stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Νέο Μουσείο Ακροπόλεως (part II)
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 16, 17, 18  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Amsterdamer
New Member
New Member


Joined: 23 Aug 2008
Posts: 14
Location: Athens_Amsterdam

PostPosted: Mon Sep 29, 2008 12:57 am    Post subject: Reply with quote

Και σε αυτό συμφωνούμε, αλλα που να την κάνουν την προέκταση? έχετε δει κάνα οικόπεδο τριγύρω να περισσεύει?
Τι θα λέγατε να μετακομίσει το Πολυτεχνείο, που έτσι κι αλλιώς δεν "λάμπουν" και τα κτίρια του, και να τα πάρει το ΕΑΜ και να τα ενώσει υπόγεια?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Alius
Full Member
Full Member


Joined: 07 Jun 2008
Posts: 269
Location: Athens

PostPosted: Mon Sep 29, 2008 9:31 am    Post subject: Reply with quote

Δεν θα συμφωνήσω ιδιαίτερα, κυρίως λόγω της ιστορίας που έχει το συγκεκριμένο κτήριο του ΕΜΠ. Προσωπικά θα προτιμούσα τη μεταστέγαση του μουσείου σε κάποια κεντρική περιοχή που να δίνει τη δυνατότητα για εγκαταστάσεις μεγαλύτερης κλίμακας και υποδοχή περισσότερου κοινού... Για να μην κολλάει και η Πατησίων... Και μιας και γίνεται τόσος ντόρος για το Βοτανικό, γιατί να μη γίνει νέο μουσείο στη συγκεκριμένη περιοχή; Είναι και η Ακαδημία του Πλάτωνος δίπλα, ό,τι πρέπει! Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
ATHENIAN
Junior Member
Junior Member


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 115
Location: ΑΘΗΝΑΙ

PostPosted: Mon Sep 29, 2008 9:07 pm    Post subject: Reply with quote

Amsterdamer wrote:
Και σε αυτό συμφωνούμε, αλλα που να την κάνουν την προέκταση? έχετε δει κάνα οικόπεδο τριγύρω να περισσεύει?
Τι θα λέγατε να μετακομίσει το Πολυτεχνείο, που έτσι κι αλλιώς δεν "λάμπουν" και τα κτίρια του, και να τα πάρει το ΕΑΜ και να τα ενώσει υπόγεια?


Yπάρχει χόρος,πρώτον το αίθριο ,δεύτερον μπορεί ναι γκρεμιστεί πίσω το άχαρο κτίριο του πρώην υπουργείου πολιτισμού,τρίτον υπάρχει τεράστιος χόρος μπροστά,με μία πολύ τολμηρή αρχιτεκτονική πρόταση (βλέπε επέκταση Λούβρο ) ο χόρος μπορεί να μεταμορφοθεί τέλια.....στο καμένο γκαζόν και τισ σύρριγκες του ακάλυπτου μπροστά,μπορεί να παρεί θέση κάτι προτοποριακό που να αυξάνει και το χώρο ,όπως έκανε η πυραμίδα στο Λούβρο Confused
Back to top
View user's profile Send private message
Squirrel
Junior Member
Junior Member


Joined: 19 Apr 2008
Posts: 197
Location: Μόντρεαλ Καναδά, Καστοριά

PostPosted: Mon Sep 29, 2008 9:38 pm    Post subject: Reply with quote

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφει σε ποσοστό 69% την σύμφωνη γνώμη των Βρετανών πολιτών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

"Περίπου 2 στους 3 Βρετανούς τάσσονται υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση. Μεγάλο μέρος των Βρετανών τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος."

Δευτέρα 29.09.2008 Πηγή: http://www.skai.gr/master_story.php?id=95474
Back to top
View user's profile Send private message
damianos
Full Member
Full Member


Joined: 03 Aug 2007
Posts: 222
Location: Thessaloniki

PostPosted: Tue Sep 30, 2008 9:03 am    Post subject: Reply with quote

ATHENIAN wrote:
...δεύτερον μπορεί ναι γκρεμιστεί πίσω το άχαρο κτίριο του πρώην υπουργείου πολιτισμού...
Δε ξέρω αν γνωρίζεις την ιστορία του κτιρίου της οδού Μπουμπουλίνας! Πιθανότατα όχι, γιατί διαφορετικά θεωρώ ιεροσυλία την πρόταση σου. Ίσως μετά απο πολλά χρόνια...
Back to top
View user's profile Send private message
ariskop
Senior Member
Senior Member


Joined: 18 Aug 2008
Posts: 678

PostPosted: Tue Sep 30, 2008 11:37 am    Post subject: Reply with quote

Θα διαφωνήσω και εγώ για τα κτίρια του ΕΜΠ. Νομίζω ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάτι για το οποίο δεν έχουν κτιστεί. Η διαταξη των κτιρίων είναι αμφιθέατρα, εργαστήρια και διάδρομοι με γραφεία. Εκτός αυτού γίνονται εκτεταμένες ανακαινίσεις αυτή την περίοδο από το Ίδρυμα.
Στα δύο μικρά κτίρια (Ιστορική Πρυτανεία) επί της Πατησίων έχει γίνει εδώ και κάποια χρόνια πολύ καλή δουλειά μετά από την πυρκαγιά σε κάτι επεισόδια ενώ το κτίριο Αβέρωφ (το μεγάλο κτίριο που βλέπουμε από την Πατησίων) έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο και γίνεται εκτεταμένη ανακαίνιση.
Η καλύτερη λύση είναι μία τολμηρή επέκταση και υπέργεια από έναν αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα.

Το κτίριο του ΥΠΠΟ ήταν φυλακές επί χούντας???
Back to top
View user's profile Send private message
Amsterdamer
New Member
New Member


Joined: 23 Aug 2008
Posts: 14
Location: Athens_Amsterdam

PostPosted: Wed Oct 01, 2008 1:41 am    Post subject: Reply with quote

ok, με πείσατε ότι το ΕΜΠ δεν είναι καλή ιδέα. Αλλα επέκταση υπέργεια μου φαίνεται δύσκολο. Aντε πες να κλείσουν τα 2 αιθρια, που όμως δεν είναι και άδεια, από ότι θυμάμαι έχουν και αυτά κάτι τις εκθέματα. Βεβαια με κανονικό κλείσιμο οι χοροί μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ καλύτερα, με φυσικό φωτισμό κλπ.

Το κτήριο που συζητάτε από πίσω, από ότι ξέρω είναι τμήμα του μουσείου, απλά όχι εκθεσιακός χορός. Είναι τμήματα συντήρησης, αποθήκες, γραφεία κλπ. θα μπορούσαν βεβαια όλα αυτά να μεταστεγαστούν κάπου αλλου, και να χρησιμοποιηθεί όλο αυτό το κτίριο, που σε τετραγωνικά σε σχέση με το μουσείο το ίδιο είναι τεράστιο, μιας και έχει και 3 ορόφους.

Για κτίριο-επέκταση μπροστά δεν τρελαίνομαι...
Όσο για την πυραμίδα του Λούβρου, ως γνωστόν είναι απλά η είσοδος, και όλη η δουλειά γίνετε υπόγεια. Γιατί δεν σας αρέσει υπόγεια επέκταση?

και για να βλέπουμε γιατί μιλάμε
http://i276.photobucket.com/albums/kk24/Oh_Teddy/Mouseio.jpg
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
ATHENIAN
Junior Member
Junior Member


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 115
Location: ΑΘΗΝΑΙ

PostPosted: Wed Oct 01, 2008 3:18 am    Post subject: Reply with quote

Υπάρχει χόρος,για πολλά,τα αίθρια έχουν επίσης χώρο,και επίσης μπορούν να επεκταθούν προς τα πάνω..εεε άμα θεωρείται άστοχη την αναφόρα στο Λούβρο σας παραπέμπω στο τρόπο ανακαίνισης της βουλής της Γερμανίας στο Βερολίνο... ένα παλαιό κτίριο κάνει μία ριζικη ανακαίνιση(ούτε διπλής όψεως κουφώματα δεν έχει το ΕΑΜ...!!!!) και προσθέτεις εις ύψος και πλάτος και υπογείος καινούργιους χώρους......Ο Νόρμαν Φόστερ ανακαίνησε την Βουλή τους ..φανταστικό αποτέλεσμα....Λέτε αν πούμε σε ένα μεγαλο αρχιτέκτονα δες τη θα κάνεις να μην εμπνευστεί ή φανταστεί??????Αν είναι να το κάνουμε(αν μπορούμε) εμείς από εδώ...ας ανοίξουμε αρχιτεκτονικό γραφείο Laughing γιάτι ούτεεύκολο είναι να πούμε πώς!!!
Ο χώρος μπροστά είναι μεγαλύτερος απο τον ωφέλιμο χώρο του μουσείο .....Όσο για το κτίριο της μπουμπουλίνας...οκ...έχει ιστορία.....όλα τα πράγματα έχουν ιστορία σε αυτό τον τόπο...τον ευλογημένο και μαρτυρικό όπως έλεγε κάποιος θείος......και φυσικά δεν είναι η απόλυτη λύση.......αν και θα προτιμούσα μνημεία αντι κτιρίων .....
Back to top
View user's profile Send private message
linus
Junior Member
Junior Member


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 114

PostPosted: Wed Oct 01, 2008 1:01 pm    Post subject: Reply with quote

Μια άλλη λύση που χρησιμοποιείται, για την επέκταση νεοκλασσικών κτιρίων, είναι η κάλυψη τους με γυάλινη διαφανή επιφάνεια. Έτσι στον στεγασμένο χώρο προστίθενται και οι παλαιές εξωτερικές επιφάνειες. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός του Στρασβούργου.

http://en.structurae.de/structures/data/index.cfm?id=s0027860

http://www.cstb.fr/actualites/english-webzine/anglais/january-2008-edition/glass-cladding-with-atex-for-strasbourg-station.html

Το πρόβλημα με την λύση αυτη είναι ότι δεν είναι τόσο αισθητή στο χώρο η παρουσία του παλαιού κτιρίου, ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση της Αθήνας η οποία δεν εχει να επιδείξει, για το μέγεθος της, και πολλά αντίστοιχα κτίρια.
Back to top
View user's profile Send private message
Ypsilon
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 3951
Location: Copenhagen, Denmark

PostPosted: Wed Oct 01, 2008 2:52 pm    Post subject: Reply with quote

Μερικές παρατηρήσεις:
1. Για να επεκταθεί εξωτερικά το Μουσείο, δηλαδή πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, η μόνη λύση είναι να φτιαχτούν δυο επιμήκεις στοές στις άκρες του κτηρίου δημιουργώντας ένα μεγάλο Π, οι οποίες όμως κρύβουν διπλό κίνδυνο: Από τη μια καταστρέφεται ο κήπος, από την άλλη πρέπει να ακολουθούν την αρχιτεκτονική γραμμή του υπάρχοντος Μουσείου αλλιώς θα προκύψει έκτρωμα. Ούτως ή άλλως, και ωραίο να έβγαινε, θα κατέστρεφε την ισορροπία του Μουσείου στενεύοντας την πρόσοψή του, και δεν είμαστε τώρα για τέτοιες πολυτέλειες. Εφτά κτήρια μνημειακής νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής έχει όλα κι όλα η Αθήνα (Μουσείο, Εθνικό Θέατρο, Βουλή, Παλιά Βουλή και την τριλογία της Πανεπιστημίου), μην τα χαλάσουμε κι αυτά. Τα υπόλοιπα είναι μεγαλοαστικά σπίτια που απλώς άλλαξε η χρήση τους.

2. Η βέλτιστη λύση είναι η εις βάθος ανάπτυξη του Μουσείου κάτω από τον εξωτερικό του περίβολο, και μάλιστα σε πάνω από ένα επίπεδα, κατά τα πρότυπα του Λούβρου. Αυτήν τη λύση την έχει προκρίνει και η επίσημη πολιτεία, η οποία κωλυσιεργεί χρόνια τώρα, και με αυτόν τον τρόπο θα χαθούν οριστικά και τα σχετικά κονδύλια της ΕΕ, τα οποία ούτως ή άλλως θα σταματήσουν να έρχονται σε λίγα χρόνια.
Το γιατί δεν είναι της παρούσης να το εξετάσουμε, αρκεί μονάχα να θυμηθούμε ποιοί ήταν οι επικεφαλής του Πολιτισμού μας τα τελευταία 15 χρόνια.

3. Τα αίθρια, μέσα στη μεγάλη σοφία των αρχιτεκτόνων της εποχής, δεν μπήκαν για ομορφιά, εξυπηρετούν τον φυσικό εξαερισμό και φωτισμό του κτηρίου και εκτονώνουν τη συνεχόμενη δόμηση. Άσε που έχουν και πράσινο. Δεν βλέπω το λόγο να τα κλείσουμε, ούτως ή άλλως είναι πολύ μικρά (καμμία σχέση με το αίθριο του Βρεττανικού ας πούμε), οπότε δεν θα λύσουν κανένα σημαντικό πρόβλημα στέγασης, ίσα ίσα που θα επιβεβαιώσουν τη λογική του μπαλώματος, στην οποία οι Έλληνες διακρινόμαστε.

4. Όπως και πολύς κόσμος, είμαι και εγώ κατά των κολοσσιαίων μουσείων. Από ένα σημείο και πέρα καταντάνε μη επισκέψιμα, σε ξεθεώνει η έκτασή τους, σε φρικάρουν οι ορδές των επισκεπτών, σε αγχώνει η σκέψη ότι πρέπει να προλάβεις όσο πιο πολλά γίνεται σε μια επίσκεψη, και το αποτέλεσμα είναι να βλέπεις μονάχα τους κράχτες, και τα υπόλοιπα εκθέματα να τα περνάς ένα πασάλειμμα, πράγμα όχι μόνον εξαιρετικά άδικο, αλλά εντελώς αντιδεοντολογικό ως προς τη χρησιμότητα και τον σκοπό ενός μουσείου.
Το ΕΑΜ, ως προς αυτό, είναι ένα Μουσείο - πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι για το μέγεθός του (σσ: το μεγαλύτερο του κόσμου στο είδος του, δηλ. τις κλασσικές αρχαιότητες), όχι μόνο δεν σε εξαντλεί, αλλά μετά την πρόσφατη μεγάλη ανακαίνιση όπου εκλογικεύθηκε και ο τρόπος έκθεσης των συλλογών του, έγινε ακόμα πιο ελκυστικό και φιλικό στον επισκέπτη του.
Θέλω να πω, μην μας πιάνει πανικός με τα μεγέθη, αυτά που πρέπει να δείξει, τα δείχνει και με το παραπάνω.

5. Τώρα θα μου πει κάποιος, μα έχει χιλιάδες ακόμα ευρήματα στις αποθήκες του. Σύμφωνοι. Με αυτήν τη λογική, χιλιάδες ευρήματα έχουν όλα τα μουσεία της Ελλάδας. Αν το δούμε έτσι, τότε θα πρέπει να ανασταλεί ολόκληρο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της χώρας, και το μόνο που να κάνουμε να είναι ανεγέρσεις ή επεκτάσεις μουσείων. Σε μια ιδανική πραγματικότητα δεν θα ήμουν καθόλου αντίθετος με αυτήν την ιδέα, αλλά χρειάζεται να είμαστε και λίγο ρεαλιστές.
Το ΕΑΜ χρειάζεται πολύ απλά πράγματα, το εξής ένα: Επέκταση σε βάθος για να μεταφερθούν εκεί οι χρήσεις που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο Μουσείο. Είναι ανεπίτρεπτο στις μέρες μας ένα μουσείο τέτοιου βεληνεκούς να έχει μόνο ένα πωλητήριο, μόνο μια καφετέρια, κανένα εστιατόριο, γκαρνταρόμπα για κλάμματα, ή τουαλέτες σε στυλ αποχωρητήριου. Καθαρού μεν, αλλά αποχωρητήριου. Είναι τραγικό να μην έχει αίθουσα πολυμέσων, και δικό του, αξιοπρεπές αμφιθέατρο για εκδηλώσεις.

Αν όλα αυτά λοιπόν αποκτήσουν κοινή στέγη, και παράλληλα γίνει ανασχεδιασμός της έκθεσης των συλλογών του, τότε όχι απλώς θα ανασάνει το Μουσείο, αλλά θα προκύψουν και χώροι, σε τρόπο ώστε να μπορέσουν έτσι να ανέβουν και εκατοντάδες ακόμα ευρήματα από τις αποθήκες του χωρίς να σου δίνεται η αίσθηση της ασφυξίας, ή χωρίς να σε πιάνει το άγχος να την κοπανήσεις γρήγορα επειδή όλα τα εκθέματα σου φαίνονται ίδια.

Αυτά! Razz
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Thu Oct 02, 2008 12:04 am    Post subject: Reply with quote

Συμφωνώ με όλα τα λεγόμενα του Υψιλον εκτός του ότι είναι κατά των <<κολοσσιαίων μουσείων>>.

Τα μειονεκτήματα των μεγάλων μουσείων είναι:

1. Είναι τόσο μεγάλα που σε ξεθεώνουν. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό ειναι πραγματικό μειονέκτημα. Το μεγάλο μουσείο σου δίνει την δυνατότητα της επιλογής μεταξύ μιας γρήγορης και επιφανειακής ανάγνωσης ή επικέντρωσης σε μια συγκεκριμένη πτέρυγα ή τομέα.

2. Τα εκθέματα είναι καλύτερα να εκτίθονται κοντά στον φυσικό τους χώρο. Αυτό είναι το σημαντικότερο επιχείρημα κατά των μεγάλων συγκεντρωτικών μουσείων. Ωστόσο αυτό ισχύει κυρίως για τους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι πραγματικά σημαντικό να μπορεί κανείς να δει τα εκθέματα της Ακρόπολης σε ένα μουσείο δίπλα. Όμως αυτό δεν ισχύει αναγκαστικά για όλα τα περιφεριακά μουσεία. Γενικά υπάρχει η ιδέα ότι πολλά διασκορπισμένα μουσεία βοηθάνε όλο τον κόσμο να αποκτήσει κάποια επαφή με αυτά γιατί είναι στην γειτονιά τους. Προσωπικά δεν μου φαίνεται ότι αυτό ισχύει σε πολλές περιπτώσεις: είμαι σίγουρος ότι πολλοί περισσότεροι Πειραιώτες θα επισκεφτούν τώρα το νέο μουσείο της Ακρόπολης (δεν είναι ένα <<κολοσσιαίο μουσείο>> μεν αλλά για τα ελληνικά δεδομένα είναι σίγουρα μεγάλο) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς.... Έτσι κι αλλίως υπάρχουν τόσα εκθέματα σε αποθήκες που η ύπαρξη ενός μεγάλου μουσείου δεν σημαίνει αναγκαστικά το ότι όλα τα μικρότερα μουσεία θα μείνουν άδεια.

3. Έχουν πολύ κόσμο, κράχτες, κτλ. Όμως, εάν ο ίδιος κόσμος επισκεφτόταν τα μικρότερα μουσεία, αυτά θα είχαν το ίδιο πρόβλημα. Τα μεγάλα μουσεία τραβάνε περισσότερο κόσμο να τα επισκευτεί αλλά αυτό είναι επιχείρημα υπέρ τους παρά κατά τους. Πχ. το παλιό μουσείο της Ακρόπολης ήταν μια σταλιά αλλά τα πλήθη εκεί ήταν εξίσου δυσάρεστα.

Τα πλεονεκτήματα των <<κολοσσιαίων μουσείων>> είναι πολλά:

1. Βοηθάνε τον τουρισμό καθότι στον σημερινό παγκοσμιομένο κόσμο, μόνο "μεγάλα" πράγματα αποσπούν την προσοχή.

2. Βοηθάνε και τους Έλληνες να επισκεφτούν το μουσείο για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

3. Υπάρχουν οικονομίες κλίμακος που επιτρέπουν στα μεγάλα μουσεία να φυλάσσουν καλύτερα τα εκθέματα από κλοπές και φυσικές καταστροφές και να έχουν πιο πλήρεις και εντυπωσιακές παρουσιάσεις.

4. Επιτρέπουν μια πιο βαθιά και εμπεριστατωμένη εικόνα σε όσους επισκέπτες ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο.

5. Έχουν το απαραίτητο μέγεθος και κύρος να αποκτήσουν δωρεές και χορηγίες.

6. Έχουν το απαραίτητο μέγεθος να δημιουργήσουν και να φιλοξενήσουν συχνές και ενδιαφέροντες εκθέσεις, που είναι ακόμα σπάνιο στα περισσότερα Ελληνικά μουσεία αλλά είναι καθημερινή πρακτική στα μεγάλα (και αρκετά μικρά) μουσεία στο εξωτερικό.

7. Έχουν το απαραίτητο μέγεθος (όπως το Μέγαρο Μουσικής και, ελπίζουμε, το Μουσείο της Ακρόπολης) να αποκτήσουν μια διοικητική αυτοτέλεια και να ξεφύγουν από την μετριότητα και δημοσιουπαλληλική νοοτροπία του ΥΠΠΟ.

Συμφωνώ μαζί σου ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ήδη ένα μέγεθος και συλλογή που είναι μοναδική διεθνώς και εν μέρη η έλλειψη διεθνούς ακτινοβολίας οφείλεται εν μέρη στην έλλειψη προβολής του από το Ελληνικό κράτος. Ας ελπίσουμε ότι η επέκταση του θα γίνει και θα επιτρέψει την μεταμόρφωση του σε ένα πραγματικά πρότυπο μουσείο! Άλλωστε το νέο μουσείο της Ακρόπολης δίνει το καλό παράδειγμα! Razz
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Ypsilon
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 3951
Location: Copenhagen, Denmark

PostPosted: Thu Oct 02, 2008 12:32 am    Post subject: Reply with quote

Alkis wrote:

Συμφωνώ μαζί σου ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ήδη ένα μέγεθος και συλλογή που είναι μοναδική διεθνώς και εν μέρη η έλλειψη διεθνούς ακτινοβολίας οφείλεται εν μέρη στην έλλειψη προβολής του από το Ελληνικό κράτος. Ας ελπίσουμε ότι η επέκταση του θα γίνει και θα επιτρέψει την μεταμόρφωση του σε ένα πραγματικά πρότυπο μουσείο! Άλλωστε το νέο μουσείο της Ακρόπολης δίνει το καλό παράδειγμα! Razz

Τελικά, τα πάντα ξεκινάνε και τελειώνουν στη νοοτροπία. Τι να σου κάνει και το Μουσείο, όσους θησαυρούς και να΄χει, όταν τα ωράρια λειτουργίας του είναι επιεικώς αστεία;
Όταν δεν έχει ακόμα δική του ιστοσελίδα, αλλά εξαρτάται από αυτήν του κόμβου Οδυσσέα του ΥΠΠΟ;
Όταν δεν μπορεί να πουλήσει online τα προϊόντα του εκθετηρίου του, όταν δεν μπορεί να πουλήσει online ούτε καν τα εισιτήρια για να γλιτώσει τον τουρίστα από τις ουρές, τη στιγμή που στο Λονδίνο μπορείς να τα προαγοράσεις ακόμα και για...εκκλησίες; (πχ καθεδρικός Αγ. Παύλου)
Όταν δεν μπορεί ούτε τον κήπο του να φτιάξει;
Όταν η περίφημη ηλεκτρονική πολύγλωσση ξενάγηση με τις ειδικές συσκευές θεωρείται ακόμα ταμπού στη χώρα μας, την στιγμή που έχει υιοθετηθεί κι από την τελευταία γκαλερί του εξωτερικού;
Εμ, θέλουνε και λίγο σπρώξιμο αυτά τα πράγματα, και προφανώς όχι μόνον από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. Μουσεία με το βεληνεκές του ΕΑΜ έχουνε μεγάλες οργανώσεις-συλλόγους φίλων, με ισχύ, κύρος και παρεμβατικότητα. Εδώ εμείς, θα΄λεγα τι έχουμε, αλλά τέλος πάντων... Evil or Very Mad

Όσο για τα κολοσσιαία μουσεία δεν διαφωνώ επί της ουσίας με όσα λες, αλλά όλα αυτά είναι καλά για τα μουσεία ως οργανισμούς, και για το κράτος που μαζεύει το χρήμα. Για τον επισκέπτη, μάλλον δεν βοηθάνε. Έχω προσπαθήσει ένα σωρό φορές να δω ολόκληρο το Βρετανικό ή το Λούβρο, και στο δίωρο πάνω ψάχνω για ηρεμιστικά, μην σου πω και ψυχίατρο! Razz Κι όλα αυτά, θεωρώντας πως δεν είμαι και ο πιο ακαλλιέργητος άνθρωπος του κόσμου.
Επί του προκειμένου, το ΕΑΜ καλύπτει επαρκώς όλες τις φάσεις της ελληνικής ιστορίας, σίγουρα μπορεί και καλύτερα, αλλά δεν είναι το ασύλληπτο μέγεθος αυτό που θα το σώσει. Χρειάζεται προβολή, νοικοκύρεμα και προφανώς την κατεπείγουσα επέκτασή του με τρόπο που να μην σαμποτάρει τον ίδιο του τον εαυτό. Cool
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Amsterdamer
New Member
New Member


Joined: 23 Aug 2008
Posts: 14
Location: Athens_Amsterdam

PostPosted: Fri Oct 03, 2008 2:50 am    Post subject: Reply with quote

Η ιδέα να μετακομίσουν στο ΕΑΜ μερικά "star" εκθέματα, από αλλα περιφερειακά μουσεία πως ακούγεται στους ειδικούς?
πχ Ο Ερμής του Πραξιτέλη από την Ολυμπια, ο Ηνίοχος από τους Δελφούς κλπ?

Μην με βρίσετε, ιδέες πετάω...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
ATHENIAN
Junior Member
Junior Member


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 115
Location: ΑΘΗΝΑΙ

PostPosted: Fri Oct 03, 2008 3:16 am    Post subject: Reply with quote

Δεν σε βρίζουμε ...δεν σε βρίζουμε!!!! Shocked

Το ΕΑΜ έχει τόσους πολλούς ΣΤΑΡ που δεν τους χωράει ......Έφηβος Αντικηθύρων,Άγαλμα Ποσειδώνα,Προσωπείο Αγαμέμνων,Αιγιπτιακές συλλογές,Τοιχογραφίες Σαντορίνης,Κούρο της Νάξου.....δεν έχει ανάγκη...χόρο θέλει να τα αναδείξει όπως ΄πρέπει......
Back to top
View user's profile Send private message
gmmour
Junior Member
Junior Member


Joined: 10 Jul 2004
Posts: 103

PostPosted: Fri Oct 03, 2008 2:46 pm    Post subject: Reply with quote

Να προσθέσω κι εγώ ότι οι Αιγυπτιακές συλλογές είναι απίστευτες και είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μπορεί πλέον να τις δει το κοινό σε μία πολύ ωραία στημένη έκθεση... Το πρόβλημα είναι ότι ο επισκέπτης καταλαβαίνει ότι παρόλα αυτά λόγω έλλειψης χώρου, οι σχεδιαστές της έκθεσης (που ξαναλέω, έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά) έχουν αναγκαστεί να στριμώξουν μέσα σε ελάχιστο χώρο, τα πιο σημαντικά αιγυπτιακά εκθέματα του μουσείου, και έχουν αφήσει άλλα τόσα στις αποθήκες!

Χαρακτηριστική η προθήκη που είναι 3x3 και έχει στιβαγμένες δυο σαρκοφάγους, τη μία πίσω από την άλλη και άλλα τόσα μικρο-αναθύματα στο ενδιάμεσο με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να πρέπει να κάνει ακροβατικά για να τα δει όλα!

Σίγουρα χρειάζεται περισσότερος χώρος για τις συλλογές του ΕΑΜ, είτε στο ίδιο μέρος είτε κάπου αλλού!

Προσωπικά, υποστηρίζω την υπόγεια επέκταση και τη δημιουργία ενός μεγάλου μουσείου. Μου έκανε π.χ. άσχημη εντύπωση το σχέδιο που είχα διαβάσει παλιότερα για διπλασιασμό της έκτασης του μουσείου, από το οποίο όμως μόνο ένα μικρό κομμάτι θα πήγαινε για εκθέσεις και το μεγαλύτερο μέρος θα γινόταν γραφεία και... ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ!!! Αν είναι δυνατόν! Ας κάνουν κάπου αλλού τα γραφεία (για το πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας, δεν κάνω καν σχόλιο γιατί έχω και νεύρα)...

Το Μουσείο να πάρει μία μεγάλη (υπόγεια) επέκταση, μιας και είναι ήδη στριμωγμένο σε μια μικρή έκταση αποτελώντας το ίδιο ένα ιστορικό κτήσμα μαζί με το διπλανό Πολυτεχνείο και κρίμα να χάσει και τους κήπους του! Και ας γίνει ένα Large μουσείο, δεν πειράζει... Και ας μεταφέρουν και ένα παράρτημά του στον Βοτανικό ή κάπου αλλού... Να φτιάξει η Αθήνα ένα museuminsel όπου θα πάει ο τουρίστας και ο ντόπιος μόνο για μουσεία και φαγητό...

Πολλά έγραψα ε;;;
Back to top
View user's profile Send private message
Mr A
Visitor
Visitor


Joined: 03 Oct 2008
Posts: 2
Location: Athens

PostPosted: Fri Oct 03, 2008 5:54 pm    Post subject: Reply with quote

Γειά σε όλους. Παρακολουθώ τη συζήτηση με ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό και περιμένω κι εγώ με μεγάλη περιέργεια τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως.

Τώρα σχετικά με το ΕΑΜ θέλω να προσθέσω τα εξής.

Η νέα διαμόρφωση της έκθεσης σε γενικές γραμμές είναι καλύτερη από την προηγούμενη καταστάση, υπάρχει όμως και μια περίπτωση όπου είναι χειρότερη.

Συγκεκριμένα θέλω να αναφερθώ στο στήσιμο της αίθουσας με τις Λευκές Αττικές Ληκύθους στον πρώτο όροφο. Η εικόνα που αντίκρυσα την περασμένη Τετάρτη (έπειτα από σχεδον μια δεκαετία, μιας και η έκθεση είχε κλείσει μετά το σεισμό του '99) ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Oι αντανακλάσεις στις προθήκες των εκθεμάτων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα αγγεία είναι τοποθετημένα πολύ χαμηλά, δεν με άφησαν να μελετήσω τα εκθέματα όπως ήθελα. Το παλαιότερο στήσιμο αν και "ξεπερασμένο" για τα σύγχρονα μουσειολογικά δεδομένα, αναδείκνυε σαφώς καλύτερα τα εκθέματα και έκανε την παρατήρηση τους πιο άνετη.

Ακόμα βρήκα εξαιρετικά φτωχή την επιλογή των καταλόγων του Μουσείου. Υπήρχε μια πολυτελής και ιδιαίτερα ακριβή έκδοση για τα γλυπτά και μετά μια από τις εκδόσεις του ΥΠΠΟ, όπως αυτές που πωλούνται και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, αν και ελαφρώς πιο μεγάλη. Αλήθεια, ο κατάλογος "Εθνικό Μουσείο. Γλυπτά-Χαλκά-Αγγεία" του Β. Πετράκου γιατί δεν διατίθεται πλέον, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη "εκσυγχρονισμένη" έκδοση;

Επίσης το γεγονός ότι το Μουσείο δεν διαθέτει ούτε ένα δωρεάν χάρτη της έκθεσης για τους επισκέπτες, παρά το ιδιαίτερα τσουχτερό εισιτήριο των 7 Ευρώ είναι ντροπή!

Όπως ντροπή είναι και η πρόσφατη μετονομασία του χάλκινου αγάλματος με το μικρό αναβάτη από το ναυάγιο του Αρτεμισίου σε "Τζόκεϋ του Αρτεμισίου"! Rolling Eyes

Πάντως το στήσιμο της Μυκηναϊκής συλλογής είναι υποδειγματικό, παρά την έλλειψη χώρου. Ενώ το άγαλμα της "Κυράς της Καλύμνου" είναι καταπληκτικό! Το είδα για πρώτη φορά και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με τις εργασίες που έγιναν για τη συντήρηση του!

Τέλος γνωρίζετε αν θα μεταφερθούν στο Νέο Μουσείο τα εκθέματα του ΕΑΜ από την Ακρόπολη;


Last edited by Mr A on Fri Oct 03, 2008 6:25 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Fri Oct 03, 2008 6:18 pm    Post subject: Reply with quote

Τι να πω έχω μείνει άναυδος από το νέο περί μετονομασίας σε τζοκευ. Shocked

Kάτι ανεκδιήγητοι που κυκλοφορούν λυμένοι, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την μοίρα της αφάνειας τους...

Εκτός και αν οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου ή εντελώς αμόρφωτοι.

Τεσπα,
τελικά με το άγαλμα της κυράς της Καλύμνου τι θα γίνει. Όταν πριν μερικά χρόνια βρέθηκα στη Κάλυμνο, οι ντόπιοι μου πολυδιαφήμιζαν το νέο μουσείο που χτιζόταν εκεί και όπως επέμεναν θα είχε ως σημείο προσέλκυσης των επισκεπτών αυτό το άγαλμα.

Εκ των φίλων που ασχολούνται στο παρόν topic μαθαίνω ότι μάλλον θα εκτεθεί στην Αθήνα (ΝΜΑ ή ΕΑΜ).

Τελικά τι ισχύει ; Επίσης στα τελευταία post μιλάτε για μεταφορά εκθεμάτων από περιφερειακά μουσεία σε αυτά των Αθηνών. Πιστεύετε ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους της επαρχίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ;


Last edited by losada7 on Fri Oct 03, 2008 6:52 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Mr A
Visitor
Visitor


Joined: 03 Oct 2008
Posts: 2
Location: Athens

PostPosted: Fri Oct 03, 2008 6:37 pm    Post subject: Reply with quote

losada7 wrote:
Τι να πω έχω μείνει άναυδος από το νέο περί μετονομασίας σε τζοκευ. Shocked

Για κοίτα και εδώ:
http://odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=6221
Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

Και το χειρότερο είναι ότι πλέον έτσι αναγράφεται στη συνοδευτική πινακίδα του γλυπτού στο ΕΑΜ, αλλά και στις εκδόσεις του "περίφημου" Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού...
Back to top
View user's profile Send private message
Ypsilon
Moderator
Moderator


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 3951
Location: Copenhagen, Denmark

PostPosted: Sat Oct 04, 2008 2:33 pm    Post subject: Reply with quote

Επιστρέφω με νεώτερα από το Μουσείο της Ακρόπολης, και σε επόμενο ποστ θα αναπτύξω τις απόψεις μου σχετικά με τα όσα ενδιαφέροντα γράφηκαν για το ΕΑΜ.
Λοιπόν, ως γνωστόν έγινε ένας πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για να βρεθεί λύση σχετικά με τα δυο προς κατεδάφισιν κτήρια, και αυτός ο διαγωνισμός είχε τόση επιτυχία που ξεπέρασε τις 400 συμμετοχές και εξελίχθηκε σε διεθνή.
Βγήκαν λοιπόν τα αποτελέσματα, δόθηκαν και τα βραβεία και οι μακέτες παρουσιάζονται στη Θεσσαλονίκη σε μέρος που δεν γνωρίζω (Λουκρήτιε, παράτα δυο ωρίτσες τη διπλωματική να μας πεις τι παίζεται Razz ).
Επειδή όμως η πρωτοβουλία ήταν ιδιωτική, δεν μένει παρά να την αναγνωρίσει και το ΥΠΠΟ και να αναθέσει τάχιστα τη διαμόρφωση των προβληματικών πίσω όψεων των νεοκλασσικών, να ησυχάσουμε. (Πρόβλεψη: Θα αργήσουμε πολύ. Εδώ το Μοναστηράκι, μια πλατεία σε μέγεθος...σαλονιού, και το μελετάμε 8 χρόνια τώρα).

Μέχρι εδώ, καλά! Το παρήγορο είναι ότι η αρχιτεκτονική κοινότητα συσπειρώθηκε και έκατσε να βρει λύση σε ένα ζήτημα που διχάζει πολύ κόσμο.
Το ανησυχητικό είναι ότι βλέποντας τις μακέτες, κατάλαβα για μια ακόμα φορά γιατί τα δημόσια κτήρια της Ελλάδας είναι από άσχημα έως αδιάφορα στην καλύτερη περίπτωση. Διότι δεν αρκεί μόνο το ταλέντο, χρειάζεται να εγκαταληφθούν και οι αγκυλώσεις.
Από τις έξι μακέτες που είδα, (3 πρώτα βραβεία και έπαινοι αντιστοίχως), μου φάνηκαν όλα εξαιρετικά αδιάφορα και προβλέψιμα.
Και απορώ πώς μπόρεσε να βραβευθεί μια πρόταση που ονομάζεται "ψηφιακός χαμαιλέοντας". Αυτό λοιπόν δεν είναι παρά ένα τεράστιο μάτριξ που κρύβει τις πίσω όψεις, προβάλλοντας πάνω του αυτό που κρύβουν οι πολυκατοικίες: Δηλαδή τα δέντρα, τον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου και τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου Διονύσου! Shocked
Εννοείται πως αν ποτέ υλοποιούνταν αυτό το πράγμα, τότε όλοι οι επισκέπτες που θα το έβλεπαν από κοντά θα έπρεπε να κάνουν εξετάσεις λαβύρινθου για να αποφύγουν τους ιλίγγους και τις κρίσεις επιληψίας.
Πέρα από το γεγονός ότι είμαι εξαιρετκά περίεργος πώς θα δείχνει αυτό το κατασκεύασμα στη διάρκεια της μέρας με κόντρα ήλιο, ή αν λόγω των συνθηκών θα παραμένει...μαύρο.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι σχεδόν όλοι οι αρχιτέκτονες δεν εντόπισαν το πρόβλημα στα σπίτια, αλλά στο ίδιο το Μουσείο! Shocked Και δεν το λέω επειδή έτσι το εξέλαβα, το λέω επειδή το λένε οι ίδιοι!
Το αντιμετώπισαν δηλαδή σαν έναν ελέφαντα στο σαλόνι, ή σαν ένα δυναμικό έκτρωμα, την οξύτητα του οποίου είδαν σαν ιερή υποχρέωση να μετριάσουν με κάθε τρόπο! Έτσι, οι περισσότερες παρεμβάσεις επεμβαίνουν στις πολυκατοικίες εντελώς προσχηματικά, και ο απώτερος στόχος είναι να κρύψουν κατά το δυνατόν, τον όγκο του Μουσείου.
Πάω στοίχημα ότι στο διαγωνισμό συμμετείχε και ο αρχιτέκτονας που πρότεινε να μείνουν τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ ημιτελή και να γίνουν πέργκολες.
Δηλαδή τέτοιο ιερό μένος κατά του Μουσείου, τέτοιο κόμπλεξ και απροκάλυπτη επίδειξη μηδενισμού και ζήλειας, ειλικρινά δεν την περίμενα.
Καημένε Ρέντσο Πιάνο, πού να΄ξερες τι σε περιμένει...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Squirrel
Junior Member
Junior Member


Joined: 19 Apr 2008
Posts: 197
Location: Μόντρεαλ Καναδά, Καστοριά

PostPosted: Wed Nov 05, 2008 8:18 pm    Post subject: Reply with quote

Θραύσμα από τον Παρθενώνα επιστρέφει από το Βατικανό στην Αθήνα
"Θραύσμα από τον ανάγλυφο διάκοσμο του Παρθενώνα, που επιστράφηκε από το Μουσείο του Βατικανού στην Αθήνα, παρουσίασε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια χειρονομία ενός από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπη, που δίνει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους, προκειμένου να αποκατασταθεί τελικά και οριστικά η ενότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα»...."

Πηγή Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=5387
Back to top
View user's profile Send private message
vag_ermioni
Visitor
Visitor


Joined: 31 Jan 2009
Posts: 4

PostPosted: Mon Feb 02, 2009 4:28 am    Post subject: Reply with quote

Μετά από καιρό, έχουμε και μια είδηση σχετικά με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ματαιώνεται ο διεθνής διαγωνισμός "ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ", όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟ. Αιτία το κόστος (πάνω από 5 εκ. ευρώ) που κρίθηκε υπέρογκο από το νέο υπουργό.

http://www.yppo.gr/3/g32.jsp?obj_id=27810
http://www.marketingweek.gr/default.asp?pid=9&la=1&arId=20580

Θα έλεγε κανείς ότι η εξοικονόμηση μερικών εκ. ευρώ με τη ματαίωση του διαγωνισμού κρίνεται ως κάτι θετικό, από τη στιγμή μάλιστα που πέραν της οικονομικής κρίσης το ΥΠΠΟ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (π.χ. απλήρωτοι συμβασιούχοι). Παρ' όλα αυτά, το μέγεθος και η εμβέλεια των εταιριών που είχαν επικρατήσει στο διαγωνισμό ήταν εχέγγυα για την παγκόσμια προβολή του γεγονότος των εγκαινίων του ΝΜΑ. Μένει να αποδειχθεί κατά πόσον θα υπάρξει προβολή αντίστοιχου βεληνεκούς με περιορισμένο budget.

Επίσης, προκύπτει το ερώτημα της διάδοχης κατάστασης. Κατά τη γνώμη μου, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της ματαίωσης του διαγωνισμού, θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί η λύση που σχεδιάζεται να ακολουθηθεί (π.χ. διεθνής διαγωνισμός ή απ'ευθείας ανάθεση, χρονοδιάγραμμα, κλπ), πράγμα που δεν έγινε. Είμαι περίεργος να δω πόσο πίσω θα μας πάει χρονικά αυτή η απόφαση. Ελπίζω οι πόρτες του μουσείου να έχουν ανοίξει πριν από το καλοκαίρι, αν και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος...
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Tue Feb 10, 2009 3:27 pm    Post subject: Reply with quote

Επιτέλους, εγκρίθηκε η μουσειολογική μελέτη του Νέου Μουσείου, αν και υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις. Μήπως έχουμε κάποιο νέο σχετικά με τη διαμόρφωση των γύρω χώρων;

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=254475
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8334&pubid=2414777

... και ένα αρκετά επικριτικό άρθρο από την "Καθημερινή"...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_10/02/2009_302786

Πάντως, μουσειολογική μελέτη χωρίς μουσειολόγο για ένα τόσο κορυφαίο μουσείο πρώτη φορά βλέπω. Επίσης, γιατί πρώτα να στήσουμε τα αρχαία και μετά να παρουσιάσουμε τη μελέτη; Μου ακούγεται κάπως σαν κοροϊδία... Sad
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 3:29 pm    Post subject: Reply with quote

Επιτέλους, έχουμε επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας εγκαινίων του Νέου Μουσείου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20 Ιουνίου!!!

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=985954&lngDtrID=253
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 4:03 pm    Post subject: Reply with quote

20 ιουνίου?? έλεος πια....τι έγινε ο μάρτιος? και περίμενα να bo μέσα το πάσχα... Evil or Very Mad

άντε τουλάχιστον θα προλάβουμε τι τουριστική saison.
Back to top
View user's profile Send private message
PAVEL_13
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 13 Feb 2004
Posts: 1036
Location: Ν.Σμυρνη - Πάτρα - Βενετία (Άλλωστε ένα πλοίο είναι...)

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 4:19 pm    Post subject: Reply with quote


http://www.fotothing.com/photos/bb0/bb028dbe46130816078c961ad63ee5e5_24d.jpg
Ωραία εγκαίνια..... Ωραια θεα.....τι καταπληκτικες πισω όψεις!!!! Twisted Evil
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 16, 17, 18  Next
Page 12 of 18

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr