stadia.gr/forum Forum Index stadia.gr/forum
Εδώ μιλάμε για τα πάντα. Από Καλατράβα μέχρι… Καλομοίρα!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Η γνώμη σας ;
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
 
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Το "πολιτικό" κλουβί με τους τρελούς
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Aquis Granum
Senior Member
Senior Member


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 541
Location: Aachen/Germany

PostPosted: Thu Oct 11, 2007 11:54 pm    Post subject: Reply with quote

Γιατί πολύ απλά έχει μια τρομερή γεωπολιτική, γεωστρατηγική θέση, δίπλα στο Ιρακ, κοντά στο Αφγανιστάν και την Ρωσία. Άκουγα σήμερα στο ραδιόφωνο το σχόλιο ενός γερμανού ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον που έλεγε πως σχεδόν το 95% των πτήσεων ανεφοδιασμού προς το Ιράκ, γίνονται μέσω Τουρκίας. Τι να λέμε τώρα;

Ο Μπους παρακάλαγε να μην υπερψηφίσουν την γενοκτονία, γιατί φοβάται να χαλάσει τις σχέσεις του με αυτόν τον σημαντικό για τις ΗΠΑ σύμμαχο (ακριβώς έτσι το πε!!!). Μίλησε ακόμα και για πλήγμα στον πόλεμο κατα της τρομοκρατίας αν αναγνώριζαν την γενοκτονία...

Αν εμείς κάναμε τέτοια φασαρία (ας πούμε για το όνομα της ΠΓΔΜ), θα ξυνόταν ο κ. Μπους... σιγά μην τον έκαιγε Wink
Back to top
View user's profile Send private message
trelas
Full Member
Full Member


Joined: 15 Jun 2006
Posts: 262
Location: ΠΑΤΡΑ/Αθηνα-Αμπελοκηποι

PostPosted: Fri Oct 12, 2007 5:29 pm    Post subject: Reply with quote

Κη Ελλαδα εχει πολυ καλη γεωπολιτικη θεση αλλα δεν την εκμεταλλευεται οπως η Τουρκια.Πρεπει επισης να παραδεχτουμε οτι η Τουρκια εχει εξωτερικη πολιτικη με σαφεις στοχους,εκμεταλλευεται στο επακρο τη θεση της και το λομπι στις ΗΠΑ και για αυτο αλωνιζει...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Fri Oct 12, 2007 6:50 pm    Post subject: Reply with quote

Ρε συ trela, όλες οι χώρες έχουν κάποια γεωπολιτική σημασία αλλά ποια είναι η ιδιαίτερη σημασία της θέσης της Ελλάδας, ιδίως σε σχέση με αυτή της Τουρκίας; Question Shocked

Ουτε πετρέλαια ή άλλη μορφή ενέργειας έχουμε, ούτε απαραίτητοι είμαστε για την μεταφορά πετρελαίου ή αερίου, ούτε έχουμε σύνορα με "ενδιαφέροντα" κράτη, ούτε καλύπτουμε μεγάλη έκταση. Οι νέοι αγωγοί αερίου βοηθάνε αλλά δεν είμαστε ούτε μπορούμε να γίνουμε ιδιαίτερα απαραίτητοι.

Η Ελλάδα έχασε την γεωπολιτική της σημασία όταν κατέρευσε το Ανατολικό μπλοκ είτε μας αρέσει είτε όχι.

Γιατί αυτό το παραμύθι-καραμέλα της ιδιαίτερης γεωπολιτικής μας θέσης χρησιμοποιείτε από ένα σωρό εθνικιστές-γεράκια που νομίζουν ότι διπλωματία είναι να φωνάζουμε.

Αντίθετα, το μόνο διπλωματικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι το υψηλό της εισόδημα (για την περιοχή) και τέτοιου είδους επικίνδυνης εξωτερικής πολιτικής είναι ο καλύτερος τρόπος να το χάσουμε και αυτό.

Το μόνο πλεονέκτημα που ίσως δεν χρησιμοποιούμε αρκετά είναι η ομογένεια αλλά και αυτό στην τελική ευθεία είναι στα χέρια των ελληνοαμερικάνων. Πάντως είμαι εντυπωσιασμένος από την δύναμη του Αρμενικού λόμπυ Exclamation Exclamation Εκτός εάν η Αμερική το κάνει επίτηδες τελικά παρά τις δηλώσεις του Μπους αν και δεν μπορώ να φανταστώ το λόγο.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Nassos
Full Member
Full Member


Joined: 16 Dec 2005
Posts: 347

PostPosted: Sat Oct 13, 2007 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:

Ουτε πετρέλαια ή άλλη μορφή ενέργειας έχουμε


Ποιός σου το είπε αυτό; Πετρέλαιο υπάρχει, αλλά είναι πέραν των 6 ν.μ.

Quote:
ούτε απαραίτητοι είμαστε για την μεταφορά πετρελαίου ή αερίου, ούτε έχουμε σύνορα με "ενδιαφέροντα" κράτη


Δηλαδή ο Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και ο South Stream είναι άχρηστοι;

Γιατί η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν είναι; Μπορεί να μην είναι ΤΩΡΑ, αλλά πες μου, γιατί οι Ελληνικές επιχειρήσεις τρέχουν να επενδύσουν εκεί; Μη πεις "επειδή έχουν χαμηλό κόστος" γιατί πολυ απλά και κατασκευαστικές εταιρείες και τράπεζες πάνε εκεί. Η ΝΑ Ευρώπη και η Μέση Αντολή είναι ο χώρος μας και όχι η Δυτική Ευρώπη. Και ιστορικά να το ψάξεις, περισσότερους δεσμούς έχουμε με την Ανατολή παρά με τη Δύση.

Quote:
Η Ελλάδα έχασε την γεωπολιτική της σημασία όταν κατέρευσε το Ανατολικό μπλοκ είτε μας αρέσει είτε όχι.


Shocked Περισσότερο έχασε η Τουρκία παρά εμείς! Με τη κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι ΗΠΑ δεν είχαν λόγο να διατηρούν δυνάμεις στα Τουρκικά εδάφη γιατί πολύ απλά έπαψε να υφίσταται η από Βορράν απειλή. Και ήταν στρατηγικό λάθος της Τουρκίας να αρνηθεί το 2003 τη διέλευση Αμερικανικών Στρατευμάτων από τα εδάφη της. "Θα το πληρώσετε" είπε ο Γούλφοβιτζ.

Και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να χάσει τη γεωπολιτική της αξία. Σταυροδρόμι 3 ηεπίρων είναι. Και μαζί με την Κύπρο αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη περιόχη

Quote:
Γιατί αυτό το παραμύθι-καραμέλα της ιδιαίτερης γεωπολιτικής μας θέσης χρησιμοποιείτε από ένα σωρό εθνικιστές-γεράκια που νομίζουν ότι διπλωματία είναι να φωνάζουμε.


Ξαναέλα σε 5-10 χρόνια όταν θα υπάρχει και το Κουρδιστάν πόσο "παραμύθι" είναι...

Quote:
Πάντως είμαι εντυπωσιασμένος από την δύναμη του Αρμενικού λόμπυ


1) Να'ναι καλά το Εβραϊκό λόμπι που τους υποστηρίζει
2) Να'ναι καλά και το σκάνδαλο που αποκαλήφθηκε πριν 2 χρόνια όταν Τούρκοι λομπίστες χρημάτιζαν Αμερικανούς Γερουσιαστές για να μη ψηφίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Και αυτό αποκαλύφθηκε από Τουρκάλα μεταφράστρια. Το ξεχάσατε αυτό το γεγονός;
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Alkis
Senior Member
Senior Member


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 448
Location: Τώρα πισω Αθήνα

PostPosted: Sat Oct 13, 2007 9:15 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Ποιός σου το είπε αυτό; Πετρέλαιο υπάρχει, αλλά είναι πέραν των 6 ν.μ.


Εδώ ίσως να έχεις δίκιο, τώρα με τις υψηλές τιμές πετρελαίου που κάνει οικονομικές πολλές παραπάνω πετρελαιοπηγές. Αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό το πετρέλαιο είναι υπέρ εμάς ή της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις εδώ και να τα συνεκμεταλευτούν όπως πχ έγινε με την Νορβηγία και της Βρετανίας.

Quote:
Δηλαδή ο Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και ο South Stream είναι άχρηστοι;


Κάθε άλλο αλλά μας βάζει στην ίδια θέση με κάθε άλλη ανατολικοευρωπαική χώρα που έχει αγωγούς να διασχύζουν τα εδάφη τους. Δεν είναι κάποιο τρομερό πλεονέκτημα.

Quote:
Η ΝΑ Ευρώπη και η Μέση Αντολή είναι ο χώρος μας και όχι η Δυτική Ευρώπη. Και ιστορικά να το ψάξεις, περισσότερους δεσμούς έχουμε με την Ανατολή παρά με τη Δύση.


Εν μέρει έχεις δίκιο αλλά δεν είμαι σίγουρος τι σχέση έχει αυτό με την γεωπολιτική μας σημασία.

Quote:
Περισσότερο έχασε η Τουρκία παρά εμείς! Με τη κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι ΗΠΑ δεν είχαν λόγο να διατηρούν δυνάμεις στα Τουρκικά εδάφη γιατί πολύ απλά έπαψε να υφίσταται η από Βορράν απειλή.


Τώρα ποιος έχασε περισσότερο ή λιγότερο είναι λίγο μπακαλίστικο αλλά είναι μου φαίνεται ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει σαφέστατα σημαντικότερη θέση από εμάς καθότι α) έχει θαλάσσια σύνορα με την Ρωσία (που παραμένει προβληματική), β) είναι στην καρδιά της Μέσης Ανατολής (κοντά στο Ιράκ, Ιραν, τα πετρέλαια του Κουρδιστάν, το Ισραηλ κτλ γ) είναι 60+ εκατομύρια και δ) είναι η μοναδική κοσμική και σχετικά δημοκρατική μουσουλμανική χώρα.

Τώρα για την Κύπρο έχεις δίκιο ότι έχει μεγάλη στρατηγική σημασία αν και η ύπαρξη των Βρετανικών βάσεων οι οποίες δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία της Κύπρου μειώνει την δύναμη της Κυπριακής κυβέρνησης. όπως βέβαια και η ύπαρξη του ψευδοκράτους.

Quote:
Ξαναέλα σε 5-10 χρόνια όταν θα υπάρχει και το Κουρδιστάν πόσο "παραμύθι" είναι...


Δεν είμαι σίγουρος ότι η ύπαρξη ή όχι του Κουρδιστάν βοηθάει την Ελλάδα ούτε γεωπολιτικά ούτε πολιτικοοικονομικα. Αντιθέτως, κάθε αποσταθεροποιηση της περιοχής κακή για την Ελλάδα. Συν ότι εάν όντως η Τουρκία έχει προβλήματα στα ανατολικά της, μπορεί να προσπαθήσουν να την "γλυκάνουν" με "δωράκια" στο Αιγαίο ή την Κύπρο. Η μόνη περίπτωση να αποκτήσει η Ελλάδα μεγάλη γεωπολιτική σημασία είναι εάν καταρεύσει εντελώς η Τουρκία ή γίνει ισλαμιστική. Αλλά τότε θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα για να χαρούμε για αυτήν την γεωπολιτική μας αναβάθμιση...

Quote:
Να'ναι καλά το Εβραϊκό λόμπι που τους υποστηρίζει

Μα γιατί τους στηρίζει το Εβραικό λόμπι; από αλληλεγγύη για το Ολοκαυτώμα; Εάν αυτό είναι αλήθεια, πρέπει να πω ότι τους βγάζω το καπέλο. Γιατί το Ισραήλ είναι γενικά σύμμαχος με την Τουρκία (μεγάλης σημασίας μάλιστα καθότι η Τουρκία είναι η δυνατότερη χώρα στην περιοχή στρατιωτικά και ο μόνος μουσουλμάνος σύμμαχος τους).
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Sat Oct 13, 2007 10:12 pm    Post subject: Reply with quote

Σκεφτείτε μόνο αυτό:

Η Αμερική τι γεωπολιτική σημασία έχει, τι πετρέλαια έχει (που να μπορεί να εξάγει). Η Αγγλία τι γεωπολιτική σημασία έχει, τι πετρέλαια?
Η Γαλλία? Η Γερμανία? Η Ιαπωνία? και να πάμε σε δικά μας επίπεδα:

Η Ολλανδία? Το Βέλγιο? Η Δανία? Η Νέα Ζηλανδία? Η Σουηδία?

Αυτοί που έχουν γεωπολιτική σημασία και ενεργειακούς πόρους συνήθως δεν την έχουν για τον εαυτό τους αλλά για τους άλλους. Ενώ επιπλέον τα οφέλη που αποκομίζουν είναι λιγότερα από τις συμφορές που τους βρίσκουν.

Εγώ πάντως θα προτιμούσα να μην αποκτήσουμε ποτέ γεωπολιτική σημασία ή πετρέλαιο. Θέλω να δω την εποχή που θα λέμε εμείς: "Η Αρμενία π.χ. έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας"

Λέμε τώρα ... Cool
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
J.R
New Member
New Member


Joined: 03 Oct 2007
Posts: 18

PostPosted: Sun Oct 14, 2007 3:40 am    Post subject: Reply with quote

το θέμα δεν είναι να έχεις μόνο μια σημαντική γεωγραφική σημασία αλλά και το πως εκμεταλλεύεσαι τις καταστάσεις που μπορεί η θέση σου να επηρεάσει. Όταν έχεις μια χώρα που μέχρι 80 δεν ήταν δημοκρατική χώρα, που από το WW2 και μετά ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ξαναχτιζόντουσαν έκαναν τις συμμαχίες τους κλπ εμείς είχαμε άλλες "βλέψεις" τότε όλοι μπορούμε να καταλάβουμε την θέση πού βρισκόμαστε. Δύναμη από πλευρά πλούτου (ορυκτά βιομηχανία πετρέλαιο κλπ) δεν έχουμε και αποκλείεται να αποκτήσουμε. έχουμε μια σημαντική γεωγραφική θέση που χρειάζεται σωστή πολιτική για να εκμεταλλευτεί και δυστυχώς αυτό είναι το σημείο που υστερούμε πιο πολύ από όλα τα αλλά.

Και κάτι για την Αγγλία. Κάπου είχα δει ότι η Αγγλία έχει καμπόσο πετρέλαιο αλλά βρίσκεται στην βόρεια θάλασσα οπού το κόστος εξόρυξης είναι πολύ μεγάλο και ασύμφερτο.
Back to top
View user's profile Send private message
worldofjustice
Stadium Expert
Stadium Expert


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 983
Location: Zurich

PostPosted: Sun Oct 14, 2007 11:01 am    Post subject: Reply with quote

Έχει αρκετό πετρέλαιο η Αγγλία και το εξορύσσει. Αλλά η ποσότητα είναι κοντά στην κατανάλωση τους (παράγει 2m bar/day και καταναλώνει 1.8m). Επομένως πετρελαϊκα δεν έχουν καμία σημασία για τρίτη χώρα. Αντίθετα στεγάζοντας τη BP (ξεκίνησε από το ΙΡΑΝ ως Anglo-Persian) και τη Shell ελέγχουν πολύ καλύτερα τα πετρέλαια των άλλων Laughing .

(επίσης έχει και σημαντικότατα gas-reserves. Τα ίδια ισχύουν και για την Αμερική, με μεγαλύτερες εξαρτήσεις από εισαγωγές όμως).

Αν δηλαδή τα ΕΛΠΕ βρουν πετρέλαια τώρα στην Αίγυπο (ψάχνουν μια περιοχή 57.000.000 στρέμματα) δεν θα είναι καλύτερα? Θα το παίζουμε και ιμπεριαλιστές μετά.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
losada7
Moderator
Moderator


Joined: 23 Mar 2004
Posts: 4162

PostPosted: Sun Oct 14, 2007 1:02 pm    Post subject: Reply with quote

Σε αυτή την συζήτηση, έχουμε ξεφύγει από την θεματολογία. Η συζήτηση έχει οδηγηθεί σε ανάλυση της γεωπολιτικής και όχι στο θέμα μας.

Παρακαλώ να επανέλθουμε στο θέμα μας.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    stadia.gr/forum Forum Index -> Το "πολιτικό" κλουβί με τους τρελούς All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
Page 15 of 15

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Web hosting by isol.gr