stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Αρχαιολογία - Αναστηλώσεις & Ανακαλύψεις
Goto page Previous  1, 2, 3, 4 ... 32, 33, 34  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mozart
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 2820
Location: Thessaloniki

PostPosted: Thu Jan 13, 2005 4:19 pm    Post subject: Reply with quote

Άσχετο, μια και ανέφερες το τζαμί. Είχα δει πριν λίγες μέρες ένα τζαμί πάνω από τη Κασσάνδρου, ακριβώς στο ύψος του Αγ.Δημητρίου, το οποίο βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι αρκετά καλό. Γνωρίζει μήπως κανείς την ιστορία του (ή πως το λένε έστω). Πρέπει να ναι γνωστό, απλά εγώ δε συχνάζω στη περιοχή και δε το ξέρω.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
marin
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Apr 2004
Posts: 1414
Location: London

PostPosted: Fri Jan 14, 2005 12:16 pm    Post subject: Reply with quote

Twra gia auto ti na pei kaneis? Ta logia einai peritta pou leei kai to tragoudi.

Tσιμέντο να γίνει...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ





H υποθεμελίωση του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος και ανοιχτοί βυζαντινοί τάφοι φαίνονται σήμερα στο οικόπεδο 1.390 τ.μ. στο Μετς. Μέχρι το 1778 ο ναός στεκόταν ολόκληρος, όπως φαίνεται στην ένθετη λιθογραφία εποχής (κάτω από την αψίδα). Οι λόγοι για τους οποίους σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού συνθηκολογεί, για πρώτη φορά, με την ιδέα της ανέγερσης οικοδομών στον χώρο του ιερού, είναι οικονομικοί

Πρώτοι οι Τούρκοι, τον 18ο αιώνα, κατεδάφισαν τον κλασικό αρχαίο ναό -ιωνικού ρυθμού- της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Και τώρα το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την «εξαφάνισή» του, παραδίδοντας και τα τελευταία του λείψανα στην ανοικοδόμηση για να γλιτώσει το κόστος μιας ακριβής απαλλοτρίωσης στο «μπαλκόνι» της Αθήνας, στο Μετς.

Κόντρα σε επτά διαφορετικές κηρύξεις σε αρχαιολογικό, απαλλοτριωτέο, χώρο κατά τη διάρκεια 40 ετών, ο ιστορικός τόπος με τα θεμέλια ενός ορόσημου της Αρχαίας Αθήνας, του Ιερού της Αγροτέρας, αναπέμπεται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη. Και για πρώτη φορά ζητείται να δοθεί σε ιδιώτη άδεια οικοδομής στον χώρο του Ιερού.

Στο μεταξύ, η ανασκαφική έρευνα του οικοδομικού τετραγώνου 1.390 τ.μ. δεν έχει ολοκληρωθεί. Και ενόψει της παράδοσης στο... τσιμέντο ο Όμιλος Πρωτοβουλία Κατοίκων του Μετς ζητεί από τον υπουργό Πολιτισμού την άμεση απαλλοτρίωση και προστασία του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, την ανασκαφή, τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου ώστε να γίνει επισκέψιμος. Και ζητεί επίσης από τη Δήμαρχο Αθηναίων να χαρακτηρισθεί το οικοδομικό τετράγωνο κοινόχρηστος χώρος.

Μέχρι το 1778 ο μικρός - όσος και ο ναός της Νίκης πάνω στην Ακρόπολη - ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος, που είχε ανεγερθεί το 448 π.X., πιθανότατα από τον Καλλικράτη, σωζόταν σχεδόν ακέραιος. Με διάφορες προσθήκες είχε μετατραπεί σε εκκλησία, την Παναγία της Πέτρας, γύρω από την οποία εκτεινόταν ένα μεγάλο παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο. Ο αρχαίος τόπος συνδεόταν με τη νίκη επί των Περσών στον Μαραθώνα, τον μαραθώνιο, τις όχθες του Ιλισού και την τέλεση των Μικρών Ελευσινίων Μυστηρίων.

Το 1962, ο αρχιτέκτων I. Τραυλός ανακάλυψε και έσωσε τον αναλημματικό τοίχο και το 1964 βγήκε η πρώτη απόφαση απαλλοτρίωσης («διότι πρόκειται περί ενός των επιφανεστέρων μνημείων των Αρχαίων Αθηνών»). Αποφασίστηκε η διαμόρφωση του χώρου σε αρχαιολογικό και επισκέψιμο.

Ακόμη και η χούντα τον άφησε άθικτο. Το 1973 κηρύχθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετραγώνου, η οποία δεν υλοποιήθηκε. Το θέμα επανήλθε με αίτηση των ιδιοκτητών το 1993. H αείμνηστη υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη κήρυξε την απαλλοτρίωση, ύψους τότε 194 εκατ. δρχ., που αποσύρθηκε από τον διάδοχό της Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος ζήτησε διεξαγωγή ανασκαφής και προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από οργανώσεις και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακολούθησε ανασκαφή στα ερείπια οικιών ιδιοκτησίας τών K. Λιβανού και K. Γιακουμάτου, κάτω από τα οποία τοποθετείται η βάση του ναού.

Το ΚΑΣ κατέληξε υπέρ της απαλλοτρίωσης, που ορίσθηκε το 1998 στο ποσόν των 472 εκατ. δρχ., το οποίο δεν πληρώθηκε εμπρόθεσμα με αποτέλεσμα την βάσει νόμου αυτοδίκαιη ανάκληση το 2002. Το Συμβούλιο επανακήρυξε την απαλλοτρίωση, αλλά η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού εκκρεμεί. Τον Οκτώβριο οι ιδιοκτήτες ζήτησαν αναπομπή του θέματος και έγκριση οικοδόμησης του τετραγώνου. Τον Δεκέμβριο η A' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πρότεινε κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων και ανασκαφή...


Έχει και «Ελγίνεια»
Κάποια σημαντικά μέλη του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, όπως κιονόκρανα και τμήμα της μαρμάρινης ζωφόρου, μετά την κατεδάφισή του διασκορπίστηκαν - όπως τα Ελγίνεια - στα Μουσεία του Βερολίνου και της Βενετίας. Ο τόπος ανασκάφηκε συστηματικά το 1897 από την Αρχαιολογική Εταιρεία, που αποτύπωσε το διάγραμμα του ναού, την ημιεξαγωνική αψίδα, τμήμα της ζωφόρου (που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο), πλήθος αγγείων και πρωτοχριστιανικούς τάφους δίπλα στην κοίτη του Ιλισού.
Back to top
View user's profile Send private message
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Fri Jan 14, 2005 6:55 pm    Post subject: Reply with quote

Dyo endiaferonta arthra tis Kathimerinis me arxaiologiko periexomeno:

H Aρχαιολογική Eταιρεία σε νέα, δημιουργική φάση

Mετά την μπόρα ήρθε η ηρεμία. H περικοπή της επιχορήγησης αλλά και οι διώξεις εναντίον στελεχών ανήκουν στο παρελθόν της Aρχαιολογικής Eταιρείας, και έτσι αρχίζει πια νέα, δημιουργική περίοδος για το αρχαιότερο επιστημονικό ίδρυμα στην Eλλάδα. Mε τακτοποιημένα τα οικονομικά αλλά και τη «συμπάθεια της κυβέρνησης» όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας της, ακαδημαϊκός κ. Bασίλης Πετράκος, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_565095_14/01/2005_130275

Aκρωτήρι Θήρας: από το σκάμμα στο μουσείο

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_565422_14/01/2005_130274
Back to top
View user's profile Send private message
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Tue Jan 18, 2005 12:51 pm    Post subject: Reply with quote

Kύκλωμα αρχαιοκαπήλων «όργωνε» στη Mακεδονία

ΘEΣΣAΛONIKH. Δύο ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας χάλκινα αγαλματίδια με τις μορφές των αρχαίων θεών της Aφροδίτης και του Aπόλλωνα (που φέρει φαρέτρα) βρέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων, οι οποίοι αποτελούν μέλη κυκλώματος που δρα στην περιοχή της Δράμας και της Kαβάλας.

Oι άνδρες του τμήματος Aρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Aσφαλείας Θεσσαλονίκης έφτασαν ύστερα από παρακολούθηση στα ίχνη δύο μελών του κυκλώματος, ηλικίας 44 και 47 ετών, και σε έφοδο που έγινε σε ακατοίκητη μονοκατοικία στην Kαβάλα, τους συνέλαβαν. Eκεί βρήκαν εκτός από τα αγαλματίδια (το ύψος των οποίων είναι περίπου 15 εκατοστά), ένα μεγάλο τμήμα μαρμάρινου ταφικού αγγείου με ανάγλυφη παράσταση και το όνομα Eυφροσύνη κι ένα αγαλματίδιο ανδρικής μορφής. Eντυπωσιακά για τους αρχαιολόγους που εξέτασαν τα αρχαία αντικείμενα θεωρήθηκαν ένα πήλινο αγαλματίδιο της θεάς Aθηνάς, ένα πήλινο αγαλματίδιο άγνωστης γυναικείας μορφής, καθώς και μια πήλινη οινοχόη με ανάγλυφη παράσταση κουκουβάγιας.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_126877_18/01/2005_130704
Back to top
View user's profile Send private message
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Tue Jan 18, 2005 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

Warriors of Paros

Soldiers' burials offer clues to the rise of Classical Greek city-states

http://www.archaeology.org/0501/abstracts/greece.html
Back to top
View user's profile Send private message
Giannis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1682
Location: Ελβετία

PostPosted: Tue Jan 25, 2005 5:08 pm    Post subject: Reply with quote

http://www.ethnos.gr/pages/2005/jan/25/p020103.htm



από μικρό παιδί με σκαλωσιές τη θυμάμαι...
Twisted Evil μεγάλωσα, κι ακόμη σκαλωσιές....

Evil or Very Mad

Ω εσύ σκαλωσιά...μαχαίρι στην καρδιά ( δεν πάμε καλά....)


Last edited by Giannis on Tue Jan 25, 2005 5:12 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
mfotinakis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 06 Jun 2004
Posts: 733
Location: Brno,Chania

PostPosted: Tue Jan 25, 2005 5:11 pm    Post subject: Reply with quote

Ε οχι μεχρι και αυτο το εργο να σταματησει... Ελεος Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
assotos yios
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 955
Location: not aswtosgios blogspot :-)

PostPosted: Tue Jan 25, 2005 5:18 pm    Post subject: Reply with quote

Τελικα το υπουργειο Πολιτισμου γιατι εξακολουθει να υπαρχει? Για να εχει νοημα η καθημερινοτητα του κ.Τατουλη?Ενα χρονο τωρα ολο αρνησεις...και να μη μιλησουμε για το μουσειο της Ακροπολης...
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Wed Jan 26, 2005 12:23 am    Post subject: Reply with quote

Παιδιά, απ'οτι βλέπουμε η νέα πολιτική του υπουργείου, θέλει "ανταποδοτικό πολιτισμό". Δηλαδή ακόμη και στην Ακρόπολη θα ανέβαζαν τις BMW αν μπορούσαν να τις περάσουν από τα Προπύλαια. Τα έργα σταματούν (παντού, όχι μόνο στην ακρόπολη! Φέτος οι πανεπιστημιακές ανασκαφές θα γίνουν με δανεικά!) και ο σεπτός μας Υπουργός πολιτισμού ασχολείται με τα πάντα, εκτός του πολιτισμού...

(μαλάκες)


(με το συμπάθειο)
Back to top
View user's profile Send private message
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Wed Jan 26, 2005 9:27 pm    Post subject: Reply with quote

Λάτρευαν το θεό Ερμή
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή των Τρικάλων

Αρχιτεκτονικά λείψανα και κεραμική της αρχαίας Τρίκκης έφεραν στο φως οι εκσκαφές για την ανέγερση ιδιωτικής οικοδομής επί των οδών Κρυστάλλη και Μαραγκιώτου στα Τρίκαλα. Βρέθηκαν επίσης χάλκινα νομίσματα, όστρακα αγγείων και τμήματα ειδωλίων ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.

Ακόμη, πήλινοι αναθηματικοί πίνακες με ανάγλυφες παραστάσεις προσώπων και συμβόλων, που συνηγορούν στην ταύτιση τους με το θεό Ερμή.

Οι σωστικές ανασκαφικές εργασίες που διενεργήθηκαν κατόπιν οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι το οικόπεδο «έκρυβε» τμήμα ιερού της αρχαίας Τρίκκης, αφιερωμένο στη λατρεία του θεού Ερμή, το οποίο είναι και το πρώτο που αποκαλύπτεται στη δυτική Θεσσαλία.

Οι σωστικές ανασκαφικές εργασίες διενεργήθηκαν από τη ΛΔ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Οι τοίχοι που βρέθηκαν είναι κατασκευασμένοι από μεγάλες πλίνθους ντόπιου πρασινωπού ψαμμίτη λίθου.

news.in.gr
Back to top
View user's profile Send private message
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Thu Feb 03, 2005 9:26 pm    Post subject: Reply with quote

Tora o Ermis tou Praxiteli einai kai... antiseismikos!!! Cool

Earthquake-Protected Ancient Statue of Hermes

The world-renowned statue Hermes with the Infant Dionysos has been equipped with innovative seismic protective devices that will help the 7-foot-high marble statue of the Greek god withstand powerful earthquakes.

Olo to arthro:

http://www.physorg.com/news2907.html
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Thu Feb 03, 2005 11:31 pm    Post subject: Reply with quote

Τώρα, άν σας πώ οτι ο ερμής είναι μάλλον αντίγραφο, θα με βρίσετε πολύ; Laughing Very Happy Razz
Back to top
View user's profile Send private message
Tzinos
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 02 Apr 2004
Posts: 993
Location: London

PostPosted: Fri Feb 04, 2005 1:45 am    Post subject: Reply with quote

an mas dwseis kai alles leptomeries....oxi...oxi poly bineliki Very Happy Razz
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Fri Feb 04, 2005 2:23 am    Post subject: Reply with quote

Ok, πρώτα όμως να δούμε γιατί μιλάμε....

http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31688/379769/0/O10.JPG











τώρα, προσέξτε τον μικρό Διόνυσο. Παρατηρούμε οτι τα χαρακτηριστικά της ηλικιας είναι σχετικά - αλλά όχι απόλυτα - καλά δοσμένα. Αυτό είναι και το σημείο κλειδί της υπόθεσης, καθώς γνωρίζουμε οτι ως και στα χρόνια του πραξιτέλη (375-335) τα παιδιά παρουσιάζονταν σχεδον ως "μικρογραφίες" ενηλίκων. Το οτι εδώ δεν βλέπουμε μια τέτοια δήλωση, κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν οτι είναι ένα πολύ καλό αντίγραφο, μάλλον της ρωμαϊκής εποχής. Ο αντιγραφέας, δουλεύοντας το μάρμαρο "διόρθωσε" κάπως την μορφή του παιδιου για να ταιριάζει στα γούστα της εποχής του.. Ακόμη, στοιχεία που συνηγορούν στην θεωρία περι αντιγραφου είναι ο κορμός, τα σανδάλια, κάποιες λεπτομέριες στην επεξεργασία της πλάτης και η υπερ το δεον νατουραλιστική απόδοση του ενδύματος. Αυτό φυσικά δεν μειώνει την αξία του γλυπτού.


...αυτα


Last edited by Lucretius on Sun Feb 06, 2005 12:47 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
mfotinakis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 06 Jun 2004
Posts: 733
Location: Brno,Chania

PostPosted: Fri Feb 04, 2005 6:30 pm    Post subject: Reply with quote

Οκ Lucretius,εισαι ο ειδικος !
Δεν ειχα καν φανταστει οτι μπορει να ηταν ετσι τα πραγματα με το αγαλμα.. ..!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Sun Feb 06, 2005 12:17 am    Post subject: Reply with quote

Nai einai gnosto oti o Ermis einai antigrafo. Alla polloi piseuoun oti einai tis ellinistikis oxi tis romaikis epoxis. Auto to stirizoun kyriws sta sandalia, stin teleiotita tou yfasmatos kai ston kormo - to protoypo tha itan xalkino kai ara den tha xreiazotan kapoio stirigma.

Omws me to moro dionyso diafonoume... Polloi eidikoi pisteuoun oti to moro DEN einai poly realistiko (opws tha itan stin ellinistiki periodo), kati pou deixnei oti to yparxon prokeitai gia poly pisto antigrafo tou agalmatos tou Praxiteli... Telos pantwn,gia auta ta themata yparxoun synithos toses apopseis oses kai oi arxaiologoi.... Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Sun Feb 06, 2005 12:43 am    Post subject: Reply with quote

Ο παυσανίας αναφέρει οτι το πρωτότυπο ήταν μαρμάρινο. Άλλωστε ο πραξιτέλης ήταν από τους πρώτου γλύπτες που έγιναν γνωστοί και για τα μαρμάρινα έργα τους. Δεν βλέπω πάντως που διαφωνούμε στον διονυσο. Γράφω " ... τα χαρακτηριστικά της ηλικιας είναι σχετικά - αλλά όχι απόλυτα - καλά δοσμένα..." και αυτό το στηρίζω στην σύγκριση του με άλλα μωρά της κλασικής και ελληνιστικής εποχής,Ο Διονυσος είναι πολύ πιο εξελιγμένος σε σχέση με το βρέφοςστην στηλη της Μνησαγόρας (γύρω στο 420-10), και αρκετά μπροστά (αλλά με πολλές ομοιότητες) σε σχέση με τον Πλούτο του πατέρα του (γύρω στο 370). Άλλωστε συχνά στην ελληνιστική εποχή τα αντίγραφα ήταν κάπως "ελεύθερα" και σε αρκετές περιπτώσεις απλά έμοιαζαν με το πρωτότυπο που αντέγραφαν (πχ η Αθηνά Παρθένος της βιβλιοθήκης της Περγάμου). Οι Ρωμαίοι είναι αυτοί που τελειοποίησαν την τεχνική της αντιγραφής (με την μέθοδο των σημείων), παράγοντας πιστά αντίγραφά (ανάλογα φυσικά με τις απαιτήσεις και την οικονομικη επιφάνεια του εργοδότη τους). Φυσικά στο θέμα της χρονολόγησης υπάρχουν αντεπιχειρήματα και η συζήτηση θα μπορουσε να συνεχιστεί επ' άπειρον, όπως και εσύ επεσήμανες....





(το ξέρω πως η ποιότητα είναι αίσχιστη αλλά τις τράβηξα πρίν λίγο Embarassed )
Back to top
View user's profile Send private message
mfotinakis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 06 Jun 2004
Posts: 733
Location: Brno,Chania

PostPosted: Sun Feb 06, 2005 2:32 pm    Post subject: Reply with quote

Lucretius wrote :

Quote:
(πχ η Αθηνά Παρθένος της βιβλιοθήκης της Περγάμου).


Φιλε μου αυτο το το εργο νομιζω πως το εχω δει και εχω και φωτογραφιες !

Στο μουσειο Της Περγαμου βρισκεται ?



Ελπιζω να μην πεταξα κοτσανα αλλα νομιζω πως ετσι το ελεγαν αυτο το εργο...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Sun Feb 06, 2005 2:52 pm    Post subject: Reply with quote

Ναι, αυτό είναι, στο Βερολίνο, μαζί με την υπόλοπη Πέργαμο!
Back to top
View user's profile Send private message
mfotinakis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 06 Jun 2004
Posts: 733
Location: Brno,Chania

PostPosted: Sun Feb 06, 2005 2:55 pm    Post subject: Reply with quote

Ουφ !! Νομιζα οτι πεταξα κοτσανα αλλα ευτυχως, καλα θυμομουν.. !

Οπως το ειπες ...μαζι με ολη την υπολοιπη Περγαμο !!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Sun Feb 06, 2005 5:05 pm    Post subject: Reply with quote

woofy wrote:
to protoypo tha itan xalkino kai ara den tha xreiazotan kapoio stirigma



Και τώρα που το ξαναβλέπω, το πρωτότυπο θα ήταν αδύνατο να μην συμπεριελάμβανε κάποιο στήριγμα, όποιας μορφής. Στην δευτερη φωτογραφία φαίνεται οτι η κλίση του πάνω μέρους του κορμού η στάση του άνετου ποδιού αλλά και η τοποθέτηση του χαμένου χεριού κάνουν επιτακτική την παρουσία στηρίγματος. Αν προσπαθήσετε νοητά να το αφαιρέσετε θα δείτε οτι το γλυπτό αποδυναμώνεται (ίσως το κάνω αργότερα με το φωτομάγαζω).Το στήριγμα όμως δεν είναι ξεκάρφωτο όπως σε πολλά άλλα αντίγραφα αλλά οργανικά ενταγμένο στη σύνθεση, ας πούμε οτι αντηχεί το στάσιμο σκέλος, δημιουργώντας μια εναλλαγή "στασιμο - ανετο - στασιμο"...
Το οτι πλασαρίστικε το γλυπτό ώς πρωτότυπο έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό των αρχαιολογικών σχολών στην ελλάδα των αρχών-μέσων του 19ου αιώνα (οι γάλλοι ευρισκαν εκείνη την εποχή πράματα και θάματα στους Δελφούς και οι Αμερικανοί είχαν την Αγορά). Εκτός αυτού, ο πραξιτέλης ήταν πολύ της μόδας εκείνη την εποχή (μεχρι και η Αφροδίτη της Μήλου είχε πλασαριστεί ως αυθεντικό έργο του Πραξιτέλη, και υπό αυτή τη σκοπιά εξαφανίστηκε η υπογραφή του καλλιτέχνη-αντιγραφέα "[Αλεξ-Αγησ]ανδρου", όταν το άγαλμα έφτασε στο παρίσι (για περισσότερες γαργαλιστικές λεπτομέρειες, διαβάστε "Τέχνη και ψυχανάλυση" του Peter Fuller, εκδόσεις Νεφέλη, απ' όπου και η παρακάτω φωτογραφία)



αυτά

Τώρα για την Πέργαμο, οι γερμανοί κυριολέκτικά αφήσαν πίσω τους μόνο τα θεμέλια, μόνο που το έκαναν με την άδεια της τότε ηγεσίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οπότε -τυπικά- δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφές ή διεκδικήσεις.
Back to top
View user's profile Send private message
mfotinakis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 06 Jun 2004
Posts: 733
Location: Brno,Chania

PostPosted: Sun Feb 06, 2005 5:34 pm    Post subject: Reply with quote

Κοιτα για να λεμε και την αληθεια το μουσειο ειναι πολυ προσεγμενο, γινεται και ανακαινηση αυτη την περιοδο και γενικα κανουν παρα πολυ καλη δουλεια στον τομεα της ερευνας και της συντηρησης..

Απο την αλλη, ενα αλλο μνημειο του μουσειου, η πυλη της Μυλιτου αν δεν κανω λαθος καταστραφηκε σε πολυ μεγαλο βαθμο απο βομβα που επεσε στο μουσειο κατα την διαρκεια του δευτερου παγκοσμιο πολεμου...
Η πυλη αυτη, την οποια επισης εχουν μεταφερει ολοκληρη απο την Μιλητο και μιλαμε για πολυ μεγαλο εργο, ανακατασκευαζεται αυτη την περιοδο κομματι κομματι ..

Εχω και μερικες φωτογραφιες, δεν ειναι πολυ καλες γιατι το μνημειο ειναι καλυμενο με ενα ειδος σιτας για να μην πεσουν κομματια..Για να καταλαβετε τις διαστασεις του μνημειου ειναι περιπου 15 μετρα μηκος και 7 μετρα υψος..



http://briefcase.pathfinder.gr/download/mfotinakis/28744/380787/0/P7140033.jpg
http://briefcase.pathfinder.gr/download/mfotinakis/28744/380788/0/P7140034.jpg
http://briefcase.pathfinder.gr/download/mfotinakis/28744/380789/0/P7140035.jpg
http://briefcase.pathfinder.gr/download/mfotinakis/28744/380790/0/P7140036.jpg


Last edited by mfotinakis on Sun Feb 06, 2005 8:07 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Sun Feb 06, 2005 7:12 pm    Post subject: Reply with quote

Pantws gia ton Ermi tou "Praxiteli" yparxoun ki alles gargalistikes apopseis. Gia paradeigma, exoun prosexei pos kata tin arxaiotita to piso meros tou agalmatos eixe epanaxaraxtei. Giauto kapoioi pisteuoun pos i andriki morfi itan arxika satyros, o opoios meta ksanasxediastike os Ermis.

Tora gia tin xronologisi (an ontws prokeitai gia antigrafo tou Ermi tou Praxiteli), fysika i mixaniki, akribis antigrafi agalmatwn ksekinise sti romaiki epoxi gia na ikanopoiisei ti moda tis epoxis gia arxaia ellinika erga texnis. Omws to sygkekrimeno agalma fainetai na eixe idiaiteri simasia kata tin arxaiotita. Giauto (isws) na apotelei ellinistiki "apodosi" i mporei kai antigrafo tou prototypou pou eixe ftharei -- to agalma briskotan mesa ston nao tis Hras stin Olympia kai den exei na kanei me ta xiliades romaika antigrafa ellinikwn glyptwn.

Apo ola ta parapano fainetai oti... den xeroume tipota telika... Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Sun Feb 06, 2005 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

Μια απολύτως καταπληκτική είδηση. Όποιος μπορέσει αύριο ας πάει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών να κάνει ένα αδέκαστο ρεπορτάζ!



ΣE IΣΠANIKΟ MΟNAΣTHPI
Οι πάπυροι έκρυβαν αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα!
Στίχους από την Iλιάδα και φράσεις από ένα άγνωστο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα έκρυβαν τα απομεινάρια των παπύρων που ανακαλύφθηκαν σε ισπανικό μοναστήρι


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ


Ο Ολλανδός καθηγητής Κλάας A. Βορπ και η ερευνήτρια Σοφία Τοράγιας ανακάλυψαν τα τμήματα των παπύρων που περιλαμβάνουν 80 στίχους από την Ιλιάδα του Ομήρου, καθώς και ένα απόσπασμα άγνωστου ελληνικού μυθιστορήματος που γράφτηκε τον 1ο π.X. αιώνα

H βιβλιοθήκη της Μονής Μοντσεράτ, στη Βαρκελώνη, έκρυβε μια... ελληνική έκπληξη: Απομεινάρια παπύρων με ένα ελληνικό μυθιστόρημα του 1ου αιώνα π.X.

H Σοφία Τοράγιας, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Φιλολογίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας, και ο καθηγητής Κλάας A. Βορπ, που κατέχει την έδρα Παπυρολογίας του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία, είχαν επισκεφθεί τον Οκτώβριο του 2004 το ισπανικό μοναστήρι για να συντηρήσουν και να ταξινομήσουν τον μεγάλο θησαυρό χειρογράφων.

Στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού υπάρχει και η συλλογή ενός ιδιώτη, του δόκτορος Ραμόν Ρόκα Πούιγκ. «Ο δρ Πούιγκ», λέει στα «NEA» η κυρία Σοφία Τοράγιας, «είχε κάνει πολλά ταξίδια τις δεκαετίες του 1940 και 1950 και είχε επισκεφθεί συχνά το Κάιρο απ' όπου είχε αγοράσει μεγάλο αριθμό σημαντικών χειρογράφων. H συλλογή που δώρισε ο Πούιγκ στο μοναστήρι πριν πεθάνει περιελάμβανε 1.500 ντοκουμέντα».


Οι δύο επιστήμονες, που την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκονται στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Ινστιτούτου Θερβάντες, της πρεσβείας της Ολλανδίας και του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, θα εξάψουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των ακροατών τους, καθώς θα παραδεχτούν ότι η συλλογή του Πούιγκ, που φυλάσσεται στο μοναστήρι, μπορεί να κρύβει κι άλλους αρχαίους θησαυρούς, αφού μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί μόνο τα 2/3 των 1.500 πολύτιμων - όπως αποδεικνύεται - χειρογράφων.

Ανάμεσα σ' αυτούς τους παπύρους εντόπισαν 20 πολύ μικρά κομμάτια. Με πολλή προσοχή τα ένωσαν και σχηματίστηκαν τα υπολείμματα δύο σελίδων που αποκάλυψαν 80 στίχους από το ομηρικό έπος. Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, ο πάπυρος είχε γραφτεί στη διάρκεια του 3ου αιώνα μ.X. H Σοφία Τοράγιας και ο Κλάας A. Βορπ μετέφρασαν αμέσως το αρχαίο κείμενο που είχαν μπροστά τους. «Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική παρέκκλιση από το κείμενο όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα», λένε στα «NEA».

Όμως το ομηρικό κείμενο δεν ήταν ο μόνος χαμένος θησαυρός στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού. Ένα άλλο κομμάτι παπύρου έκρυβε ένα απόσπασμα από άγνωστο ελληνικό μυθιστόρημα που, όπως έδειξε η εξέταση, γράφτηκε τον 1ο αιώνα π.X. Για να διαβαστεί ο συγκεκριμένος πάπυρος, οι δύο επιστήμονες ακολούθησαν μια πολύ προσεκτική διαδικασία συντήρησης. Ο πάπυρος είναι μια «βάση» γραφής από ίνες ενός είδους ψάθας, του παπύρου, ο οποίος φύτρωνε στις ακτές του Νείλου. Για να συντηρηθεί έπρεπε «να καθαρίσουμε αυτές τις ίνες και να τις συσφίγξουμε, ώστε στο μέτρο του δυνατού ν' αποκτήσουν την αρχική τους μορφή». Σύντομα διαπίστωσαν ότι ο άγνωστος αρχαίος συγγραφέας εδιηγείτο την άφιξη ενός πλοίου σε κάποια ακτή όπου προσφέρεται θυσία σε μια θεά.

Όσο καιρό οι δύο ειδικοί μελετούσαν τη συλλογή του μοναστηριού, ανακάλυψαν και τμήματα περγαμηνών - η περγαμηνή ήταν ανθεκτικότερη από τον πάπυρο επειδή αποτελούνταν από δέρμα μοσχαριού, αγελάδας, κατσίκας ή χοίρου - τα οποία αφορούσαν σε ένα συμβόλαιο ενοικίασης γης από την πτολεμαϊκή εποχή (147 π.X.), σε προσωπικές επιστολές μεταξύ μελών μιας οικογένειας και φίλων καθώς και σε ένα κείμενο μαγείας. «Πρόκειται για κείμενα γραμμένα στην ελληνική και για άλλα, μεταγενέστερα, γραμμένα στην κοπτική γλώσσα, που αποτελούν σημαντική μαρτυρία για την καθημερινή ζωή στην Αίγυπτο της εποχής εκείνης».
Και 80 ομηρικοί στίχοι

Ο συλλέκτης δρ Ραμόν Ρόκα Πουίγκ δημοσίευσε ορισμένα σημαντικά κομμάτια της συλλογής του πριν πεθάνει, όπως έναν κώδικα (βιβλίο) που περιείχε λόγους του Κικέρωνα κατά του Κατιλίνα, ένα απόσπασμα του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, λέει στα «NEA» η Σοφία Τοράγιας. Αρκετοί από τους παπύρους και τις περγαμηνές που περιλαμβάνει η συλλογή, είναι γραμμένοι στα λατινικά και τα αραβικά ενώ η προέλευσή τους χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.X. μέχρι και τον 9ο αιώνα μ.X. Τα κομμάτια του παπύρου που περιελάμβαναν τους 80 ομηρικούς στίχους στα ελληνικά ήταν τμήματα δύο σελίδων και στο πάνω περιθώριό τους είχαν αρίθμηση με τα γράμματα A και B. Τις ημέρες αυτές ετοιμάζεται η κριτική έκδοση της μελέτης των παπύρων που εξετάστηκαν στο μοναστήρι, από τη Συλλογή Scripta Monteserratesia.
INFO

Quote:
Διάλεξη της Σοφίας Τοράγιας και του Κλάας A. Βορπ, με θέμα «Οι ελληνικοί και κοπτικοί πάπυροι της Μονής Μοντσεράτ της Βαρκελώνης», τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, στις 20.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, πληρ. τηλ. 210-3634.117).



http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nsearch.print_unique?entypo=A&f=18156&m=P25&aa=1
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Mon Feb 07, 2005 10:29 pm    Post subject: Reply with quote

Η πιστότερη ψηφιακή αναπαράσταση του παρθενώνα που έγινε ποτέ



http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31990/381309/0/parth_+002.jpg

http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31990/381310/0/parth_+003.jpg

http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31990/381311/0/parth_+004.jpg





http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31990/381314/0/parth_+007.jpg

http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31990/381315/0/parth_+008.jpg

http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31990/381316/0/parth_+009.jpg

http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31990/381318/0/parth_+011.jpg

http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31990/381319/0/parth_+012.jpg

http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31990/381320/0/parth_+013.jpg





http://briefcase.pathfinder.gr/download/Lucretius/31990/381329/0/parthenongallery-med.jpg


πληροφορίες για το project εδώ μερικά βιντεάκια εδώ και μερικές ακόμη φώτο εδώ


Last edited by Lucretius on Mon Feb 07, 2005 11:03 pm; edited 5 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4 ... 32, 33, 34  Next
Page 3 of 34

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr