stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Ενεργειακές Υποδομές (3)
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Fri Oct 09, 2009 6:53 pm    Post subject: Reply with quote

Eιλικρινα μου κανει εντυπωση που δεν σχολιαζετε καθολου αν ηταν λαθος ή οχι οι πολιτικες επιλογες απο ενα ατομο που οι πολιτικες του για το περιβαλλον ηταν τραγικες και ευτυχως πηγε στον αγυριστο. Δεν εχω επεκταθει για την χωροθετηση περα απο την Ευρυτανια η οποια περιλαμβανει ολες τις δασοσκεπεις περιοχες της Στερεας Ελλαδας. Λοιπον διαβαστε: Βαρδουσια, Ανω Χωρα, λιμνη Ευηνου, Γραμμενη Οξυα, Γαρδικι, Πλατανος. Παιδια μηπως εχετε ξεχασει για ποια χωρα μιλαμε? Ρωτησατε το καλοκαιρι ,απο μεσα Ιουλιου μεχρι αρχες Σεπτεμβρη, τι εγινε απο τον αερα στις Κυκλαδες? Εναμισυ μηνας ασταματητου αερα εκανε τις διακοπες βασανο. Στο δε θεμα που ανεφερε ο φιλος Nozomi για την πυρηνικη ενεργεια ,μου δινει την εντυπωση "τι καθεστε και κουραζεστε και τσακωνεστε και στηνετε ανεμογεννητριες. Με ενα πυρηνικο εργοστασιακι λυνονται πολλα προβληματα, αφου τοσο σπαταλοι ενεργειακα που ειμαστε οι ΑΠΕ ειναι σταγονα στον ωκεανο". Βεβαια στην Ιαπωνια νομιζω ειχαμε διαρροη σε πυρηνικο εργοστασιο ,μετα απο σεισμο περυσι ή προπερσι αν θυμαμαι καλα και πρεπει να εκρυψαν πολλα πραγματα οπως γινεται ΠΑΝΤΑ σ'αυτες τις περιπτωσεις.
Back to top
View user's profile Send private message
Nozomi
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 26 Mar 2008
Posts: 754

PostPosted: Fri Oct 09, 2009 7:22 pm    Post subject: Reply with quote

pindos10 wrote:
Στο δε θεμα που ανεφερε ο φιλος Nozomi για την πυρηνικη ενεργεια ,μου δινει την εντυπωση "τι καθεστε και κουραζεστε και τσακωνεστε και στηνετε ανεμογεννητριες. Με ενα πυρηνικο εργοστασιακι λυνονται πολλα προβληματα, αφου τοσο σπαταλοι ενεργειακα που ειμαστε οι ΑΠΕ ειναι σταγονα στον ωκεανο". Βεβαια στην Ιαπωνια νομιζω ειχαμε διαρροη σε πυρηνικο εργοστασιο ,μετα απο σεισμο περυσι ή προπερσι αν θυμαμαι καλα και πρεπει να εκρυψαν πολλα πραγματα οπως γινεται ΠΑΝΤΑ σ'αυτες τις περιπτωσεις.

Και γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο στις περιπτώσεις των ΑΠΕ ? Και εκεί τεράστια συμφέροντα δεν υπάρχουν ?
Εγώ δεν είπα "βουρ στα πυρηνικά εργοστάσια (σχάσης), αυτή είναι η λύση" αλλά να ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα, στην οποία δεν θα κατηγορούνται αυτοί που είναι υπέρ ότι τα "αρπάζουν" απ' την σχετική βιομηχανία (δες επιχειρηματολογία "Ε"-Οικολόγων κ.α), αλλά θα κατατεθούν τα υπέρ και τα κατά της υπάρχουσας τεχνολογίας.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως χώρες όπως η Γαλλία και η Ιαπωνία στηρίζουν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ενέργειας σε αντιδραστήρες, ενώ εμείς οι "οικολογούντες" αρνούμαστε πεισματικά οποιαδήποτε κουβέντα γι' αυτήν.

Φυσικά, βλέποντας τι γίνεται για τις "καθαρές" ΑΠΕ και τους Not In My Backyard τύπους ανά την ελλ.επικράτεια, μπορώ πλέον να κατανοήσω (αλλά όχι να δικαιολογήσω...)
Back to top
View user's profile Send private message
prevezanos
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2008
Posts: 532

PostPosted: Fri Oct 09, 2009 9:09 pm    Post subject: Reply with quote

Agr μπορεί να διαφωνούμε για το Άκτιο αλλά για το παρακάτω νομίζω θα συμφωνήσουμε...

http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=354686&cid=1

Εκτροπή Αχελώου λοιπόν και ήρθε΄η ώρα να μας λύσουν το πρόβλημα στην Ευρώπη αφού τόσα χρόνια κανείς δεν έκανε το αυτονόητο εντός της χώρας.
Για να δούμε τελικά τι θα γίνει

Εντύπωση παντως μου προκαλεί ότι προσφυγές έχουν κάνει μόνο φορείς του Αγρινίου... Οι οικολόγοι τι λένε? Ξέρει κανείς?

(Μήπως θα έπρεπε να φτιάξουμε και ένα topic με θέματα πιο οικολογικά...
Το έργο αυτό είναι κατά το ήμισι ενεργειακό, οι διαφωνίες όμως είναι καθαρά περιβαλλοντικές...)
Back to top
View user's profile Send private message
agr-engineer
Full Member
Full Member


Joined: 20 Mar 2008
Posts: 323

PostPosted: Sat Oct 10, 2009 10:41 am    Post subject: Reply with quote

Ε, τί να σχολιάσω γι'αυτό. Όλος ο κόσμος τα έχει πει πλέον. Έτρωγαν με τα έργα δεκαετίες ενώ ήξεραν ότι το έργο είναι παράνομο. ΣτΕ για τους εκάστοτε κυβερνλωντες δεν υπήρχε,αφο΄θυ παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις το έργο συνεχιζόταν κανονικά. Η Ε.Ε. δε χρηματοδοτούσε ευλόγως ένα περιβαλλοντικό και φαραωνικό έγκλημα κατά του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα, η χώρα του κάνω ότι θέλω και με νοιάζει μόνο η πάρτη μου, θα βρεθεί ενώπιον του ευρωπαικού δικαστηρίου το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ή θα ακυρώσει το έργο εντελώς ή το πάρα πολύ να επιτρέψει μικρή ποσότητα να εκτρέπεται μόνο για ύδρευση και όχι για να ποτίζονται βαμβάκια των τσιφλικάδων.
Και στην τελική, αν συμβεί το δεύτερο, ποιος θα ελέγχει την ποσότητα πυ θα εκτρέπεται, όταν η σήραγγα και τα έργα εκτροπής έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες εκτροπής.
Πόσα μικρά φράγματα θα μπορούσαν να κατασκευάσουν σε παραπλήσιους στο Θεσσαλικό κάμπο ποταμούς ??
Το μεγαλύτερο δημαγωγικό έργο της ελληνική ιστορίας. Κατασκευάζεται εδώ και 40 χρόνια, έχει ανεβάσει και ρίξει κυβερνήσεις, για όποιον σκέφτεται αντικειμενικά.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Sat Oct 10, 2009 2:28 pm    Post subject: Reply with quote

prevezanos wrote:
(Μήπως θα έπρεπε να φτιάξουμε και ένα topic με θέματα πιο οικολογικά...
Το έργο αυτό είναι κατά το ήμισι ενεργειακό, οι διαφωνίες όμως είναι καθαρά περιβαλλοντικές...)

Σκεφτομουν τοτε που εγινε η παρουσιαση του δρομου Τρικαλων-Αρτας και εκανε καποιες διαπιστωσεις για την εκτροπη του Αχελωου ο φιλος ariskop, να ανοιξω σχετικο topic αλλα νομιζω θα υπαρξει κατακερματισμος και δε λεει να ποσταρεις μια φορα το διμηνο. Αλλωστε ,νομιζω, εδω στα ενεργειακα τα χωραει ολα και την οικολογια αφου η ενεργεια πλεον ειναι αμεσα συνδεδεμενη με την οικολογια και την αειφορια. Θα ηθελα τωρα να αναφερω και τις αποψεις μου σχετικα με την εκτροπη του Αχελωου ο οποιος δημιουργει, οπως αναφερθηκε, το υδροϋηλεκτρικο της Μεσοχωρας, το φραγμα εκτροπης της Συκιας και τα τρια υδροϋλεκτρικα της Αιτωλοακαρνανιας(Κρεμαστων, Καστρακιου και Στρατου). Αφου η κατασταση στο θεμα των κατασκευων ειναι μη αναστρεψιμη και τα εργα εχουν γινει, ΙΣΩΣ μια ΜΙΚΡΗ ποσοτητα θα μπορουσε να γυρισει προς τον καμπο. Τονιζω το "μικρη" γιατι ξερω οτι μπορει να παρεξηγηθω σαν Θεσσαλος. Η λογικη της εκτροπης για την ικανοποιηση των βαμβακοπαραγωγων(ψηφοφορων) ηταν λαθος. Βεβαια στην πορεια του χρονου προεκυψαν καποια ενδιαφεροντα στοιχεια ,σε συναρτηση με τις κλιματικες αλλαγες. Ενας πρασινος καμπος κατα την διαρκεια του καλοκαιριου που αναπτυσσονται θερμοκρασιες Σαχαρας, μπορει να κρατησει τη θερμοκρασια 3 εως 4 βαθμους χαμηλοτερα, αφου η ηλιακη ακτινοβολια δεν αντανακλαται αλλα απορροφιεται απο τις καλλιεργειες. Ο δε Αχελωος τον τελευταιο χρονο νομιζω οτι εβγαλε στην θαλασσα 4δις(!)κ.μ. νερου. Για να αντιληφθουμε το μεγεθος αρκει να αναφερω οτι οι 4 λιμνες που υδρευουν την Αθηνα(Μορνος,Υλικη, Ευηνος και Μαραθωνας) μαζευουν 1,5 δις κ.μ. νερου και η Αθηνα χρειαζεται περιπου 400 εκατομμυρια κ.μ. το χρονο.
Nozomi wrote:
Φυσικά, βλέποντας τι γίνεται για τις "καθαρές" ΑΠΕ και τους Not In My Backyard τύπους ανά την ελλ.επικράτεια, μπορώ πλέον να κατανοήσω (αλλά όχι να δικαιολογήσω...)

Παντως ,παρολο που η δικη Βackyard ειναι μεγαλη και πιανει απο τους Ψαραδες των Πρεσπων μεχρι το Ευπαλιο στον Κορινθιακο, δυστυχως δεν μπορει να δεχτει ουτε μια ανεμογεννητρια, οποτε ας ψαξουν αλλου σε πουρναροτοπους και ξεροτοπους να τις εγκαταστησουν.
Back to top
View user's profile Send private message
agr-engineer
Full Member
Full Member


Joined: 20 Mar 2008
Posts: 323

PostPosted: Sat Oct 10, 2009 3:08 pm    Post subject: Reply with quote

pindos, να σου θυμίσω ότι πριν 1-2 χρόνια η στάθμη στις τενητές λίμνες Κρεμαστών και Καστρακίου είχαν κατέβει επικίνδυνα λόγω λίγων βροχοπτώσεων. Το κλίμα έχει αλλάξει και είναι μια έτσι μια αλλιώς. Μην το ξεχνάμε. Αυτό σημαίνει ότι σε 10-20 χρόνια τα πράγματα ίσως έχουν γίνει πολύ χειρότερα, κανείς δεν ξέρει. Τότε οι Θεσσαλοί και κάθε Θεσσαλοί θα ζητούν υπέρογκες ποσότητες νερού, το οποίο πλέον θα χρειάζονται εξίσου και οι Αιτωλοακαρνάνες, καθώς η στάθμη θα έχει πέσει δραματικά.
Να θυμίσω ότι η Κύπρος δεν απέχει και τόσο πολύ από άποψη γεωγραφικής ζώνης και τα αποτελέσματα εκεί είναι ήδη ορατά. Μόνο η αφαλάτωση τους σώζει. Το ίδιο και στη Μάλτα. Γι'αυτό λέω ότι σε 10-20 χρόνια ίσως αντιμετωπίσουμε αναλογα προβλήματα. Ήδη στην Κρήτη όπου έχουμε και μεγάλες μέσες θερμοκρασίες όλο το χρόνο υπάρχει ένα σχετικό πρόβλημα αν δεν κάνω λάθος.
Είναι έγκλημα να πάει το βουνό στο Μωάμεθ κι όχι το αντίστροφο. Η λύση στη Θεσσαλία είναι η κατασκευή μικρών φραγμάτων κι εκμετάλλευση κάθε μικρού και μεγάλου ποταμού στην περιοχή. Το "ξήλωμα" όλων των παράνομων γεωτρήσεων που έχουν καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα εκεί και για το οποίο ευθύνονται οι εκεί τσιφλίκάδες . Δε φταίει κανείς Αιτωλοακαρνλάνας για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν τόσες δεκαετίες. Ας δώσουν κάποιοι κύριοι που πήραν επιδότήσεις κι επιδοτήσεις τόσα χρόνια με τις σπατάλες και τις παράνομες γεωτρήσεις, χρήματα ευρωπαικά που τσεπώθηκαν και θα το λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα.
Είναι λίγο σκληρή στάση, αλλά δε μπορεί ο νομός μας να είναι μονίμως ριγμένος. Πήραν τον Εύηνο εξ'ολοκλήρου για την Αθήνα,Αντισταθμιστικό ΚΑΝΕΝΑ. Έκαναν το φράγμα Ταυρωπού/Πλαστήρα, που αποτελεί παραπόταμο του Αχελώου κι αποτελεί μια μικρή εκτροπή εδώ και 30 χρόνια. Μόρνος Αθήνα. Εδώ και δεκαετίες κατασκευάζουν το "θάνατο" του Αχελώου και της Αιτωλικής πεδιάδας-κάμπου-δέλτα Αχελώου. Σε κάποια χρόνια θα ξαναδιψάσει η Αθήνα και θα κάνουν σχέδια για κατασκευή αγωγών-σηράγγων για μεταφορά νερού από την Τριχωνίδα στο Μόρνο.
Αυτά είναι αστεία. Είπαμε, η εκτροπή, ως φαραωνικό έργο, φάνταζε στα μάτια και ακουγόταν στα αυτιά των ψηφοφόρων ως κάτι εξωπραγματικά καλό και είτε ψήφιζαν είτε καταψήφιζαν όταν έβλεπαν την κοροιδία. Τόσο απλό.
Είναι σαν να λέμε ότι θα κατεβάσουμε ένα βουνό ύψους 1000 μέτρων για να περάσει αυτοκινητόδρομος, αντί να κατασκευάσουμε σήραγγα. Έτσι και στην εκτροπή. Αντί να εκμεταλλευτούν χειμάρρους και παραπλήσια ποτάμια με μικρά φράγματα και αναδιοργάνωση καλλιεργιών και συστημάτων ποτίσματος, μείωση μόλυνσης του Πηνειού από την αλλοόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, είπαν δεν εκτρέπουμε τον Αχελώο???
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Thu Oct 22, 2009 7:18 pm    Post subject: Reply with quote

Επανερχομαι περι ενεργειακων και Ευρυτανιας γιατι η ζωη(και η πολιτικη) παιζει περιεργα παιχνιδια. Η νεα υπουργος περιβαλλοντος Τινα Μπιρμπιλη και ο υφυπουργος της Μωρα'ι'της, πρεπει να παρουν αποφαση για την εγκατασταση των αιολικων παρκων στο νομο, συμφωνα με το (αθλιο)χωροταξικο του Σουφλια .Ελα ομως που η υπουργος καταγεται απο το Συγκρελλο και ο υφυπουργος απο τη Σκοπιά,χωρια του νομου και τα δυο. Τι εστι Συγκρελλο? Το υψηλοτερο χωριο της Ευρυτανιας στα 1230μ. υψομετρο ,στη βορεια πλευρα της Καλιακουδας και μεταξυ του Μεγαλου Χωριου και του Κρικελλου. Γιατι το αναφερω? Τρια χιλιομετρα μακρια απο το Συγγρελο στη θεση Γα'ι'δουροραχη, θα γινει ο ΧΥΤΑ της Ευρυτανιας στα 1300μ. υψομετρο. Πολυ δυσκολο μερος ,φανταστειτε το χειμωνα με τις αφθονες χιονοπτωσεις στην περιοχη ,ποσο δυσκολη θα ειναι η προσεγγιση των απορριματοφορων για εναποθεση του φορτιου τους. Η τοποθεσια περικλειεται δυτικα απο τον ποταμο Καρπενησιωτη και νοτια απο τον Κρικελλοποταμο ,οπου προγραμματιζεται η κατασκευη μικρων υδροϋλεκτρικων και στα δυο ποταμια.
Πολυ δυσκολες αποφασεις ,ευχομαι οποιαδηποτε ενεργεια να γινει με γνωμονα την αυστηρη προστασια του καταπρασινου νομού.
Back to top
View user's profile Send private message
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Wed Dec 09, 2009 9:14 pm    Post subject: Reply with quote

Κατι ειχε παρει το αυτι μου για εγκατασταση εργοστασιου ηλεκτροπαραγωγης κοντα στην Χαιρωνεια. Λοιπον, το αρθρο της Ελευθεροτυπιας ειναι σπαρταριστο. Συγκοινωνουντα δοχεια, ομφαλιοι λωροι, διαπλοκες και μακαροναδες σπαγγετι ολα μπλεκονται ιδανικα(ηδονικα θα ελεγα). Το yes για την εγκατασταση απο κυβερνησεις διαφορων αποχρωσεων, Σουφλιας να εγκρινει αμεσως περιβαλλοντικες επιπτωσεις(αυτο ελειπε), ΚΑΣ να απορριπτει, ΚΑΣ να εγκρινει, Σαμαρας να τσακιζεται να υπογραψει( μην τυχον κι αλλαξουν παλι γνωμη), νομικη συμβουλος του ΓΑΠ, να υπογραφει τοτε εγγραφα της εταιρειας. Τι να πω. Γι'αυτο τους εχουμε σιχαθει ΟΛΟΥΣ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=109080

Και εδω η Ευρυτανια κατα πως φαινεται, δεν θα τη γλυτωσει τη λαιλαπα
http://www.evrytanika.com/article.php?id=2660
Back to top
View user's profile Send private message
agr-engineer
Full Member
Full Member


Joined: 20 Mar 2008
Posts: 323

PostPosted: Thu Dec 10, 2009 1:33 am    Post subject: Reply with quote

Μόλις διάβασα κι εγώ στα ευρυτανικά νέα την επερχόμενη "πράσινη ανάπτυξη" στην Ευρυτανία και πήγα να το παραθέσω εδώ.
Ναι στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά αυτό που πάνε να κάνουν στην Ευρυτανία δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό. Στέκει όλο αυτό ?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Thu Dec 10, 2009 1:49 am    Post subject: Reply with quote

Ασε, παει η Χελιδονα, παει η Καλιακουδα, πανε τα Αγραφα, πανε τα Κοκκαλια. Θα ξυρισουν ολες τις βουνοκορφες. Πιστευω η Μπιρμπιλη να σωσει το νομο απο το εγκλημα του Σουφλια.
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Thu Dec 10, 2009 4:46 pm    Post subject: Reply with quote

Γι' αυτό γρινιάζω , από την πυρκαγιά της Πάρνηθας και μετά, περί αποφυγής δημοσιεύσεως εικόνων από παρθένα τοπία και περιοχές.

Εννοείται ότι οι προαναφερθείσες περιοχές είχαν μπει στο στόχαστρο της "πράσινης ανάπτυξης" προ πολλού, ωστόσο η πεποίθηση μου ότι όταν κάποιος γνωρίζει κρυφές παραδεισένιες περιοχές, καλό είναι να τις κρατάει σαν πολύτιμο θησαυρό "στο ντουλάπι των αναμνήσεων του" και να μην της κοινοποιεί εκτιμώ ότι είναι σωστή.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές, αυτού του είδους η πληροφόρηση δεν φέρνει την "αειφόρο" ή την "πράσινη" πρόοδο (γαλάζιοι και πράσινοι διαλέχτε όποιο όρο θέλετε ...) αλλά επιταχύνει την άναρχη και αντιπεριβαλλοντική ανάπτυξη.
Back to top
View user's profile Send private message
assotos yios
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 955
Location: not aswtosgios blogspot :-)

PostPosted: Thu Dec 10, 2009 7:25 pm    Post subject: Reply with quote

Φιλε Losada μαλλον διαφωνω.Ειδικα στην περιπτωση που συζηταμε ειναι βασικης σημασιας η πληροφορηση αφου στοχος ειναι η κινητοποιηση υπερ της διατηρησης του "παρθενου" χαρακτηρα της περιοχης.Εγω ,για παραδειγμα, εχω σημαντικες αμφιβολιες για το μεγεθος της "λαιλαπας" , γιατι συνηθως στις κορυφογραμμες οπου υπαρχει αερας δεν υπαρχει πυκνη βλαστηση.Γενικα στη δυτικη Ελλαδα οπου υπαρχουν αιολικα παρκα (π.χ. στο Παναχαϊκο ορος και στην ορεινη Ναυπακτια) δεν προσβαλλουν το περιβαλλον. Περιμενω λοιπον να μου παρουσιασουν το ειδος της παρεμβασης και να πειστω για το μεγεθος καταστροφης.
Παντως απο τα επιχειρηματα που δε δεχομαι απο τους Ευρυταννες ειναι το "ο νομος μας ειναι τουριστικος"!Λες και υπαρχει μερος της Ελλαδας που δεν ειναι τουριστικο...Μαλλον υπαρχει,η Πτολεμαϊδα! Razz
Back to top
View user's profile Send private message
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Thu Dec 10, 2009 8:39 pm    Post subject: Reply with quote

Διαφωνω και'γω φιλε assote yie με σενα και με τους Ευρυτανες. Ειδικα οι Ευρυτανες ειναι λαθος να προτασσουν οτι "ο νομός μας ειναι τουριστικος", με την Ελλαδα να εχει παρα πολλους τουριστικους νομους. Οι Ευρυτανες πρεπει να παραθεσουν τα εξης πανισχυρα επιχειρηματα:

α) "Ο νομός μας ειναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΜΙΓΩΣ ΔΑΣΟΣΚΕΠΗΣ νομός της Ελλαδας.

β)"Ο νομός μας ειναι συμφωνα με την UNESCO μια απο τις ΠΕΝΤΕ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ με μηδεν μολυνση.

Συμφωνα λοιπον με τα παραπανω ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΤΤΙΛΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΠΑΝΩ.
Back to top
View user's profile Send private message
ariskop
Senior Member
Senior Member


Joined: 18 Aug 2008
Posts: 678

PostPosted: Thu Dec 10, 2009 9:57 pm    Post subject: Reply with quote

pindos θα συμφωνήσω μερικώς μαζί σου. Πιστεύω έχεις καταλάβει ποια είναι η αγάπη μου για την συγκεκριμένη περιοχή.

Ο σχεδιασμός Σουφλιά πράγματι είχε σοβαρά προβλήματα χωροθέτησης. Από όσα είχαν διαρρεύσει στη δημοσιότητα είχε γίνει πολύ άσχημη επιλογή στις θέσεις για την τοποθέτηση των αιολικών πάρκων έξω από κάθε λογική. Επίσης και η κατανομή της εγκατεστημένης ισχύος στο σύνολο της χώρας ήταν για γέλια και σίγουρα η Ευρυτανία έχει λόγους να διαμαρτύρεται καθώς η πρόβλεψη για το νούμερο ανεμογεννητριών στη περιοχή ήταν εξωπραγματικά μεγάλο!!!

Από την άλλη όμως δεν πρέπει να αποκλείουμε όλες τις προτάσεις για κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία. Μπορεί το ποσοστό δασοκάλυψης του νομού να είναι εντυπωσιακό αλλά υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές με χαρακτηριστικά αλπικής ζώνης κατάλληλες για την τοποθέτηση των αιολικών πάρκων. Κατά την προσωπική μου γνώμη, αισθητικό πρόβλημα δεν θα τίθεται από τη στιγμή που οι περιβαλλοντικοί όροι σε τέτοιες περιοχές (σύμφωνα με την διεθνή πρακτική) τοποθετούν τις ανεμογεννήτριες σε απόσταση. Τα 2 μεγάλα προβλήματα είναι οι δρόμοι πρόσβασης σε αυτές τις περιοχές κατά τη περίοδο κατασκευής και οι γραμμές υψηλής τάσης για την διασύνδεση του πάρκου με το εθνικό δίκτυο. Και τα 2 αυτά προβλήματα αν έχει προηγηθεί σοβαρή προεργασία μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες.


Πάντως γενικά σαν κοινωνία θα πρέπει να μπούμε σε μία άλλη λογική. Η προώθηση των ΑΠΕ στο σύνολο της χώρας είναι μια αναγκαία πολιτική καθώς δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε ενεργειακά από τις εισαγωγές ενέργειας από το εξωτερικό και από τον ρυπογόνο λιγνίτη.
Δυστυχώς η γεωμορφολογία της χώρας μας είναι εχθρός σε αυτή την προοπτική καθώς δύσκολα μπορούμε να ακολουθήσουμε τις διεθνής πρακτικές.

Έχουμε περιορισμένες πεδιάδες και αυτές έχουν πολύ μικρό δυναμικό σε ανέμους οπότε δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε τα απέραντα αιολικά πάρκα της Γερμανίας ή της Ολλανδίας. Επίσης έχουμε βαθιές θάλασσες οπότε τα τεράστια αιολικά πάρκα μέσα στη θάλασσα όπως αυτά που καλύπτουν τεράστιο ενεργειακό ποσοστό της Δανίας είναι ανέφικτα. Έχουμε εκμεταλλευτεί σε μεγάλο ποσοστό το δυναμικό των ποταμιών με μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια (που δεν θεωρούνται και ΑΠΕ) οπότε λίγα μπορούν να γίνουν και εκεί με μικρά υδροηλεκτρικά. Δεν έχουμε και κάποιο σοβαρό γεωθερμικό πεδίο.
Ένα πλεονέκτημα της χώρας είναι η ηλιοφάνεια αλλά δυστυχώς η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει ακόμα πολύ στην ηλιακή ενέργεια και η σχέση κόστους - απόδοσης δεν είναι και τόσο ικανοποιητική ενώ και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το πρόβλημα του χώρου για την κατασκευή τεράστιων ηλιακών πάρκων.

Οπότε τι μας έμεινε και με το 2020 να πλησιάζει επικίνδυνα και το 18% να μοιάζει μακρινό νούμερο, αιολικά πάρκα σε βουνά και νησιά.. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έρθει μία σοβαρή πολιτεία να κάνει έναν σωστό σχεδιασμό κατανεμημένο σε όλη την επικράτεια ώστε να προχωρήσει αυτό το θέμα με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Back to top
View user's profile Send private message
assotos yios
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 955
Location: not aswtosgios blogspot :-)

PostPosted: Thu Dec 10, 2009 10:31 pm    Post subject: Reply with quote

Πινδος Arrow Bαστα αδελφε!Ο Εθνικος Στρατος ανεβαινει στις Κορυσχαδες και στη συνταγματαρχη Μπιρμπιλη αρεσει η μυρωδια του ναπαλμ το πρωι!"Smells like victory"... Razz

Σοβαροτερα τωρα,κανενα πιο ισχυρο επιχειρημα?Υπαρχει ξερεις κοσμος που δεν ειναι οικο-ταλιμπαν και μπορει να αξιολογησει τις δικαιες αντιδρασεις.Παραδειγμα πως οταν εγινε γνωστο οτι υπηρχαν σχεδια για αιολικο παρκο 120 ανεμογεννητριων στην Σεριφο,καθε καλοπροαιρετος συμπερανε οτι το σχεδιο ηταν τερατωδες για ενα νησι μηκους 10 χλμ.Αν εσυ το καλυτερο που εχεις να αντιπαραθεσεις ειναι οτι ο νομος Ευρυτανιας ειναι απο τις καθαροτερες περιοχες του πλανητη και κινδυνευει απο τις ΑΠΕ,τοτε αυθορμητα σκεπτομαι τα -προφανως- φιλικα προς το περιβαλλον SUV με τα οποια κινειται η πολυποθητη τουριστικη αναπτυξη...
Back to top
View user's profile Send private message
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Thu Dec 10, 2009 10:38 pm    Post subject: Reply with quote

Φιλε Αρη. Παντα μεστός ο λογος σου, πειθει και τους πιο δυσπιστους. Δυστυχως ομως αυτο το δικαιωμα λογου που εχουμε εδω και οπουδηποτε αλλου, αποκλειστηκε προκλητικα και φασιστικα θα ελεγα, απο τις τοπικες κοινωνιες να εκφρασουν τη γνωμη τους για την χωροθετηση και να αποφασισουν σε συνεργασια με τους πολιτικους για την εγκατασταση των ΑΠΕ στο νομό. Τωρα με εταιρειες να εχουν παρει ηδη αδειες, μην αποκλειεις να δουμε λαο και ΜΑΤ στις ψηλες κορφουλες.

edit: assote yie εχω απαντησει χωρις να δω το post σου.
Back to top
View user's profile Send private message
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Fri Dec 11, 2009 1:02 am    Post subject: Reply with quote

Εχεις δικιο να αναφωνεις assote yie. Παραθετω διαπιστωσεις για ενα περιβαλλοντικο "διαμαντι" και αρνουμαι τις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας πανω σε αυτο? Ελπιζω μονο να ξερεις τι σημαινει Ευρυτανια, μιας και εχω φιλοξενηθει και στους 11 δημους της και εχω απολαυσει την μοναδικη ευρυτανικη φυση. Δεν θελω τωρα να γραψω παλι αποψεις για την υπερβολικη και αδικη αποφαση του ολετηρα Σουφλια, ας μιλησουν πλεον οι εικονες. Κατω απο το μαλακο υπογαστριο της Αιτωλοακαρνανιας φωλιαζει γλυκα η Ευρυτανια. Ολη αυτη η περιοχη θα γεμισει ανεμογεννητριες.
Οριστε μια "χωροθετημενη"
http://i652.photobucket.com/albums/uu245/pindos10/DSC01531.jpg
Ακολουθοντας τις παρεναισεις του losada7 δεν θα αναφερω που ακριβως βρισκονται.
Να και αλλη μια. Εδω πισω και δεξια θα γεμισει ανεμογεννητριες
http://i652.photobucket.com/albums/uu245/pindos10/DSC01623.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Fri Dec 11, 2009 11:18 am    Post subject: Reply with quote

Παιδιά, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις ανεμογεννήτριες. Από τη μία το ΥΠΕΧΩΔΕ επί Σουφλιά προχώρησε μονομερώς στην χωροθέτηση περιοχών οπού θα μπορούσαν να στηθούν αιολικά πάρκα. Οι τοπικές κοινωνίες δεν ρωτήθηκαν ποτέ. Από την άλλη, πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών πολλές φορές αρνούνται να συζητήσουν, αρνούμενοι απλώς την ύπαρξη ανεμογεννητριών στην περιοχή τους (αυτό είναι το γνωστό φαινόμενο των NIMBYs = Not In My Back Yard). Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη διαλόγου, όπως το βλέπω εγώ, το οποίο είναι γενικότερο πρόβλημα και είναι ορατό σε όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας... Ίσως αν γινόταν κάποια σοβαρή συζήτηση να μπορούσαν να χωροθετηθούν οι περιοχές εκείνες για τις οποίες υπάρχουν οι μικρότερες αντιδράσεις (σε συνδυασμό με υψηλό αιολικό δυναμικό)... Rolling Eyes

Παρατήρηση: Υπάρχει topic για το περιβάλλον, αν κάποιος ενδιαφέρεται να γράψει κάτι τι το περιβαλλοντικό που δεν έχει σχέση με θέματα ενέργειας. Είναι το "Ζωοφιλία-Φύση-Περιβάλλον" στο Πολιτικό Κλουβί. Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
pindos10
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Apr 2009
Posts: 866
Location: White River

PostPosted: Sat Jan 30, 2010 12:43 am    Post subject: Reply with quote

Απιστευτο βιντεο! Αδιανοητο! Συγκρουση γυπα με ανεμογεννητρια! Στην Ελλαδα!
http://www.youtube.com/watch?v=1RcTjdY1aN4&feature=player_embedded

Σας παραθετω και σχολια απο την εφημεριδα "Ευρυτανικα νεα" που το διαβασα:

"Το βίντεο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου και έχει θορυβήσει τους υπέρμαχους της Αιολικής Βιομηχανίας, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που στο παρασκήνιο συναλλάσσονται με επενδυτές και συμφέροντα. Κι αυτό, γιατί είναι η πρώτη φορά που έχουμε ρεαλιστική καταγραφή του τρόπου εξόντωσης των πουλιών στα αιολικά πάρκα.

Ο γύπας που χτυπήθηκε είναι θηλυκό, ηλικίας 2 ετών. Στα αιολικά πάρκα της Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια σημειωθήκαν 5 περιστατικά. Τα 4 πουλιά βρέθηκαν νεκρά. Δυστυχώς τα περιστατικά που γίνονται γνωστά είναι απειροελάχιστο ποσοστό των συνολικών συμβάντων. ΠΗΓΗ. Ελένη Α. Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος "
Back to top
View user's profile Send private message
assotos yios
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 955
Location: not aswtosgios blogspot :-)

PostPosted: Sat Jan 30, 2010 10:30 am    Post subject: Reply with quote

Απιστευτη ειναι και η υποκρισια της δημοσιογραφου!Φυσικα λιγο αιμα και λιγο "παρασκηνιο" βοηθουν παντα οταν τα επιχειρηματα λιγοστευουν...Η αληθεια ειναι οτι σχεδον ολες οι ανθρωπινες δραστηριοτητες εχουν επιπτωσεις στο περιβαλλον,φυσικα και η παραγωγη ενεργειας.Στοχος ειναι να επιλεξουμε το μικροτερο κακο και οι ανεμογεννητριες αυτο αντιπροσωπευουν.
Back to top
View user's profile Send private message
corsakias
Senior Member
Senior Member


Joined: 29 Jul 2006
Posts: 422
Location: kavala

PostPosted: Sat Jan 30, 2010 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

νταξει βρε!!!
τα θελε και τα έπαθε!!
Τριγυρνουσε μεσα στους ελικες, καποια στιγμη θα την ετρωγε! Razz
Back to top
View user's profile Send private message
Nozomi
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 26 Mar 2008
Posts: 754

PostPosted: Fri Mar 19, 2010 9:55 pm    Post subject: Reply with quote

Ο λαϊκισμός (ακόμα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο) στην Ελλάδα, καλά κρατεί !
Δείτε τι απάντησε ο κ.Πάγκαλος σε ερώτηση του κ.Καρατζαφέρη περί ενδεχομένου κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=143080
Το να αναμασάται (εντελώς αμάσητη!) η ρητορική της Greenpeace απ' τον αντιπρόεδρο της ελλ.κυβέρνησης, προφανώς δεν τον τιμά !
Η όλη συλλογιστική του περί ασφάλειας καταρρίπτεται απ' το γεγονός πως τέτοιοι αντιδραστήρες θα λειτουργούν σε απόσταση ολίγων χιλιομέτρων απ' τα σύνορά μας...
Back to top
View user's profile Send private message
Agg3los
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 01 Mar 2008
Posts: 829
Location: Ριο Πατρων

PostPosted: Sun Mar 21, 2010 2:38 pm    Post subject: Reply with quote

νταξει ομως,τι θα κανουμε οταν μας τελειωσει το ουρανιο?
παλι με τη λογικη του πετρελαιου θα παμε που νομιζαμε οτι δεν θα τελειωσει ποτέ?
Back to top
View user's profile Send private message
Arxitektonas
Junior Member
Junior Member


Joined: 28 Oct 2009
Posts: 97

PostPosted: Sun Mar 21, 2010 4:30 pm    Post subject: Reply with quote

Το ουράνιο που υπάρχει στο βόρειο τμήμα της Θράκης, είναι περισσότερο από αυτό που έχει όλη η Βουλγαρία.
Το θέμα δεν είναι όυτε η ασφάλεια (οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί είναι πολύ ασφαλείς) αλλά ούτε και το πότε ή αν θα τελειώσει το ουράνιο. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε με τα πυρηνικά απόβλητα. Συνήθως γίνονται διακρατικές συμφωνίες και τα απόβλητα πωλούνται σε τρίτες χώρες που τα καθαρίζουν και τα θάβουν. Εμείς δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, επειδή ούτε εμείς μπορούμε να το κάνουμε αλλά ούτε νομίζω ότι μας συμφέρει οικονομικά να τα πουλάμε σε άλλους.
Γενικά, η πυρηνική ενέργεια λύνει πολλά προβλήματα αλλά δημιουργεί άλλα τόσα. Η απόκτηση πυρηνικής τεχνογνωσίας και το άνοιγμα ενός σταθμού είναι πολύ ακριβή και η συντήρησή του ακόμα ακριβότερη. Χώρια του ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. Αν εμείς στραφούμε στους Ρώσους ή τους Γάλλους για απόκτηση πυρηνικής τεχνογνωσίας, να περιμένετε σκληρές πιέσεις από ΗΠΑ και Γερμανία, αντίστοιχα.
Ασφαλώς και είναι λαϊκίστικη η επίκληση του περιβάλλοντος, αλλά το ζήτημα είναι πολύ δύσκολο και δε νομίζω να γίνεται. Σημειωτέον ότι η Βουλγαρία έχει τα εργοστάσια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ η Τουρκία, εξαιτίας αυτού, έχει ψυχράνει κι άλλο τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Αν λοιπόν μπορούμε να αποφύγουμε τα ζητήματα της πυρηνικής ενέργειας, λύνουμε πολλά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Δε νομίζω ότι τα πυρηνικά είναι η ενδεδειγμένη λύση...
Back to top
View user's profile Send private message
damianos
Full Member
Full Member


Joined: 03 Aug 2007
Posts: 222
Location: Thessaloniki

PostPosted: Mon Mar 22, 2010 9:45 am    Post subject: Reply with quote

Τι γνώμη έχετε για το παρακάτω ρεπορτάζ του Βήματος?
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=321459&dt=21/03/2010
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Page 5 of 8

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr