοδο για το "κάστρο" και είχαν φράξει τα προπύλαια για λόγους ασφαλείας.

Από την παράθεση των στοιχείων και της περιγραφής, φαίνεται ότι η άναρχη δόμηση είναι διαχρονική σε αυτή τη πόλη.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι οι Φλωρεντινοί ηγεμόνες είχαν ορίσει για αρκετά χρόνια σαν επίσημη γλώσσα του δουκάτου της Αθήνας, την ελληνική.

http://members.tripod.com/~sgtogias/articles/byzathens.html
Back to top
View user's profile Send private message
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Wed Oct 04, 2006 6:38 pm    Post subject: Reply with quote

Καλά νέα από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή (το θυμάστε αυτό; ). Smile Όχι μόνο δεν χάθηκε η συλλογή όπως φοβόμασταν μετά την απόρριψη της θέσης στη Ριζάρη αλλά τώρα φαίνεται ότι βρέθηκε και καινούργια τοποθεσία πίσω από το Παναθηναικό Στάδιο.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=743909&lngDtrID=253

Να πω την αλήθεια πάντως, το καλύτερο θα ήταν εάν το μουσείο αυτό ενωνόταν κάπως με την Εθνική Πινακοθήκη (πχ γκρέμισμα μερικών από των διπλανών πολυκατοικιών?). Γιατί ωραία αυτά τα μουσεία αλλά εν τέλει έχει γεμίσει η Αθήνα πολλά μικρά μουσεία, πολλά από τα οποία είναι αξιόλογα αλλά δεν έχουν αυτή την "κρίσιμη μάζα" που ελκύει το κοινό, τόσο τουρίστες όσο και Αθηναίους. ΠΧ δείτε το χαμό που γίνεται με το Tate Modern στο Λονδίνο... Επίσης, πίσω από το καλλιμάρμαρο, αν και είναι κεντρικά, είναι αρκετά έξω από τον δρόμο των τουριστών (που είναι κρίμα). Είναι και σχετικά μακριά από σταθμό του Μετρό. Σε κάποιο βαθμό στην περιοχή του Γκαζιού θα ήταν καλύτερα αλλα τι να γίνει που είχε μουλαρώσει η μακαρίτισα η Γουλανδρή...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Grecolatin
Junior Member
Junior Member


Joined: 04 Jun 2004
Posts: 154
Location: Spain,Granada

PostPosted: Wed Oct 04, 2006 7:21 pm    Post subject: Reply with quote

Signomi, ta sxedia tou K. Pei ta exoume kani post? na ta psakso? h ine agnosta?

Den ta thimame....

H topothesia oute kai mena den mou lei tipota, ala isos,ISOS, ine magkia kai poli kali apofasi.Fenete pos afti i perioxi tha gini Kinoni-politistikos polos 1º bathmou sto melon
Blepo moderna diamorfosi xorou apenanti sta prosfigika,moderno stadio podosferou tou panathinaikou,Mousio modernas texnis,stasi metro ambelokipon sta 50 metra, bale 5-6 kainourgies kafeteries,mia plateitsa kai ena sinema....fiaksame katastasi.

Wink
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Wed Oct 04, 2006 9:17 pm    Post subject: Reply with quote

Grecolatin, μου φαίνεται ότι η περιοχή που λένε είναι πίσω από το Παναθηναικό στάδιο (δηλ. το Καλιμαρμαρο), όχι το γηπεδο του Παναθηναικού στην Λεωφόρο.

Κάπου το είχα δει το κτήριο του Πει αλλά δεν θυμάμαι που... Πάντως δεν θυμάμαι να με είχε εντυπωσιάσει και ιδιαίτερα.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 12:26 am    Post subject: Reply with quote

Τα είχε παρουσιάσει (νομίζω ο gm) σε προηγούμενες σελίδες, αλλά ήταν μικρές φωτογραφίες και δεν έβγαινε νόημα. Τα είχα ψάξει παλιότερα στο νετ αλλά δεν βρήκα κάτι.
Μου φαίνεται περίεργο πάντως το απόσπασμα που λέει "Από το Ίδρυμα Γουλανδρή έγινε γνωστό ότι το κτίριο θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια περίπου (τώρα είναι στα μπετά) και ότι δεν εγκαταλείποντα οι προσπάθειες για την κατασκευή του με βάση του σχέδια του αρχιτέκτονα Πέι" Μα άν είναι στα μπετά, κατασκευάζεται ήδη με κάποιο σχέδιο, δεν είναι αργά να αποφασιστεί (ή να αλλάξει) αν είναι του Pei ή όχι. Αν περάσει κανείς πάντως απο τη συγκεκριμένη περιοχή (Μ.Μουσούρου και Αρδηττού) να βγαλεί μερικές φωτογραφίες και να ενημερώσει για την κατασκευή. Πάντως μόνο θετικό είναι το γεγονός πως μια τέτοιας εμβέλειας συλλογή δεν χάθηκε για την ελλάδα...
Back to top
View user's profile Send private message
Grecolatin
Junior Member
Junior Member


Joined: 04 Jun 2004
Posts: 154
Location: Spain,Granada

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 1:04 am    Post subject: Reply with quote

Ox katalaba Alki, to patheno sixna afto.Mperdevo ta dio onomata

Diladi piso apo to Kalimarmaro.... ma...Pou iparxi ikopedo gia mousio eki?
An thimame kala mono kati kafeteries kai ena parkaki proselkoun kosmo eki pera.

Telos panton.Tha doume... Wink
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
exitmusician
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 2456
Location: Athina, Hellas

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 9:34 am    Post subject: Reply with quote

Παιδιά, δεν υπάρχει οικόπεδο στη Μουσούρου και Αρδηττού αλλά κτίριο. Για την κατάστασή του σήμερα δεν σας λέω με σιγουριά (παρότι περνάω από εκεί πολύ συχνά), αλλά ήταν ένα από τα κλασικά μισοτελειωμένα "γιαπιά" της Αθήνας τουλάχιστον επί δεκαετία. Νομίζω ότι παραμένει γιαπί, ενώ είναι αρκετά ψηλό (5 ή 6 όροφοι) για μουσείο. Γιαυτό και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι "είναι στα μπετά"! Το θέμα είναι ότι το εν λόγω κτίριο δεν χτίστηκε καν με την προοπτική να γίνει μουσείο. Για γραφεία προοριζόταν.

Α, και δεν είναι πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο αλλά δίπλα σε αυτό. Ανεβαίνοντας την Αρδηττού, στην οποία το κτίριο έχει πρόσοψη, μετά από περίπου 500 μέτρα είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο στην (πλέον) Βασ. Κωνσταντίνου. Για όσους ακόμα δεν μπορούν να το οριοθετήσουν, μιλάμε για το κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το μπαρ exo.

Γενικά η περιοχή έχει φοβερό πρόβλημα κίνησης μέρα-νύχτα, ενώ οι χώροι για πάρκινγκ είναι ανύπαρκτοι. Ούτε θέλω να σκέφτομαι τι θα γίνεται στην Αρδηττού (από τους δρόμους με την πυκνότερη κυκλοφορία στην Αθήνα) όταν τα τουριστικά/σχολικά κλπ. λεωφορεία θα καταλαμβάνουν τη μία από τις δύο ελεύθερες λωρίδες του δρόμου, αφού η δεξιά λωρίδα είναι κατειλημμένη από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και η αριστερή από τις γραμμές του Τραμ...

Αν περάσω σύντομα θα βγάλω φωτο για να δείτε για τι πράγμα μιλάμε. Όσο για την κατασκευή σύμφωνα με τα σχέδια του Πέι, είναι να γελάει κανείς...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 10:14 am    Post subject: Reply with quote

Aααχ μωρέ παιδιά...

Όποιος δε θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει...
Back to top
View user's profile Send private message
alekos
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 873
Location: Athens

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 1:59 pm    Post subject: Reply with quote

Fwtografia tou sygkekrimenou ktiriou se simerino arthro ths Eleytherotypias.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=13280164
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail MSN Messenger
exitmusician
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 2456
Location: Athina, Hellas

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 2:09 pm    Post subject: Reply with quote

Μπράβο, αυτό είναι. Το θυμόμουν εντελώς γιαπί, να πω την αλήθεια. Πάντως είναι καλό που δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια για την κατασκευή του κτιρίου του Μουσείου με βάση τα σχέδια του Πέι. Κάποια στιγμή, κάποτε, θα γίνει κι αυτό.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Alexandros
Junior Member
Junior Member


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 168
Location: ATHENS

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 2:22 pm    Post subject: Reply with quote

Το κτιριο του φιξ στην Συγγρου δεν θα γινοτανε καποιο μουσειο?Η κανω λαθος?
Back to top
View user's profile Send private message
exitmusician
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 2456
Location: Athina, Hellas

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 2:33 pm    Post subject: Reply with quote

Ναι, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Άλλο σκηνικό αυτό. Σύμφωνα με το site του ΕΜΣΤ (www.emst.gr), εκκρεμεί από τον Ιούλιο η δικαστική απόφαση για την αίτηση έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Άκτωρ (η τρίτη στη σειρά μειοδοσίας επιχείρηση) κατά της απόφασης του Δ.Σ. του Μουσείου με την οποία ανακήρυξε προσωρινό μειοδότη του διαγωνισμού τη ΒΙΟΤΕΡ.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

Στο κτίριο του Φίξ θα γίνει το μουσείο μοντέρνας τέχνης. Ταυτόχρονα, παρότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι κτίριο γραφείων (και έχει όψη κτιρίου γραφείων, μου αρέσει πάρα πολύ μάλιστα), εν τούτοις ΑΝ γίνουναλλαγές πιθανόν να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη συλλογή επάξια.

Βέβαια, δεν θα έχει πάρκινγκ ΑΛΛΑ είναι πολύ κοντά σε σταθμό του τράμ.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δεν περίμενα τίποτε άλλο από το ΣτΕ (διαβάστε το άρθρο της Ελευθεροτυπίας, εγώ τα θυμάμαι ακόμα) εκτός από δασκαλίστικη τυπολατρία, στείρο αρνητισμό και μούχλα. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατι το μουσείο αυτό να μην ενεγερθεί σε άλλο χώρο, πρέπει ντε και καλά να είναι ΜΕΣΑ στο κέντρο;

Πάντως, αν δεν κάνω λάθος οι Γουλανδρήδες δεν είναι εν ζωή πλέον... Ακου να δείς, αν αυτό είναι αλήθεια, θα είναι ακριβώς η περίπτωση "they died trying..."

Φυσικά, με κάτι τέτοια γινόμαστε ΟΛΟΙ φτωχότεροι...
Back to top
View user's profile Send private message
linus
Junior Member
Junior Member


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 114

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 3:52 pm    Post subject: Reply with quote

Όσον αφορά στο οικόπεδο της Ριζαρη άκουσα στο ραδιόφωνο ότι με δεδομένο ότι βρέθηκαν τα αρχαία προτάθηκε στη διέυθυνση του ιδρύματος να γίνει τροποποίηση των σχεδίων του μουσείου ώστε να χτιστεί αυτό ουσιαστικά συστεγαζόμενο με τα αρχαία. Από ότι κατάλαβα κατά το πρότυπο του μουσείου της Ακρόπολης. Η Απάντηση του Δ.Σ. ήταν ότι επειδή ο Πεϊ ήταν μεγάλος σε ηλικία και ήδη συνταξιούχος δεν μπορούσαν να τροποποιηθούν τα σχέδια Shocked .
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Thu Oct 05, 2006 7:26 pm    Post subject: Reply with quote

Α, αν ισχύει αυτό τότε αλλάζει το ζήτημα (και ναι, είμαι προκατειλημμένος με το ΣτΕ) αλλά δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Αν ισχύει, tough luck που λένε... Κρίμα όμως γιατι χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία και σε ανύποπτο χρόνο.

Τώρα βέβαια, θα μπορούσαν να το αναθέσουν και σε Ελληνες αρχιτέκτονες, εννοώ σε σοβαρό, και συγκεκριμένα κανένα Τομπάζη. Τεσπα, θα δουμε. Τουλάχιστον τώρα, θα ζωντανέψει και εκείνο το κτίριο στην οδό Αρδηττού, κάτι είναι και αυτο...

Είναι να απορείς πάντως πως ένα τέτοιο νεότευκτο κτίριο με θέα την Ακρόπολη έμεινε τόσο καιρό ξενοίκιαστο... Confused


Last edited by gm2263 on Fri Oct 06, 2006 7:58 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Fri Oct 06, 2006 12:35 am    Post subject: Reply with quote

Arrow Linus

Έχω την εντύπωση πως αρχαία βρέθηκαν το οικόπεδο της Ρηγίλλης, όχι στο οικόπεδο της Ριζάρη, το οποίο αν δεν κάνω λάθος είναι άλσος -και για αυτό κολλάει και η ανέγερση.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    stadia.gr/forum Forum Index -> Κλειδωμένα threads All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 101, 102, 103  Next
Page 78 of 103

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr