stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Αρχαιολογία - Αναστηλώσεις & Ανακαλύψεις
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 30, 31, 32, 33, 34  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ATHENIAN
Junior Member
Junior Member


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 115
Location: ΑΘΗΝΑΙ

PostPosted: Wed May 21, 2008 12:41 am    Post subject: Reply with quote

H πλήρης ανακατασκευή της πύλης στο σπήλαιο του βράχου όπως ήταν στην κλάσική εποχή προχοράει πυρετωδός και με την εγκατάσταση τους τελευταίους 3 μήνες γερανού για τις ορθομαρμαρώσεις....ήδη στο μέσο φαίνετε το πρώτο μαρμάρινο κομμάτι τοποθετημένο,η πύλη θα αναγενηθεί από τις στάχτες της ......

http://i215.photobucket.com/albums/cc19/athenian82/2506319690_738307cd74_o.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Wed May 21, 2008 1:22 am    Post subject: Reply with quote

Arrow PinkFloyd

Ενδιαφέρουσα θέση, δεν την είχα ακουστά. Η διαμόρφωση του χώρου φαίνεται αρκετά προσεγμένη.

Arrow Athenian

Δυστυχώς δεν θα αναστηλωθεί ο θριγκός αλλά μόνο οι τρεις πεσσοί. Ωραία φωτογραφία!
Back to top
View user's profile Send private message
Squirrel
Junior Member
Junior Member


Joined: 19 Apr 2008
Posts: 197
Location: Μόντρεαλ Καναδά, Καστοριά

PostPosted: Wed May 21, 2008 2:17 am    Post subject: Reply with quote

Γειά Χαρά,

Κατά την διάρκεια της πτυχιακής μου, διαπίστωσα μια αισθητή υποβάθμιση της μεσαιωνικής ιστορίας της Ελλάδας και συγκεκριμένα από την πτώση της Πόλης το 1204 από τους Σταυροφόρους (Φράγκους, Ιταλούς κ.ά.) και την περίοδο της Φραγκοκρατίας μέχρι την κυριαρχία των Οθωμανών..

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι μιλούν περισσότερο για την περίοδο της Τουρκοκρατίας και λιγότερο από αυτή της Λατινοκρατίας που καταλαμβάνει την περίοδο ίση ή και μεγαλύτερη από την περίοδο της κατοχής των Τούρκων, ιδιαίτερα στα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Πελλοπόνησο-Αττική και την Στερεά Ελλάδα...

Στην έρευνα μου διαπίστωσα έπειτα από τεκμηρίωση ότι οι Βυζαντινοί, Φράγκοι, όπως και οι Τούρκοι (που έκαναν πολλές καταστροφές και επιδιορφώσεις) έκαναν παρεμβάσεις στα τείχη της Ακρόπολης...Και διαφωνώ με την αλλοίωση των στοιχείων που διαμορφώνουν την ιστορία του μνημείου...

Γι'αυτό τον λόγο, διαφωνώ καθέτως στην μετατροπή των τειχών στην δομή των κλασικών χρόνων και κάθε άλλου μνημείου που εκμαυλίζει την ιστορική πορεία και εξέλιξη της κατάστασης του μνημείου...

Με την ίδια λογική, γιατί δεν αναδιαμορφώνουμε τον χώρο εσωτερικά της Ακρόπολης όπως την περίοδο της κυριαρχίας των Φράγκων, των Καταλανών, των Φλωρεντίνων, όπου υπήρχαν σπίτια εντός των τειχών;
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Wed May 21, 2008 2:34 am    Post subject: Reply with quote

Καλώς ήρθες φίλε και καλά posts.

Το ερώτημά σου για την λογική πίσω από τις επεμβάσεις (τουλάχιστον για την ακρόπολη με την οποία έχω μια κάποια εξοικείωση) αγγίζει μια πολύ μεγάλη συζήτηση που έγινε ήδη από την εποχή της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, για το αν έχουμε το δικαίωμα να επεμβαίνουμε στην μορφή του μνημείου όπως την διαμόρφωσε ο χρόνος. Για λόγους που είχαν να κάνουν και με την πολιτική κατάσταση της εποχής οι τότε αρχαιολόγοι και αναστηλωτές επέλεξαν να επαναφέρουν - στο μέτρο του δυνατού - τα μνημεία στην αρχική τους μορφή. Και αυτό σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμούσε με την καταστροφή των μεταγενέστερων φάσεων τους (πχ προπύλαια). Επέλεξαν δηλαδή την αναγνωρισιμότητα-κατανόηση έναντι της αυθεντικότητας. Σε περίπτωση που δεν γινόταν αυτό, ο ναός της νίκης θα ήταν ακόμη πυροβολείο, το Ερέχθειο ερείπιο και ο Παρθενώνας στο εσωτερικό του θα είχε το μουσουλμανικό τζαμί.

Συγκεκριμένα για το ανάθημα του Θρασύλλου, η καταστροφή του έγινε - αν θυμάμαι καλά - στα τελευταία χρόνια του αγώνα της ανεξαρτησίας, από ένα βομβαρδισμό των τουρκων. Μπορούμε να πούμε δηλαδή οτι το επαναφέρουμε (και όχι πλήρως) στην κατάσταση που διατηρούνταν τα τελευταία 2000 χρόνια.,

Edit
: Πληροφορίες για το μνημείο του Θρασύλλου εδώ


Last edited by Lucretius on Wed May 21, 2008 10:50 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
PinkFloyd
Full Member
Full Member


Joined: 21 Jun 2007
Posts: 323
Location: ΠΑΤΡΑ

PostPosted: Wed May 21, 2008 8:31 am    Post subject: Reply with quote

Lucretius wrote:
(για τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης)
Ενδιαφέρουσα θέση, δεν την είχα ακουστά. Η διαμόρφωση του χώρου φαίνεται αρκετά προσεγμένη.

Πράγματι ο χώρος είναι πολύ περιποιημένος, φαίνεται να γίνεται καλή δουλειά. Θα ανεβάσω περισσότερες φωτο και με μεγαλύτερη ανάλυση και θα στείλω τα links σε επόμενο post.
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Wed May 21, 2008 8:58 am    Post subject: Reply with quote

Θα προσθέσω και εγώ στα προαναφερθέντα ότι ολόκληρος ο "βράχος" της ακρόπολης ήταν ένα τεράστιο κάστρο που ο κάθε κυβερνήτης του έκανε τις αλλαγές που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του.

Εγώ θα αναφερθώ λίγο στην ιστορία του 19ου αιώνα. Την Ακρόπολη την κατέλαβαν οι Έλληνες από τους Τούρκους κατά την επανάσταση γιατί οι πρώτοι τους πολιορκούσαν επί αρκετές ημέρες(ήταν από παντού αποκλεισμένη) και τους ανάγκασαν να την εγκαταλήψουν λόγω έλλειψης νερού.
Ο Στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης τα λέει στα απομνημονεύματα του αρκετά αναλυτικά...
Ο ίδιος ανακάλυψε μετά την κατάληψη της Ακροπόλεως μία παλιά πηγή με νερό που ήταν κοντά στο Ηρώδειο, και καλυπτόταν από κάποια φυτά-δέντρα. Αν οι Τούρκοι γνώριζαν για αυτή την πηγή ίσως σε εκείνη την φάση να μην είχαν εγκαταλείψει το ... κάστρο.

Κατά την μεταγενέστερη τουρκική πολιορκία που έκαναν οι Τούρκοι, τα στρατεύματα τους είχαν στήσει κανόνια σε τρία τουλάχιστον σημεία. Μία συστοιχία ήταν τοποθετημένη κοντά στο Ολυμπείο(Στήλες Ολ.Διος), μία συστοιχία ήταν τοποθετημένη στο λόφο του Φιλοππάπου και μία ακόμη στο χώρο της Πνύκας. Ο βομβαρδισμός ήταν συνεχής και προς όλα τα οικοδομήματα.
Κάποιος οπλαρχηγός των Αθηνών που τελικά πέθανε στη μάχη - δυστυχώς δεν θυμάμαι σίγουρα το όνομα του - είχε στεγάσει την οικογένεια του είτε στο Ερεχθείο, είτε σε κάποιο κοντυνό αρχαίο κτήριο το οποίο θεωρούσε ασφαλές. Μία οβίδα χτύπησε το κτήριο και έγινε κατάρευση της στέγης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η οικογένεια του. Νομίζω ότι ήταν ο Γκούρας ή ο Πανουργιάς.
Ομηρικές ήταν οι μάχες που γίνονταν στην περιοχή των τειχών που είχαν φτιαχτεί στην περιοχή από το Ηρώδειο μέχρι το θέατρο του Βάκχου.
Όλοι θα έχετε ακούσει μία οδό Λαγουμτζή σε διάφορες περιοχές. Λαγουμτζής είναι αυτός που ανοίγει σήραγγες.
Αυτό το όνομα είχε κάποιος Έλληνας ο οποίος άνοιγε σήραγγες κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου, ώστε είτε να σπάει ο αποκλεισμός και να γίνεται η απαραίτητη πληροφόρηση με τους επαναστάτες εκτός Μεσολογγίου είτε για να ανατινάζει τους αντίπαλους Λαγουμτζήδες που σκάβαν και προσπαθούσαν να τοποθετήσουν πυρίτιδα κάτω από τα τείχη του Μεσολογγίου.
Αυτός λοιπόν ενήργησε και στην περιοχή της Ακρόπολης -σωτήρια κατά τον Μακρυγιάννη, ανατινάζοντας υπογείως τους Τούρκους Λαγουμτζήδες ή τα ταμπούρια που έχτιζαν μπροστά από τα τείχη της Ακρόπολης(Ηρώδειο, Διονυσιακό κτλ ...).

Συγνώμη αν κούρασα με τις κατά προσέγγιση περιγραφές μου και σύμφωνα με αυτά που θυμάμαι από τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη αλλά νομίζω ότι έχουν αξία για να αξιολογήσουμε το πόσο μεγάλο είναι το φάσμα της ιστορίας της περιοχής της Ακρόπολης. Επίσης όλα τα παραπάνω δείχνουν πόσο μεγάλο αρχαιολογικό έργο έχει τελικά γίνει στον αρχαιολογικό αυτό χώρο από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα, παρότι διαρκώς γρινιάζουμε έχοντας δίκιο αρκετές φορές.

Δείτε ένα στιγμιότυπο της Τουρκικής πολιορκίας στην Ακρόπολη, σύμφωνα με την ζωγραφιά που έκανε καλλιτέχνης του 19ου αιώνα καθ' υπόδειξη του αυτόπτη μάρτυρα και Στρατηγού της Στερεάς Ελλάδας, Γιάννη Μακρυγιάννη.

Κυρίως παρατηρήστε πόσο διαφορετική ήταν η προ αρχαιολογικής μετατροπής χωροθέτηση και πόσο πολύ καταστράφηκε ο χώρος από τις μεταβολές του χρόνου και των εκάστωτε μαχών(βλ επίσης Μοροζίνι).



Υ.Γ: Περισσότερα στιγμιότυπα των μαχών της Ακρόπολης κατά την επανάσταση του 21 μπορείτε να βρείτε σε κάποιες από τις εκδόσεις των "Απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη".
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Wed May 21, 2008 9:27 am    Post subject: Reply with quote

Ήταν ο Γκούρας. Ωραία περιγραφή.
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Wed May 21, 2008 9:55 am    Post subject: Reply with quote

Συμφωνώ και εγώ ότι γίνεται σκόπιμη υποβάθμιση -πολιτική- της μεσαιωνικής ιστορίας της Ελλάδας χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν μπορεί κάποιος, εφόσον ενδιαφέρεται, να μάθει για αυτή.

Αν θέλει κάποιος να το αναλύσουμε μπορούμε να το κάνουμε στο "Εδώ κολλάνε όλα εκτός ΣΠΟΡ" στο κλουβί.
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Thu May 22, 2008 5:52 pm    Post subject: Reply with quote

Μερικές πρόσφατες από τα προπύλαια και την Αθηνά Νίκη



Και μια από τον Παρθενώνα
Back to top
View user's profile Send private message
PinkFloyd
Full Member
Full Member


Joined: 21 Jun 2007
Posts: 323
Location: ΠΑΤΡΑ

PostPosted: Fri May 23, 2008 9:34 am    Post subject: Reply with quote

Ωραίες φωτογραφίες Lucretius. Για πόσο καιρό ακόμα θα υπάρχουν οι σκαλωσιές στην Ακρόπολη;

Επιστρέφω στον μυκηναϊκό οικισμό και νεκροταφείο της Βούντενης στην Πάτρα με περισσότερες φωτο και με μεγαλύτερη ανάλυση, όπως σας είχα υποσχεθεί.

Αεροφωτογραφίες του χώρου, από τον ενημερωτικό πίνακα στην είσοδο:

http://www.fotothing.com/photos/192/192b5b665a636cd5b8be913ad2dd3c58_759.jpg
http://www.fotothing.com/photos/cf3/cf3b2dcdc7916805da5f8abd9b7944bf_578.jpg
http://www.fotothing.com/photos/56d/56d1aad5056488c6765220390bacb3cd_9d1.jpg

Ο χώρος υποδοχής:

http://www.fotothing.com/photos/234/234cfc6312e164be4e8edc665ed64888_b47.jpg
http://www.fotothing.com/photos/b55/b55b2ff66b8d1624dc32f00fad0d83d0_aa1.jpg

Το νεκροταφείο:

http://www.fotothing.com/photos/e5f/e5f3e2d667c77da1150cf67145c65bf4_ad1.jpg
http://www.fotothing.com/photos/15d/15de48aa5fc90eb4a4e54534ead9e43f_6bb.jpg
http://www.fotothing.com/photos/729/729abfac8397b95ded350eeb3db21ac3_ee8.jpg
http://www.fotothing.com/photos/4b4/4b45a0f82b757b70c2cb127f3df26202_681.jpg
http://www.fotothing.com/photos/3c3/3c3d8e3a3217625a81f8bd5e1ad8e179_06b.jpg
http://www.fotothing.com/photos/26b/26bb7cd6752ce54cfe0947bdf89c59a8_50f.jpg

Ένας από τους 2 ή 3 μεγάλους τάφους (25 τμ) που ανήκαν προφανώς στους άρχοντες του οικισμού:

http://www.fotothing.com/photos/1b9/1b9424daf32d57359a3d12b9c7fcaaec_1a0.jpg
http://www.fotothing.com/photos/ed6/ed63db60635c5aca686d6a473e8c1f41_ee2.jpg

Η πολύ όμορφη θέα από τον λόφο του οικισμού - Πάτρα, Πατραϊκός κόλπος και γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου:

http://www.fotothing.com/photos/b12/b1210d9a176a5319916fb2601263eaff_3dd.jpg
http://www.fotothing.com/photos/8aa/8aad000e933fc01bd2c68473697e0284_992.jpg
http://www.fotothing.com/photos/54a/54a5edc7eb4870d439e18a6e9fa4da8d_0ca.jpg

Ο χώρος έχει πολύ πράσινο, και γίνεται πολύ καλή δουλειά στη διαμόρφωσή του όπως παρατήρησε και ο Lucretius. Χωμάτινα μονοπάτια, γρασίδι, ξύλινα κιόσκια και παγκάκια: Smile

http://www.fotothing.com/photos/57b/57b2dce0a9cc0bfa2dd31420a3ff1824_bad.jpg
http://www.fotothing.com/photos/bd3/bd376e11a0ee38661fa3bcd6f3a75225_c9a.jpg
http://www.fotothing.com/photos/0fa/0fa121605f6d647f6cc703948e0d3e10_50c.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Sat May 24, 2008 11:01 am    Post subject: Reply with quote

Ένα χειρόγραφο τεράστιας σημασίας για την ναυπηγική του μεσαίωνα από Ρόδιο ναυτικό του ενετικού στόλου. Η περίοδος που αναφέρεται είναι πριν από την άλωση της Κωσταντινούπολης.

Άρθρο - Το χειρόγραφο του Μιχαήλ

Η μελέτη που γίνεται θα δημοσιευθεί πιθανότατα το 2009.
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Sun May 25, 2008 11:54 am    Post subject: Reply with quote

Ακόμη δυο φωτογραφίες από την πορεία της αναστήλωσης. Στον παρθενώνα ανέβηκε ακόμη ένα ενας λίθος του επιστυλίου.



Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Fri Jun 06, 2008 8:12 pm    Post subject: Reply with quote

Σημαντικότατη ανακάλυψη στη Θεσ/νίκη στα πλαίσια των ανασκαφών για τα έργα του μετρό. Βρέθηκε τάφος με πολλά και σημαντικά κτερίσματα. Lucretius, πες μας πεφωτισμένε, τι ξέρεις σχετικά; Τα είδες; Παραθέτω το δελτίο τύπου του υπουργείου πολιτισμού με φωτογραφίες:


http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=18450
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Fri Jun 06, 2008 11:44 pm    Post subject: Reply with quote

Δεν τα είδα επί τόπου αλλά στα εργαστήρια της εφορείας. Πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Ήταν γνωστό πάντως ότι στην περιοχή αυτή εκτείνεται το ανατολικό νεκροταφείο, αμέσως έξω από τα τείχη της πόλης ( παλιότερα είχε βρεθεί μάλιστα και ασύλητος μακεδονικός τάφος). Εντύπωση προκάλεσαν τα 4 στεφάνια (αν και η εργασία τους δεν είναι συγκλονιστική η ποσότητα είναι ασυνήθιστη) και η πυξίδα πού είναι όμορφη, με εξαιρετικά σχέδια τύπου δυτικής κλιτύος.
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Thu Jun 12, 2008 11:54 am    Post subject: Reply with quote

Ακόμη ένα επιστύλιο!

Back to top
View user's profile Send private message
savroulis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1632
Location: Athens, Greece

PostPosted: Fri Jun 13, 2008 6:54 pm    Post subject: Reply with quote

το πάνε για ολική αναστήλωση??

θα βάλουνε ξύλινη σκεπή με κεραμύδια ώστε η όξινη βροχή να μήν τρώει τα μάρμαρα τόσο πολύ???
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Fri Jun 13, 2008 7:35 pm    Post subject: Reply with quote

Όχι, η αναστύλωση θα μείνει στην μορφή του μνημείου μετά την έκρηξη του 1667. Η μόνη λύση για το θέμα της μόλυνσης (φαίνεται να) είναι ένα διάλυμα με μοριακούς καταλύτες (νομίζω) που επινόησε ο Σκουλικίδης και εφαρμόστηκε πειραματικά σε ένα κίονα των προπυλαίων με θετικά αποτελέσματα.
Back to top
View user's profile Send private message
mfotinakis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 06 Jun 2004
Posts: 733
Location: Brno,Chania

PostPosted: Sun Jun 15, 2008 1:02 pm    Post subject: Reply with quote

Ερώτηση: Έχω παρατηρήσει σε μερικές αναστυλώσεις κυρίως πέτρινων κτηρίων ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών τοποθετούν πολλά μικρά σωληνάκια ανάμεσα στους αρμούς μεταξύ των πετρών, τα οποία προεξέχουν 30-40 εκατοστά. Μήπως έχει κανείς ιδέα για πιο λόγο το κάνουν αυτό; Δυστυχώς δεν έβγαλα φωτογραφία για να γίνω πιο σαφής..
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
PAVEL_13
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 13 Feb 2004
Posts: 1036
Location: Ν.Σμυρνη - Πάτρα - Βενετία (Άλλωστε ένα πλοίο είναι...)

PostPosted: Sun Jun 15, 2008 1:09 pm    Post subject: Reply with quote

Ενέματα. Από εκεί περνάνε τσιμέντο ή άλλο μίγμα στη τοιχοποιία.
Φαντάσου ότι οι μεγάλοι πέτρινοι τοίχοι άποτελούνται από 3 μέρη. Τις έξω πέτρες, τις μέσα πέτρες και ανάμεσά τους στο κενό που περισσεύει το γεμίζουν με μικρότερες κ πέτρες και κονίαμα. Αυτό το κενό γεμίζεται με τσιμέντο μέσω των μικρών αυτών σωλήνων.
Να κι ένα σχετικό λινκ. http://haris.jappee.com/diplomatiki/5k1_2f.html
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mfotinakis
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 06 Jun 2004
Posts: 733
Location: Brno,Chania

PostPosted: Sun Jun 15, 2008 1:15 pm    Post subject: Reply with quote

Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 6:15 pm    Post subject: Reply with quote

Lucretius wrote:
Όχι, η αναστύλωση θα μείνει στην μορφή του μνημείου μετά την έκρηξη του 1667.


Lucretius, εκ παραδρομής έκανες λάθος. Η έκρηξη έγινε το 1687!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 6:30 pm    Post subject: Reply with quote

Εκείνο το βράδυ διάβαζα την "ένατη πύλη" και πρέπει να μπέρδεψα τις χρονολογίες Cool errare humanum est
Back to top
View user's profile Send private message
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 6:41 pm    Post subject: Reply with quote

Μας έχεις δώσει τόσες πολλές και σημαντικές πληροφορίες που σε... συγχωρούμε! Laughing Laughing Laughing Είμαι στην Ελλάδα μέχρι το Σάββατο. Αν καταφέρω και ανέβω μέχρι την Ακρόπολη θα βγάλω και μερικές φωτογραφίες για να δούμε πώς πάνε τα έργα γενικότερα! Razz
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Wed Jun 18, 2008 2:51 am    Post subject: Reply with quote

Hallelujah! Επιτέλους, μετά από πέντε χρόνια δουλειάς στην οροφή της δυτικής αίθουσας κατέβηκαν οι προστατευτικές σανίδες από τα φατνώματα. Αν και δύσκολα το βλέπω να διαλύονται γρήγορα οι σκαλωσιές, πιστεύω οτι έγινε ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της αναστήλωσης.

Back to top
View user's profile Send private message
Rohan
Full Member
Full Member


Joined: 17 Dec 2004
Posts: 382
Location: Middle Earth

PostPosted: Wed Jun 18, 2008 12:17 pm    Post subject: Reply with quote

Lucretius wrote:
Όχι, η αναστύλωση θα μείνει στην μορφή του μνημείου μετά την έκρηξη του 1667. Η μόνη λύση για το θέμα της μόλυνσης (φαίνεται να) είναι ένα διάλυμα με μοριακούς καταλύτες (νομίζω) που επινόησε ο Σκουλικίδης και εφαρμόστηκε πειραματικά σε ένα κίονα των προπυλαίων με θετικά αποτελέσματα.


Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά "γιατί" η αναστύλωση θα μείνει στην μορφή του μνημείου μετά την έκρηξη του 1687, ή είναι ένα ζήτημα που αφορά και σε άλλους παράγοντες, π.χ. διαθέσιμα κονδύλια;

Γιατί όχι, έστω αναστύλωση στην μορφή του κτίσματος πριν τον βομβαρδισμό του Μοροζίνι, ή στην μορφή κάποιας άλλης χρονικής περιόδου (π.χ. προ της οθωμανικής κατάκτησης και του χτισίματος του μιναρέ);
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Υποδομές και έργα All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 30, 31, 32, 33, 34  Next
Page 31 of 34

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr