stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Ζωοφιλία-Φύση-Περιβάλλον
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Το "πολιτικό" κλουβί με τους τρελούς
View previous topic :: View next topic  
Author Message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Sat Dec 05, 2009 11:03 am    Post subject: Reply with quote

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13070&subid=2&pubid=6568825

Απαγορεύτηκε το υποβρύχιο ψάρεμα σε όλο το θερμαϊκό !

Δεν κρύβω ότι στο παρελθόν διέθετα ερασιτεχνική άδεια αλιείας, διότι έκανα ψαροτούφεκο.

Αυτή η δραστηριότητα εάν γίνεται με τις νόμιμες μεθόδους και αν ακολουθεί μία πειθαρχημένη φιλοσοφία αποτελεί μία μοναδική εμπειρία. Αν θα έπρεπε να δώσω ένα περιεχόμενο στην φιλοσοφία που διέπει το υποβρύχιο κυνήγι, θα έπρεπε να γράψω μισό βιβλίο.

Αν λοιπόν κάποιος δεν χρησιμοποιούσε αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές, δεν χρησιμοποιούσε φακό, δεν ψάρευε νύχτα(τα ψάρια είναι σε μία άλλη "κατάσταση"), δεν χρησιμοποιούσε ουσίες(γαλαζόπετρα κ.τ.λ) "ξεβραχώματος" των ψαριών και εν τέλει δεν ξεπερνούσε το νόμιμο όριο βάρους "υποψήφιων θηραμάτων", τότε θα μιλούσαμε τυπικά για μία ισοροπημένη περιβαλλοντικά δραστηριότητα με σκοπό την ψυχαγωγία και άτυπα την ... διατροφή !!

Συνήθως, ο μέσος υποβρύχιος κυνηγός, τηρώντας τα παραπάνω θα έπαιρνε κάθε φορά από κανένα έως 2-3 αλιεύματα και ταυτόχρονα θα λάμβανε "ψυχικής φύσης προϊόντα" που αδυνατεί να συλλάβει ο νους κάποιου που δεν έχει ασχοληθεί με το αντικείμενο, ούτε είχε την εμπειρία ενός....αστροναύτη. Αυτή η εμπειρία δεν περιγράφεται, μόνο βιώνεται.
Ομολογώ όμως ότι αρκετές φορές τα παραπάνω δεν τηρούνταν από μερίδες υποβρύχιων κυνηγών Exclamation

Ας παραθέσω απόσπασμα από κάποια ιστοσελίδα σχετικά με ένα νοστιμότατο ψάρι, τον ροφό, στο οποίο διαπιστώνουμε κάποιες ενδιαφέρουσες και κρίσιμες λεπτομέρειες :

Quote:
Ο ροφός είναι ψάρι πρωτόγυνο ερμαφρόδιτο. Ξεκινά τη ζωή του έχοντας αδιαφοροποίητη γονάδα και στην ηλικία περίπου των 5 χρονών και βάρους 3 κιλών ωριμάζει για πρώτη φορά ως θηλυκό. Το βάρος του ψαριού παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναστροφή του φύλου. Έτσι από τα 6 μόλις kg (9 χρονών) αρχίζει να υπάρχει ποσοστό αρσενικών ατόμων στον πληθυσμό. Όσο αυξάνουν τα κιλά, τόσο περισσότερα ψάρια είναι αρσενικά (άρα τόσο λιγότερα θηλυκά), μέχρι περίπου τα 10 kg όπου όλα τα ψάρια είναι πλέον αρσενικά. Σημαντικός παράγοντας αναστροφής φύλου είναι επίσης η έλλειψη αρσενικού στην περιοχή. Η αναπαραγωγική περίοδος του ψαριού είναι το καλοκαίρι. Τα αρσενικά αρκετές φορές δημιουργούν χαρέμια (ένα αρσενικό-πολλά θηλυκά) και παρουσιάζουν χωροκρατικότητα.

Στο προηγούμενο λήμα, ας φανταστούμε ποιό είδος αλίευσης(ψαροτούφεκο ή παραγάδι ; ) είναι πιο χειρουργικό και επιλλεκτικό για να αποφευχθεί το φαινόμενο όπου θα υπάρχουν κοπάδια ψαριών όπου δεν θα υπάρχει ένα από τα δύο φύλα που απαιτούνται για τη γονιμοποίηση.
Με το ψαροτούφεκο υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής μεγέθους-βάρους και ως εκ τούτου του φύλου του ψαριού που θα πάρει ο κυνηγός....


Παρά την νοσταλγία που νιώθω, αναπολώντας άκρως ευχάριστες στιγμές σε μία εποχή που η δραστηριότητα αυτή τείνει να απαγορευτεί, εφόσον δεν ισχύουν τα σενάρια διεθνούς συνωμοσίας (περί χαρακτηρισμού περιοχών - ηπειρωτικών ή θαλασσίων - ως περιβαλλοντικά πάρκα, ώστε να αδρανοποιηθούν ελληνικές φιλοδοξίες για εξορύξεις διαφόρων πολύτιμων ορυκτών ! ) και εφόσον οι περισσότερες φωνές γύρω μας λένε ότι το περιβάλλον όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα οδεύει προς τον αφανισμό, συμφωνώ και εγώ ότι έστω για 10 ίσως και παραπάνω χρόνια να πρέπει να ισχύσουν αυτές και άλλες αυστηρότερες απαγορεύσεις αν έτσι μπορεί να σωθεί το θαλάσσιο περιβάλλον.

Τελειώνοντας θα αναφέρω μόνο τούτο. Όσοι γνωρίζουν τι προκαλεί στο πυθμένα(φωλιές και γόνος ψαριών ! ! ! ) των παράκτιων περιοχών το συρόμενο δύχτι μίας τράτας, ίσως αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα της μείωσης των αποθεμάτων ψαριών της ανατολικής Μεσογείου oφείλεται πολύ λίγο στο υποβρύχιο ψάρεμα και έχει πολλά και σημαντικότερα αίτια που δεν μπορεί να καταστεί δυνατό να καταργηθούν γιατί έχουν κοινωνικό και πολιτικό κόστος...........................



Υ.Γ: H ενασχόληση μου με το υποβρύχιο ψάρεμα σταμάτησε πριν από περίπου 8 χρόνια λόγω υποχρεώσεων.

ΥΓ2: Δύο δεινοί υποβρύχιοι κυνηγοί, που μου έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό, ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας και ο Γιώργος Νταλάρας.
Back to top
View user's profile Send private message
aikinn
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 763

PostPosted: Sat Dec 19, 2009 12:07 am    Post subject: Reply with quote

Το όλο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η υπερ-οικολογική ευαισθησία που διακατέχει ολόκληρο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο προωείται από τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ, πάντα μου δημιουργούσαν πολλά ερωτηματικά. Το γιατί είναι μια μεγάλη κουβέντα. Αυτή την στιγμή θέλω απλά να αναφέρω το παρακάτω ντοκυμαντέρ. Εϊναι από το youtube, με ελληνικούς υπότιτλους, και είναι κομμένο σε 9 οκτάλεπτα μέρη. Το λινκ είναι το πρώτο μέρος.

http://www.youtube.com/watch?v=sbq0y_Y7Ue0&feature=player_embedded

Ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Άλλωστε αυτού του είδους τα ντοκυμαντέρ συνήθως κατηγορούνται ότι παρουσιάζουν μόνο την μία πλευρά του νομίσματος. Αυτό που όμως πραγματικά μου έκανε εντύπωση είναι ότι το γενικό συμπέρασμα είναι ότι όλα γίνονται ώς μια προσπάθεια μη-αναπτυξης των υπο-αναπτυξη χωρών. Το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ προβλήθηκε το 2007. Τις τελευταίες μέρες στην Δανία γίνεται μία προσπάθεια από τις ανεπτυγμένες χώρες, να περάσουν μία συμφωνία που θα "απαγορεύει" στην ουσία την οποιαδήποτε εκμετάλευση των Αφρικανικών φυσικών πόρων, εις το όνομα της υπερθέρμανσης.
Αξίζει πραγματικά να το δείτε, κυρίως επειδή είναι επίκαιρο όσο ποτέ, και μπορούμε στην συνέχεια να το συζητήσουμε. Θα είναι ενδιαφέρουσες όλες οι απόψεις.
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Sat Dec 19, 2009 9:03 am    Post subject: Reply with quote

Συμφωνώ απόλυτα ότι ένας από τους σκοπούς των αναπτυγμένων χωρών είναι και αυτός. Ήδη οι μεγάλοι "παίχτες" του πλανήτη έχουν πληθύνει και οι παλαιοί μεγάλοι το βλέπουν ως μία νέα ρευστή και επικίνδυνη για αυτούς τάξη πραγμάτων.

Μαζί με τα ανωτέρω προσθέτω την άποψη αρκετών, όπου υποστηρίζουν ότι η "τεχνητή οικονομική κρίση" που άπαντες βιώνουν είναι μία συνέχεια του "ψυχρού πολέμου", αφού η "Ρωσική Αρκούδα" δεν πέθανε όπως πολλοί εύχονταν και μάλιστα παίζοντας το "ενεργιακό χαρτί" της, ξύπνησε από το κώμα και φιλοδοξούσε να ξαναπάρει τα απωλεσθέντα σκήπτρα της... Τι καταστρεπτικές επιπτώσεις είχε στο εισαγώμενο συνάλλαγμα της Ρωσίας(βάσει των εξαγώμενων ενεργιακών πόρων) η οικονομική κρίση, όλοι νομίζω το έχουμε αποδεχτεί.

Ο προηγούμενος σκοπός είναι ανεξάρτητος όμως από τον ουδιώδη σκοπό, που αφορά στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος, η οποία είναι μία πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη και κινδυνεύει αργότερα(μπορεί και τα όρια του αφανισμού που δίδονται από τους επιστήμονες να είναι "μαγειρεμένα") ή γρήγορα να εξαφανίσει το πλανήτη.
Back to top
View user's profile Send private message
aikinn
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 763

PostPosted: Sat Dec 19, 2009 1:31 pm    Post subject: Reply with quote

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η άποψη του πρώην μέλους (και συνιδρυτή) της Greenpeace, ο οποίος αναφέρει ότι ένας από του λόγους που αποχώρησε είναι διότι το κίνημα πήρε λάθος πορεία, όταν πολλοί βρήκαν την ευκαιρεία μέσω της οικολογίας να προβάλουν τις αντικαπιταλιστικές-αντιαμερικανικές ιδέες τους. Η ειρωνία στην όλη υπόθεση είναι ότι πλέον φτάσαμε στο σημείο να θέλουν οι καπιταλιστές να κάνουν όλα αυτά που θέλει η Greenpeace, αλλά με συνέπειες που θα πλήξουν τον φτωχό πλυθησμό του πλανήτη. Μια υπόθεση που μάλλον γυρίζει μπούμερανγκ σε όλους αυτούς.

Και όλο αυτό μου θυμίζει πολύ τον τρόπο που κινούνται οι μεγάλες δυνάμεις. Και για να το εξηγήσω τι εννοώ. Όλοι κατηγορούν την δύση για την επιρροή που έχει και για το πως θέλει να επιβληθεί στον υποανάπτυκτο κόσμο. Ορισμένοι από τους ένθερμους ακτιβιστές προτάσουν ως επιχειρήματα ότι ο άνθρωπος δεν χρειάζεται όλα αυτά τα τεχνολογικά αγαθα που του προσφέρονται σήμερα (και τα οποία για να λειτουργήσουν χρειάζονται ενέργεια). Πήγαινε όμως και πες το αυτό στους κατοίκους της Αφρικής που ζούνε χωρίς ρεύμα και χωρίς μεταφορές και χωρίς καν νερό. Αυτό δεν είναι μία μορφή καταπίεσης προς τρίτους? Πως ένας "βολεμένος" από την Δύση, που έχει όλες τις επιλογές μπροστά του, αποκτάτο δικαίωμα να πει σε κάποιον που ζει 200 χρόνια πίσω ότι για το καλό του πλανήτη δεν πρέπει να αναπτυχθεί, αλλά να περιμένει να βελτιωθεί η τεχνολογία ώστε να αρκεστεί στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές?

Και να επισημάνω και κάτι άλλο. Άλλο πράγμα η μόλυνση του πλανήτη και άλλο πράγμα η υπερθέρμανση. Δεν υποστηρίζω ότι είναι καλό να καίμε λιγνίτη και να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα για να πάμε για τσιγάρα. Αλλά δεν είναι σωστό να χρεώνουμε σε αυτή την χρήση την άνοδο της θερμοκρασίας και να ενοχοποιούμε την οποιαδήποτε μορφή τεχνολογίας με τον φόβο μήπως λιωσουν οι πάγοι και πλημμυρήσει ολος ο πλανήτης.
Back to top
View user's profile Send private message
per88
Full Member
Full Member


Joined: 02 Nov 2009
Posts: 220

PostPosted: Fri Apr 23, 2010 3:25 am    Post subject: ΑΔΕΣΠΟΤΑ Reply with quote

Αδέσποτος σκύλος με κρέας(?) στο στόμα
http://i893.photobucket.com/albums/ac137/per88/m021.jpg

Αδέσποτη γάτα(του δρόμου) ξεκουράζεται
http://i893.photobucket.com/albums/ac137/per88/DSC00119.jpg
http://i893.photobucket.com/albums/ac137/per88/DSC00118.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Wed May 26, 2010 8:26 pm    Post subject: Reply with quote

Ἀπό Μεταφορά

Nozomi wrote:
Μπορούμε να μιλάμε για "περιβαντολλογική ευαισθησία" σε μια χώρα υπό πτώχευση ?
Συγγνώμη dudes, αλλά τα δεδομένα είναι αδυσώπητα...

Η Δ.Ευρώπη (εδικά η Γερμανία) που τώρα κόπτεται για το περιβάλλον, πόσο το σέβονταν τις δεκαετίες '60-'70 ?

Οι περιβόητες οικολογικές οργανώσεις είναι οι ίδιες που μάχονται λυσσασμένα κατά των ανεμογεννητριών στα νησιά (για πυρηνική ενέργεια ας μην μιλήσουμε!) και παρόλ' αυτά δεν μας λένε πως θα παράξουμε ενέργεια ?



Dromeas wrote:
Φίλε Nozomi, εδώ θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου, καθώς το επιχείρημά σου είναι αίολο. Μου λες ότι αν μία χώρα έχει οικονομικά προβλήματα έχει το δικαίωμα να βάλει παρακαταθήκη την μελλοντική της οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να αναπτυχθεί βραχυπρόθεσμα. Είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από την οικονομική ανάπτυξη εξαφανίζονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ιδίως όταν απαιτούνται τεράστια ποσά για απορρύπανση. Εγώ αντεπιχειρηματολογώ και λέω πως υπάρχουν πολλά είδη οικονομικής ανάπτυξης και ένα από αυτά είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η οποία προσπαθεί να μην υπονομεύσει το μέλλον των παιδιών μας. Συνεπώς, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, υπάρχει τρίτος δρόμος έναντι των πολωτικών επιλογών οικονομική ανάπτυξη με τη θυσία του περιβάλλοντος και μελλοντική υποβάθμιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων μιας χώρας ή οπισθοχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης προς απόλυτο όφελος της φύσης. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, ο Ύψιλον αναφέρει δύο πιθανές πηγές από τις οποίες μπορούμε να πάρουμε το νερό για τα γήπεδα του γκολφ. Η πρώτη, οι γεωτρήσεις που μπορούν να γίνουν επί τούτου, θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον, καθώς θα μεγενθύνει το πρόβλημα εφαλμύρωσης που παρατηρείται στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι πως μελλοντικά όχι μόνο το γκαζόν δεν θα μπορεί να ποτιστεί, αλλά ακόμα και η γεωργική παραγωγή της περιοχής θα μπει σε κίνδυνο. Συνεπώς, σε χρονικό ορίζοντα 30 ή 50 ετών δεν θα μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά για οικονομική υπανάπτυξη. Από την άλλη, ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης θα μπορούσε να είναι μία πρώτης τάξεως λύση.
Συνεπώς, μην μπαίνετε στο τριπάκι που μερικοί θέλουν να μας βάλουν πως οι... κορμοράνοι του Βοτανικού (sic!) είναι το ίδιο πράγμα με τις καρκινογενέσεις στην περιοχή του Ασωπού, για παράδειγμα. Υπάρχουν διαβαθμίσεις και σκοπός ενός ενεργού πολίτη είναι να ενημερώνεται και να προσπαθεί να αποσοβήσει το χειρότερο.
Σημείωση: Για την ενέργεια θα άρχιζα προσωπικά με ένα γενναίο, πανεθνικό πρόγραμμα εξοικονόμησής της, όπως επιτάσει η αρχή της αειφορίας.
Back to top
View user's profile Send private message
Giannis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1682
Location: Ελβετία

PostPosted: Sun Aug 22, 2010 11:47 pm    Post subject: Reply with quote

Μια πραγματικά αποκαρδιωτική είδηση.... Crying or Very sad

Στάχτη το φοινικόδασος στην Πρέβελη

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=25994948
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
aikinn
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 763

PostPosted: Mon Aug 23, 2010 12:46 am    Post subject: Reply with quote

Και πήγα εκεί πριν 20 μέρες. Τα λόγια είναι περιττά. Όποιος το έχει επισκευτεί το μέρος και έχει περπατήσει μέσα στο φαράγγι καταλαβαίνει για πόσο μεγάλη απώλεια μιλάμε. Δεν είναι το μέγεθος. Το φοινικοδάσος και η βλάστιση στο φαράγγι είναι μερικά μέτρα δεξιά και αριστερά από το ποτάμι. Αλλά η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη όσο αφορά το οικοσύστημα και την ομορφιά του μέρους. Αυτό που θεωρώ όμως εφικτό είναι ότι η εικόνα μπορεί να αναστραφεί εύκολα. Όπως είπα, η έκταση είναι μικρή. Άμα υπάρξει βούληση και δράση, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ εύκολα. Μιλάμε για εκατοντάδες και όχι για χιλιάδες φοίνικες. Μακάρι να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και να εργαστούν σωστά. Το καλό με τους φοίνικες είναι ότι μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα από άλλα δέντρα. Δεν ξέρω βέβαια αν τα συγκεκριμένα ήταν κάποιο συγκεκριμένο είδος που φυτρώνει μόνο στην Κρήτη. Ισως να μπορούσαν να κάνουν κάποια μικρή μεταφύτευση από το άλλο δάσος ή να φέρουν έτοιμους από αλλού. Εδώ έχει γεμίσει η Ελλάδα με φοίνικες σε δρόμους και αυλές σπιτιών. Δεν μπορούν να φέρουν χίλιους να βάλουν εκεί?
Back to top
View user's profile Send private message
vag3721
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 2392
Location: Naousa/Athens

PostPosted: Mon Aug 23, 2010 1:15 am    Post subject: Reply with quote

Πραγματικά ότι πιο θλιβερο έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό.
Σίγουρα υπάρχει λύση και μπορεί να γίνει και πιο όμορφο απο ότι ήταν.
Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην προστατεύεις κάτι τόσο μοναδικό,που στο κάτω κάτω σου φέρνει και χρήματα.Πόσο θα κόστιζε ένα σύστημα πυρασφάλειας για μια τόσο μικρή έκταση,με άφθονο νερό δίπλα του?
Και αυτό είναι καθαρά ευθύνη των ντόπιων,του Δήμου,αντε και της Νομαρχίας.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail MSN Messenger
aikinn
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 763

PostPosted: Mon Aug 23, 2010 1:35 am    Post subject: Reply with quote

Στον ΣΚΑΙ το απόγευμα λεγανε ότι πήγαν 1.2 εκατομμύρια για την πυρασφάλεια του μέρους. Φυσικά ο νέος περιφερειάρχης (7 μηνών) δεν ήταν υπεύθυνος να απαντήσει αν τα έργα έγιναν όπως έπρεπε, και δεν σχολίασε καν, παραπέμποντας στον προηγούμενο. Και πες ότι ο άλλος τα έφαγε, ο καινούριος ενδιαφέρθηκε να δει τι παίζει? Γιατί έτσι όπως άλλαξε το θέμα, φάνηκε να μην ξέρει καν τι έχει γίνει στην περιοχή.

Και μιας και μιλάμε για την φύση που μας έχει απομείνει στην Ελλάδα, μπείτε να δείτε τις αεροφωοτογραφίες από το site του κτηματολογίου. Εκεί μέσα υπάρχει η καμμένη Πάρνηθα (στην οποία σοκαρίστηκα διότι δεν είχα αντιληφθεί το μέγεθος), η καμμένη Πελοπόννησος και ότι γενικότερα κάηκε μέχρι το 2007. Βάλτε και δίπλα το Google Earth, που ευτυχώς δεν ανανεώνει συχνά τις φώτο, να δείτε πόσο πολύ έχουμε καταστρέψει τον τόπο μας. Εκεί πραγματικά σε πιάνει η ψυχή σου.
Back to top
View user's profile Send private message
Giannis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1682
Location: Ελβετία

PostPosted: Mon Aug 23, 2010 7:15 am    Post subject: Reply with quote

Φίλε Aikinn

Πολύ βιαστικά θα σου απαντήσω ότι ο κρητικός φοίνικας (Phoenix Theophrasti) είναι ενδημικό είδος της Κρήτης και δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο πέρα από την Πρέβελη, το Βάι και μερικά άλλα σημεία της χώρας (λίγα και μεμωνομένα φυτά). Ελπίζω να έχουν μεριμνήσει για την καλλιέργειά του σε κάποιο φυτώριο ώστε να μην εξαφανιστεί το είδος....


Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Mon Aug 23, 2010 7:35 am    Post subject: Reply with quote

Το φοινικόδασος της Πρέβελης είναι η σπουδαιότερη τοποθεσία για τον φοίνικα του Θεόφραστου στη Δυτική Κρήτη. Μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή για αυτό το σπάνιο είδος. Αν κανείς λάβει υπόψην, επίσης, ότι οι φοίνικες κινδυνεύουν και από το σκαθάρι που έχει ήδη εμφανιστεί στην Κρήτη και κατατρώει τα φοινικόδεντρα, τότε γίνεται αντιληπτό πως πρέπει να παρθούν αμέσως μέτρα για τη βιωσιμότητα του είδους. Sad
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
ariskop
Senior Member
Senior Member


Joined: 18 Aug 2008
Posts: 678

PostPosted: Mon Aug 23, 2010 8:36 am    Post subject: Reply with quote

Κρίμα, κρίμα. Το είχα επισκεφτεί πριν 2 χρόνια και ήταν ένας μικρός επίγειος παράδεισος.
Πάντως ήταν πολύ δύσκολο να σωθεί αυτό το δάσος από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά ακόμα και αν είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα για την πυρασφάλεια. Η έκταση του χώρου είναι πολύ μικρή, το δάσος ήταν πολύ πυκνό, η πρόσβαση οχήματος αδύνατη ενώ ακόμα και για τα πεζοπόρα τμήματα θα ήταν πολύ δύσκολο να το προσεγγίσουν. Επίσης ολόκληρη η υπόλοιπη περιοχή (γύρω από το φαράγγι) καλύπτεται από αυτούς τους χαμηλούς "ξερούς" θάμνους που μεταφέρουν την φωτιά με τρομακτική ταχύτητα. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε στις 5:30 τα ξημερώματα και ότι οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εναέρια μέσα, το γεγονός ότι σώθηκε έστω και ένα τμήμα της έκτασης είναι ένα θαύμα των πυροσβεστών.

Από την άλλη μια καλή ένδειξη, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι ότι ενώ η χαμηλή βλάστηση έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά αρκετοί ψηλοί φοίνικες φαίνονται να την έχουν γλιτώσει. Αν δεν κάνω λάθος, ας με διορθώσει κάποιος με γνώσεις γεωπονίας, οι φοίνικες είναι δέντρο ανθεκτικό στην φωτιά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει επιστημονική δουλειά για την σωστή αποκατάσταση της περιοχής.
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Mon Aug 23, 2010 7:06 pm    Post subject: Reply with quote

Τελικά, μάλλον θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες, καθώς υπήρχε πρόβλεψη για πυροπροστασία -και μάλιστα είχαν εκταμιευθεί τα αντίστοιχα ποσά- η οποία ποτέ δεν λειτούργησε. Τραβάω τα μαλλιά μου!!! Evil or Very Mad

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231056221
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
ariskop
Senior Member
Senior Member


Joined: 18 Aug 2008
Posts: 678

PostPosted: Tue Aug 24, 2010 10:26 am    Post subject: Reply with quote

3 ακριβώς χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και την τραγωδία στην Ηλεία η Εισαγγελία Πύργου ανακοίνωσε το πόρισμα της με το οποίο παραπέμπει σε δίκη τον νομάρχη Ηλείας, τον δήμαρχο Ζαχάρως, έναν τοπικό αξιωματικό της Πυροσβεστικής, τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος, τον πυροφύλακα της περιοχής που ξεκίνησε η φωτιά και την γιαγιά από το σπίτι της οποίας ξεκίνησε η φωτιά με βαριές κατηγορίες.

Σημεία του πορίσματος από την Ελευθεροτυπία

Quote:

Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου Παναγιώτη Μεϊδάνη, οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση εντοπίζονται στα εξής εννέα σημεία:

1 Δεν έλαβαν εγκαίρως τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» για την πρόληψη και κατάσβεση της πυρκαγιάς και για τη διάσωση των ανθρώπων.

2 Ενώ την παραμονή (23/8/2007) της πυρκαγιάς (24/8/2007) εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πολ. Προστασίας (γ.γ. Αν. Φούρλας) το με ίδια ημερομηνία κατεπείγον έγγραφο, περί του ότι την επόμενη ημέρα (24/ Cool υπάρχει μέγας κίνδυνος και στον Νομό Ηλείας να υπάρξουν μεγάλες φωτιές και ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης», αυτοί (νομάρχης Ηλείας, δήμαρχος Ζαχάρως και όργανα της Πυροσβεστικής) αγνόησαν τελείως το έγγραφο αυτό, όπως και το σχέδιο «Ξενοκράτης» και δεν προέβησαν εγκαίρως σε καμιά προληπτική ενέργεια και ιδίως δεν μερίμνησαν, όπως είχαν εκ του νόμου υποχρέωση, για τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων.

3 Δεν συγκάλεσαν αμέσως, όπως επίσης είχαν υποχρέωση από το σχέδιο «Ξενοκράτης», το ΣΝΟ (Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο) στο πλαίσιο της νομαρχίας και το ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Οργανο) στο πλαίσιο του δήμου, προκειμένου να σχεδιασθεί και να συντονιστεί ο τρόπος κατάσβεσης εν τη γενέσει τής τυχόν πυρκαγιάς και ιδίως για τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων των καιόμενων περιοχών.

4 Χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως τρεις εποχικοί πυροσβέστες ως πλήρωμα του καταστραφέντος πυροσβεστικού οχήματος, ενώ θα έπρεπε, οπωσδήποτε και βάσει του νόμου, να υπάρχει ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν, λόγω της απειρίας του πληρώματος, να χάσει την πορεία του το εν λόγω πυροσβεστικό όχημα, να σταθμεύσει παρανόμως στη μέση του δρόμου, να μπλοκαριστούν στο συγκεκριμένο σημείο 7 επιβατηγά αυτοκίνητα και να καούν επί τόπου, τόσο τα εν λόγω αυτοκίνητα όσο και οι επιβάτες τους (σύνολο 24 στο σημείο εκείνο).

5 Δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας και ειδικότερα της εκεί υπάρχουσας εθελοντικής ομάδος «Τίμιος Σταυρός του Ερυθρού Σταυρού», για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τις δύσκολες εκείνες στιγμές και ιδίως για τη διάσωση των ανθρώπων.

6 Δεν ενεργοποιήθηκαν, ή μάλλον αδράνησαν προκλητικά, τα προβλεπόμενα γραφεία Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Νομαρχίας όσο και του Δήμου Ζαχάρως, για να εφαρμόσουν το σχέδιο «Ξενοκράτης» και για τη διάσωση των κατοίκων που κινδύνευαν από την πυρκαγιά.

7 Διότι, επίσης, η φωτιά στο σπίτι της Νικολοπούλου στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως εμφανίστηκε και έγινε ορατή περί ώρα 2.15 και, όμως, ο υπεύθυνος και αρμόδιος πυροφύλακας Μίνθης Ζαχάρως δεν την αντελήφθη καθόλου και, επομένως, δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως ο Πυροσβεστικός Σταθμός Κρεστένων για να δράσει αμέσως. Η αλήθεια είναι ότι για τη φωτιά αυτή ειδοποιήθηκε την ώρα 14.40, δηλ. πολύ καθυστερημένα, πρώτα ο Πυροσβεστικός Σταθμός Κρεστένων από κάποιον ιδιώτη και μετά ο εν λόγω πυροφύλακας Μίνθης, από τον σταθμό Κρεστένων. Οπως ήταν φυσικό, το ειδικά σταθμευμένο εκεί κοντά πυροσβεστικό όχημα άργησε 25 και πλέον λεπτά (διότι τότε ειδοποιήθηκε) να ξεκινήσει για κατάσβεση, αλλά τότε ήταν πολύ αργά. Είναι δε αξιοπρόσεκτο, αυτό που αναφέρεται από πολλούς πυροσβέστες της περιοχής, ότι δηλ. εάν 10-15 λεπτά νωρίτερα είχαν ειδοποιηθεί και επενέβαινε το πυροσβεστικό όχημα, θα έσβηνε η φωτιά στο σπίτι της Νικολοπούλου, και δεν θα επεκτεινόταν αυτή στα δάση με τις τραγικές συνέπειες.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι ή ο πυροφύλακας Μίνθης δεν ήταν στη θέση του, οπότε υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες, ή είχε κοιμηθεί, ή με κάτι άλλο άσχετο ασχολούνταν, οπότε και πάλι οι ευθύνες του ιδίου και των προϊσταμένων του είναι τεράστιες και πάντως είναι ποινικά υπεύθυνοι για τον τραγικό θάνατο τόσων ανθρώπων.

Κανένας συντονισμός

8 Διότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός διάσωσης των ανθρώπων και μάλιστα δεν ειδοποιήθηκαν οι πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια για τον τρόπο βοήθειας και διάσωσης των κατοίκων. Ετσι αφέθηκαν στην τύχη τους, επικράτησε πλήρης πανικός, έφυγαν μόνοι τους και οδηγήθηκαν στον θάνατο και στην καταστροφή.

9 Τέλος, από τον νομάρχη, τον δήμαρχο και την τοπική Πυροσβεστική δεν είχαν ληφθεί από πριν τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας, δεν είχαν ανοιχτεί και δεν είχαν καθαριστεί οι αγροτικοί και οι δασικοί δρόμοι και δεν είχαν διαμορφωθεί κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες, αλλά και οι υπάρχουσες δεν είχαν καθαριστεί.


Τουλάχιστον απαράδεκτη η απάντηση του νομάρχη για προσπάθεια πολιτικής δίωξης. Κάηκε ο μισός νομός, η νομαρχία έγραψε στα α$%..α τις προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας την προηγούμενη ημέρα, δεν λειτούργησε κανένα από τα προβλεπόμενα από το σχέδιο "Ξενοκράτης" συντονιστικά όργανα της νομαρχία και ο νομάρχης δηλώνει αθώος. Αίσχος...
Back to top
View user's profile Send private message
aikinn
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 763

PostPosted: Wed Mar 09, 2011 9:10 pm    Post subject: Reply with quote

Τα ισοπέδωσε όλα σήμερα η Μπιρμπίλη. Και πήδηξε εντελώς το περιβάλλον αλλά και έθαψε όλες τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο παγκοσμίως, την ενέργεια.

Βέβαια ας μην είμαστε τυφλοί. Οι πιέσεις που δέχτηκε ήταν τεράστιες. Και από τους μπουρτζόβλαχους βουλευτές αλλά και από τους άεργους συνδικαλιστές.

Μπράβο σας λαμόγια
Back to top
View user's profile Send private message
Admin
Site Owner
Site Owner


Joined: 16 Jan 2004
Posts: 2295
Location: Davelis Cave (απ'έξω)

PostPosted: Sun Apr 03, 2011 12:03 pm    Post subject: Reply with quote

Από μεταφορά
On 02 Apr 2011, 09:22 pm, ariskop wrote:
Δεν κολλάει ακριβώς με το topic αλλά έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής και τον τουρισμό της Κρήτης.

Ίσως η πιο αισιόδοξη είδηση που έχω ακούσει τις τελευταίες ημέρες.

Το φοινικοδάσος της Πρέβελης που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι αναγεννήθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό μέσα από τις στάχτες του.

Οι φωτογραφίες που υπάρχουν στον σύνδεσμο του ΥΠΕΚΑ είναι εντυπωσιακές.
http://ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=924&language=el-GR

Πάντως η απουσία δέντρων για να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής τον χειμώνα έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στα νερά του ποταμού όσο και στην διάβρωση της παραλίας.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Wed May 04, 2011 11:29 am    Post subject: Reply with quote

Δείτε αυτό το άρθρο

http://www.sport.gr/default.asp?lg=1&pid=53&aid=83473#ixzz1I1zRd5DT

Υπάρχουν αρκετά μέρη στο κόσμο για τα οποία γνωρίζουν μόνο λίγοι άνθρωποι. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι απίστευτο κατασκεύασμα έχει κάνει η φύση στο Βιετνάμ !!! Shocked Ασύληπτο !

Δεν το είχα δει ποτέ και πουθενά.
Back to top
View user's profile Send private message
aikinn
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 763

PostPosted: Wed Jul 27, 2011 7:31 pm    Post subject: Reply with quote

Επειδή συνεχώς γίνονται προσπάθειες αναδάσωσης από διάφορους φορείς, γνωρίζει κανείς ειδικότερα στο Πεντελικό Όρος πόσα στρέμματα έχουν φυτευτεί;
Back to top
View user's profile Send private message
dimline
Junior Member
Junior Member


Joined: 27 Dec 2009
Posts: 157
Location: Patras , Hellas

PostPosted: Tue Aug 30, 2011 8:24 pm    Post subject: Reply with quote

Ενδιαφέρουσα ερώτηση....θα ήθελα να γνωρίζω και εγώ! Αλλά όχι μόνο για την Πεντέλη...

Απο την άλλη μεριά είναι γνωστό ότι οι περισσότερες περιοχές , όπου έχει γίνει αναδάσωση στο Πεντελικό , κάηκαν πρόσφατα! Οπότε φτού και απο την αρχή...

Καλό θα ήταν να υπήρχε ένας συχνά ανανεωμένος χάρτης με τις αναδασωτέες και δασικές περιοχές , όπως επίσης και με χρονολογική εξέλιξη των αναδασώσεων ώστε να έχουμε σαφή και πλήρη εικόνα!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Το "πολιτικό" κλουβί με τους τρελούς All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
Page 15 of 15

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr