stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Διεθνή Αγκάθια και Εθνικά Θέματα
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 70, 71, 72  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Το "πολιτικό" κλουβί με τους τρελούς
View previous topic :: View next topic  

Ποιό από τα παρακάτω είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ειρήνη των λαών;
α)Η διεθνής τρομοκρατία
14%
 14%  [ 16 ]
β)Το Μεσανατολικό
7%
 7%  [ 8 ]
γ)Ο πόλεμος στο Ιράκ και ενδεχόμενη ανάφλεξη στην περιοχή
0%
 0%  [ 1 ]
δ)Η αλλαζονεία των ΗΠΑ και άλλων χωρών
77%
 77%  [ 87 ]
Total Votes : 112

Author Message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Tue Jan 18, 2005 7:52 pm    Post subject: Reply with quote

Θέμα «αμοιβαιότητας» στην απόφαση του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει την λειτουργία «Τουρκικής Ενωσης» στην Ελλάδα θέτει στην Τουρκία ο Τουρκικός Σύνδεσμος για την Ανωτερότητα του Δικαίου και ζητά με αίτηση του προς το τουρκικό υπουργείο εσωτερικών, να τεθούν εκτός νόμου στην Τουρκία όλοι οι σύνδεσμοι που αναφέρονται ως ελληνικοί.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο δικηγόρος του τουρκικού Συνδέσμου, Ερντέμ ’κγιουζ, αναφέρει ότι η δικαιολογία της απόφασης του Αρείου Πάγου ήταν το ότι η χρήση του όρου «τουρκική» στην Ελλάδα θα σημαίνει την αποδοχή μειονοτήτων που δεν αναφέρονται στην Συνθήκη της Λωζάνης και σημειώνει ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στην Τουρκία, αφού, όπως αναφέρει, στη Συνθήκη γίνεται λόγος μόνο για μη μουσουλμανικές μειονότητες.
Back to top
View user's profile Send private message
Mozart
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 2820
Location: Thessaloniki

PostPosted: Wed Jan 19, 2005 3:18 pm    Post subject: Reply with quote

Καλά φρούτα αποδεικνύονται ΚΑΙ οι Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ (όχι που θα μεναν πίσω).

http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nta_nea.print_unique?e=A&f=18143&m=N42&aa=1
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
compufreak
Junior Member
Junior Member


Joined: 20 Jul 2004
Posts: 93
Location: Athens,Greece

PostPosted: Wed Jan 19, 2005 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

Oι Tούρκοι στήνουν και πάλι «γκρίζες ζώνες» στο Aιγαίο Evil or Very Mad

re pedia ti mou lene oti tha simorfothoun i tourki kai @@@
ftene i diki mas pou theloune na tous valoun stin EE Evil or Very Mad
apo

http://www.ethnos.gr

Iμια Nο 2 με τρία τουρκικά πολεμικά πλοία να προσεγγίζουν και να παραμένουν στη βραχονησίδα Zουράφα κοντά στη Σαμοθράκη. Tο απέκρυψε το υπ. Aμυνας. Aμφισβητούν και το δικαίωμα της Eλλάδας για τη διάσωση

Mε μια πρωτοφανή προκλητική ενέργεια, η οποία κρατήθηκε μυστική από το υπουργείο Eθνικής Aμυνας, η Tουρκία στέλνει το μήνυμα ότι επιμένει πλήρως στο σύνολο των διεκδικήσεών της στο Aιγαίο και πέραν της περιοχής των Iμίων. Eκτός από τη χθεσινή έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματος της Eλλάδας για την Eρευνα και Διάσωση (SAR) στα όρια του FIR Aθηνών, η Tουρκία, μετά τις συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στα Iμια, επανέφερε στο προσκήνιο τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, αυτή τη φορά στο βορειοανατολικό Aιγαίο.

Tην περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Eθνους, δύο τουρκικές κανονιοφόροι και ένα αντιτορπιλικό προσέγγισαν τη βραχονησίδα Zουράφα ανοικτά της Σαμοθράκης και αφού παρέμειναν ανενόχλητες στην περιοχή αυτή παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αποχώρησαν οικεία θελήσει. H κλιμάκωση και ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο Aιγαίο δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στην Aθήνα, καθώς δεν φαίνεται να επαληθεύονται οι προσδοκίες για θετική ανταπόκριση της Aγκυρας στις κινήσεις καλής θέλησης της κυβέρνησης Kαραμανλή. H βραχονησίδα Zουράφα, που βρίσκεται σε απόσταση 6 ν.μ. από τη Σαμοθράκη, δεν αποτέλεσε τυχαία επιλογή για τη νέα τουρκική πρόκληση.
[/url]


Last edited by compufreak on Wed Jan 19, 2005 7:35 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Wed Jan 19, 2005 7:53 pm    Post subject: Reply with quote

Τώρα αν εγώ συνδέσω τη δικαστική απόφαση που επίκειται (Twisted Evil) με τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα ελληνοτουρκικά και τα θερμά επεισόδια στα σύνορα μας, πως θα με αποκαλέσετε Twisted Evil Laughing

Υ.Γ. Τι βολικό . . .
Υ.Γ2. Τι σύμπτωση . . .
Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Wed Jan 19, 2005 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

Τώρα βρε Λοσάντα αν το πάμε έτσι, για σκέψου (και΄όλοι οι υπόλοιποι/ες) ότι (μου φαίνεται, δεν είμαι και 100% σίγουρος) ότι την ημέρα που ήτανε να γίνει μια διαδήλωση για την ακρίβεια, έτυχε Question Question Question η... λεωφορειοπειρατεία;

Οι κυβερνώντες (κάθε χρώματος) φοβούνται πάντα τις απολιτίκ εκδηλώσεις που στρέφουν τους υπηκόους να σκεφτούν "έξω από τό μαντρί" ή "out of the box" που λέγανε και οι γιάπηδες του Κωστόπουλου. Αλλά ξέρω γω ρε παιδιά;

Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν αγριέψει και ότι οι φιλίες τους στην περιόοχή είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ με τα συμφεροντα μας (Τουρκία - Ισραήλ).
Back to top
View user's profile Send private message
Nikos C.
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 1041

PostPosted: Wed Jan 19, 2005 10:04 pm    Post subject: Reply with quote

Losada, σοβαρά βρίσκεις συνωμοσίες παντού. Στατιστικά σε κάθε μέρα που συμβαίνει ένα έκτακτο γεγονός, υπάρχει ένα άλλο γεγονός δεν παίζει στα ΜΜΕ και που ένας εφάνταστος συνωμοσιολόγος μπορεί να το συνδέσει. Κάθε μέρα συμβαίνουν πράγματα. Έλεος δηλαδή.

Quote:


Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν αγριέψει και ότι οι φιλίες τους στην περιόοχή είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ με τα συμφεροντα μας (Τουρκία - Ισραήλ).


Δεν ισχύει αυτό. Αν το Ιράκ γίνει όπως το θέλουν οι Αμερικανοί, η Τουρκία θα χάσει μεγάλο μέρος του στρατηγικού απήλ που διαθέτει στους Αμερικανούς, γεγονός που μαζί με την επανεξέταση της φιλοσοφίας των αστικών της ελίτ, την οδηγεί ακόμα περισσότερο στο άρμα της Ευρώπης. ΠΟυ με τη σειρά του εντάσσεται στην στρατηγική της Ελλάδας των τελευταίων 10-15 ετών να σταματήσει να αντιτίθεται στην Τουρκία και να την "εξημερώσει" βάζοντας στη ΕΕ.

Γενικά βλέπω πολύ γκρίνια και είναι κρίμα γιατί η πολύ γκρίνια μας αποκρύπτει ζητήματα που μπορεί να είναι πραγματικά κίνδυνοι ή ενάντια στα συμφέροντα μας.
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 12:26 am    Post subject: Reply with quote

Νίκο μου, σε άλλα μέρη με έχουν αποκαλέσει ανοικτά φιλότουρκο γιατί δεν ορμάω σαν ταύρος σε γυαλοπωλείο να τους βρίσω όπως κάνουν κάποιοι "υπερευαίσθητοι" Ελληνάρες αλλά τα λέω μαζί τους συχνά. Οπότε είμαι 1000% μαζί σου αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι γενικά εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι δεν τους βλέπω τους Τούρκους να "ηρεμούνε" και η ερωτηση είναι "που το πάνε" και με ποιών τις πλάτες φέρονται έτσι. Και πρόσεξε, η ερώτηση δεν είναι φιλολογική.

Αναγνωρίζω ότι και στην Ελλάδα υπάρχει έξαρση του καφρο-εθνικισμού (έρχονται οι Ε από τον Σείριο με τον Αριστοτέλη καβάλα στο κοσμοσκάφος Σταγειρο-Ε να συναντήσουνε το Ζαγωράκη και το Χαριστέα που με το έξτρα γονίδιο νικήσανε τους ερπετόμορφους Ευρωπαίους και πήραμε την "κούπα" Laughing ), παρόλα αυτά όμως δεν βλέπω την επίσημη ηγεσία μας (από όσα μαθαίνουμε τουλάχιστον) να κάνει παραβιάσεις ή να "παρενοχλεί" τους Τούρκους με αυτό το μπαράζ που πάλι από όσα μαθαίνουμε ή μας μαθαίνουν να μαθαίνουμε Mr. Green ότι μας κάνουν οι Τούρκοι.

Σε ατομικό επίπεδο έχω και κανα-δυό φίλους και έχω πάει Κ/πολη, και τους συγκεκριμένους τους συμπαθώ. Από συλλογική/ στρατηγική σκοπιά όμως βλέπω μια περίεργη επιθετικότητα που δεν δικαιολογείται, ιδίως μετα τις "επιθέσεις φιλίας". Από τη μια υποτίθεται ότι είμαστε Χριστιανοί και αυτοί Μουσουλμάνοι, από την άλλη μας συμφέρει (υποτίθεται) να κυβερνούν οι Μουσουλμάνοι και όχι οι Κεμαλικοί στρατιωτικοί του ¨Βαθέως Κράτους" (άλλη αυνανία και αυτή) διότι οι στρατιωτικοί υποδαυλίζουν την έχθρα και τα εθνικιστικά μίση για να ξεχνάει ο λαός τη μιζέρια του.

Ξέρω γω, πολύ μπερδεμένα τα βλέπω τα πράγματα...

Όσον αφορά το Ιράκ, βλέπουμε ότι μάλλον θα αργήσει να ηρεμήσει η κατάσταση εκεί πέρα λόγω των αντικρουόμενων μερών (Μουσουλμάνοι ενεντίων αλλήλων και Αμερικανών, Αμερικανοί εναντίον όλων, κλπ). Τουλαχιστον, ας έχουν κάτι να ασχολούνται (οι Τούρκοι) και να μην ασχολούνται με εμάς...
Back to top
View user's profile Send private message
assotos yios
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 955
Location: not aswtosgios blogspot :-)

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 1:15 am    Post subject: Reply with quote

compufreak wrote:

Mε μια πρωτοφανή προκλητική ενέργεια, η οποία κρατήθηκε μυστική από το υπουργείο Eθνικής Aμυνας, η Tουρκία στέλνει το μήνυμα ότι επιμένει πλήρως στο σύνολο των διεκδικήσεών της στο Aιγαίο και πέραν της περιοχής των Iμίων


Μιληστε σιγα παιδια να κρατησουμε το μυστικο...Α,ρε losada νομιζεις οτι χρειαζεται να αποπροσανατολιστει η κοινη γνωμη?Οταν για τα αμυντικα θεματα την "ενημερωνουν" δημοσιογραφοι για τους οποιους ολα τα μαχητικα ειναι "Φαντομ" Laughing Twisted Evil τι να περιμενεις?Οταν πριν απο χρονια (5-6 τοτε που τα μεσα SAR της Ελλαδας ηταν πολυ εξελιγμενα ..ψαροκαικα- βλεπε υποθεση Σαμινα...)φωναζαν καποιοι οτι η ερευνα και διασωση μπορει να γινει διπλωματικο εργαλειο στα χερια της Αγκυρας , ο υπολοιπος ελληνικος τυπος ροχαλιζε.Και τοτε δεν ειχε και το Fame Story να υπαρχει δικαιολογια...Αυτα για οσους αμφιβαλουν για την ικανοτητα μακροχρονιου σχεδιασμου της τουρκικης εξωτερικης πολιτικης.Οσο για τις παραβιασεις στις "γκριζες ζωνες"σε λιγο θα γινουν ρουτινας οπως οι εναεριες και θα παψουν να μας κανουν εντυπωση.Υπομονη.

edit: Embarassed Συγνωμη,επειδη δεν ειναι υποχρεωμενοι ολοι να το ξερουν:SAR =Search and Rescue
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 3:12 am    Post subject: Reply with quote

assotos yios wrote:
Α,ρε losada νομιζεις οτι χρειαζεται να αποπροσανατολιστει η κοινη γνωμη?Οταν για τα αμυντικα θεματα την "ενημερωνουν" δημοσιογραφοι για τους οποιους ολα τα μαχητικα ειναι "Φαντομ" Laughing Twisted Evil τι να περιμενεις?

Ο περισσότερος κόσμος έχει πλέον πραγματική ενημέρωση ;
Αν προλάβει να ξεκλέψει λίγο χρόνο από τις δουλειές του και από το καθημερινό του μαραθώνιο, το μόνο που κάνει για να ενημερωθεί είναι να ανοίξει το κονσερβοκούτι(μονόδρομη ενημέρωση) όπου για 30-40 λεπτά του κάνουν πλύση εγκεφάλου με βίντεο και ήχο και ανάθεμα και αν θυμάται στο τέλος του δελτίου τι του ... "είπαν". Αυτό το ρημάδι που εμείς όμως χρησιμοποιούμε(δίκτυο) δεν είναι μονόδρομο μέσο, είναι αμφίδρομο και έτσι αναγκαστικά έχουμε μια πιο αντικειμενική ενημέρωση εγχώρια ή του εξωτερικού.

Ο μέσος έλληνας όμως είναι καταδικασμένος να του κάνουν πλύση εγκεφάλου(βλέπε το δελτίο του star και πες μου αν είναι δυνατόν αυτό να λέγεται ... δημοσιογραφία Twisted Evil ) με ασήμαντες πληροφορίες(όχι ειδήσεις) γιατί ενδεχομένως αυτό να τους συμφέρει. Αυτό για μένα λέγεται κατευθυνόμενος αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Φυσικά δεν μιλάω μόνο για το star γιατί και όλοι οι άλλοι πάνω κάτω στρέφουν την θεματολογία τους όπου τους έχουν "δασκαλέψει".

Όταν ξαφνικά όμως έγινε ότι έγινε με το θέμα των επεισοδίων και ξαφνικά μαθαίνεις ότι ... μπορεί και να έγινε θερμό επεισόδιο στη Σαμοθράκη(μέσω δικτύου και όχι μέσω της μονόδρομης τηλεόρασης), τότε αρχίζεις και τη "ψάχνεις" . Τέλοσπάντων, ακόμα και το δίκτυο μπορεί να σε αποπροσανατολίζει αλλά τουλάχιστον σου δίνει την δυνατότητα να κρίνεις(όση ώρα θές) αυτά που διαβάζεις καθότι δεν έχει ώρα έναρξης και ώρα τέλους και κυρίως έχεις αμέτρητες πηγές.
Back to top
View user's profile Send private message
apelpisiakos
Full Member
Full Member


Joined: 10 Jun 2004
Posts: 277
Location: Estadio Municipal de Mytilini - "Tarlas"

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 1:16 pm    Post subject: Reply with quote

assotos yios wrote:


δημοσιογραφοι για τους οποιους ολα τα μαχητικα ειναι "Φαντομ"



Και όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιρακ είναι "πεζοναύτες"! Smile

Φέρτε το Δήμο Βερύκιο ρεεεεεε.... Laughing Very Happy Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Stakaman
Junior Member
Junior Member


Joined: 10 May 2004
Posts: 125
Location: Brussels

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 1:55 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:

Γενικά βλέπω πολύ γκρίνια και είναι κρίμα γιατί η πολύ γκρίνια μας αποκρύπτει ζητήματα που μπορεί να είναι πραγματικά κίνδυνοι ή ενάντια στα συμφέροντα μας.


I gkrinia einai mpas kai ksypnisoun autoi pou exoun tis polythrones sto ypex.
Otan autoi oi kyrioi tha kanoun mia praksi pou tha mas aifnidiasei olous mas , kai tous tourkous mazi, thetika pantote, tora prosopika tha tin kopso ligo tin grinia. Alla apo genniseos tous tourkikou kratous tous exoume afisei tin protovoulia ton kiniseon kai emeis san ta zoa akoulouthoume, me megalytero oplo mas ta teleutaia xronia tin klapsa.

Den leo exoun yparksei kai kala pragmata, alla safos ligotera apo auta pou tha mporousan na ginoun.

Quote:

Δεν ισχύει αυτό. Αν το Ιράκ γίνει όπως το θέλουν οι Αμερικανοί, η Τουρκία θα χάσει μεγάλο μέρος του στρατηγικού απήλ που διαθέτει στους Αμερικανούς, γεγονός που μαζί με την επανεξέταση της φιλοσοφίας των αστικών της ελίτ, την οδηγεί ακόμα περισσότερο στο άρμα της Ευρώπης. ΠΟυ με τη σειρά του εντάσσεται στην στρατηγική της Ελλάδας των τελευταίων 10-15 ετών να σταματήσει να αντιτίθεται στην Τουρκία και να την "εξημερώσει" βάζοντας στη ΕΕ.


Autos itan o stoxos eksarxis, pou san idea den einai asximos, kai ksekinise arketa kala, alla apo synodo se synodo xeirotera ginontai ta pragmata kai mallon den tha mas vgei katholou sto telos.
Yparxoun akoma perithoria pisteuo, ante na doume ti tha kanoun.
Back to top
View user's profile Send private message
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 2:56 pm    Post subject: Reply with quote

ρε παιδιά έχω μια απορία. Όλα όσα συζητάμε σε αυτό το topic αλλά και σε
ολόκληρο το foum υποδηλώνουν μια ομάδα ανθρώπων εξαιρετικά
συνειδητοποιημένη στην πλειοψηφία της και αγανακτισμένη με την πολιτική
και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Γιατί όμως συνεχίζεται αυτή η κατάσταση που βλέπουμε γύρω μας. Ποιοί είναι
οι άλλοι? Ποιοί είναι οι κάκοι ρε γαμώτο? Μήπως είμαστε εμείς οι κακοί
που γκρινιάζουν ενώ τα πράγματα προχωράνε μπορστά με τους ρυθμούς
που πρέπει ή με τους ρυθμούς που είναι ρεαλισιτκά εφικτό? Μήπως οι
πολιτικοί μας κάνουν σωστά τη δουλειά τους τελικά? Και τότε γιατιί δεν
μας αρέσουν τα όσα βλέπουμε και ακούμε καθημερινά?


Δεν ξέρω, ίσως όσοι ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό, ξεκινώντας από τα στάδια
και τα γήπεδα που τον στεγάζουν ίσως έχουν διαφορετική αντίληψη από όλη
την υπόλοιπη κοινωνία για το πως θα πρέπει να λειτουργεί και ποιές είναι οι
αναγκαίες προτεραιότητες της.


Υ.Γ. Δεν κατεβάζουμε κόμμα στις επόμενες εκλογές?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
ZORBAS
Full Member
Full Member


Joined: 16 Apr 2004
Posts: 364
Location: London

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 3:39 pm    Post subject: Reply with quote

Ενδιαφερον το ερωτημα που θετεις. Δυστυχως η αληθεια ειναι πως οι περισσοτερες χωρες εχουν τις κυβερνησεις και τα συστηματα που τους αρμοζουν. Οι περισσοτεροι εδω στο Φορουμ ειμαστε (σχετικα) νεα παιδια, με προσβαση στο ιντερνετ με οτι αυτο συνεαπαγεται για την πληροφορηση μας. Πολλοι επισης εχουμε παει σε καμια-δυο χωρες και εχουμε δει πως υπαρχουν και αλλα συστηματα(οχι τελεια) αλλα πολλες φορες καλυτερα. Οταν ομως το συστημα που εχει εφαρμοστει μετα τον Πολεμο για να αντιμετωπιστει η ανεργια, βασικα ειχε ως σκοπο την δημιουργια θεσεων στο δημοσιο, τοτε ο μονος τροπος για να δημιουργησεις εργασια ειναι να βαζεις τον κοσμο να κανει ασχετες δουλειες. 10 υπογραφες αντι για μια = 9 θεσεις στο δημοσιο. Ολοι αυτοι περνουν το 1/9 του μισυου που θα χρειαζοταν 1 ατομο να κανει την δουλεια σωστα. Λιγα τα λεφτα, κινδυνος απολυσης μηδεν οποτε δεν ασχολουνται. Εαν θες να κανεις κατι γρηγορα η φωναζεις η πληρωνεις (η και τα δυο). Αλλιως περιμενε 10 χρονια!

Λοιπον για να αλλξει αυτη η νοοτροπια και αυτο το συστημα πρεπει να περασουν πολλα χρονια. Δεν αρκει το σταδια-φορουμ Wink
Παντως αν φτιαξεις κομμα εγω μεσα ειμαι.
Back to top
View user's profile Send private message
ael
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 15 Feb 2004
Posts: 1854
Location: πινω Λουμιδη.ΚΟΥΠΑτο...

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 4:09 pm    Post subject: Reply with quote

file worldofjustice,emeis eimaste oi kakoi!eimaste giati to mono pou kanoume einai na diafwnoume panta me tis perissoteres apofaseis ths ekastote politikhs hgesias,na krinoume panta me vash to geniko symferon,otan omws erxetai h wra ths exaskhshs tou ypsistou dikaiwmatos ths dhmokratias,oloi koitame to proswpiko mas symferon kai pshfizoume,ws epi to pleiston,symfwna me tis oikogeneiakes protimhseis...ara prwtoi kai kyrioi ypeuthynoi eimaste emeis,oi polites,kai h mania mas na menoume proskolhmenoi stous typous kai oxi sthn ousia...eimaste proskolhmenoi sta kommata opws eimaste me tis omades!anti na krinoume loipon vash ths politikhs pou tha askhsei kathe komma,krinoume vash 'xrwmatos','theshs' sth voulh,kai 'ti mas eipe o mpampas na pshfisoume'...peran tou oti oi politikoi mas prepei na 'kremasoun ta papoutsia tous' kai na pane se kanenan ergolavo khdeiwn na kleisoun thesh gia ton allo kosmo...edw exoume akoma politikes neolaies les kai eimaste sthn epoxh tou Metaxa...diamorfwnoume politikh(kai kala...)apopsh apo ta 9 mas xronia kai meta psaxnoume na vroume ti ftaiei...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
marin
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Apr 2004
Posts: 1414
Location: London

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 4:15 pm    Post subject: Reply with quote

Den xerw kata poso tairiazei se auto to topic i paara poly megali sizitisi pou anoixe o worldofjustice parola auta kai egw tha omologisw oti den xerw kai den mporw na katalabw ti akribws ftaiei. Mallon opws kati kakes arrwsties einai "polygonidiako" kai "periballontiko" to thema. Thelw na pw pws den einai dynaton na ftaiei mono ena pragma giati etsi tha to eixame lysei to problima.
Einai polla polla mikra pou otan ta bazei kaneis mazi gigantonontai.

Eimai kai egw para poly apogoiteumeni mporw na pw, kai teleutaia skeftomai olo kai pio syxna 3 pragmata.

1. Giati pote kanenas politikos den leei tin wmi alitheia sto lao kai ti prepei na ginei. Toso kako einai telika? Toso politika epizimio?

2. Giati me ti seira tou o laos den antidra pio entona stis aidies pou tou poulane MME, politikoi, atoma me oikonomiki-koinoniki isxy? Toso zwa eimaste?

3. Giati pali den katalabainoume to poly aplo: Gia na leitourgisei kala mia koinonia, prepei oloi na kanoume mia prospatheia.

Anarwtiomoun prosfata gia to astynomokratoumeno kathestws tou H.B. kai ta entelws trella pragmata pou sou epibalei, to xasimo tis prosopikis eleutherias. Antitheta ston Kanada gia paradeigma den yparxei auto to pragma. Stin Ellada eimaste ligo xyma alla kati i bia sta gipeda kati oi asyniditoi odigoi tha ftasoume na mou to thymithite se astynomokratia. Kai tha ftaime mono emeis syllogika.

Auto pou thelw na pw gia to teleutaio point mou kai pou mallon den to grafw kala, einai oti ftasan stin astynomokratia kai sto nanny state sto H.B. giati kapoia stigmi prin 10-15 xronia ta pragmata ftasan sto aproxorito kai eftegan mono memonomenes omades tis koinonias kai oxi to synolo tis. I koinonia antedrase kai den ithele allo pia na perpataei anamesa apo spasmena mpoukalia kai bia gia paradeigma kai dexthike na yparxoun kameres pantou.

Ean omws itan ligo pio siniditopoiimenoi oloi tha blepan oti ean apofeuxthoun akraies katastaseis APO OLOUS tote oute kameres pantou tha ypirxan twra oute toso skliroi nomoi.

Auto einai apolytws (kata ti gnwmi mou) thema paideias kai den ennow tin paideia tou sxoliou alla kati bathytero.

Gia ta 2 prwta erwtimata apantisi den exw an kai to exw skefthei poly. To mono pou mporw na pw, einai oti i Ellada genikws exei sto synolo tis mia periergi psyxosynthesi i opoia thelei panta to legomeno instant gratification (xwris na skeftetai tis epiptwseis sto mellon kai xwris makropnoo plano), kai paralila xronia plysis egkefalou oti an mpeis sto dimosio eisai entaxei.

Parola auta den thelw na pistepsw oti eimaste toso adaeis kai toso afeleis.
Back to top
View user's profile Send private message
Manchester_7
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Apr 2004
Posts: 800
Location: 53.3° N 2.3° W (Manchester, United Kingdom)

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 4:21 pm    Post subject: Reply with quote

Για το πρωτο ερωτημα που εθεσες marin, πιστευω οτι φυσικα και ειναι πολιτικα επιζημιο. Εαν εβγαινε ο Καραμανλης αυριο και ελεγε την πραγματικοτητα, η ΝΔ δεν θα εβλεπε ξανα κυβερνηση για 50 χρονια. Πως θα ζησουν οι παρατρεχαμενοι των κομματων χωρις τα κομματα. Ειδικα στην Ελλαδα που τα ατομα τα οποια ζουνε στην κυριολεξια απο τις εκαστοτε κυβερμνησεις ειναι απιστευτα πολλα. Οπωτε καταληγουμε στο να μην λεγεται τιποτα και "ολα καλα, ολα ανθηρα".
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Argyris
Senior Member
Senior Member


Joined: 21 Apr 2004
Posts: 670
Location: ΑΘΗΝΑ

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 4:47 pm    Post subject: Reply with quote

Dystixws kata thn gnwmh mou einai para poly asxhma ta pragmata sthn Ellada!
Opws eipe o ael eimaste me ta kommata opws eimaste me tis omades! Ean den kerdhsei mporei kai na ta kanoume gyalia karfia gia party tous! Kai as kanoun la8h emeis den 8a allaxoume!
Oso gia ta erwthmata sou marin, egw den nomizw oti einai epizhmia, alla epeidh autoi to nomizoun den to pratoun kiolas! Dhl. fobounte na poun thn alh8eia giati 8a bgoune oi pio polloi na tous kraxoune alla pisteuw kai alloi tosoi pou 8a poune bravo.

Egw filoi pisteuw pragmatika oti ena para poly sobaro synais8hma mas leipei: O SEBASMOS. To ennow me olh thn sobarothta ths lexews kai pros oles tis kateu8ynseis.

Pou yparxei sebasmos otan: brizoume politikous, politikoi brizoun politikous, o ka8enas peta ta skouphdia tou opou 8elei (akoma kai apo balkoni), odhgame opws goustaroume, ghpeda ginonte pedia maxhs, MME den sebonte kanena prwsopiko dikaiwma (px. skotw8hke o gios kai oi axaristoi pernoun synenteuxh apo olh thn oikogeneia/syggenneis/geitonia anti na sebastoun ton xamo tou paidiou), oi dhmosies yphresies grafoun ton polith kanonika, otan prepei na dwseis fakelaki se giatro (opws oi goneis mou) gia na kanoun mia epeigon egxyrhsh, otan pantou prepei na ladwneis, otan kanenas nomos den efarmozete ... ... ... ... ... ...

Den 8elw na gyrhsei twra kaneis kai na pei oti gia ola ftaiei h kybernhsh (opoia kai na einai) epeidh den mporoun na epiballoun tous nomous!!

KATA KYRIO LOGO FTAIME EMEIS!!!!!
An emeis epitelous bazame ligo myalo kai katalabainame ti einai swsto kai ti oxi, pisteuw 8a eimastan poly pio mprosta san koinwnia kai san kratos!
Dystixws twra pairnoume ta trana paradeigmata twn politikwn kai geitonwn mas kai leme "afou to kanei autos giati na mhn to kanw kai egw".
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Nikos C.
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 1041

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 5:05 pm    Post subject: Reply with quote

Λοιπόν για να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

1. Ζήτημα πρώτο. Έχει η Τουρκία μακροχρόνια στρατηγική εν αντιθέσει με την Ελλάδα που έχει ανίκανη και σπασμωδική πολιτική;

Η απάντηση είναι όχι. Η σωστή απάντηση είναι ότι και οι δύο χώρες σε θέματα που υπάρχει συναίνεση των ελίτ και της κοινής γνώμης έχουν κινηθεί πάνω στους ίδιους άξονες πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως σε ζητήματα που δεν υπάρχει συναίνεση ή/και είναι ανοιχτά σε πολιτική εκμετάλλευση, λαϊκισμό, παίξιμο του εθνικιστικού χαρτιού ή και είναι χαμηλότερης σημασίας ή/και δεν είναι ώριμη η κοινή γνώμη δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές και υφίστανται πάντα κάτω υπό την αίρεση βραχυπρόθεσμων χειρισμών.

Αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει για όλες τις χώρες και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Γιατί όμως ως μύθος είναι τόσο ισχυρός;

α. Γιατί βασίζεται σε ορισμένες πολύ βαθιά πολιτισμικά στερεότυπα που έχουμε αναπτύξει εξ αιτίας της αντιλαμβανόμενης ως αδυναμίας μας να σταθούμε και να πάρουμε αυτά που πιστεύουμε ότι μας ανήκουν. Έτσι λοιπόν το δίπολο Ελλάδα/ανίκανη ηγεσία/Greek bahalo vs όλους τους άλλους και τους πανέξυπνους Τούρκους είναι πολύ ισχυρό εργαλείο ανάλυσης και κατανόησης της πραγματικότητας . Και εξαιρετικά λανθασμένο.

β. Κοντά σε αυτές τις πολιτισμικές παραδοχές υπάρχει και μια προσδοκία για τον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνίες και τα πολιτικά συστήματα που είναι κοντά στις στις αντιλήψεις των δεκαετιών από το 40 μέχρι το 60 (για όσους ξέρουν θυμίζουν τη σχολή του λειτουργισμού).

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση τα ιδεατά πολιτικά συστήματα λειτουργούν ρολόι με όλους τους συμμετέχοντες να ξέρουν τη θέση τους και να την επιτελούν με συναίσθηση καθήκοντος και μακροχρόνιου σχεδιασμού. Αυτό όμως δεν ισχύει, γιατί όλοι ξέρουμε ότι η ζωή είναι χαοτική και κυριαρχούμενοι από ατομικά συμφέροντα με διαφορετικές ατζέντες ακόμα και αν βρίσκονται στον ίδιο οργανισμό.

γ. Γιατί υπάρχει η γενικά εσφαλμένη λογική ότι εξ αιτίας του ισχυρού ρόλου του στρατού στα πολιτικά πράγματα, το τουρκικό κατεστημένο είναι πιο στεγανό από πολιτικές πιέσεις και επομένως μπορεί να ασκήσει πιο μακροπρόθεσμη και πιο ψυχρά υπολογισμένη εξωτερική πολιτική.

Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο γιατί ακριβώς επειδή ο στρατός ή ακόμα ακόμα και πολλές από τις διάφορες πολιτικές ηγεσίες που βρέθηκαν στην εξουσία δεν είχαν ουσιαστική νομιμοποίηση, μπορούσαν να καταφύγουν στο χαρτί του εθνικισμού και των βρυχασμών εναντίον της Ελλάδας για να μπορέσουν να βρουν ένα νομιμοποιητικό στοιχείο να βασιστούν.

Για μένα λοιπόν είναι ανοιχτή ερώτηση λοιπόν αν όλο το κλίμα κρίσης και απειλής που έρχεται από την Τουρκία είναι πράγματι ουσιαστική απειλή ή απλά εθνικιστικοί βρυχασμοί άνευ περιεχομένου που εξαιτίας της ανασφάλειας και του κλίματος που επικρατεί στην Ελλάδα γίνονται δεκτοί ως πραγματική απειλή.

Και λέω ανοιχτή ερώτηση γιατί δεν ξέρω, όχι γιατί έχω καταλήξει.

Αυτό που ξέρω είναι ότι η Ελλάδα για την Τουρκία είναι ζήτημα το πολύ τρίτης σειράς μετά την ένταξη στην Ευρώπη και το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας στο Κουρδιστάν. Και υπάρχει πάντα η Σοβιετική Ένωση, οι ισλαμικες Τουρκόφωνες δημοκρατίες όπου η Τουρκία θέλει να παίξει αντίστοιχο ρόλο με αυτό που παίζει η Ελλάδα στα βαλκάνια.

2. Πρακτικά, μήπως η Τουρκία για τον α ή β λόγο είχε περισσότερη συναίνεση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από την Ελλάδα;

Ενδεχομένως αυτή η απάντηση να ισχύει εν μέρει, αλλά αν θέλουμε μια πιο ικανοποιητική απάντηση για την αντιλαμβανόμενη ως κυριαρχία της Ελλάδας υπάρχουν καλύτερες εξηγήσεις.

Και για μένα η καλύτερη εξήγηση, ειδικά για τις δεκαετίες του 70 και του 80 είναι ότι η Τουρκία βρισκόταν σε πλεονεκτικότερη γεωστρατηγική θέση για λόγους δομικούς (μέγεθος - γεωγραφική θέση -συμμαχίες) και όχι χειρισμών. Όσο οι δομικοί λόγοι άλλαξαν και αλλάζουν, τόσο η Τουρκία υπεισέρχεται σε χειρότερη θέση.

3. Πρακτικά να αναφέρω δύο παραδείγματα μακροπρόθεσμης στρατηγικής από την πλευρά της Ελλάδας που δείχνουν ότι οι ηγεσίες μας δεν χωράνε στο καλούπι της ανικανοτητας και της σπασμωδικότητας;

Ναι. Το ένα είναι η επιλογή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανάμεσα σε πολλούς άλλους λόγους μας προσέφερε το μεγαλύτερο όπλο στις συνδιαλλαγές μας με την Άγκυρα. Πρόκειται για μια επιλογή που παρόλες τις αρχικές αντιδράσεις δεν αμφισβητήθηκε από κανένα και χρησιμοποιήθηκε από όλους.

Η δεύτερη ήταν η επιλογή ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που τηρήθηκε για 10 χρόνια και η οποία έφερε το Νοέμβριο του 2002 την Τουρκία σε διπλωματική ήττα. .(και για όσους θυμούνται οι Τούρκοι κάναν σαν να ήταν σε κινούμενη άμμο τότε).

Το τί έγινε μετά είναι βέβαια, άλλη μεγάλη συζήτηση.
Back to top
View user's profile Send private message
Nikos C.
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 1041

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 5:11 pm    Post subject: Reply with quote

Α. Και όχι. Δεν είμαστε αρμόδιοι σε αυτό το φόρουμ. Αυτό είναι ύβρις. Γενικά δεν έχω σε εκτίμηση πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού πολιτικού προσωπικού, αλλά νισάφι κάτι ξέρουν παραπάνω από μας που στο κάτω κάτω καφενειακή συζήτηση κάνουμε.
Back to top
View user's profile Send private message
assotos yios
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 955
Location: not aswtosgios blogspot :-)

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 6:08 pm    Post subject: Reply with quote

Arrow worldofjustice
Φιλε θα βαλεις φωτια στο φορουμ! Smile Παντως αυτο και αν ειναι εθνικο θεμα...
Δεδομενο 1:Ειμαστε λαος γκρινιαρης.Και αυτοι που ειμαστε «εξω» και ζηλευουμε τη προοδο των χωρων οπου μενουμε (βλεπεις ειμαστε σε προηγμενες χωρες,δεν υπαρχει μελος του φορουμ απο την Λ. Αμερικη...) αλλα και οσοι μενουν μονιμα στην Ελλαδα και αντιμετωπιζουν τα προβληματα της καθημερινοτητας στη δ.διοικηση,την οικονομια,τη κοινωνια καταληγουμε ολοι να επισημαινουμε τα στραβα ενω αναμφισβητητα η χωρα μας εχει προοδευσει σε ολους τους τομεις ,πολλες φορες περισσοτερο απο οτι της αξιζει.
Δεδομενο 2:Υπαρχουν παθογενη στοιχεια στη δομη της ελλ. κοινωνιας που επηρεαζουν καθε δραστηριοτητα της .Δεν υποκυπτω στο πειρασμο να κανv τον ερασιτεχνη κοινωνιολογο γιατι ο Νικος επανεφερε το θεμα στην εξωτερικη πολιτικη

Arrow
Τα παραδειγματα που αναφερεις -ενταξη της Ελλαδας στην ΕΟΚ και ενταξη της Κυπρου στην ΕΕ- ειναι οι μοναδικες στιγμες που η εξωτερικη πολιτικη ειχε καποιο στοχο.Απο το αποτελεσμα αποδεικνυεται και οτι η Τουρκια μπορει να βρεθει σε δυσκολη θεση με σωστους χειρισμους .Δε καταριπτεται ομως η κατηγορια οτι η ελλ. εξωτερικη πολιτικη συνηθως ειναι αποτελεσμα αυτοσχεδιασμων και εσωτερικων πολιτικων συμβιβασμων σε σχεση με τη τουρκικη που ακολουθει ενα συγκεκριμενο σχεδιο,φυσικα εξελλισομενο αναλογα με τις συνθηκες.Η γεωστρατηγικη θεση ,το πολιτικο συστημα, η διαφορετικη κοινωνικη δομη της Τουρκιας ειναι πλεονεκτηματα τα οποα δε μπορουν να αποτελουν το διαρκες αλλοθι της ελλ.διπλωματιας.Ειναι ψεμα οτι η Ελλαδα δεν εχει αντιδρασει αποτελεσματικα σε καμμια στρατηγικη κινηση της Τουρκιας ενω η Τουρκια καταφερε να βγει απο το αδιεξοδο (θριαμβευτικα θα ελεγα) εκμεταλλευομενη συστηματικα τα ελληνικα λαθη?.Αν μπορεις να μου φερεις καποιο παραδειγμα αντιδρασης ευπροσδεκτο...

Υ.Γ.Ασφαλως ενα μερος των πολιτικων μας κατι παραπανω ξερει.Δε τολμω να φανταστω τον αριθμο γιατι μαλλον ειναι μονοψηφιος(μιλαω για τους εκλεγμενους)
Απο την αλλη οι Αγορες και τα Forum εινα για ναεπεξεργαζονται και να διαμορφωνουν αποψεις οι πολιτες .Ποια η υβρις?...
Back to top
View user's profile Send private message
Nikos C.
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 1041

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 8:09 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:

Τα παραδειγματα που αναφερεις -ενταξη της Ελλαδας στην ΕΟΚ και ενταξη της Κυπρου στην ΕΕ- ειναι οι μοναδικες στιγμες που η εξωτερικη πολιτικη ειχε καποιο στοχο


Δεν είναι οι μοναδικές στιγμές. Σου αναφέρω το πέρασμα ρεαλπολιτίκ επί υπουργίας Αρσένη (με τους S-300 και τα διπλωματικά ανοίγματα σε χώρες όπως η Αρμενία), τη μόνιμη επωδό περί προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης που ποτέ δεν μας βγήκε (στη δεκαετία του 80) όπως και την λογική κοντραρίσματος με την Τουρκία την ίδια δεκαετία που ήταν το ίδιο αναποτελεσματική.

Αυτές ήταν μακροπρόθεσμες στρατηγικές που δεν βγήκαν είτε εξαιτίας λάθους αντίληψης, είτε εξαιτίας του δομικού πλεονεκτήματος εκείνη τη δεκαετία της Τουρκίας και του γεγονότος ότι δεν είχαμε καλύτερη εναλλακτική λύση. Βέβαια και αυτές είχαν την χρησιμότητα τους. Γιατί έστρωσαν το έδαφος για την πολιτική βήμα βήμα επαναπροσέγγισης επί Σημίτη. Επειδή οι προηγούμενες πολιτικές που έδιναν έμφαση στην αντιπαράθεση και το σήκωμα των τόνων απέτυχαν ήταν δύσκολο να έχει απήλ μια μαξιμαλιστική ρητορική από την αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτική χαμηλών τόνων.

Το ό,τι δεν βγήκαν πάντως δεν σημαίνει απαραίτητα ανίκανη ηγεσία. Μερικές φορές τα πράγματα δεν σου βγαίνουν.

Quote:
.Ειναι ψεμα οτι η Ελλαδα δεν εχει αντιδρασει αποτελεσματικα σε καμμια στρατηγικη κινηση της Τουρκιας ενω η Τουρκια καταφερε να βγει απο το αδιεξοδο (θριαμβευτικα θα ελεγα) εκμεταλλευομενη συστηματικα τα ελληνικα λαθη?.Αν μπορεις να μου φερεις καποιο παραδειγμα αντιδρασης ευπροσδεκτο...


Εγώ δε νομίζω ότι ήταν τόσο επιτυχία της Τουρκίας τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία απλά αναγνώρισε την ήττα της του Νοεμβρίου του 2002 και έδωσε αυτό που την πιέζαμε να δώσει τόσα χρόνια. (και αν θυμάσαι τίποτα δεν έγινε από τους λεονταρισμούς περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους κοκ)

Το σχέδιο Ανάν είναι κάτι που είναι φορτισμένο αυτη την στιγμή και δεν θέλω να το συζητήσω, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν ήταν τόσο οι σωστοί χειρισμοί της Τουρκίας όσο το γεγονός ότι άλλαξαν οι ηγεσίες στην Ελλάδα, ενώ η κοινή γνώμη δεν ήταν ώριμη να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν.

Αν μη τί άλλο πάντως, η στρατηγική της προσέγγισης με την Τουρκία προχώρησε εν αντιθέσει και μπροστά από την Ελληνική κοινή γνώμη. Χωρίς τις ηγεσίες που το προχώρησαν και χωρίς την κοινή γνώμη να έχει ωριμάσει η στρατηγική κατέρρευσε, έχοντας βάλει την Κύπρο όμως στην ΕΕ που είναι σημαντικό. Αυτό όμως δεν είναι λάθος. Εδώ πρόκειται για περίπτωση που μια πολιτική έφτασε στα όρια της.

Quote:
Δε καταριπτεται ομως η κατηγορια οτι η ελλ. εξωτερικη πολιτικη συνηθως ειναι αποτελεσμα αυτοσχεδιασμων και εσωτερικων πολιτικων συμβιβασμων σε σχεση με τη τουρκικη που ακολουθει ενα συγκεκριμενο σχεδιο,φυσικα εξελλισομενο αναλογα με τις συνθηκες.


Δεν ισχύει αυτό και νομίζω ότι έδειξα αρκετές στρατηγικές από Ελληνικές πλευράς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λαϊκισμός ή πολιτικές που προτείνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και καταλήγουν να είναι επιζήμιες. Άλλες φορές μένουμε με το συναίσθημα της ήττας ενώ έχουμε σωθεί από πολύ χειρότερα και ούτε το καταλάβαμε. πχ Το τί έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα βαλκάνια για να διαχειριστεί ο Αλβανικός αλυτρωτισμός που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος και αποσταθεροποιητικός για μας δεν λέγεται. Όχι μόνο δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι αλλά πολλοί βλέπουν ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για πρώτες ύλες (ή άλλες συνωμοσίες) που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Όσο για την Τουρκική πολιτική και το σχέδιο της πιστεύω ότι υπόκειται κάτω από τους ίδιους περιορισμούς. Και τα έχουν κάνει και αυτοί κουλουβάχατα ουκ ολίγες φορές και για τους ίδιους λόγους που ισχύουν και για την Ελλάδα.

Πχ. στον πρόσφατο πόλεμο στο Ιράκ οι Αμερικανοί προσέφεραν 27 δις στην Τουρκία για να τους αφήσει να εφορμήσουν στο Ιράκ από τη Νότια Τουρκιά. 27 δις δεν είναι μπαρμπουτσόλια. Σε μια Τουρκία που είχε πρόσφατα ζήσει την οικονομική κατάρρευση και είχε πάρει ταπεινωτικό για τους Τούρκους δάνειο από το ΔΝΤ, τα 27 δις ήταν πάρα πάρα πολύ μεγάλο ποσό, μια μεγάλη ένεση και για την οικονομία της και για την πολιτική της ηγεσία. Η τουρκική βουλή αρνήθηκε για μια ψήφο.

Τώρα να μου πεις ότι με την άρνηση εξυπηρέτησαν κανένα σοβαρό συμφέρον να σου πω εντάξει. Αλλά δεν άλλαξαν ούτε στο παραμικρό την έκβαση του πολέμου και ίσα ίσα όπως αποδείχτηκε πολύ εκ των υστέρων το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν δυνάμεις βόρεια του Ιράκ ήταν επιζήμιο για την κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ που με τη σειρά του μεγαλώνει τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου που με τη σειρά του θα ζημιώσει την Τουρκία με μια Κουρδική οντότητα στο νότο της.

Ο λόγος που δεν πέρασε η ψηφοφορία ήταν γιατί η Τουρκική κοινή γνώμη έβρισκε τον πόλεμο άδικο και αντιδρούσε με οξύτατο τρόπο. Σεβαστό μεν αλλά η απόφαση ήταν εναντίον των Τουρκικών συμφερόντων.

Quote:
γεωστρατηγικη θεση ,το πολιτικο συστημα, η διαφορετικη κοινωνικη δομη της Τουρκιας ειναι πλεονεκτηματα τα οποα δε μπορουν να αποτελουν το διαρκες αλλοθι της ελλ.διπλωματιας


Για να μπορείς να βρεις κάπου που έκανε λάθος κάποιος, θα πρέπει στην συγκεκριμένη περίπτωση να λάβεις τα παραπάνω υπόψη σου και αφού τα λάβεις να δεις αν υπήρχαν εναλλακτικές που μπορούσαν να ακολουθηθούν και που στο τέλος δεν ακολουθήθηκαν γιατί η ηγεσία έκανε λάθος εκτίμηση.
Back to top
View user's profile Send private message
assotos yios
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 955
Location: not aswtosgios blogspot :-)

PostPosted: Fri Jan 21, 2005 12:03 pm    Post subject: Reply with quote

Arrow Nikos C.
Αναφερεις ορισμενα παραδειγματα τα οποια ειναι τακτικες κινησεις περιορισμενου βαθους και αμφιβολου αποτελεσματος.Π.χ.Αν υποθεσουμε οτι η αγορα των S300 ηταν η επιδιωξη αποκτησης ενος διαπραγματευτικου χαρτιου,ευλογα αναρωτιεται καποιος ποιος ηταν ο τελικος στοχος.Ποιο ηταν το κερδος της υποχωρησης υπο το φοβο της τουρκικης απειλης και η de facto απεμποληση του δικαιωματος της κυπριακης δημοκρατιας να υπερασπιζεται το συνολο του εναεριου χωρου της?

Οι ελληνοτουρκικες διαφορες επικεντρωνονται στο Αιγαιο:εκει η αμφισβητηση του εθν.εναεριου χωρου ειναι διαρκης εδω και 3 δεκαετιες.Εχω ξαναγραψει οτι η κατασταση εχει καταντησει κωμικοτραγικη και κανεις ποια δε δινει σημασια σε 5-10 εμπλοκες παραπανω.Τη τελευταια δεκαετια η τουρκικες κινησεις επεκταθηκαν και στον θαλασσιο και εδαφικο χωρο.Εκει πλεον η ελλειψη ελληνικης αντιδρασης ειναι προφανης .Η Ελλαδα επεσε στο λακο που της εσκαψαν στα Ιμια διαχειριζομενη λανθασμενα ενα θεμα που θα επρεπε να λυθει σε επιπεδο ακτοφυλακης.Το χειροτερο ειναι οτι οταν κλιμακωσε τη κατασταση δε ειχε το θαρρος να μην υποχωρησει εγκαινιαζοντας την εποχη των «γκριζων ζωνων»: ας μην εχουμε αυταπατες,η Ελλαδα βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης εθνικής κυριαρχίας απο το 1997 και η εθνικη μας σχιζοφρενεια επικεντρωσε τη κριτικη επι του θεματος στις ευχαριστιες Σημιτη –Κλιντον αντι να προβληματιστουμε για την ικανοτητα διαχειρισης κρισεων των διπλωματικων και στρατιωτικων υπηρεσιων...Απο τοτε η Ελλαδα βρισκεται μονιμως σε παθητικη αμυνα αποδεχομενη ουσιαστικα τη κατασταση.

Συνολικα οι δυο χωρες εχουν επιτυχιες και αποτυχιες...Δεν πιστευω στην αναμφισβητη υπεροχη της τουρκικης διπλωματιας.Αν εξετασουμε ομως ιστορικα την αντιπαραθεση των δυο χωρων διαπιστωνουμε οτι οι «αντιπαλοι» κερδιζουν συστηματικα ποντους και αυτο οφειλεται στην αδυναμια της Ελλαδας να εκμεταλλευτει της επιτυχιες που κατα καιρους σημειωνει.Αντιθετα η Τουρκια για καθε ενα βημα πισω κανει δυο εμπρος....
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Fri Jan 21, 2005 7:11 pm    Post subject: Reply with quote

Να σημειωθεί επίσης ότι με πρόσφατες της μνήμες της εισβολής στη Κύπρο και τον παραρανοϊκό εξοπλισμό της Τουρκίας ειδικά εκείνη την εποχή(96), δεν ξέρω αν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Μιλάμε ότι διάβαζα ένα περιοδικό εκείνη την εποχή και όταν εμείς θα διαθέταμε για εκείνη την τετραετία(96-2000) το ποσό των 4 τρις σε εξοπλισμούς αυτοί θα διέθεταν 20 τρις !! Shocked Ήταν και κάποια δωρεάν "πακέτα" που είχαν πάρει λόγω Ιντσιρλίχ οπότε αποχεραιτήσαμε με αυτά και με τα άλλα την εναέρια κυριαρχία που είχαμε από το καιρό του Ελλάδα - Γαλλία συμμαχία και τα μιραζ F-1
Back to top
View user's profile Send private message
gm2263
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1840
Location: Athens, Hellas

PostPosted: Fri Jan 21, 2005 10:49 pm    Post subject: Reply with quote

Παιδιά, ότι διαβάσετε παρακάτω να ξέρετε ότι έχει γραφεί υπο το καθεστός ψυχικής φόρτισης και γι' αυτό μπορεί να ακουστεί και ελαφρώς ασύντακτο ή/ και άσχετο με το θέμα μας (και ζητάω προσωπικά συγγνώμη από τον admin εάν "ξεφύγω" αλλά:

Πιστεύω πως για να προοδεύσει ένα κράτος σήμερα πρέπει να ισχύουν οι κάτωθι παράγοντες:

1. Μια δικτατορία εθνικοφρόνων και αδιάφθορων τρελλών (πράγμα δύσκολο) οι οποίοι με δρακόντια μέσα θα επιβάλλουν το δίκαιο στούς "απολίτιστους" ιθαγενείς (και οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη γέννεση μιας δικτατορίας μόνο σε ανώριμες πολιτικά και πολιτιστικά κοινωνίες συναντώνται), όπου πονάει χέρι κόψει χέρι και τα σχετικά...

2. Ένα κοινωνικό consensus (γνωστό και σαν "κοινωνικό συμβόλαιο" όπου όλες οι κοινωνικές ομάδες συμβιώνουν με διαάλογο και, αμοιβαίες υποχωρήσεις (μή γελάτε Laughing Twisted Evil ) και όπου μέσω της αίσθησης ευθύνης έρχεται η κοινωνική αυτορρύθμιση (όχι, δεν έχω πάρει τίποτα...) και συντελείται η πρόοδος εφόσον όλοι θέλουν και γνωρίζουν ότι το καλό του κράτους είναι και δικό τους, και,

3. Μια χώρα η οποία έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυναμικό άφθονο οπότε χωρίς πολλή προσπάθεια, η χώρα (όχι οι άνθρωποί της) παράγει πλούτο (Ονόματα δε λέμε, Σαουδική Αραβία τη λένε...)

Εγώ δεν βλέπω να έχει η Ελλάδα τίποτα από τα παραπάνω. Οπότε τι κάνουμε; Πρέπει να προσπαθήσουμε σα χώρα να βρούμε ένα τρόπο έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος και αύξηση του πλούτου για το καλό όλων εφόσον ο Θεός ΔΕΝ μας έδωσε τσάμπα πετρελαιο (εκτός αν έχουμε σφραγίσει τα πηγάδια γιατί δεν γουστάρουν οι Αμερικανοί και λοιποί).

Και έρχομαι στο απλοϊκό συμπέρασμα ότι τα μάτια μας τα βγάζουμε εμέις οι ίδιοι. Όταν ένας λαός είναι τόσο ανώριμος πολιτικά όπως ο Ελληνικός, πώς περιμένουμε να δούμε προκοπή;

Παιδιά έχω παρα πολλά παραδείγματα (συμπεριλαμβανωμένου και του εαυτού μου, εκτός των πολλών άλλων περιπτώσεων που ξέρω) ότι ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ. Δεν είναι ότι χωλαίνουμε κάπου, αλλά το ότι υπάρχει ένας στρουθοκαμηλισμός και μια αφασία ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. Αυτό δε αντανακλά και στα Εθνικά μας θέματα.

Όλη αυτή η κατάσταση είναι προϊόν της μεταπολίτευσης η οποία μας οδήγησε από το "Η Ελλάς ομοιάζει πρός έναν ασθενήν ο οπόιος επιδέχεται θεραπείας μεν αλλά η θεραπεία πρέπει να είναι επίπονος, εφόσον μόνον μέσω του πόνου επέρχεται η ίασις" του Παπαδόπουλου (μη ρωτάτε ποιού - στον οriginal-the one and only αναφέρομαι) στο στο "Φράγκα-Γκόμενες-Παλάτια" του MAX και στό "Αφιέρωμα στο Αιδείο" του παλιού Κλίκ αν δεν κάνω λάθος. Ούτε το ένα είναι καλό ούτε και το άλλο... Γιατί στο κάτω-κάτω εντάξει, δεν θέλουμε Παπαχρόνηδες να μας φυλάνε όσο γεροδεμένοι και να είναι αλλά και το να αυτοκτονεί στη σκοπιά ο άλλος επειδή έφυγε για πέντε μήνες από την "Παραλιακή" και βρέθηκε στην Καρωτή (του Έβρου -αν δεν κάνω λάθος) μου λέει ότι κάπου πάλι χτυπήσαμε κόκκινο, σαν άνθρωποι, σαν κράτος, σαν κοινωνία...

Και συγνώμη για την πολυλογία και το άσχετο του πράγματος αλλά εύχομαι να είναιντα πράγματα όπως τα λέει ο Νίκος C γιατί αλλοιώς... Θά είναι οι Τούρκοι στη Λάρισα και οι ευτραφείς βουλευτές και πολιτικοί αντί να είναι στα πόστα τους θα φεύγουν με τα Λήαρ Τζετ τους από το "εκσυγχρονιστικό" Ελ-Βελ, και κάτσε μήπως αντί για πολιτικά μην είναι στρατιωτικά αεροσκάφη και γράφουν απέξω "US AIR FORCE".

Αλλά ας μην πώ περισσότερα και πάω να βγάλω καμμιά βίζα για να δώ τα ξαδερφάκια μου στη ΝΥ και μου ζητήσουν έγγραφη δήλωση μετανείας από την US EMBASSY.

Κάτσε καλά γιατί είναι πονηρές οι μέρες...
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Fri Jan 21, 2005 11:16 pm    Post subject: Reply with quote

Μην το γελάς καθόλου Evil or Very Mad , δυστυχώς βρισκόμαστε σε μεσαίωνα πολυτελείας αλλά αντί να καίνε "μάγισες" , καίνε όσους Τους αντιστέκονται !
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Το "πολιτικό" κλουβί με τους τρελούς All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 70, 71, 72  Next
Page 26 of 72

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr