stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Αρχιτεκτονική
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 72, 73, 74  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα
View previous topic :: View next topic  
Author Message
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Mon Oct 24, 2005 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

Gia katse re GM, pisteveis oti an allaze h nomothesia gia to megisto ypsos twn ktiriwn, asfalws se orismenes perioxes pou plhroun tis proypotheseis kai katw apo sygkekrimena kritiria, den tha ormousan oi kataskeyastikes etairies sto fileto?

Einai kati to fovero enas ouranoxysths apo oikonomikh h texnologikh apopsh? OXI, tous xtizoun kata 1000ades sthn Asia kai yparxoun 10000ades apo autous se olo ton kosmo.

Ftaine oi arxitektones pou oles oi poleis mas einai ASXHMES? Tis dekaeties 60,70,80 pou xekinhse kai gigantwthike to mikro-meso astiko thayma twn polykatoikiwn, oi arxitektones tis extizan? Poios kathorizei thn synolikh politikh gia thn domhsh kai anaptyksh mias polhs? Exeis mia fovera stereotypikh apopsh gia tous ellhnes arxitektones (ayth me ta ampexona kai tis ypoloipes grafikothtes).

Kapoios mas doulevei kai malista xontra. Alla gia ayto ftaime EMEIS, oxi ekeinos. As anazhthsoume ta aitia ligo pio endelexws kai an vroume thn akrh isws mporesoume na ton stamathsoume (oxi oloi mazi kai mpourdes, egw h esy). To na vriskoume exilasthria thymata einai to pio eykolo (eidika otan forane ampexono!)


---
Den thelw na kanw analysh tou ti parapanw exoun oi Tourkoi apo emas, alla tha to synopsisw se mia lexi: "Dynamikh".

(Yphrxe tipote apo ola ayta prin apo mia dekaetia?)

Kata ta alla:

Fovero Project!
Go Turkey
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Mon Oct 24, 2005 9:59 pm    Post subject: Reply with quote

στο μιλάνο φτιάχνεται κάτι παρόμοιο,έτσι ""στριφτό"",το dubai τι σχέση έχει..';

σύμφωνο με τον GM πάντως,αν τα βάλει κανεις κάτω πολλά διασκεδαστήρια βγαίνουν(αν και στην ουσία είναι όλα μικρά τώρα θα βγει το πρώτο μεγάλο πολυκατάστημα της αθηνας)...τα αλλα είναι μέτρια η μονο cinema.καλύτερα από πριν βεβαια...όσο για τους έλληνες αρχιτέκτονες προσωπικά δε ξέρω τι ψαρια πιάνουν αλλα αν έχουν καμια σχέση με τα έργα που έχουμε δει ως τώρα θα προτιμούσα ξένους....
Back to top
View user's profile Send private message
Ypsilon
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 3951
Location: Copenhagen, Denmark

PostPosted: Tue Oct 25, 2005 1:03 am    Post subject: Reply with quote

Σπεύδω προς υποστήριξη του αγαπητού Γρηγόρη, όχι όμως πως δεν έχει και ο worldofjustice τα δίκια του.

Το ότι οι όροι δόμησης στις δεκαετίες του '50 και του '60 καθορίζονταν από το κράτος, είναι άλλο πράγμα, και άλλο πράγμα είναι η καθαυτή αρχιτεκτονική παραγωγή (ως ιδέες και έκφανση της κοινωνικής αντίληψης που επιβάλλει το ευ ζην, όπως πολύ σωστά σημειώνει ο Γρηγόρης) η οποία χαντάκωσε τις πόλεις μας.
Αλλά και πάλι δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Στις παλιές γειτονιές της Αθήνας (Κολωνάκι, Αμπελόκηπους, Κυψέλη) υπάρχουν ακόμα ένα σωρό άψογες πολυκατοικίες της δεκαετίας του '30 -αποθέωση του bauhaus- που κανονικά θα έπρεπε να αποτελέσουν πρότυπα και για την υπόλοιπη αρχιτεκτονική παραγωγή. Τουλάχιστον να προκύψει μια ομοιογένεια ρε παιδί μου, όπως σε όλες τις πόλεις του κόσμου.

Είδες πουθενά να γίνεται κάτι τέτοιο? Ό,τι καλό έχει η Αθήνα είναι τα νεοκλασσικά της και οι πολυκατοικίες που χτίζονταν μέχρι τον πόλεμο. Από τον καιρό της αντιπαροχής και μετά ήρθε η καταστροφή. Αυτό βέβαια έχει πολλές αιτίες, εκ των οποίων η βασικότερη είναι η ανάγκη που υπήρχε να γίνουν γρήγορα τα καινούρια σπίτια, πράγμα που φυσικά απέκλειε έστω και την παραμικρή σκέψη για περίπλοκες αρχιτεκτονικές φιοριτούρες.

Φυσικά φταίμε και εμείς που δώσαμε γη και ύδωρ στους εργολάβους, αλλά μη μου μιλήσετε πάλι για τα στερεότυπα της απαιδευσιάς που μας δέρνει. Μην τα βάζουμε με μια πάμπτωχη, καθημαγμένη χώρα, που από τις αρχές του αιώνα δεν έκανε τίποτε άλλο από το να πολεμάει, να πολεμιέται, να χάνει εδάφη, να δέχεται πρόσφυγες και να υφίσταται την μια χούντα πίσω από την άλλη. Αν αυτό δεν είχε αντίκτυπο στον ίδιο το λαό της, πού θα είχε? Στους Γάλλους?
Όχι πως αυτό μας κάνει άμοιρους ευθυνών βεβαίως, αλλά η ευθύνη πρέπει να επιμεριστεί. Πρώτα φταίνε οι πολιτικοί ιθύνοντες που επέτρεψαν για τους γνωστούς λόγους αυτήν τη μορφή της άκρατης αστυφιλίας, μετά οι εργολάβοι και οι αρχιτέκτονες που πέσανε στο κεχρί και ρεζίλεψαν την επιστήμη τους στα πέρατα τού κόσμου για να τα τσεπώσουν, και τελευταίος ο απλός κόσμος που δεν είχε την πολυτέλεια καμμιάς επιλογής.

Και αν θελήσουμε να ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας βάζοντας στην άκρη τις πολυκατοικίες που για τους παραπάνω λόγους "έπρεπε" να γίνουν όπως έγιναν, τι γίνεται αλήθεια με τα δημόσια κτήρια? Γιατί ακολούθησαν και αυτά την ίδια ακριβώς λογική? Αφήστε, δεν υπάρχουν δικαιολογίες.
Το στερεότυπο του μουσάτου αρχιτέκτονα με το αμπέχωνο, δυστυχώς δεν είναι στερεότυπο. Η γενιά του μεσοπολέμου έβγαλε δέκα διακεκριμένους αρχιτέκτονες, με τα έργα των οποίων πορευόμαστε ακόμα, και μετά ήρθαν τα φρικιά με τα στρογγυλά γυαλάκια, έριξαν ένα στοργικό βλέμμα στα σπίτια που έχτιζε η ΕΣΣΔ για το τίμιο σταχανοβίτικο προλεταριάτο, και τα αναπαρήγαγαν και στην Ελλάδα οι αθεόφοβοι, κλείνοντας στα μάτια σε όσα γίνονταν τον ίδιο καιρό στον υπόλοιπο κόσμο, και δη, στην επάρατη Δύση. Αρνούμενοι ακόμα και την αυτοφυή αρχιτεκτονική κληρονομιά αυτής της χώρας...

Και πάνω που είπαμε ότι οι καιροί άλλαξαν και θα δούμε επιτέλους φως από τη νέα γενιά, βλέπουμε την Ομόνοια, την πλατεία Κολωνακίου, την Κάνιγγος μετά την ανακαίνιση, και ένα σωρό ακόμα δημόσιους τόπους να παραδίδονται στη μπετονένια ζαρντινιέρα και εμείς να τραβάμε ακόμα τα μαλλιά μας.
Εντάξει, εννοείται πως δεν πάμε να τους βγάλουμε όλους άχρηστους, και το γεγονός ότι οι καλοί δεν φαίνονται (ή δεν προωθούνται) είναι μια άλλη τεράστια κουβέντα, αλλά μη μου λέτε πως οι μεγαλουπόλεις μας γίνανε έτσι επειδή το εκάστοτε πολιτικό πλαίσιο εμπόδισε τον αρχιτεκτονικό κόσμο να ξεδιπλώσει την επιστημοσύνη και το όραμά του γι' αυτό που λέγεται ποιότητα ζωής...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Tue Oct 25, 2005 5:26 pm    Post subject: Reply with quote

Μερικές παρατησεις:

Arrow Y

Για άλλη μια φορά επανέφερες το μέτρο στη συζήτηση και ευχαριστώ για την υποστήριξη σου στο 1000στό παραλήρημά μου (απορώ πως με ανέχεστε... Rolling Eyes )

Arrow Giannis

Ναί είναι "φοβερό" το ύψος των 27 μέτρων... Laughing Laughing Laughing

Arrow worldofjustice

Δεν τα ρίχνω όλα στους αρχιτέκτονες. Εχουν όμως μεγάλο μέρος της ευθύνης για την έλλειψη οράματος που μαστίζει την αρχιτεκτονική δημιουργία στην Ελλάδα. Και όταν κάποιος δίνει την Ομόνοια ή το Κολωνάκι να το διαμορφώσουν και η αρχιτεκτονική κοινότητα επιτέλους έχει λόγο στη διαμόρφωση της πόλης, τότε δεν έχει εκείνη το δικαίωμα να παρουσιάζει την εικόνα που παρουσίασε. Ούτε να καταγγέλλει τους πάντες που στο κάτω-κάτω και ο Βωβός (ο Βικέλας δηλαδή, αρχιτέκτονας και αυτός με πολλά κτίρια στο ενεργητικό του) έστω και με τις ανεπάρκειες τους από τα μέσα της δεκαετίας του 90 έκαναν μια πρόταση, έστω και με διαχειριστική νοοτροπία στη σχεδίαση (τι'ναι αυτό; Α, πρόσοψη στην Κηφισιας; Α, μπλέ γυαλί και γρανίτη, συντριβάνι και έτοιμο είναι..., ο επομενος... Rolling Eyes κοκ)

Παιδιά περάστε από την Συγγρού να δείτε το μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής ένα τετράγωνο πιό κάτω από το Intercontinental για να δείτε ότι η Αθήνα δεν είναι μόνο ο ξεπερασμένος πλέον (αλλά για πολλά χρόνια πρωτοπόρος -ιδίως τη δεκαετία του 80) Babis Vovos. Όταν όμως έχεις όλη την αρχιτεκτονική κοινότητα με εξαιρέσεις να βυζαντινολογεί χαρακτηριστικά και να ευαγγελίζεται τη λαϊκίστικη πλευρά του λειτουργήματος τους ενώ οι μόνοι που παράγουν - έστω και αυτή την εκδοχή της "αρχιτεκτονικής γοήτρου" κατα τον Φιλιππίδη και μιλάω για τους Αγιοστρατίτη, Ρίζο, Βικέλα, Μπουγαδέλλη, άντε και τον Τομπάζη (που είναι και πιό ουσιώδης από τους υπόλοιπους) και άλλους, και σχεδόν κανένας από τους υπόλοιπους που καταγγέλλουν δεν κάνει μια πρόταση ούτε επί χάρτου, έστω και σαν επιστολή στην "Καθημερινή" (που έχει ευήκοον ούς στις εξελίξεις της αρχιτεκτονικής τέχνης), τότε είναι άξιοι της τύχης τους.

Το έχω ξαναπεί: Στην Ελλάδα οι αρχιτέκτονες κάνουν τη δουλειά των διακοσμητών και οι πολιτικοί μηχανικοί τη δουλεια των αρχιτεκτόνων.

Τα αποτελέσματα αυτού του γεγονότος είναι ορατά (κλίκ στη μικρή φωτό για μεγέθυση)



Και για να μην σας συγχίσω βάζοντας σας φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη (που είναι ωραία πόλη αλλά ξερω, έχει το ελλάτωμα να κατοικείται από... Τούρκους Rolling Eyes ), δέστε απλά τις φωτογραφίες από μια μικρή από ότι βλέπω πόλη της Βραζιλίας που ονομάζεται Recife εδώ -----> http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=272499 όπου πλάκα πλάκα ο συγγραφέας του νήματος είναι φιλέλληνας Βραζιλιάνος -νάναι καλά το παιδι


Επιμένω: ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ;


Last edited by gm2263 on Tue Oct 25, 2005 5:51 pm; edited 4 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Tue Oct 25, 2005 5:42 pm    Post subject: Reply with quote

πολύ ωραίες photos της βραζιλίας GM, αλλα σε παρακαλώ βγάλε τι φωτογραφία που πόσταρες πιο πάνω,θα μπει κανένας ξένος και θα μείνει άνεργος ο αβραμόπουλος από δω και πέρα....

τι πράμα είναι αυτό...Shocked Crying or Very sad (ευτυχώς αυτό το forum έχει μονο αυτά τα "emoticons"...αν ήταν msn....)

όντως υπάρχουν ωραία skylines σε πολλά μέρη είτε λόγο τύχης,οράματος,πολιτικής ηγεσίας pesto όπως θες...άλλοι θα μας πουν "ναι αλλα αυτά είναι μονο συνοικίες στην ουσία τρώνε με τα χερια και....η οικονομία τους...κλπ. εγκλήματα,ανθρώπινα δικαιώματα..κλπ."...ok,σε κάποιες περιπτώσεις ίσος ναι ίσος όχι(ο καθένας πολλές φορες ότι έχει μάθει λέει),αλλα η ουσία δεν αλλάζει πιστεύω και το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο,ούτε με τι δικια μας κατάσταση.

ps.νομίζω το post με τα 27 μετρα είναι του Γιάννη Smile
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Tue Oct 25, 2005 5:52 pm    Post subject: Reply with quote

Arrow Billy

Ευχαριστώ, το διόρθωσα Smile
Back to top
View user's profile Send private message
SpyroTheDragon
Full Member
Full Member


Joined: 04 Jun 2004
Posts: 249
Location: Chicago - Ilioupolis

PostPosted: Tue Oct 25, 2005 6:47 pm    Post subject: GM Reply with quote

GM,
H dinamiki pou pragmati iparxi sthn Tourkia einai apotelesma ths eleftheris litourgia ths agoras. Oi Tourkoi exoun aspastei edo kai kero ton kapitalismo (Apo thn dekaetia tou 80) kai den afinoun oikonomikes ependisis na xanonde gia na mhn ta xalasoun me ton kathe kople3iko pou provalei andidrasis.

Sthn Ellada to kratos kathos kai h genikh nootropia tou laou mas andistekete sthn kathe allagh kai genikos thn exeli3h ktl. ktl.
Afto giati exoume mathei na epikendronoume thn prosoxh mas sto parelthon kai na parigorimoaste me thn do3a ton arxeon mas progonon... Etsi e3igite kai o trelos nomos ton 30 metron... na mhn kripsoume thn Akropolh dhthen (Les kai boris na deis thn akropolh mes apo ta tsimendenia getto mas).

Kai eipstrefo stous Tourkous... O GM eipe:
Quote:
Και για να μην σας συγχίσω βάζοντας σας φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη (που είναι ωραία πόλη αλλά ξερω, έχει το ελλάτωμα να κατοικείται από... Τούρκους

Distixos GM kai esi thimna ths idias propagandas exeis pesei. Ti exoun oi Tourkou katikoi ths Polhs; Mia xara anthropous tous vrisko. Anditheta me emas den einai kolimenoi sto parelthon (Paroti kai aftoi htan aftokratores, kai megalh istoria exoun kai arxitektoniki exoun kai politismo exoun). Nomizo ekei h nea genia emathe na mhn stirizei to mellon tous tis se kondilia ths EE. Andithetos psaxnoun gia efkeries anapti3is - agaliazoun tis 3enes ependisis kai prosarmozoun thn zwh tous se ena pio ditiko style eidika se oti afora to work ethic.



Andi na petame lasph stous Toukous ego leo kita3oume na mathoume kai tipota apo tous gitones.

http://www.turkeygrandprix.com/
- - - - - - - - - - - - - -


Investments 5 disekatomirion apo Dubai:
http://www.dip.ae/turkey/(Afto tha kostisi mono 500 ekatomiria abo ta 5 dis)
- - - - - - - - - - - - - -

GalataPort - Kante to google afto. Tha htan kal na kanoume kati tetio ston Pirea http://www.galataport.org/images/gp-v2_buyuk.gif

- - - - - - - - - - - - - -
Marmaray (Metro upo ton Boshporo)
http://en.wikipedia.org/wiki/Marmaray


Ego pisteuo oti h anapti3h pou eidame os tora sthn Athina htan apotelesma protovoulion tou kratous (Metro, Stadia, dromoi ktl). Den boroume omos na perimenoume pos h EE h to Ellhniko kratos tha mas xtisei kai ourano3istes. Gia na erthi afti h dinamiki sth Ellada mas prepei na afisoume ton idiotiko tomea na megalosi. As apoktisoume kai emis 2-3 poliethnikes protou na einai arga.
Me thn allhthinh oikonomikh anapti3h tha dimiourgiton efkeries kai anages.
GM, den sou ftene oute oi arxitektones oute oi polodomoi. Aftoi pou ftene einai oi politikoi. Aftoi pou andistekonde sto megalo kefaleo kai andi aftou proothoun to mikro kefaleo ths andiparoxhs (Afto katestrepse thn Athina mas).

An proothousame to megal kefaleo tha xtizame afta:http://www.myworld.com.trkai oxi polikatikioules stivagmenes san sardeles. To provlima me thn polikatikia einai oti oti o arxitekton asxolite me 300 tetragonika ghs kai ton apasxoloun mona afta ta metra kai oxi to sinolo ths gitonias. Den katalaveno giati sinexizoume to eglima afto. H apopsh mou eini oti prepei na anptizoume oikistika sinola me provlepsi gia ton athlitismo to prasino kai elefterous xorous. Vevea tetia project den borei na ta analavei o mikromeseos epixirimatias ths andiparoxhs. Prepei epitelous na stamatisoume na fovomaste to megalo kefaleo.

O Daniel Burnham eipe "Make no small plans" kai meta apo liga xronia genithike afto:

http://www.nsastutter.org/images/Chicago%20Skyline.jpg

http://www.surprisecharters.com/Backup%20Pics/Chicago%20is%20unforgettable%20from%20the%20lake%20at%20sunset.jpg

http://www.surprisecharters.com/Backup%20Pics/Lazy%20afternoon%20cruise.jpg

http://web.mit.edu/amitd/www/pics/chicago/lakeshore.jpg
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
Lothar_GR
Full Member
Full Member


Joined: 09 Jun 2004
Posts: 392
Location: Αθηνα

PostPosted: Tue Oct 25, 2005 8:07 pm    Post subject: Reply with quote

Οι Ουρανοξύστες γενικά θεωρούνται σύμβολο του καπιταλισμού, των πολυεθνικών εταιριών κλπ ... Λετέ για αυτό να τα έχουμε "χαλάσει" μαζί τους ;
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Tue Oct 25, 2005 8:10 pm    Post subject: Reply with quote

Ένα μεγάλο κομάτι των Ελλήνων όντως είναι μαλωμένο, ενώ κάποιο άλλο προσπαθεί τελευταία να του αλλάξει γνώμη. Τελικά όλα έχουν σχέση με τη πολιτική Laughing

Τον βουλώνω όμως γιατί δεν πρέπει να ξεφύγουμε από το topic. Είπαμε εδώ μιλάμε για αρχιτεκτονική. Wink
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Tue Oct 25, 2005 8:39 pm    Post subject: Reply with quote

Edit (26/10/2005): Κάποια κομμάτια του κειμένου τα άλλαξα για χάρη της καλύτερης απόδωσης του κεντρικού νοήματος.

@ Chicagogeorge

Απάντηση

Φίλε μου, κατ' αρχήν με παρεξήγησες. Την Πόλη πάντα τη φέρνω σαν παράδειγμα αρχιτεκτονικής μετάλλαξης (πές το και transition), αν και ... έχουν και αυτοί τα... gece Kondu τους "παραπήγματα της μιας νυκτός, overnight dwellings, ή όπως τα γνωρίζουμε στην Ελληνική με την ευηχότατη λέξη: Αυθαίρετα. Και είναι πολλά. Πάρα πολλά. Εκείνο που σημειώνω για την Πόλη πάντως είναι η εικόνα που επιδιώκει να δείξει στον ξένο κόσμο (και η Τουρκία γενικότερα). Και το μύνημα που λαμβάνω εγώ σαν χρήστης της εικόνας είναι το εξής. Σίγουρα έχουμε αναλφάβητους, σίγουρα η Πόλη (και η Άγκυρα, και η Σμύρνη και τα Άδανα), έχει τις παραγκουπόλεις του θανάτου (βλέπε πχ Sultanbeyli την Ασιατική πλευρά της Πόλης). Αλλά ποιό είναι παρ' όλα αυτά το μύνημα; το ότι σου λέει ο Τούρκος το παλέυουμε. Και σου λέει επίσης: Κύριοι, επενδυτές σε εμάς θα μένετε είτε σε μια βίλλα (yali) στο Βόσπορο,ή σε οργανωμένα και καλά φυλασσόμενα οικιστικά συγκροτήματα θα δουλέυετε στους ουρανοξύστες του Levent και θα έχετε μια ποιότητα ζωής, θα διατηρήσετε σαν ξένοι εργαζόμενοι στη χώρα μας την αξιοπρέπεια σας.

Θα μου πείς, εξαφανίζεται έτσι η ανεργία με βιτρίνες και φτιασιδώματα; η δυστυχία; ΟΧΙ βέβαια. Από την άλλη όμως, δεν εξαφανίζεται και η δική μας (λιγότερη βέβαια) φτώχια με ευχολόγια, στραγγαλιστικά μέτρα για την οικονομία (και την οικοδομή, για αρχιτεκτονική μιλάμε), με περιορισμούς των 30μ ύψους, με το ΣτΕ να δικαιωνει γέρους με Αλτσχάϊμερ που ματαιώνουν τελειωμένα κατα 99% δημόσια έργα, με ΦΠΑ στις οικοδομές (αν και δεν ξέρω για την ορθότητα του μέτρου), με συνάφειες στους ελεύθερους επαγγελματίες (άσχετο Embarassed αλλά παίζει). Με περιορισμούς γενικώς.

Και σε αυτό τους γουστάρω τους τούρκους όσον αφορά την αρχιτεκτονική, τις κατασκευές κλπ. .

Από την άλλη, δεν έχω πέσει θύμα καμμιάς προπαγάνδας και τη συγκεκριμένη φράση που αναφέρεσαι

SpyroTheDragon wrote:
O GM eipe:
Quote:
Και για να μην σας συγχίσω βάζοντας σας φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη (που είναι ωραία πόλη αλλά ξερω, έχει το ελλάτωμα να κατοικείται από... Τούρκους



την είπα αστεϊζόμενος. Είναι γνωστό ότι είμαι φίλος με τον editor του skyscrapers.com της Τουρκίας (αλλά και με άλλους Τούρκους συμμετέχοντες σε forums) και γι' αυτό το λόγο μου την έχουν πεί διάφοροι, διότι, στο skyscrapercity παρουσιάζω μια υπέρ το δέον θα μπορούσε να πει κανέις διπλωματική διαγωγή που στα θέματα της αρχιτεκτονικής φτάνει και στα όρια του θαυμασμού για τους ουρανοξύστες της Κωνσταντινούπολης. Και φυσικά αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους. Οπότε ο τελευταίος ίσως άνθρωπος που θα μπορούσε να πεί κανείς ότι έχει παρασυρθεί από την φτηνή προπαγάνδα είναι εγώ και αυτό το ξέρουν ΟΛΟΙ οι τακτικοί και στο skyscrapercity και στα stadia.gr.

Όσον αφορά το αυτοκρατορικό παρελθόν και τον πολιτισμό, ναι, τα δέχομαι. Έχω πάει Κ/πολη, έχω δεί και το Top Kapi, και το Levent, έχω θαυμάσει και το παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ και την Αγία Σοφία άσχετα από το ποιός την έχτισε, και τους ουρανοξύστες. Αλλά ως εδώ. Δεν ξεχνώ ότι υπάρχουν ιστορικές διαφορές της χώρας μου με την Τουρκία και ότι ενώ η δικιά μου η γενιά θα μπορούσε να πεί πως δεν έχει τίποτα να χωρίσει μαζί τους, εν τούτοις τα F-16 τους κατα πάγια τακτική τους ακόμα αλωνίζουν πάνω από τα νησιά μας και αυτό δυστυχώς ΔΕΝ είναι προπαγάνδα. Ναι μεν κάνω πως δεν το βλέπω για να μη χαλάσω τη ζαχαρένια μου με δυο-τρία άτομα, αλλα αυτό δεν σημαίνει πως αυτό δεν συμβαίνει.

Όσο κι' αν για ευνόητους λόγους δεν θέλω να το δέιξω στα άλλα forums ,δεν θεωρώ ότι οι Τούρκοι είναι "φίλοι μας" σε κρατικό επίπεδο. Είπαμε, έχω φίλους, Τούρκους, τους αγαπάω πολύ αλλά ως εκεί, δεν βλέπω σημεία υπαναχώρησης ή συμβιβασμού σε εθνικό επίπεδο από το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο και αυτό με φοβίζει λιγάκι. Αλλά αν θες να το συζητήσουμε αυτό μόνο κατ' ιδίαν και μέσω PM γιατι εχουμε ήδη ξεφύγει έτη φωτός εκτός θέματος.

Από την άλλη δεν τσιμπάω όταν απαιτώ από τον εαυτό μου και τους Έλληνες να τολμήσουν την υπέρβαση σε κάθε τομέα αλλά και αρχιτεκτονικά και στο μέγεθος αλλά και στο ύψος των ενατενίσεων τους και ακούω φωνές που λένε ότι "τετρακόσια χρόνια σκλαβιά τι να κάνουμε". Είμαστε ελεύθερο κράτος, η 26η ή κάτι τέτοιο πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, έστω και αν η Αθήνα, ακόμα και στα σημεία που υποτίθεται ότι είναι η βιτρίνα της τώρα, τρία τέσσερα χρόνια συμμορφώθηκε. Είμαστε χώρα Ολυμπιακών αγώνων, και δικαιούμαστε κάτι καλύτερο, ωραιότερο, και ψηλότερο. Period.

Και όλοι οι Ελληνάρες υπερπατριώτες δεν εθίγοντο όταν οι Τούρκοι τελείωναν το αεροδρόμιο "Κεμάλ Αττατούρκ" 10 χρόνια πρίν το "Ελ-Βεν", ή όταν μέσα σε 15 χρόνια το Levent, τo Maslak και το Sisli γνώρισαν τέτοια εντυπωσιακή ανάπτυξη. Και δεν νομίζω ότι οι άλλες Τουρκικές πόλεις (κατ' αναλογία σημαντικότητας και όχι μεγέθους, να εξηγούμεθα ) από την Αθήνα μέχρις, ας πούμε, την κατηγορία της πρωτεύουσας νομού είναι και τόσο χάλια όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε... Εκτός αν νομίζουμε ότι τα backyards των δικών μας επαρχιακών πόλεων είναι καλύτερα...

Αν είναι κάτι που τους θαυμάζω είναι αυτό και από αυτό πρέπει να διδαχτούμε. Πιστεύω ότι οι Τούρκοι είναι ΠΟΛΥ φιλοπάτριδες και αυτό πρέπει να μιμηθούμε, κατ' ουσιαστικό τρόπο και στην αρχιτεκτονική δημιουργία και οπουδήποτε αλλού... Αν θεωρείς ότι είσαι καλύτερος (ο ενικός δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένα προσωπα) πολύ απλά ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΟ, αλλοιώς τα κουβαδάκια σου και δρόμο...

Αχ, γιατι να μην είναι το Μαρούσι έτσι... Και με ένα ΟΑΚΑ λίγο πιό πέρα να μην κρύβεται αλλά να αλληλοσυμπληρώνεται...

Την έχετε ξαναδεί...

Κ/πολη, περιοχή Λεβέντ, 2004
http://briefcase.pathfinder.gr/download/gm22634/36693/475709/0/Istanbul+Levent+19-From+Metrocity+Night.jpg.

Και συγνώμη για την πολυλογία, και την διολίσθιση εκτός θέματος αλλά πιστεύω ότι και η αρχιτεκτονική είναι στάση ζωής οπότε μερικά σημεία της είναι αλληλένδετα με την πραγματικότητα μας.

Και πάλι χίλια συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου...


Last edited by gm2263 on Thu Oct 27, 2005 12:07 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Tue Oct 25, 2005 9:43 pm    Post subject: Reply with quote

Αποκαλυπτήρια στο Στρασβούργο για την «Αρπαγή της Ευρώπης

να μια καλή κίνηση! δεν ξέρω αν σας αρέσει το έργο(.....) αλλα τουλάχιστον συμβολίζει κάτι και είναι μια σημαντική κίνηση.


Very Happy




http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=659167&lngDtrID=253
Back to top
View user's profile Send private message
KEFALONITIS
Full Member
Full Member


Joined: 19 Feb 2004
Posts: 280
Location: NYC

PostPosted: Wed Oct 26, 2005 6:32 am    Post subject: Reply with quote

O Santiago Calatrava sto Metropolitan Musuem of Art-NYC:

Ek8esh aritektonikhs me timwmeno to Calatrava .Oudemia anafora sto OAKA wstoso..




http://www.nytimes.com/2005/10/25/arts/design/25cala.html


ena mikro apospasma tou ap8pou:

"And the show doesn't shed much light on how sculpture figures into Calatrava's creative process - the way, say, he might use it to work through vexing structural problems. The problems suggest themselves as soon as you enter the gallery. Architects draw for different reasons than artists do - for one thing, to work through ideas with a freedom that cannot be replicated by using computer software. It's also a way to seduce a client. Mr. Calatrava is adept at this: he likes to sketch the outline of a bird or a human figure as he explains a design, drawing you into more intimate contact with his work.

At the Met, the drawings have a more didactic function. A frieze depicting bulls and naked figures runs along the upper portion of the gallery walls. Drawn in chalk and charcoal on folded paper, it is obviously intended to link Mr. Calatrava's work to the long arc of architectural history, through Le Corbusier back to the Parthenon. Such artistic pretensions don't add much to the show".
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Wed Oct 26, 2005 1:10 pm    Post subject: Reply with quote

Η εκστρατεία αφύπνισης (wake-up call campaign) με τίτλο "κάποιος μας δουλεύει" συνεχίζεται με νέες αποκαλύψεις Twisted Evil

Γιάααα κάντε κλίκ εδώ πουλάκια μου να δείτε ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και μάλιστα με ηλιοφάνεια και νέφος Laughing Laughing Laughing (εδώ σας θέλω)


Eπίσης καταπληκτικές φωτογραφίες από το ύψους 110μ (πύργος Αθηνών = 103 για να μην ξεχνιώμαστε Twisted Evil ) μνημείο έκθεσης της πόλης, το ΑΤΟΜΙUM το οποίο από ότι ξέρω ανακαινίστηκε πρόσφατα. Κλικ στο σύνδεσμο για τα περαιτέρω...

Δυστυχώς η συζήτηση στον τελευταίο σύνδεσμο είναι στα Φλαμμανδικά)


Και αναμένετε νεώτερα
Back to top
View user's profile Send private message
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Wed Oct 26, 2005 2:26 pm    Post subject: Reply with quote

της βρυξέλλες της "σπονσοραρο" ευχαρίστως και πρoσθε'το πως ίσος είναι και μια από της πιο λειτουργικές πόλεις της ευρώπης για το μέγεθος της.κάτι σαν την θεσσαλονίκη. μέσα στο "atomium" έχει και εστιατόρια, και όντως τώρα το ανακαινίζουν και ήταν κλειστό.
με 3 γραμμές metro,άπειρα tram και λεωφορεία,σήραγγες κλπ, δε βλέπεις διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα πουθενά, πάρκα πολλά και βάλε.είχα ποστάρει κάτι photos παλιότερα και εγώ.

έχει λίγο άσχημο χρώμα στα κτίρια και κάμποσες άσχημες περιοχές αλλα shedon πάντα στα κεντρικά σημεία tha βρείς φαρδιά πεζοδρόμια και μια λωρίδα στη μέση για taxi και μια στην άκρη για ποδήλατα.έχει και 3 μεγάλους σταθμούς τρένων...

ο καιρός όμως είναι το κάτι άλλο..... Rolling Eyes


παρεπιπτόντως το κοινοβούλιο τους(όχι το ευρωπαϊκό)είναι μεγαλύτερο από τον άγιο πέτρο της ρώμης..... Shocked
Back to top
View user's profile Send private message
DonAlex
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Mar 2004
Posts: 482
Location: Zurich

PostPosted: Thu Oct 27, 2005 3:38 am    Post subject: Reply with quote

Thewreitai to deftero megalytero ktirio tis Evrwpis...kai an den kanw lathos
prepei na anaferesai sto dikastirio tis polis..ap'opou exeis mia apistefti thea twn Vryxellwn.

Pantws den katalavainw me ti kritiria vgainoun kai lene...to megalytero..
to 2o megalytero ktl..S'opoia xwra ki an exw paei...olo kati TO megalytero exoun...
Ti mania ki afti..... Confused Rolling Eyes Cool
Back to top
View user's profile Send private message
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Thu Oct 27, 2005 11:20 am    Post subject: Reply with quote

το μεγαλύτερο μπορείς να το ελέγξεις, πάντως το καλύτερο και πιο σύχρονο της ευρώπης κάπου το έχω ακούσει αρκετές φορες από το 1990 και βάλε.... Smile ελπίζω να ισχύει..
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Thu Oct 27, 2005 12:00 pm    Post subject: Reply with quote

Τα κριτήρια μεγέθους έχουν να κάνουν με όγκο εκπεφρασμένο σε κυβικά μέτρα.Βέβαια, υπάρχει διαφορά μεταξύ "νεκρού" και μη χρησιμοποιούμενου όγκου όπως πχ. στην περίπτωση ενός σταδίου ή Εμπορικού κέντρου του οποίου το αίθριο απλά καλύπτεται από ένα στέγαστρο, και ενός κτιριου του οποίου ο όγκος είναι άκρως αξιοποιούμενος εφόσον αυτός διαιρείται σε ορόφους ή άλλα συναφή επίπεδα (διάβαζε αποθήκες, εργοστάσια κοκ).
Back to top
View user's profile Send private message
Giannis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1682
Location: Ελβετία

PostPosted: Fri Oct 28, 2005 6:14 pm    Post subject: Reply with quote

Ελα Γρηγόρη, για σένα


Tα νέα οικιστικά σχέδια θα κάνουν άσχημη την Πόλη



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_28/10/2005__161685


Tα πρόσφατα σχέδια της Mητροπολιτικής Δημαρχίας ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Προβλέπονται: H ανέγερση δύο ουρανοξυστών ύψους 300 μέτρων βόρεια του Πέρα από εταιρεία του Nτουμπάι. H ανέγερση αγάλματος του Πορθητή, ύψους 30 μέτρων, σε λόφο της Aσίας, εκεί όπου ο Bόσπορος σμίγει με τον Kεράτιο και τον Mαρμαρά. H ανέγερση τεσσάρων ουρανοξυστών στο λιμάνι Xαϊντάρπασα (Xαλκηδόνα). H δημιουργία υπερσύγχρονου λιμένος για κρουαζιερόπλοια, ονόματι Galataport, στην προκυμαία του Γαλατά. H ανόρθωση τρίτης κρεμαστής γέφυρας στον Bόσπορο. H αντικατάσταση των πορθμείων ανάμεσα σε Eυρώπη και Aσία και η δρομολόγηση υπερσύγχρονων ταχύπλοων...
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
kostya
Full Member
Full Member


Joined: 10 Jun 2004
Posts: 238
Location: Thessaloniki

PostPosted: Fri Oct 28, 2005 6:28 pm    Post subject: Reply with quote

Αν είναι δυνατόν...

Quote:
Oσον αφορά τα δύο λιμάνια, εκφράζονται ανησυχίες πως η θαλάσσια είσοδος στην Πόλη θα μετατραπεί σε κάτι μεταξύ Xονγκ Kονγκ και Nτουμπάι.


Μακάρι να έβλεπα κτήρια όπως το Bank of China etc. όταν έμπαινα σε γειτονικό μας λιμανι..
Ακου εκφράζονται ανησυχίες...
Έγω το μόνο που βλέπω είναι το απίστευτο κόμπλεξ μερικών...
Όσο για το :

Quote:
Oι Πολίτες έχουν εξοργισθεί. «Xάνουμε την πόλη μας μέσα από τα χέρια μας»


...Ναι φαίνεται στο Τουρκικο forum στο Skyscrapercity...

Και το τελευταίο χτύπημα...
Quote:
Διότι, παρά τους βιασμούς του αστικού τοπίου, η Πόλη παραμένει ονειρική και εξακολουθεί να σαγηνεύει. Για πόσο όμως;


Βιασμός του αστικού τοπίου!?!?!??! ΓΑΜΩΤΟ, ας τον βάλει κάποιος να κοιτάξει έξω απο το παραθυρο του...φαντάζομαι βλέπει Maslak, Levent etc παντού Rolling Eyes

Ουφ, εκνευρίστηκα..
Back to top
View user's profile Send private message
villsugar
Full Member
Full Member


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 231
Location: London

PostPosted: Fri Oct 28, 2005 6:45 pm    Post subject: Reply with quote

kapoia stigmi tha ithela na topothetithw kai egw...

apofeugw na to kanw mexri stigmis giati opws isws exete paratirisei paraseiromai se makroskeleis topothetiseis se pio adiafora themata...poso mallon edw...

kai se auti ti fasi piezomai xronika...

mia episimansi mono:

To oti den katalavainoume kati, i den gnwrizoume oles tis parametrous enos thematos den simainei oti topothetiseis pou den akolouthoun tin diki mas filosofia - logiki einai vlakwdeis i lathos...

stin sigkekrimeni sizitisi... einai kritikis simasias i gnwsi oti i politiki tou xwrou einai kurioloktika diadikasia me politikes proektaseis (kai koinwnikes epiptwseis).

Den eimai ideologika enantios stin leitourgia tis eleutheris agoras...mallon to antitheto. parola auta einai skopimo na gnwrizoume oti kataskeuastikes epembaseis (kathe fusews) prokaloun polwseis, fortiseis kai streulwseis (den prosdidw arnitiki xreia ston oro) ston xwro pou den einai kuriws aisthitikis fusews.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Fri Oct 28, 2005 8:46 pm    Post subject: Reply with quote

Παιδιά εκεί που θα χτισιύν τα νέα κτίρια είναι χιλιόμετρα μέσα στην αστική ενδοχώρα της Κ'πολης (σα να λέμε Μαρούσι). Δεν ενοχλούν κανέναν, αν και 300μ ύψος... (όσο ο Πύργος του Αΐφελ και 30 μ πιό πάνω από το Λυκαβηττό) ναί, φαίνονται... κάπως. Αρκεί αν σας πω ότι το ψηλώτερο κτίριο στην περιοχή του Levent (από το Fior Levante) είναι 181μ ύψος. Αλλά... 300.. απλά μην τρομάζετε, η Πόλη και εκεί έχει απέραντες εκτάσεις, η Αθήνα είναι που είναι στριμωγμένη...

Τώρα τα περι αχταρμά κτιρίων στα παράλια, εγώ προσωπικά δεν τα είδα εκτός από κανα-δυο. Είναι θέμα οπτικής, τα περισσότερα είναι πρός τα μέσα και κρυβονται απο τα παράλια με λόφους.

Τωρα όσον αφορά την πολιτική χροιά του πράγματος ναι, είναι χαρακτηριστικό πολλών ανελέυθερων καθεστώτων να χτίζουν ψηλά κτίρια προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο ότι η χώρα προοδεύει, και μερικές φορές έχοοουμε και... ατυχήματα όπως στην Πυονγκ Γιάνγκ της Βορείου Κορέας όπυ κτίρια σαν το Ryungyang Hotel με 330μ ύψος (!!!) και 100 και πατώματα καταλήγουν ημιτελή. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ελάχιστα ψηλά κτίρια της Αθήνας πήραν άδειες επί χούντας. Σημαίνει όμως τίποτα αυτό βρε παιδιά, για να ξέρω. Ψηλά κτίρια έχουμε και στη Δύση που (τουλάχιστον ως τώρα) έχει δημοκρατικά πολιτεύματα (έστω και κατ' επίφασην, αλλά και πάλι πιό δημοκρατικά από άλλα).

Τώρα όσον αφορά τα αγάλματα των 30μ του Μωάμεθ του Πορθητή στην Πόλη (ύψος 8όροφης πολυκατοικίας), κάτι τέτοια κάνουν οι γείτωνες και θα δούν Ευρώπη τον επόμενο αιώνα... Όχι ότι ένα κράτος δεν δικαιούται να τιμά τους ηγέτες του, και πέραν των connotations (κατα το: "τόπιασες το υπονοούμενο;" ) του πράγματος αλλά... βρε παιδιά... 30μ!!!

Έλεος!!!
Back to top
View user's profile Send private message
villsugar
Full Member
Full Member


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 231
Location: London

PostPosted: Fri Oct 28, 2005 9:30 pm    Post subject: Reply with quote

Don't you go defensive on me... Very Happy

Prospathontas na min mpw stin sizitisi peri morfologikwn stoixeiwn apla na ksekatharisw oti i paratirisi mou den itan epi tis dimokratikotitas twn xwrwn (kratwn)...

apla tonizw oti i xwrothetisi (eniote diaskorpisi...) upodomwn kataskeuwn kai loipwn energiwn ston xwro den apotelei outeteri praksi. Apotelei se kathe periptwsi othisi stin trampala kai ara uparxoun panta kerdismenoi kai xamenoi...

kai to poioi einai poioi prepei kai na to gnwrizoume kai na moroume na to elegxoume.

Enas pirgos, mia gefura, ena neo terminal i mia nea grammi metro (gia na dieukrinisw oti den milaw gia psila kthria - i pshla ktiria, oti protimate) den simplirwnoun mono tin korifogrami tou astikou perivalontos ena omorfo dilino (to kanoun kai auto) alla dimiourgoun kai alles epiplokes.

panw apo ola alazoun tous xartes prosvasimotitas kai to diktuo twn rown sto xwro kai mazi tous aksies gis ktl.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
savas
Full Member
Full Member


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 287

PostPosted: Sat Oct 29, 2005 7:54 pm    Post subject: Reply with quote

The New Concert Hall in Hafencity



http://img427.imageshack.us/img427/3010/h87501jc.jpg
http://img468.imageshack.us/img468/5667/musikhalle1kr.jpg
http://img468.imageshack.us/img468/1835/kaispeicher28nm1tw.jpg

Πως σας φαινεται; Το Νεο Μεγαρο Μουσικης του Αμβουργου.

Edit από Losada -- Μου τη δίνει που κάνω edit ένα μήνυμα με τόσο ωραίες μακέτες αλλά το κάνω για να διευκολύνουμε τα μέλη με αργές συνδέσεις.
Back to top
View user's profile Send private message
DonAlex
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Mar 2004
Posts: 482
Location: Zurich

PostPosted: Sat Oct 29, 2005 9:49 pm    Post subject: Reply with quote

A P I S T E F T O Shocked Shocked Exclamation Exclamation
Back to top
View user's profile Send private message
aikinn
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 763

PostPosted: Sat Oct 29, 2005 10:21 pm    Post subject: Reply with quote

Εξωτερικά δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε. Να υποθέσω ότι το κάτω μισό είναι παλιό κτίριο, γιατί αλλιώς το σχέδιο είναι αστείο. Μόνη εξήγηση μπορώ να δώσω στο ότι προφανώς θέλουν να κρατήσουν την παραδοσιακή αποθήκη της προβλήτας ανέπαφη. Το εσωτερικό όμως είναι αλλού. Σαν φωλία εντόμων μοιάζει. Απίστευτο πραγματικά!!!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 28, 29, 30 ... 72, 73, 74  Next
Page 29 of 74

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr