stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Αρχαιολογία - Αναστηλώσεις & Ανακαλύψεις
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 31, 32, 33, 34  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pilotos
Junior Member
Junior Member


Joined: 17 Feb 2007
Posts: 184
Location: Λάρισα

PostPosted: Wed Jun 18, 2008 1:24 pm    Post subject: Reply with quote

Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέριες, απ'όσο θυμάμαι απο ότι έχει πεί ο lucretius(μάλλον) έχουν γίνει ουκ ολίγα συνέδρεια με θέμα την αναστύλωση αυτή και κατέληξαν, με συμμετοχή επιστημόνων απο όλο τον κόσμο, σε αναστήλωση 50% του κάθε κομματιού, δηλαδή η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτηκότητα νέου μαρμαρου δεν θα είναι πάνω απο αυτό το ποσοστό.
Back to top
View user's profile Send private message
mfotinakis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 06 Jun 2004
Posts: 733
Location: Brno,Chania

PostPosted: Wed Jun 18, 2008 2:27 pm    Post subject: Reply with quote

Εδώ και καιρό ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τα μνημεία της παλιάς πόλης των Χανίων. Θεωρώ ότι είναι ένα στολίδι που παραμένει παντελώς ανεκμετάλλευτο (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κυρίως από ιδιώτες) που θα έπρεπε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα συνολικής αποκατάστασης-ανάδειξης, πχ UNESCO ή κάτι παρόμοιο (όπως έχει γίνει στην Κέρκυρα και τη Ρόδο).

Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω ορισμένα από τα μνημεία της παλιάς πόλης, ξεκινώντας από τα Νεώρια ή Αρσενάλια, κτίσματα δηλαδή που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας με σκοπό την απόσυρση και επισκευή των πλοίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε να βρίσκεται πάντα σε κατάσταση σχετικής ετοιμότητας ένας αριθμός πλοίων. Παρόμοια νεώρια κτίστηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, την Χαλκίδα και την Κέρκυρα. Στα Χανιά τα δύο πρώτα, από τα συνολικά 19 νεώρια ολοκληρώθηκαν το 1526. Τα νεώρια βρίσκονται σε δύο σημεία στην παλιά πόλη. Το ένα συγκρότημα που αποτελείται από 7 συν το μεγάλο αρσενάλι (στο σημείο αυτό βρίσκονταν συνολικά 17, αλλά κατεδαφίστηκαν σταδιακά τα περισσότερα και στη θέση τους φτιάχτηκε το νέο τελωνείο και δυο μικρές πλατείες) και βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του παλιού λιμανιού.




Το άλλο συγκρότημα νεωρίων, γνωστά και ως νεώρια του Moro, αποτελείται από δύο νεώρια(είχε προταθεί οι κατασκευή 5 νεωρίων στο σημείο αυτό αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ) και βρίσκονται ανατολικά του λιμανιού πάνω στον προμαχώνα Sabbionara.

Στην αρχική τους μορφή τα νεώρια ήταν ανοικτά προς την πλευρά της θάλασσας, η οποία εισχωρούσε στο εσωτερικό τους ως ένα σημείο για να είναι δυνατή η ανάσυρση των σκαφών.

Πάμε τώρα στη σημερινή κατάσταση. Τα νεώρια έχουν όλα αφεθεί στην τύχη τους πλην δύο. Το μεγάλο αρσενάλι που έχει αποκατασταθεί πλήρως και στεγάζει το κέντρο αρχιτεκτονικής μεσογείου (πανέμορφο κτήριο,πολύ καλή δουλειά ) του οποίου όμως η διοίκηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ενδέχεται να κλείσει..
Κι άλλες φωτογραφίες από το μεγάλο Αρσενάλι, εσωτερικό
Τέλος το μοναδικό νεώριο που επισκευάζεται ανήκει στο συγκρότημα των νεωρίων του Moro και θα χρησιμοποιηθεί από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο. Το συγκρότημα των επτά συνεχόμενων νεωρίων παραμένει ετοιμόρροπο από τον τελευταίο σεισμό και παντελώς ανεκμετάλλευτο. Να σημειώσω ότι όλα τα νεώρια του συγκροτήματος συνδέονται μεταξύ τους με τοξωτά ανοίγματα (μπορούν να χρησιμοποιηθούν δηλαδή για χώρους έκθεσης κλπ, μιας και είναι ένας αρκετά μεγάλος στεγασμένος χώρος). Επίσης και το τελωνείο παρακμάζει χωρίς να υπάρχει ουσιαστική εκμετάλλευση(δεν είναι και κανένα πανέμορφο κτήριο, αλλά γιατί να ερειπώνει αντί να γίνει κάτι χρήσιμο).

Για να κλείσω την φωτογραφική μου βόλτα, η μονή της Santa Maria dei miracoli. Χτίστηκε το 1615 για τις Δομινικανές μοναχές των Χανίων. Από το συγκρότημα δυστυχώς σήμερα σώζεται ο νότιος και μέρος του ανατολικού τοίχου του καθολικού και ένα τμήμα των κελιών στη νότια πλευρά. Αυτό εξαιτίας των βομβαρδισμών του 1941 (οι οποίοι γενικά κατέστρεψαν πολλά μνημεία της παλιάς πόλης), ΑΛΛΑ και εξαιτίας του ρυμοτομικού σχεδίου που υπήρχε στα Χανιά από το 1945-1965 όπου αποτελείωσε ότι δεν κατέστρεψαν ολοσχερώς οι Γερμανοί.
Σήμερα χάρη στα εξαιρετικά προγράμματα αποκατάστασης των μνημείων στη χώρα αυτή, το μνημείο δεσπόζει πεντακάθαρο, αναστυλωμένο και συστεγάζεται με ένα rent a room για να γίνεται καλύτερη και μόνιμη συντήρηση.......


Η μονή βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το αρσενάλι, στο Καστέλι(δηλαδή μέσα στα όρια της πρώτης πόλης των Χανίων -Αρχαία Κυδωνία), χωμένο ανάμεσα σε σπίτια-παράγκες της δεκαετίας του 60..
Κι άλλες φωτογραφίες της μονής
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Wed Jun 18, 2008 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

Rohan wrote:


Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά "γιατί" η αναστύλωση θα μείνει στην μορφή του μνημείου μετά την έκρηξη του 1687, ή είναι ένα ζήτημα που αφορά και σε άλλους παράγοντες, π.χ. διαθέσιμα κονδύλια;

Γιατί όχι, έστω αναστύλωση στην μορφή του κτίσματος πριν τον βομβαρδισμό του Μοροζίνι, ή στην μορφή κάποιας άλλης χρονικής περιόδου (π.χ. προ της οθωμανικής κατάκτησης και του χτισίματος του μιναρέ);


pilotos wrote:
Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, απ'όσο θυμάμαι απο ότι έχει πεί ο lucretius(μάλλον) έχουν γίνει ουκ ολίγα συνέδρια με θέμα την αναστύλωση αυτή και κατέληξαν, με συμμετοχή επιστημόνων απο όλο τον κόσμο, σε αναστήλωση 50% του κάθε κομματιού, δηλαδή η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα νέου μαρμάρου δεν θα είναι πάνω από αυτό το ποσοστό.


Κάπως έτσι είναι. Για την ακρίβεια το 1983 τέθηκαν οι αρχές με τις οποίες θα πρέπει να συμβαδίζει η αναστήλωση αλλά και οι δυνατότητες τις οποίες έχουμε ως προς την τελική μορφη του μνημείου (υπάρχει και ο σχετικός τόμος "Μελέτη αποκαταστάσεως του Παρθενώνος" της ΕΣΜΑ)και από τότε εκπονούνται ξεχωριστές μελέτες (ενίοτε επικαιροποιημένες με νέα δεδομένα) για κάθε τμήμα του κτιρίου (πχ βόρεια κιονοστοιχία, πρόναος, οπισθόδομος, μακροί τοίχοι κτλ). Μια βασική αρχή που ανέφερε και ο pilotos είναι πως το ποσοστό του νέου υλικού δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50% όχι σε κάθε κομμάτι αλλά στο σύνολο της επέμβασης. Για αυτό π.χ. έχουμε κιονόκρανα από νέο μάρμαρο στην βόρεια κιονοστοιχία και στα προπύλαια. Το κακό της υπόθεσης είναι οτι αυτή η αρχή (που θεσπίστηκε με τις χάρτες της Βενετίας και των Αθηνών) περιορίζει τις δυνατότητες σε περιπτώσεις που τα αρχαία μέλη στηρίζονται σε μέλη που έχουν χαθεί. Για παράδειγμα υπάρχει υλικό για περίπου το 70% των φατνωμάτων των Προπυλαίων αλλά λείπουν όλα σχεδόν τα κιονόκρανα και οι σπόνδυλοι των ιωνικών κιόνων, οπότε δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Arrow mfotinakis

Εξαιρετικό ρεπορτάζ φίλε μου. Ήξερα μόνο το μεγάλο αρσενάλι που είναι πραγματικά σημαντικό κτίριο και υποδειγματικά αποκατεστημένο.


Last edited by Lucretius on Fri Jun 27, 2008 12:08 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Fri Jun 27, 2008 12:05 pm    Post subject: Reply with quote

Ένα ενδιαφέρον άρθρογια την σεισμική συμπεριφορά των κιόνων. Τίποτα που δεν είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Το παραθέτω κυρίως για να δείτε το μέγεθος της ασχετοσύνης του συυγγραφέα, που προφανώς αντέγραψε μια άλλη πηγη:

"...Οι αρχαίοι κίονες ήταν στατικά συστήματα μεταφοράς των φορτίων αποτελούμενα από ένα ή περισσότερα τεμάχη λίθων (σφόνδυλοι) τα οποία εδράζονταν εν επαφή, χωρίς τη χρήση συνδετικού υλικού. Οι σφόνδυλοι συνδέονταν μεταξύ τους μέσω ενός συστήματος πόλου-εμπολίου. Ο πόλος που συνέδεε τα κομμάτια των λίθων ήταν από ξύλο, τιτάνιο, μόλυβδο ή ψευδάργυρο. Επρόκειτο στην ουσία για μία ράβδο από την οποία περνούσαν τους λίθους, τον έναν πάνω από τον άλλον, για να σχηματιστεί ο κίονας...."

1. "Εδράζονταν εν επαφή" Μάλλον ήθελε να πει "εν ξηρώ"
2. "Ο πόλος... ήταν από ξύλο, τιτάνιο, μόλυβδο ή ψευδάργυρο" Αν εξαιρέσουμε οτι δεν υπήρχε ένας πόλος αλλά όσοι και οι σφόνδυλοι και οτι το τιτάνιο ανακαλύφθηκε κατά το 1800 η παράγραφος είναι σωστή.
3. "Επρόκειτο στην ουσία για μία ράβδο από την οποία περνούσαν τους λίθους, τον έναν πάνω από τον άλλον, για να σχηματιστεί ο κίονα" Ακριβώς! Σαν το ραβδί με τα κουλούρια του κουλουρτζή. Φυσικά και δεν ήταν μια άκαμπτη ράβδος αλλά ένα εύκαμπτο σπονδυλωτό σύστημα. Και προφανώς οι κίονες δεν ήταν διαμπερώς τρυπημένοι!

Και αυτά τα λάθη μόνο σε μια παράγραφο!
Back to top
View user's profile Send private message
pilotos
Junior Member
Junior Member


Joined: 17 Feb 2007
Posts: 184
Location: Λάρισα

PostPosted: Fri Jun 27, 2008 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

Εντάξει το τιτάνιο θα το είδε στα έργα αναστήλωσης και θα είπε μέσα του "είδες αυτοί οι αρχαίοι Έλληνες όλα τα είχαν ανακαλύψει πριν απο τους άλλους" Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Thu Jul 03, 2008 12:47 pm    Post subject: Reply with quote

Όταν κατέβηκα στην Ελλάδα ανέβηκα μία βόλτα μέχρι την Ακρόπολη για να δω πως πάνε οι εργασίες αναστύλωσης. Οι εργασίες προχωράνε εξαιρετικά γοργά στα Προπύλαια, αλλά και στην βόρεια κιονοστοιχία του Παρθενώνα. Έχουνε μείνει λίγο πίσω στον ναό της Αθηνάς Νίκης (ειδικά αν λάβει κανείς υπόψην ότι θα έπρεπε να ήταν έτοιμη η αναστύλωση εδώ και κάποια χρόνια Laughing Laughing ). Πάντως, οφείλω να πω πως έμεινα ενθουσιασμένος από την δουλειά που γίνεται.

Ξεκινώ από τον ναό της Αθηνάς Νίκης. Προχωράμε αργά και σταθερά. Πιστεύω πως μέχρι τα μέσα του 2009 θα έχει τελειώσει, καθώς έχουν αντιμετωπιστεί τα στατικά προβλήματα του ναού και οι άλλες πιεστικές εκκρεμότητες:

http://farm4.static.flickr.com/3118/2633674840_f554244aea_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3117/2633660624_fac4a66a6d_b.jpg

Συνεχίζουμε με τα Προπύλαια. Εδώ η δουλειά που έχει γίνει στα φατνώματα είναι εντυπωσιακή (Δες Lucretius να τρελαθείς). Οι φωτογραφίες δεν είναι και οι πιο καθαρές, αλλά οι σκαλωσιές και οι ορδές των τουριστών δυσκόλευαν αρκετά το έργο μου:

http://farm4.static.flickr.com/3280/2632856099_4e6cac0c89_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3072/2632854173_dab8640672_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3176/2633673058_dca12ebb0f_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3104/2633672412_bb357a58c5_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3130/2633663026_80b61116a7_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3063/2633662114_ea5b1eed4f_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3030/2632841787_efedd75497_b.jpg

...και από τη βόρεια όψη του Παρθενώνα:

http://farm4.static.flickr.com/3185/2633668520_144d02b02a_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3149/2633667696_b79f3b069a_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3034/2632847309_3a0d6e3cbd_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3261/2632846179_a02bb0bd90_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3140/2633665156_6fb81e6441_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3059/2632844771_48f800dd36_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3183/2632844025_a6cf7cf6d7_b.jpg

Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 21 Ιουνίου. Πραγματικά, ενώ κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα γκρινιάζω, η δουλειά που γίνεται στην Ακρόπολη είναι υψηλότατου επιπέδου και θα πρέπει να μας γεμίζει μεγάλη χαρά! Στο τέλος της βόλτας μου πέρασα και από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως (υπενθυμίζω πως το ισόγειο είναι καθημερινά ανοιχτό από τις 10 έως τις 12), αλλά αυτό είναι θέμα που θα συζητήσω σε άλλο post στο σχετικό thread. Αυτά από εμένα για την ώρα... Very Happy Very Happy Very Happy


Last edited by Dromeas on Thu Jul 03, 2008 3:21 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Thu Jul 03, 2008 3:06 pm    Post subject: Reply with quote

Ωραίος! Αλλά γιατί δεν βάζεις τα λινκ για τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης; Είναι κρίμα τόσο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες να μένουν σε 800χ600.

Επιτέλους φάνηκαν τα φατνώματα των προπυλαίων στην σωστή μορφή τους για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια. Αν και το καινούριο μάρμαρο βγάζει μάτι η δουλειά είναι πραγματικά εξαιρετική...Να δούμε τώρα πότε θα φύγει και η σκαλωσιά. Στον Παρθενώνα...ακόμα τρίβουν. Η κιονοστοιχία θα έπρεπε να είναι έτοιμη από το 2004. Στην Νίκη τοποθετήθηκε τουλάχιστον όλη η επικρανίτιδα και ένα τμήμα της ζωφόρου. Άντε να δούμε πότε θα τελειώσει και αυτό!
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Thu Jul 03, 2008 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

Ορίστε, έβαλα τις φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση. Ταλαιπωρείτε διδακτορικό άνθρωπο Laughing Laughing Τώρα, όσον αφορά τις καθυστερήσεις... τι να πω? Και η Νίκη και η βόρεια όψη του Παρθενώνα έπρεπε να είναι έτοιμα για τους Ολυμπιακούς. Προφανώς και έχουν υπάρξει πολλά προβλήματα, αλλά σε τελική ανάλυση με τόση τεχνογνωσία και εμπειρία χρόνων είναι λίγο άστοχο να βγαίνουμε μονίμως έξω από τον προγραμματισμό μας. Τέλος πάντων! Δεν έχω όρεξη να μιζεριάζω σήμερα. Χαίρομαι τουλάχιστον για την πρόοδο που είναι πια εμφανής. Very Happy Και ένα αστείο περιστατικό. Ένας Αμερικάνος τουρίστας με κοίταζε επί ώρα με απορία. Με πλησιάζει και μου λέει: Μα καλά, γιατί βγάζεις φωτογραφία τις σκαλωσιές; Παίρνω και εγώ ένα σοβαρό ύφος και του λέω: Μα δεν ξέρεις για την εντυπωσιακή αναστυλωτική προσπάθεια που γίνεται στα φατνώματα των Προπυλαίων; ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ... Τον έστειλα τον άνθρωπο!!! Laughing Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Fri Jul 04, 2008 11:35 pm    Post subject: Reply with quote

Η Σοφία Λοβέρδου που έχει γράψει και εδώ και προσπαθεί να κινητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την κατάσταση του αρχαίου Δίολκου φαίνεται πως έκανε και πάλι το θαύμα της. Μόλις είδα στο site του BBC σχετικό ρεπορτάζ. Από τη μία αισθάνομαι ντρόπη για την ανάλγητη ελληνική πολιτεία, αλλά από την άλλη χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται με πάθος για την προστασία της ελληνικής και -γιατί όχι;- παγκόσμιας κληρονομιάς. Μπράβο Σοφία!

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7479805.stm
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 10:11 am    Post subject: Reply with quote

Τα Προπύλαια χωρίς σκαλωσιές τον Σεπτέμβριο! Με περισσότερες λεπτομέρειες εδώ
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 8:27 am    Post subject: Reply with quote

Προσωπικά είχα διαβάσει πολλά και διάφορα για το θέμα αλλά ποτέ δεν έτυχε να δω το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ του BBC με πρωταγωνιστή τον Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του.

Με ελληνικούς υπότιτλους από το κανάλι της Βουλής.

http://video.google.de/videoplay?docid=2790329267519880594&hl=de
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 11:44 am    Post subject: Reply with quote

Άντε ρε Woof, από το στόμα σου και στου Θεού τ'αυτί... Θέλω να το δω έτοιμο όμως πρώτα για να πειστώ (αν και απο την πρόσφατη επίσκεψή μου είδα ότι πραγματικά κοντεύουμε). Τόσες καθυστερήσεις και προβλήματα με έχουν μετατρέψει σε... άπιστο Θωμά!!! Παιδιά να βγάλετε πολλές φωτογραφίες να δούμε και εμείς που ζούμε στο εξωτερικό!!! Αν και για ένα τέτοιο γεγονός μάλλον με βλέπω να παίρνω το αεροπλάνο και να κατεβαίνω στην Αθήνα... Twisted Evil Twisted Evil
Σχόλιο σχετικά με το άρθρο στην εφημερίδα: Μαρμάρινος θρόνος ή θράνος; Laughing Θράνος είναι η πλίνθος που στηρίζει τα επιστύλια, ενώ από ό,τι ξέρω θρόνος είναι κάτι άλλο... Τι κάνει ένας θρόνος άλλωστε πάνω στον νότιο τοίχο των Προπυλαίων;;; Shocked Shocked Laughing Laughing

Αν και με μια δεύτερη ανάγνωση ο θρόνος λεγόταν και θράνος στα αρχαία ελληνικά και σημαίνει υποστήριγμα... Rolling Eyes Τέλος πάντων, στα νέα ελληνικά άλλο το ένα, άλλο το άλλο!Διορθώστε με οι αρχαιολόγοι, γλωσσολόγοι και φιλόλογοι αν κάνω λάθος Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 11:56 am    Post subject: Reply with quote

η σωστή ορολογία είναι "θράνος" και όπως ανέφερες είναι το ανώτερο μέρος του τοίχου στο οποίο στηρίζονται οι δοκοί που φέρουν την οροφή. Είτε ο συντάκτης έκανε λάθος είτε κάποιος διορθωτής νόμιζε οτι ο συντάκτης έκανε λάθος.
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 12:20 pm    Post subject: Reply with quote

Ευχαριστώ Lucretius! Και εδώ τα αρχιτεκτονικά μέλη που έκλεψε ο Έλγιν από τα μνημεία της Ακρόπολης (γιατί μιλάμε συνήθως μόνο για τον γλυπτό διάκοσμο):

"...τα μέλη που αφαίρεσε ο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο -εκτός από τα γλυπτά- είναι τα εξής: Από τον Παρθενώνα, κιονόκρανο κομμένο στα δύο, πιθανόν από τον 9ο κίονα της βόρειας πλευράς, ανώτατος σπόνδυλος από τον 6ο βόρειο κίονα, ένας θράνος. Ακόμη, τρία αρχιτεκτονικά μέλη από πρόπυλο κιονόκρανου, το δεύτερο από τον νότιο κίονα της ανατολικής πρόστασης, σπόνδυλος του πρώτου από τον ανατολικό κίονα της νότιας κιονοστοιχίας και ένας θράνος της ανωδομής των πλαγίων τοίχων του κεντρικού κτιρίου. Από το Ερέχθειο, βορειοανατολικός κίονας με το κιονόκρανο της ανατολικής πρόστασης, θραύσμα φατνώματος της ίδιας πρόστασης, θραύσμα πλαισίου παραθύρου, τμήμα επιστυλίου που συνέδεε την ανατολική κιονοστοιχία με τον βόρειο τοίχο και άλλα θραύσματα."

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_22/06/2001_5006555
(ουσιαστικά είναι από το άρθρο του Μάντη στο περιοδικό "Ανθέμιον")

Νομίζω ότι αυτός και μόνο ο μακρύς κατάλογος αρχιτεκτονικών μελών δείχνει τα ψεύδη του μουσείου. Δεν μπορείς από τη μία να λες πως δεν τα επιστρέφω τα γλυπτά γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθούν πάλι στο μνημείο (ένα από τα επιχειρήματα) και από την άλλη να αρνείσαι να επιστρέψεις τα αρχιτεκτονικά μέλη (όπως το κιονόκρανο του Παρθενώνα ή τον μαρμάρινο θράνο των Προπυλαίων) που θα τοποθετούνταν και πάλι στη θέση τους. I rest my case! Ανακόλουθα επιχείρηματα και παραπετάσματα καπνού! Twisted Evil Twisted Evil
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 3:35 pm    Post subject: Reply with quote

Κάτι στο άρθο της καθημερινής δεν βγάζει νόημα:

"Ακόμη, τρία αρχιτεκτονικά μέλη από πρόπυλο κιονόκρανου..."
Ίσως να εννοεί "από κιονόκρανο των προπυλαίων'

"...το δεύτερο από τον νότιο κίονα της ανατολικής πρόστασης..."
Ποιού κτιρίου; Πάλι των προπυλαίων;

Και μια και είμαστε στα λάθη της μεταγραφής να προσθέσω εδώ την φρίκη που με κατέλαβε χθες βλέποντας ένα ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ για τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Η έκφραση "the castle of the Grand Masters (of rhodes)" αποδόθηκε στους υπότιτλους ως "Το κάστρο των δασκάλων σκακιστών" και η φράση "there were two stories of columns (στον ναό του Δία στην Ολυμπία)" ως "..υπήρχαν δυο καταστήματα με κίονες". Υπήρχαν και άλλα αλλά αυτά ήταν τα πιο χτυπητά.
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Fri Jul 11, 2008 3:53 pm    Post subject: Reply with quote

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Απίστευτο Λουκρήτιε! Ακόμα γελάω. Μα είναι δυνατόν να κάνουνε τέτοια λάθη;

Τώρα όσον αφορά το άρθρο της καθημερινής είναι αλήθεια ότι η μεταγραφή ήταν όντως τραγική. Το συγκεκριμένο κομμάτι πρέπει να διαβαστεί ως εξής:
"Τρία διακεκριμένα αρχιτεκτονικά μέλη των Προπυλαίων, το κιονόκρανο του 2ου από τα νότια κίονα της ανατολικής πρόστασης, ένας σφόνδυλος του 1ου από τα ανατολικά κίονα της νότιας κιονοστοιχίας και ένας θράνος της ανωδομής των πλάγιων τοίχων του κεντρικού κτηρίου, συμπεριλαμβάνονται στη λεία του Elgin."

Πηγή: Μάντης, Α. (1997) Disjecta Membra. Η διαρπαγή και η διασπορά των αρχαίων της Ακρόπολης, Ανθέμιον Τεύχος 4 Wink Wink



Ποιος έχει διάθεση να κατέβουμε στο κάστρο των ιπποτών να παίξουμε σκάκι ή να πάμε για ψώνια στον ναό του Δία στην Ολυμπία; Laughing Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Sat Jul 12, 2008 12:43 pm    Post subject: Reply with quote

Επιστρέφουν στην Ελλάδα δύο σπάνιες αρχαιότητες

Συμφωνία υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με την Σέλμπι Γουάιτ, φιλάνθρωπο και συλλέκτρια αρχαιοτήτων, που έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Ν.Υόρκης, το οποίο προωθεί τη μελέτη του αρχαίου κόσμου, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα δύο αρχαιότητες από τη συλλογή της.

Το πρώτο αντικείμενο είναι το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης που απεικονίζει έναν πολεμιστή και έναν νέο, η οποία χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Το κάτω μέρος της στήλης βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 κατά τη διάρκεια ανασκαφής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ιδιοκτησία ιδιώτη στο Πόρτο Ράφτη Αττικής και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας.

Για πρώτη φορά μετά από όλα αυτά τα χρόνια, τα δύο τμήματα της στήλης ενώνονται και θα εκτεθούν στον τόπο προέλευσής τους, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο και ακέραιο σύνολο.

Το δεύτερο αντικείμενο είναι ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας που χρονολογείται περίπου στο 340 π.Χ. Σύμφωνα με Έλληνες αρχαιολόγους προέρχεται από την Πιερία στη Βόρεια Ελλάδα και κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκε κατά τη διάρκεια παράνομης ανασκαφής σε βασιλικό τάφο της περιοχής.
Back to top
View user's profile Send private message
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Mon Jul 14, 2008 12:43 pm    Post subject: Reply with quote

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=44339

αμφισβητούνται αρχαιότητες....μου φαίνεται τρελό, αλλα δεν υπάρχει τρόπος να το επιβεβαίωση κανεις; Confused
Back to top
View user's profile Send private message
woofy
Senior Member
Senior Member


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 524
Location: Athens, Greece

PostPosted: Mon Jul 14, 2008 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

Υπάρχει...

Για την χρονολόγηση κεραμικών υλικών συνήθως χρησιμοποιείται η μέθοδος της θερμοφωταύγειας (thermoluminescence) ή άλλες παρεμφερείς τεχνικές
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Mon Jul 14, 2008 2:39 pm    Post subject: Reply with quote

Κάθε τρεις και λίγο η ίδια χαζομάρα. Μια είναι η λεγόμενη "μάσκα του αγαμέμνονα", μια τα κύπελλα του βαφειού, τώρα ο δίσκος της φαιστού. Μάλλον για να εντυπωσιάσει το κάνει ο τύπος και να πουλήσει κανένα τεύχος του περιοδικού του. Άλλωστε πάντα το σούσουρο φέρνει δημοσιότητα
Back to top
View user's profile Send private message
billy8181
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 11 Mar 2005
Posts: 3759
Location: London-UK

PostPosted: Mon Jul 14, 2008 2:45 pm    Post subject: Reply with quote

ερώτηση: οι διαφορες μέθοδοι μας λένε την ηλικία του υλικού...αλλα πως μπορεί να καταλάβει κανεις ποτε πχ. γράφτηκε κάτι πάνω τού η ποτε χτίστηκε ένα άγαλμα... Question
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Mon Jul 14, 2008 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

Με την θερμοφωταύγεια βρίσκουμε τον χρόνο που θερμάνιθηκε (ψήθηκε) ένα υλικό για τελευταία φορά. Λογικά, για τον δίσκο της φαιστου, αυτός θα είναικαι ο χρόνος κατασκευής. Για τα αγάλματα οι απόλυτες μέθοδοι έχουν μεγάλες διακυμάνσεις οπότε καταφευγουμε σε χρονολόγηση ανάλογα με το στυλ (όπου υπάρχει ένα περιθώριο 10-20 χρόνων). Οι επιγραφές χρονολογούνται είτε επειδή αναφέρουν κάτι που γνωρίζουμε πότε συνέβη (πχ ολυμπιάδες ή ονόματα αρχόντων της Αθήνας) είτε στυλιστικά, από το σχήμα των γραμμάτων.
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Tue Jul 15, 2008 1:14 pm    Post subject: Reply with quote

Δεν κράτησε πολύ το παραμύθι...


«ΓΝΗΣΙΟΣ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ» ΛΕΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΥΙ ΓΚΟΝΤΑΡ

...Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσουμε ότι είναι γνήσιος. Αρκεί να σκεφθείτε πως πάνω στην πήλινη επιφάνεια αποτυπώνονται 45 διαφορετικά σημεία. Δέκα από αυτά δεν ήταν γνωστά όταν ανακαλύφθηκε ο Δίσκος, το 1908, από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ. Βρέθηκαν πολύ αργότερα- το 1953. Πώς είναι δυνατόν να αποτύπωσε λοιπόν ο Περνιέ στον δίσκο σημεία που δεν είχε δει ποτέ...
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Tue Jul 15, 2008 1:35 pm    Post subject: Reply with quote

Τρομερή ανακάλυψη (αν όντως ισχύει)!!! Βρέθηκε ο αρχαίος ιππόδρομος της Ολυμπίας! Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι γεωμαγνητικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για να σαρώσουν το έδαφος. Ακόμα δεν υπάρχει σχετικό άρθρο στα ελληνικά. Διατηρώντας πάσα επιφύλαξη παραθέτω το σχετικό δημοσίευμα (στα αγγλικά):

http://www.alphagalileo.org/index.cfm?fuseaction=readrelease&releaseid=530881&ez_search=1
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Pontiakos
Junior Member
Junior Member


Joined: 09 Jul 2004
Posts: 124
Location: www.pontos.us

PostPosted: Fri Jul 18, 2008 2:40 pm    Post subject: Reply with quote

Καταθέτω μια φωτογραφία απο το πρακτορείο ροϊτερς....πρόκειται για την αρχαιότερη Χριστιανική εκκλησία.

http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?collectionId=1933&galleryName=News#a=11

Η εκκλησία βρίσκεται στην Ιορδανία
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 31, 32, 33, 34  Next
Page 32 of 34

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr