stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Διεθνή Αγκάθια και Εθνικά Θέματα
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 64, 65, 66 ... 70, 71, 72  Next
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Το "πολιτικό" κλουβί με τους τρελούς
View previous topic :: View next topic  

Ποιό από τα παρακάτω είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ειρήνη των λαών;
α)Η διεθνής τρομοκρατία
14%
 14%  [ 16 ]
β)Το Μεσανατολικό
7%
 7%  [ 8 ]
γ)Ο πόλεμος στο Ιράκ και ενδεχόμενη ανάφλεξη στην περιοχή
0%
 0%  [ 1 ]
δ)Η αλλαζονεία των ΗΠΑ και άλλων χωρών
77%
 77%  [ 87 ]
Total Votes : 112

Author Message
chr.04
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 05 Mar 2004
Posts: 1566
Location: Thessaloniki

PostPosted: Sat Mar 01, 2008 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

Ο Αμερικάνικος παράγοντας τι ζόρι τραβάει με τα Σκόπια;

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος της πρεσβείας καλέστηκε στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και του ζήτησαν:

1. Αποστολή ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν
2. Αναγνώριση Κοσυφοπεδίου
3. Όχι βέτο στην ένταξη Σκοπίων στο Νάτο

Σε περίπτωση που η Ελλάδα έχει αντιρρήσεις του είπαν ότι

1. Όποιος τα σπάσει θα χάσει
2. Τα Σκόπια έχουν κάνει βήματα εμπρός
3. Το βέτο είναι αντισυμμαχική ενέργεια.

Επίσης του είπαν ότι το Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι πολύ καλό όνομα.

Αυτό που ακούγεται ότι επειδή ο Μπους στα 10 χρόνια της προεδρίας του δεν έχει να δείξει τίποτα της προκοπής για να περάσει στην ιστορία, και ότι η διεύρηνση του ΝΑΤΟ (με την ένταξη των Σκοπίων; - έλεος δηλαδή! ) θα περάσει ως μεγάλο επιτευγμα του, έχει βάση;
--------------------------------------------------

Να σας θυμίσω ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ για το θέμα της αναγνώρισης της Αρμενικής γενοκτονίας και οι ΗΠΑ τελικά έκαναν πίσω.

Εμείς θα υποκύψουμε;
Back to top
View user's profile Send private message
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Sat Mar 01, 2008 10:31 pm    Post subject: Reply with quote

Χαχαχα, τι λένε αυτοί ρε? Από ποιον πλανήτη κατέβηκαν? Εμείς δηλαδή τι θα κερδίσουμε από την όλη υπόθεση?

Αν τα παραπάνω αληθεύουν, η Αμερική μας πουλάει προστασία φόρα παρτίδα. Μας προστατετεύει από τους Αμερικάνους.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Sun Mar 02, 2008 2:22 pm    Post subject: Reply with quote

Εγώ ένα έχω καταλάβει, ότι είμαστε ο επόμενος στόχος των ανακατατάξεων στα βαλκάνια, όχι γιατί είμαστε κακό παιδί αλλά γιατί αυτό συμφέρει τους ακατανόμαστους σε σχέση με την αντιπαράθεση τους με την Ρωσσία.

Τελευταία σκέφτομαι τα εξής σύμφωνα με αυτά που διαβάζω...

1. Πιθανότατα ο κύριος στόχος των ΗΠΑ με όλα αυτά που κάνουν να είναι η δημιουργία ενός άλλου χωροφύλακα-προτεκτοράτο(Αλβανία) στη περιοχή(εκτός από αυτόν που έχουν στα ανατολικά).

2. Θέλουν επίσης με κάποιο τρόπο να αποσπάσουν την Μακεδονία από την Ελλάδα γιατί έτσι ίσως μπορούν να διασπάσουν την γραμμή-τόξο Ρωσσία-Ρουμανία-Βουλγαρία-Ελλάδα που υπο κάποιες συνθήκες στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει ορθόδοξο τόξο. Μην ξεχνούμε ότι σχεδιάζουν την εξωτερική τους πολιτική με ορίζοντα 50ετίας και βάλε και δεν κοιτούν σαν εμάς μόνο για τα επόμενα 4 χρόνια ! Επίσης ας θυμηθούμε ότι με την πτώση του κομμουνισμού στις προαναφερθέντες χώρες δεν υπάρχει περιορισμός στις θρησκείες. Μάλιστα διάβασα σε κάποιο φόρουμ ότι ακόμα και η πολεμική που τροφοδοτείται από κάποια μέσα εναντίον της ορθόδοξης εκκλησίας μπορεί να εντάσσεται στις ίδιες αυτές στρατηγικές που θέλουν την αποδυνάμωση ενός μελλοντικού ορθόδοξου τόξου. Ίσως να κάνω λάθος και να μην έχει βάση αυτό που λέω αλλά δεν χάνω τίποτε που το έγραψα.

3. Άλλο ένα ενδεχόμενο το οποίο σκέφτομαι είναι οι ΗΠΑ να πιέζουν με τα σκόπια εμάς, έτσι ώστε να μας πιέσουν κάποια στιγμή να κλείσουμε τα σύνορα(βλέπε Μίκης Θεοδωράκης) και έτσι να ΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ και όχι αυτοί την διάλυση του κρατιδίου. Rolling Eyes Έτσι κι αλλιώς κερδισμένοι θα βγούνε και πάλι οι ακατανόμαστοι, αφού θα έχουν ισχυροποιήσει τον "μαστροπό" τους διαλύοντας ένα κρατίδιο, χωρίς να φανεί στη διεθνή κοινότητα ότι αυτοί ήταν οι υπεύθυνοι για για την εξαφάνιση του κρατιδίου(ήδη έχουμε πολλά για τη γούνα τους σε σχέση με τα βαλκάνια). Αν από την άλλη εμείς υποχωρήσουμε θα καταφέρουν στο μέλλον να χρησιμοποιούν το κρατίδιο ώς εναλλακτική βάση τους σε περίπτωση που οι Αλβανοί αρχίζουν να κάνουν αυτά που κάνουν και οι Τούρκοι σήμερα.

4. Είμαστε και πάλι μόνοι μας. Εδώ κολλάει το τραγούδι του Μητροπάνου ... "Η εθνική μας μοναξιά".

Αφού όλα δείχνουν πως πάμε για μεγάλες ανακατατάξεις, συμφωνώ με τον Θεοδωράκη και με την σκληρή στάση, αποφεύγοντας ανεξέλεγκτες και ακραίες μεθόδους και αν είναι να "πέσουμε" ας "πέσουμε" με ψηλά το κεφάλι και υποστηρίζοντας τα ιστορικά μας δίκαια.

Τέλος, ελπίζω η κόρη του Μητσοτάκη να διορθώσει όσο μπορεί τα λάθη - στο τρόπο σκέψης και νοοτροπίας - που έκανε ο πατέρας της, αν θέλει να ξαναδεί το όνομα της σε ψηφοδέλτιο....
Back to top
View user's profile Send private message
chr.04
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 05 Mar 2004
Posts: 1566
Location: Thessaloniki

PostPosted: Sun Mar 02, 2008 3:32 pm    Post subject: Reply with quote

Επιτέψτε μου να αναδημοσιεύσω ολόκληρη την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με τα Σκόπια:

Η επιστολή για τα Σκόπια

«Είναι ασχήμια να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας βρίζουν»

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά με στόχο την εξόντωση όλων όσους θεωρεί εχθρούς της. Ακόμα κι αυτών -όπως η Ελλάδα- που δεν υπακούνε τυφλά στις εντολές της. Ιράν, Κορέα, αραβικός κόσμος (μη υποτελής) και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα. Μετά θα ’ρθει η σειρά των «ατάκτων» της Νότιας Αμερικής. Ενας νέος θανάσιμος κίνδυνος, πολυπρόσωπος, πολυπλόκαμος σαν χταπόδι, κάνει αργά αλλά σταθερά την εμφάνισή του στο προσκήνιο της παγκόσμιας Ιστορίας.

Σημερινός στόχος είναι τα Βαλκάνια, με κύριο σύμμαχο τη «μεγάλη Αλβανία», ξεκινώντας από το Κόσοβο, με συνεργάτες τους υπευθύνους για μαζικές δολοφονίες Ου-τσε-κα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, μερικοί «επιστήμονες» επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια την υποστήριξή τους σ’ ένα βασικό αίτημα της «Μεγάλης Αλβανίας», την κατάκτηση της Ηπείρου έως την Πρέβεζα, με τη δικαιολογία ότι ανήκε στην αλβανική Τσαμουριά, απ’ όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι Ελληνες.

Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των ΗΠΑ, ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευασθεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των αλβανοφώνων περιοχών των Σκοπίων και ακολούθως και σε δικά μας εδάφη.

Από την άλλη μεριά, η σύμπλευση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο Κόσοβο -που έσπευσε πρώτη αυτή να το αναγνωρίσει- προετοιμάζει το έδαφος για πονηρά σχέδια σε βάρος της χώρας μας με βάση όχι μόνο το Αιγαίο και την Κύπρο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη που ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσόβου μπορεί να διεκδικήσει τη δική της ανεξαρτησία.

Η ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτά τα σχέδια των ΗΠΑ και γι’ αυτό δείχνει αυτή την αλαζονική αδιαλλαξία. Και πράγματι σ’ αυτή τη φάση συμπορεύονται με την πολιτική που εκθέσαμε. Ομως, τι θα κάνουν όταν θα ξεκινήσει η επόμενη φάση, της φιλοαλβανικής τακτικής, οπότε το κρατίδιό τους θα κοπεί στη μέση; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο αυτοί όσο και οι ΗΠΑ ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, όμως φυλετικά είναι Σλάβοι και ως εκ τούτου κατατάσσονται ουσιαστικά στη χορεία των εχθρών των ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία, τη Σερβία αλλά και τη Βουλγαρία, που κι αυτή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες.

Ετσι, γυρίζοντας σε μας τους Ελληνες, θα πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται είναι παραπάνω από τραγική. Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται πια από όσες υποκλίσεις κι αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες. Κι αυτό γιατί φοβούνται και μισούν το λαό μας, για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους. Και γι’ αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο. Εκτός κι αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να γονατίσουμε και να φιλήσουμε τα πόδια τους κάνοντας όρκους ότι από δω και στο εξής θα είμαστε καλά παιδιά και πειθήνια όργανα στην όποια πολιτική τους.

Ομως, αφού το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς για μας χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας μην περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Ούτε έχουμε συμμάχους. Είμαστε εμείς κι εμείς. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και -γιατί όχι- χαρούμενοι, αφού θα έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση, να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά, ενωμένοι μπροστά στην προδοσία και την ασχήμια που χτυπάει την πόρτα μας.

Γιατί είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ. Δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας. Και τι θα νιώθαμε εμείς αν μεθαύριο μας έπαιρναν με το έτσι θέλω τη μισή Κύπρο, τη Θράκη ή την Ηπειρο;

Οπως είναι ασχήμια να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας βρίζουν -οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών- οι Σκοπιανοί κι εμείς να τους παρακαλάμε και να ζητάμε τη μεσολάβηση των Αμερικανών χάνοντας κάθε μέρα και πιο πολύ την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνειά μας. Ας κλείσουμε λοιπόν τα σύνορα κι ας σταματήσουμε τις διπλωματικές και οικονομικές μας σχέσεις κι ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους.

Οφείλουμε να περάσουμε κι αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να υποφέρουμε, όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Ελληνες. Και θα παραμείνουμε Ελληνες. Ας μην ξεχνάμε από πόσες και ποιες σκληρές δοκιμασίες περάσαμε ως τώρα, όμως πάντοτε στο τέλος βγήκαμε νικητές. Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Αθήνα, 23.2.2008
Back to top
View user's profile Send private message
Lucretius
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 1762
Location: Θεσσαλονίκη

PostPosted: Sun Mar 02, 2008 4:30 pm    Post subject: Reply with quote

Παραληρήματα ένος άνου πλέον γέρου. Λυπάμαι που ο (κάποτε) Μίκης κατέληξε σε λαϊκιστικά αναμασήματα.
Back to top
View user's profile Send private message
Ydrohoos
Junior Member
Junior Member


Joined: 02 Jun 2004
Posts: 189
Location: London, UK

PostPosted: Sun Mar 02, 2008 8:17 pm    Post subject: Reply with quote

Τραβηγμενα τα γραφωμενα του Μικη αλλα η αληθεια ειναι οτι η ισχυροποιηση της Αλβανιας ειναι ιδιαιτερα ανησυχητικη. Η υποθεση ανεξαρτητοποιησης του Κοσοβου ειναι σιγουρα ενα τεραστιο λαθος που απειλει αμεσα την σταθεροτητα στην περιοχη. Οι συνεπειες ειναι εν δυναμη ολεθριες και καταδεικνυουν οτι η Ελλαδα ειναι στρατηγικα απομονωμενη και χωρις συμμαχους. Ακομα και τη Σερβια την υποστηριζει η Ρωσια, απο τη αλλη, η Ελλαδα, στο παρων ζητημα (Σκοπιανο), αλλα και στο μελλον αν προκυψει κατι πιο σοβαρο (διαβαζε Τουρκικη μειονοτητα, Ηπειρος, Κυπρος), δεν ειναι σιγουρο οτι θα βρει καποιον στο πλευρο της.

Ειναι δεδωμενο πλεον οτι οι Αμερικανοι, απροκαλυπτα, τιμωρουν αυτους με τους οποιους δεν εχουνε καλες διπλωματικες σχεσεις και επιβρανευουν αυτους που εμπρακτα πιστωποιουν την υποστηριξη στην πολιτικη τους (ψαχνουν και στρατο βλεπεις). Την Ελλαδα οι κοντρες με την Αμερικη δεν τη βοηθουν και για αυτο απο το αγαπημενο παιδι των συμμαχων, μετα απο τους δυο παγκοσμιους πολεμους στους οποιους πολεμισαμε στο πλευρο τους, εχουμε φτασει να ειμαστε πλεον το μαυρο προβατο. Μπορει η εξωτερικη πολιτικη της Ελλαδας να γινεται με συνειδηση και γνωμονα το δικαιο, και αυτο ειναι αναμφοβολα προς τιμην μας, παρολαυτα, η σταση αυτη φαινεται οτι δυστυχως πλητει τα συμφεροντα μας σημαντικα αφου φθειρει ταυτοχρονα της σχεσεις μας με τους ισχυρους και κυριως βεβαια με τους Αμερικανους. Ολα αυτα μου φερνουν στο νου ποσες φορες στην καθημερινη μου ζωη, στη δουλεια η και παλαιοτερα στο σχολειο, εχω γινει τελικα στοχος και εχω πληγει επειδη λειτουργουσα βαση των "αξιων" μου και για να προασπησω αυτο που θεωρουσα "δικαιο".

Το διλλημα ειναι το εξης - συνειδηση η συμφερον
Back to top
View user's profile Send private message
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Sun Mar 02, 2008 10:13 pm    Post subject: Reply with quote

Νομίζω στη συγκεκριμένη περίπτωση η συνείδηση μας συμβαδίζει με το συμφέρον της χώρας μας. Τι ακριβώς επιπτώσεις έχει η μη αναγνώριση των Σκοπίων?

Τι επιπτώσεις είχαν οι Κύπριοι? Τι επιπτώσεις είχαν οι Τούρκοι όταν αντιπαρατέθηκαν στη θέληση των ισχυρών?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Ydrohoos
Junior Member
Junior Member


Joined: 02 Jun 2004
Posts: 189
Location: London, UK

PostPosted: Mon Mar 03, 2008 1:34 am    Post subject: Reply with quote

Δε με καταλαβες. Αυτο που προσπαθω να πω εγω ειναι οτι αν οι σχεσεις μας με τους ισχυρους ηταν καλυτερες, τετοια θεματα θα επιλυονταν πολυ πιο ευκολα προς οφελως μας. Η σταση μας ηταν παντα επιφυλακτικη απεναντι σε "πρωτοβουλιες" των Αμερικανων και γενικα ο λαος δικατεχεται απο αντι-Αμερικανικα αισθηματα. Μη νομιζεται οτι αυτο οι Αμερικανοι το αγνοουν. Αν οι σχεσεις μας με τους Αμερικανους δε βελτιωθουν, τοτε δεν ειναι απιθανο στο μελλον να προκυψουν και αλλα σοβαροτερα ζητηματα σαν και αυτα που προανεφερα, δηλαδη- Ηπειρος, Τουρκικη μειονοτητα της Θρακης και Κυπρος.

Πρεπει επισης να καταλαβουμε οτι η Ελλαδα δεν εχει απολυτως τιποτα να προσφερει στους Αμερικανους. Η στρατηγικη μας δηθεν θεση ειναι ενας μυθος. Αν μια χωρα ειναι γεωγραφικα στρατηγικη αυτη ειναι η Τουρκια λογω της εγγυτητας της με τη μεση ανατολη, την Κασπια (Αζερμπαιτζαν) και βεβαια τη Ρωσια. Για το λογω αυτο, σε αντιθεση με την Ελλαδα, εχει τα περιθωρια να ασκει πολιτικη, ουσιαστικα και οχι κατα φαντασια, και μαλιστα να παρεμβαινει στρατιωτικα αυτοβουλως, οπως εκανε στο Ιρακ, ερχομενη σε αντιπαραθεση με τις ΗΠΑ χωρις να φοβαται αρνητικες επιπτωσεις. Στον αντιποδα, η περιπτωση της Ελλαδας για τους Αμερικανους ειναι σχεδον αδιαφορη και διαφαινεται οτι τα συμφεροντα της στην Ανατολικη Μεσογειο και τα Βαλκανια τα εξυπηρετουν καλυτερα αλλες χωρες τις οποιες οπως ειναι φυσικο υποστηριζει.

Αυτο πρεπει να το συνειδητοποιησουμε. Η Ελλαδα λοιπον, ουτε σπουδαια στρατηγικη θεση εχει βαση της παρουσας παγκοσμιας πολιτκης σκηνης, ουτε εξακριβωμενα πλουσιο γεωλογικο πλουτο (τα τρια τεταρτα των χωρων του κοσμου εχουν την πεπειθηση - αυταπατη πως το υπεδαφος τους κρυβει ατελειωτο πετρελαιο) αλλα κυριως δεν δειχνει, οπως αλλοι γειτονες, αλληλεγγυα στην πολιτικη των Αμερικανων. Ας μη γελιομαστε λοιπον, οι Αμερικανοι ψαχνουν για καλους πελατες, εμεις τετοιοι δεν ειμαστε και για αυτο δεν διαθετουμε την υποστηριξη τους -

Προσεξτε, δεν υπονοω οτι πρεπει να γινουμε τσιρακια των Αμερικανων, απλα παραθετω ενα συλλογισμο που ως ενα βαθμο, κατα τη γνωμη μου, εξηγει την δεινη θεση στην οποια βρισκομαστε.
Back to top
View user's profile Send private message
chr.04
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 05 Mar 2004
Posts: 1566
Location: Thessaloniki

PostPosted: Mon Mar 03, 2008 8:46 am    Post subject: Reply with quote

Από ποτε η θρησκευτική μουσουλμανική μειονοτητα της Θράκης έγινε Τουρκική;

Αν η Ελλάδα δεν έχει στρατηγική θέση για τους Αμερικανούς ας πάρουν την βαση της Σούδας και ας πάνε σε αλλη παραλία.

Αυτό που τους προσφέρει είναι η σταθερότητα που σε καμιά άλλη χώρα της περιοχης δεν υπάρχει.
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Mon Mar 03, 2008 11:21 am    Post subject: Reply with quote

Αφού υπάρχει η συνθήκη της Λωζάνης, όλα αυτά τα θέματα είναι ρυθμισμένα. Τώρα βέβαια, αν κάποιος ηγέτης μας πάψει να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Λωζάνης(Που ορίζει ότι αναγνωρίζεται θρησκευτική και όχι εθνοτική μειονότητα), τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε απροκάλυπτα τις μεθόδους και τους κανόνες της ζούγκλας με ότι αυτό συνεπάγεται στην προσωπική, οικονομική και κοινωνική μας ζωή.

Συμφωνώ και εγώ ότι το συμφέρον μας ταυτίζεται με τη συνείδηση μας, αφού αν την απαρνηθούμε τότε απαρνούμαστε αυτομάτως την ίδια μας την εθνική και ιστορική ύπαρξη.
Back to top
View user's profile Send private message
pilotos
Junior Member
Junior Member


Joined: 17 Feb 2007
Posts: 184
Location: Λάρισα

PostPosted: Mon Mar 03, 2008 11:53 am    Post subject: Reply with quote

Οι αμερικανοί σίγουρα μας θέλουν δίπλα τους, και εαν δεν τους ένοιαζε δεν θα μας έκαναν τα "παιχνιδάκια" που μας κάνουν τον τελεύταιο καιρό, σίγουρα η πολιτική της προσέγγισης με τη ρωσία δεν τους αρέσει, και προφανώς θα προσπαθήσουν να μας απομακρύνουν.Επίσης τους ενοχλεί και η απομάκρυνση απο τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία όσο πιστοί και εαν είμασταν πάντα, τελευταία δεν τιμάμε όσο παλιά.

Πάντως όσον αφορά το "Μακεδονικό" η υποστηριξή τους στην αντίπαλη πλευρά, μου φαίνεται περίεργη αφού η δημιουργία εθνικής μακεδονικής συνείδησης και ενός κράτους στην περιοχή πάντα αποτελούσε στόχο της σοβιετικής ένωσης, και όσο και να θέλουν να πάρουν το κράτος αυτό μακριά απο την ρωσική πλέον αγκαλιά, κάπου θα αλλάξει η όλη τους στάση, όταν πλέον οι στόχοι τους γίνουν ακριβώς αντίθετοι με τους δικούς μας.
Back to top
View user's profile Send private message
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Mon Mar 03, 2008 1:00 pm    Post subject: Reply with quote

Ydrohoos wrote:
(τα τρια τεταρτα των χωρων του κοσμου εχουν την πεπειθηση - αυταπατη πως το υπεδαφος τους κρυβει ατελειωτο πετρελαιο)


Κορυφαία ατάκα Laughing

Τα όσα λές Υδροχόε ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις. Όχι μόνο στη συγκεκριμένη. Όμως κάθε χώρα βάζει κάποια όρια στο διπλωματικό της παιχνίδι. Η πολιτική της διαρκούς υποχώρησης για να γινόμαστε αρεστοί δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να μπορούμε να επιλέγουμε που θα τους κάνουμε το χατήρι και που θα πούμε όχι. Κανένας, όσο δυνατός και να είναι, δεν περιμένει όλοι να συμφωνούν μαζί του κάθε στιγμή. Αν διατηρούμε μια καλή ισορροπία, που πράγματι το κάνουμε, στις σχέσεις μας με τις ισχυρές χώρες, και αν βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα ενός ισχυρού πλέγματος οικονομικών και στρατηγικών συμμαχιών δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.

Η Ελλάδα δεν είναι μια τυχαία χώρα, όπως οι Rogue states που τους κάνουν ότι θέλουν οι Αμερικάνοι. Είμαστε μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε ιστορικές και οι οικονομικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Τα όσα υποννοείς για την Ήπειρο και για τη Θράκη, τα θεωρώ παντελώς αβάσιμα. Δεν εκτοξεύεις πύραυλο αν σε τσιμπήσει κουνούπι.

Όπως θέτεις το ζήτημα δημιουργείται το εξής ερώτημα: Προτιμάς την παραχώρηση της Μακεδονίας από την Ήπειρο και τη Θράκη? Δηλαδή επιλέγεις τη δημιουργία Μακεδονικού ζητήματος, αντί για τη δημιουργία Ηπειρωτικού ή Θρακικού?
(όχι εσύ ασφαλώς, η χώρα μας)

Ποιό είναι το σφάλμα της παραπάνω λογικής? Το σημείο που έχουμε φτάσει είναι σημείο μη υποχώρησης. Ακριβώς γιατί τα συμφέροντα μας θίγονται προς όλες τις πλευρές. Δεν έχουμε κερδίσει τίποτε κάνοντας υποχώρηση, δεν έχουμε λύσει τα υπόλοιπα προβλήματα και δεν έχουμε λύσει ούτε αυτό. Έχουμε γίνει αρεστοί, και για την ακρίβεια έχουμε δημιουργήσει περισσότερες επισφάλειες ώστε στην επόμενη φορά να υποχωρήσουμε όχι για να γίνουμε περισσότερο αρεστοί, αλλά γιατι δεν θα μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Dromeas
Full Member
Full Member


Joined: 25 Oct 2007
Posts: 367
Location: Λονδίνο

PostPosted: Mon Mar 03, 2008 9:27 pm    Post subject: Reply with quote

Ένα γρήγορο σχόλιο στην επιστολή Θοδωράκη:
α. Η μανία καταδίωξης μας κατατρέχει από παλιά (βλ. έθνος ανάδελφο). Οι Αμερικάνοι δεν μας μισούν, απλά κοιτούν τα συμφέροντά τους. Η Ελλάδα θα πρέπει με σαφήνεια να καθορίσει τα δικά της συμφέροντα και αναλόγως να πράξει. Οι ΗΠΑ δεν μας χρωστούν τίποτα, αλλά ούτε και εμείς στις ΗΠΑ.
β. Όλοι οι λαοί έχουν την ανάγκη να αισθάνονται πως είναι οι περιούσιοι λαοί, αλλά για μένα οι διανοούμενοι θα πρέπει αντί να τροφοδοτούν τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό να τοποθετούν στο επίκεντρο τον Άνθρωπο ( με Α κεφαλαίο).
γ. Τέλος θλίβομαι που ο κ. Θεοδωράκης μιλάει για το μίσος των άλλων και δεν βλέπει το μίσος που ξεχυλίζει από το δικό του το κείμενο. Πραγματικά λυπάμαι...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
vag3721
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 2392
Location: Naousa/Athens

PostPosted: Mon Mar 03, 2008 10:04 pm    Post subject: Reply with quote

Είναι αλήθεια ότι ο Μίκης ήταν στο υπουργικό συμβούλιο(επι Μητσοτάκη),όταν παραχωρήθηκε στους Αμερικάνους η βάση στην Σούδα ?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail MSN Messenger
Ydrohoos
Junior Member
Junior Member


Joined: 02 Jun 2004
Posts: 189
Location: London, UK

PostPosted: Tue Mar 04, 2008 1:17 am    Post subject: Reply with quote

Λοιπον, να τα παρουμε ενα ενα.

chr.04 >>>.H βαση στη Σουδα δεν ειναι παρα ενας υποστηρικτικος ναυτικος σταθμος δευτερευσας σημασιας. Οι σημαντικες ναυτικες βασεις των ΗΠΑ, γυρω στις πεντε - εξι, βρισκονται στην Ιταλια. Τι νομιζεις οτι οι Αμερικανοι ειναι εξαρτημενοι απο τη Σουδα ? ! Ε οχι δα ! Υπαρχει μαλιστα και το Ακρωτηρι της Κυπρου οπου οι φιλοι τους Αγγλοι δεν προκειται να αρνηθουν να τους φιλοξενισουν. Επισης να εισαι σιγουρος οτι και οι Τουρκοι ανετα τους παραχωρουν ενα δικο τους λιμανι, για παραδειγμα αυτο της Σμυρνης το οποιο ειναι και κοντα στην αεροπορικη τους βαση. Παραλιες που μπορουν να αραξουν οι Αμερικανοι υπαρχουνε πολλες, και μαλιστα φιλοξενες. Ακομα και στην Αιγυπτο εχουνε βαση ενω για το Ισραηλ δεν χρειαζεται νομιζω να αναφερω κατι.

Συνεχιζω. Υποχωρισεις στο θεμα τις Μακεδονιας και βεβαια δεν μπορουν να γινουν και συμφωνω οτι το συμφερον στη συγκεκριμενη περιπτωση συμαβδιζει με τη συνειδηση. Το θεμα δεν ειναι ομως αυτο. Το θεμα ειναι οτι χρονια τωρα οι Ελληνικες θεσεις σε διεθνη ζητηματα διαφερουν απο τις Αμερικανικες ενω αλλες χωρες οχι μονο τις υιοθετουν αλλα τις υπηρετουν και με ζηλο. Η Ελλαδα τη δεκαετια του 80 εκανε επαφες με τον Κανταφι, τον Αραφατ, την Αιγυπτο, το Λιβανο, τη Συρια ακομα και τους Σαντινιστας της Νικαραγουα. Αργοτερα, τη δεκαετια του '90 ημασταν οι μονοι που σταθηκαμε στο πλευρο της βομβαρδιζωμενης Σερβιας μαζι με τη Ρωσια με την οποια μαλιστα εχουμε ενα διαρκες φλερτ. Τελος, στους δυο πολεμους του κολπου κρατησαμε αποστασεις ενω αλλες χωρες ηταν φανερα πιο συγκαταβατικες. Η σταση μας τις περισοτερες φορες ηταν δικαια και ηθικη σε αλλες περιπτωσης ομως ισως να προκαλεσε. Ο ρολος του καλου Σαμαρειτη στην εξωτερικη πολιτικη οπου βασιλευει ο κυνισμος δεν συμβαδιζει παντα με το εθνικο συμφερον.


Quote:

Η πολιτική της διαρκούς υποχώρησης για να γινόμαστε αρεστοί δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να μπορούμε να επιλέγουμε που θα τους κάνουμε το χατήρι και που θα πούμε όχι. Κανένας, όσο δυνατός και να είναι, δεν περιμένει όλοι να συμφωνούν μαζί του κάθε στιγμή.


Δεν υποστηριζω οτι πρεπει να ειμαστε υποχωριτικοι. Πρεπει παντα να εξαντλουμε τα διπλωαματικα μας μεσα και να υπεραμινομαστε σθεναρα τα εθνικα συμφεροντα. Αυτο ομως δεν αρκει. Χρειαζομαστε και υποστηριξη απο τους ισχυρους. Για να εχουμε υποστηριξη απο τους ισχυρους πρεπει να διατηρουμε μαζι τους καλυτερες σχεσεις απο αυτες που διατηρουν με αυτους οι χωρες με τις οποιες εχουμε διαφορες. Για να συμβει αυτο πρεπει να υπαρχουν και οι καταλληλες συγκυριες, δε μπορουμε να τασωμεθα στο πλευρο των ισχυρων σε ολα τα θεματα. Απο την αλλη πρεπει να εχουμε και μια καποια θεληση να εχουμε καλες σχεσεις μαζι τους και οχι τους αντιμετωπιζουμε αρνητικα. Η διπλωματια και οι διεθνης σχεσεις ειναι δουναι και λαβειν και οπως ειπε και ο φιλος Δρομεας, κανεις δε μας χρωσταει τιποτα.

Πολλες φορες συζητωντας πολιτικη με ατομα απο ξενες χωρες ομολογω οτι νιωθω περηφανος οταν αναλυω και εκθετω τη θεση της Ελλαδας σε διεθνη θεματα. Μακαρι να ηταν και αλλες χωρες σαν και εμας. Δε θελω η Ελλαδα να γινει "τσισρακι" αλλα ουτε και να μεινει χωρις υποστηρικτες σε ενα κοσμο που δυστυχως τους κανονες του παιχνιδιου, γιατι περι αυτου προκειται, τους καθoριζουν αλλοι χωρις να δεινουν δεκαρα για τη διεθνη νομοθεσια η για τα εθνικα δικαια.

Arrow worldofjustice

Quote:
Τα όσα υποννοείς για την Ήπειρο και για τη Θράκη, τα θεωρώ παντελώς αβάσιμα. Δεν εκτοξεύεις πύραυλο αν σε τσιμπήσει κουνούπι.


εγω εγραψα αυτο...

Quote:

δεν ειναι απιθανο στο μελλον να προκυψουν και αλλα σοβαροτερα ζητηματα σαν και αυτα που προανεφερα, δηλαδη- Ηπειρος, Τουρκικη μειονοτητα της Θρακης και Κυπρος.


Πιστευω οντως οτι κατι τετοιο δεν ειναι απιθανο. Απιθανο (η σχεδον απιθανο) ειναι να αποσπαστει κομματι απο την Ελλαδα και να προσαρτηθει σε καποιο αλλο κρατος, παρολαυτα, θεματα και φιλολογιες μπορουν να δημιουργηθουν.

Τα υπολοιπα που εγραψες δεν τα πολυ καταλαβα.

Arrow Δρομεα

Quote:
Η μανία καταδίωξης μας κατατρέχει από παλιά (βλ. έθνος ανάδελφο). Οι Αμερικάνοι δεν μας μισούν, απλά κοιτούν τα συμφέροντά τους. Η Ελλάδα θα πρέπει με σαφήνεια να καθορίσει τα δικά της συμφέροντα και αναλόγως να πράξει. Οι ΗΠΑ δεν μας χρωστούν τίποτα, αλλά ούτε και εμείς στις ΗΠΑ.


Πολυ σωστο, αυτο πρεπει να το συνειδητοποιησουμε ολοι - οι πολιτικοι αλλα και οι απλοι πολιτες πολλοι απο τους οποιους ειναι ανησυχιτικα φαντασιοπληκτοι.
Back to top
View user's profile Send private message
skylinearth
Full Member
Full Member


Joined: 30 Dec 2005
Posts: 238
Location: Thessaloniki

PostPosted: Tue Mar 04, 2008 5:09 pm    Post subject: Reply with quote

Θετικά τα νέα πάντως για το Σκοπιανό. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις ειδήσεις απο διπλωμάτη οτι τα Σκόπια πιέζονται πλέον, γι'αυτό και κάλεσαν τον Νίμιτς για νέες διαπραγματεύσεις. Περισσότερα εδώ:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=878993
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Tue Mar 04, 2008 9:15 pm    Post subject: Reply with quote

Αυτό που εννοώ Υδροχόε είναι το εξής:

Λες πώς αν δεν συμβαδίσουμε με τα συμφέροντα των Αμερικάνων υπάρχει πθανότητα να μας δημιουργήσουν πρόβλημα στη Θράκη ή στην Ήπειρο.

Η ερώτηση που έκανα ήταν η εξής: Η συμφωνία μας για το όνομα της Μακεδονίας λύνει τα προβλήματα αυτά? Επιπλέον, δεν δημιουργεί ενδεχόμενο πρόβλημα πλέον και για τη Μακεδονία?

Δηλαδή καταλήγουμε με 1 σοβαρό και 2 ενδεχόμενα προβλήματα υποχωρώντας αντί για 2 ενδεχόμενα που είμαστε τώρα.


Άρα ποιό το συμφέρον μας να μετακινηθούμε από τη θέση μας? Εκτός αν εννοείς ότι για να γλυτώσουμε τα δύο ενδεχόμενα προβλήματα με την Ήπειρο και τη Θράκη θα πρέπει να δημιουργήσουμε σοβαρό πρόβλημα με τη Μακεδονία.

Επειδή μάλλον ούτε το ένα επιθυμείς ούτε το άλλο, κατέληξα ότι και στις 2 περιπτώσεις (είτε λυθούν είτε όχι το Θρακικό - Ηπειρωτικό πρόβλημα), δεν μας συμφέρει να υποχωρήσουμε.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Kalashnikov
Senior Member
Senior Member


Joined: 26 Feb 2004
Posts: 597
Location: Brussels

PostPosted: Thu Mar 06, 2008 1:19 pm    Post subject: Reply with quote

Ειδου παρακάτω ένα απόσπασμα από το χθεσινό ρεπορτάζ του ΒΒC για το θέμα της ονομασίας. Νομίζω πως είναι χαρακτηριστική η τελευταία παράγραφος όπου αναφέρεται ότι έστω και αν ασκηθεί βέτο, ίσως βρεθεί άλλος τρόπος να προχωρήσουν τα Σκόπια στην ένταξη σε περεταίρω ευρωπαικούς οργανισμούς...

Quote:
"In 1995, Athens agreed not to let its northern neighbour's name prevent it from joining international organisations.

Now that the former Yugoslav republic is knocking on the door of two more, it may be left to the organisations themselves to find a way out.
Back to top
View user's profile Send private message
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Thu Mar 06, 2008 4:18 pm    Post subject: Reply with quote

Αυτό πάντα υπάρχει δυνατότητα να γίνει, αφού ως γνωστό οι πλούσιοι και οι δυνατοί είναι πιο ίσοι από τους υπόλοιπους απέναντι στο νόμο και τους θεσμούς.

Το ουσιώδες είναι να μην εγκαταλείψουμε την ιστορία μας και την ίδια την ύπαρξη μας.

Μεθαύριο μπορεί κάποιος πολιτικός να κλείσει τα σύνορα σε περίπτωση που το βέτο δεν είναι αρκετό για να πείσει τους ίδιους και τους προστάτες τους να εγκαταλείψουν τις ιμπεριαλιστικές τους σκέψεις !
Back to top
View user's profile Send private message
damianos
Full Member
Full Member


Joined: 03 Aug 2007
Posts: 222
Location: Thessaloniki

PostPosted: Thu Mar 06, 2008 9:09 pm    Post subject: Reply with quote

Είπαμε! Σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.
Back to top
View user's profile Send private message
SOUL_13
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 28 Apr 2004
Posts: 722
Location: Birmingham-UK

PostPosted: Fri Mar 07, 2008 4:33 pm    Post subject: Reply with quote

Polu kalo arthro gia ta Skopia apo ton Takh Mixa, to opoio pairnei apostaseis apo tis thewries sunomwsias pou akougode kata koron teleutaia.

http://e-rooster.gr/03/2008/579
Back to top
View user's profile Send private message
koeman
Junior Member
Junior Member


Joined: 04 Jul 2007
Posts: 119

PostPosted: Tue Mar 18, 2008 9:46 pm    Post subject: Reply with quote

Για όσους νομίζουν ότι το θέμα με τη χώρα στα Βόρεια μας σύνορα ξεκίνησε τη δεκαετία του '90.

Άρθρο της εφημερίδας "Ελευθερία" στις 02/05/1962.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Tue Mar 18, 2008 11:13 pm    Post subject: Reply with quote

worldofjustice wrote:
Αυτό που εννοώ Υδροχόε είναι το εξής:

Λες πώς αν δεν συμβαδίσουμε με τα συμφέροντα των Αμερικάνων υπάρχει πθανότητα να μας δημιουργήσουν πρόβλημα στη Θράκη ή στην Ήπειρο.

Η ερώτηση που έκανα ήταν η εξής: Η συμφωνία μας για το όνομα της Μακεδονίας λύνει τα προβλήματα αυτά? Επιπλέον, δεν δημιουργεί ενδεχόμενο πρόβλημα πλέον και για τη Μακεδονία?


To Μακεδονικό είναι πολύπλοκο θέμα και οι φόβοι της Ελλάδας για αλλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών είναι βάσιμοι. Ωστόσο δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι σχέση έχει αυτό με το όνομα. Άμα δηλαδή η Ελλάδα δεν συμφωνήσει με κάποιο συμβιβαστικό όνομα, είμαστε ασφαλής??? Αντίθετα, όσο τραβάει αυτή η σύγκρουση, τόσο περισσότερο μας μισούν οι Σκοπιανοί και τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε προβλήματα στο μέλλον.

Προσωπικά πιστεύω ότι το καλύτερο θα ήταν να είχαμε αποδεχτεί ένα όνομα στυλ Νεα Μακεδονία, να τους αναγκάζαμε να αλλάξουν την σημαία και τα ιστορικά τους βιβλία (και τα δικά μας επίσης) και να αγκαλιάζαμε το νεό κράτος με δωρεες και επενδύσεις. Αλλά ότι έγινε, έγινε και ίσως και αυτό που προτείνω να μην ήταν εφικτό από την πλευρά των Σκοπίων ακόμα και να ήθελε η Ελλάδα.

Προσωπικά διαφωνώ με τον κ. Μίχα: πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση και η κ. Μπακογιάννη συγκεκριμένα κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ήδη η διεθνής κοινή γνώμη έχει κάποια συμπάθεια για τις ελληνικές προσπάθειες (ενώ μέχρι τώρα μας κοροιδεύαν εδώ και 20 χρόνια για το θέμα αυτό) και ελπίζω να βρεθεί σύντομα ένα όνομα (πχ. Νεα Μακεδονία) που θα κρατάει τα προσχήματα και για τις δύο πλευρές. Αυτό δεν θα εξαφανίσει το πρόβλημα με τις αλυτρωτικές ιδέες των Σκοπίων αλλά τουλάχιστον θα αφαιρέσει λίγη από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Επίσης θα αφαιρέσει ένα θέμα στο οποίο η Ελληνική διπλωματία έχει αφιερώσει ενέργεια και διπλωματικό κεφάλαιο, έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε άλλα θέματα.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Wed Mar 19, 2008 3:36 pm    Post subject: Reply with quote

koeman wrote:
Για...δεκαετία του '90.


Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να νομίζει ότι το θέμα δεν σχετίζεται με την κουμουνιστική εξάπλωση προς το Αιγαίο την περίοδο του ψυχρού πολέμου.
Όταν ο πατέρας μου εργαζόταν την δεκαετία του 60 στην Αυστραλία, θυμάται χαρακτηριστικά τις διαμάχες σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής στην εν λόγω χώρα, μεταξύ της παροικίας της Ελλάδας και των Σκοπίων.
Back to top
View user's profile Send private message
Psilalonitis-1982
Senior Member
Senior Member


Joined: 14 Dec 2005
Posts: 616
Location: Πατρα

PostPosted: Wed Mar 19, 2008 7:32 pm    Post subject: Reply with quote

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Το "πολιτικό" κλουβί με τους τρελούς All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 64, 65, 66 ... 70, 71, 72  Next
Page 65 of 72

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr